Ez történt Budapesten

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar vígjáték, 84 perc, 1943

Értékelés:

75 szavazatból
Szerinted?

Pataky Elemér segíteni akar unokahúgának "válásában". Nagy buzgalmában menten Pestre utazik ügyvédet fogadni. De az ügyvéddel, Dr. Orbói Istvánnal való találkozás csak ürügy egy "kis kiruccanásra". Jól tudja ezt a felesége is, ezért váratlanul megérkezik, és sikerül is rajtakapnia a férjét az ügyvéd társaságában egy szórakozóhelyen. Pataky megkéri a megszeppent ügyvédet, hogy a társaságukban levő csinos hölgyet a saját feleségeként mutassa be. A "friss feleség" azonban nem más, mint a férj ügyvédje, dr. Szikszay Erzsébet, aki remekül játssza a hirtelen ráosztott szerepet. Olyannyira, hogy mindenki legnagyobb megdöbbenésére vacsorára is meghívja a Pataky házaspárt, nem éppen hátsó gondolatok nélkül.
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Szereplők

Dr. Szikszay Erzsébet
dr. Orbói István
Pataky Elemér
Berci, Orbói inasa

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
Nótárius 2022 szept. 21. - 21:33:08 8/10 Előzmény 4427










Az érdekes, hogy (ha) a moszkvai filmarchívumban találták meg a film ezen egyetlen fennmaradt kópiáját, mivel a hang nyelve magyar, ám a (nem kikapcsolható) feliratozása angol nyelvű.
Ekként viszont kiváló lehetőség a nyelvgyakorlásra. ;)

Néhány további információ a filmről:
"A filmet 1944 nyarán mutatták be, néhány hónappal azelőtt, hogy a front elérte Budapestet. A történet számos utalást tartalmaz a háborús viszonyokra, sajátos fekete humorral emlegetik például az áruhiányt és az elsötétítést. Ezekben az években a nők társadalmi szerepe is sokat változott, munkaerejük és szaktudásuk iránt nőtt az igény, sokszor ők vették át a katonai szolgálatra behívottak feladatait. Egyre többen választhattak olyan szakmákat, melyek korábban elsősorban a férfiak számára voltak nyitottak. Ezt az átalakulást szimbolizálja az emancipált, okos ügyvédnő alakja, aki minden szempontból egyenrangú partnere a férfiaknak."

"A készítése időpontjában már nem dolgozhattak zsidók a filmgyártásban, de néhányan mégis folytatták a munkát álnéven. Ilyen Nóti Károly is, aki a kor egyik legtehetségesebb forgatókönyvírója volt, és a stáblistán Dobos György néven szerepel. Nóti rendkívül termékeny szerzőnek számított, nem csak filmeket, de kabarédarabokat és operetteket is írt. Egyik leghíresebb mozgóképes munkája a Hyppolit, a lakáj forgatókönyve. Az Ez történt Budapestent rendező Hamza D. Ákos szintén kiemelkedő alakja a két háború közötti filmművészetnek. Franciaországban tanulta a szakmát, hazatérve különböző műfajokban alkotott a harmincas évek második felében és a negyvenes években. A háború után mind ő, mind a főszerepeket alakító színészek, az önálló, felvilágosult női figurák megformálásáról híres Muráti Lili és Hajmássy Miklós elhagyta az országot."

"A filmet a premiert követően nagy sikerrel játszották a hazai mozikban. A háborúba belefáradt nézők kifejezetten hálásan fogadták a fordulatos, kacagtató történetet, ami egy rövid időre képes volt elterelni a gondolataikat a mindennapos küzdelmekről. A korabeli lapok kritikusai is jó véleménnyel voltak róla, az amerikai screwball vígjátékokhoz, többek között Frank Capra Ez történt egy éjszaka (1934) című filmjéhez hasonlították. Az Ez történt Budapesten az utolsó népszerű közönségfilm 1945 előtt, ezért megjelenése egyben filmtörténeti korszakhatár is."
Forrás: Barkóczi Janka filmarchiv.hu

A képen balra Hamza D. Ákos, jobbra Nóti Károly látható.
8/10
Sophie_Western 2021 máj. 07. - 14:27:55 8/10
Van egy furcsa hangulata annak, hogy egy ilyen vidám filmet forgattak Magyarország egyik legrosszabb évében. Az első percben az ostrom előtti gyönyörű Budapest utolsóelőtti pillanatait látjuk.
Edmond Dantes 2016 jún. 22. - 09:17:58
A filmet 1944-ben mutatták be, célja pedig pontosan az volt, ami: elterelni a Zemberek figyelmét az ország felé közeledõ és józan körök által már jó ideje tudva tudott (ám eltitkolt!) fenyegetõ katasztrófáról, "nincs semmi baj, az élet móka, kaczagás". Valós, súlyos problémákról elterelõ mûveletek voltak, vannak, lesznek, máshol is, itthon is film, sikerpropaganda, futball, görögtûz, népszavazás, miegyéb formájában.
Muráti Lili akkor sem, sosem számított klasszikus értelemben szépnek, viszont jelentõs színésznõ és családi kapcsolatai (Vaszaryék) révén mai szóval divatos celeb is volt.
4/10
berto49 2016 jún. 22. - 01:21:41 4/10
1943-ban, (egyes források 1944-re datálják a film készítését) az ország összeomlása elõtt kevesebb mint két évvel, ilyen habkönnyû vígjátékot forgatni több mint bûn. Nyilván nem láthatták elõre a jövõt, meg el akarták feledtetni az akkori viszonyokat, de mégis. Poénkodtak a beszerzés nehézségein, meg hogy mennyire szükséges például egy korcsolya a háború utáni helyzethez. Rajnai Gábor akármennyire is a korszak egyik legfoglalkoztatottabb színésze – szerintem, látott filmbéli alakításai alapján – majdnem mindig túlmegy a ripacskodás határán, ebben a filmben meg teljesen a hatásvadász, tehetségtelen színész eszközeivel él. Mai szemmel Muráti Lili nem egy kimondott szépség, korabeli sztárolása teljesen érthetetlen számomra, mert színészi kvalitásai eléggé mérsékeltek, szövegmondása pedig gyatra. A film egyetlen kiemelkedõ szereplõje Makláry Zoltán. Remekül helytáll az 1939-ben emigrált Kabos Gyula szerepkörében. Alakítása miatt nézhetõ ma is ez a Hamza D. Ákos rendezés.
4427 2015 márc. 22. - 16:29:16
A háború után sokáig elveszettnek hitt remek vígjáték egyetlen fennmaradt kópiáját a nyolcvanas években találták meg a moszkvai filmarchívumban.
Végre DVD-n is, digitálisan felújítva. Igen értékes extrákkal, dokumentumokkal a háborús hátország mindennapjairól.
Astrid9 2014 febr. 05. - 09:07:51
szia!

Bár már lehet nem aktuális...

http://www.youtube.com/watch?v=cN185wDYFEg
murati 2010 febr. 05. - 23:19:22
hmmm. nem is tudom mit mondjak :D
Nyakiglábkampó 2010 jan. 24. - 14:26:35
2 napja a Duna leadta:,,Az eltüsszentett birodalom''c. mesefilmet Banovich Tamás rendezésében,a fiatal Csákányi László,Soós Imre(de jó volt látni!)szereplésével.Ugyanilyen jól szórakoztam mint ezen a filmen itt.Régen,hogy a francban tudtak jó filmeket készíteni,napjainkban meg NEM, pedig semmi akadálya nem lenne!-pénzre ne hivatkozzunk!Tehetségeknek vagyunk híjával?Akkor,kérem tessenek egyébbel foglalkozni és ne filmeket összebütykölni!(lásd Csudafilm,Le a fejjel,Szuperbojz és társait))
10/10
offtopic
Gabriella54 2010 jan. 23. - 21:35:21 10/10
Õrület, de hagyjuk is, nem ennek a topiknak a témája. Örüljünk annak, hogy a "királyi" ilyen ritka kinccsel örvendeztetett meg bennünket. Gyõzikét, Joshi Baratot meg Maunikát nézze az, akinek csak erre van igénye :(
ondok 2010 jan. 23. - 20:50:37
És azt hiszi ,hogyha bólogat ,miközben mondja aközhelyeket és mereszti a szemét ,akkor az mán színészet .Gondolom ,amíg fiatal volt ,addig jól állt neki ,de most már:))
ondok 2010 jan. 23. - 20:49:08
Sajnos itt tartunk ,hogy minél gagyibb valami ,annál nagyobb rá az igény és akkor sorolhatnám ,hogy Gyõzike,Benkõ luvnyát keres,v. korábban a parizerbeszerzõ Gát Gy. Familia kFt-je stb stb stb.
10/10
offtopic
Gabriella54 2010 jan. 23. - 20:03:05 10/10
Egyszerûen katasztrófa, egy utcáról behívott akárki ugyanígy el tudná játszani a karaktereket, ahogy õ. Nem is értem, hogy kaphatott diplomát?!
10/10
offtopic
Gabriella54 2010 jan. 23. - 20:00:25 10/10
Pontosan, nem is értem, hogy jutott ez az egész írásosdi az eszébe?! És látod, mégis van rá igény - mondjuk a Született feleségekre meg a Dexterre is, de ez egy teljesen más történet :(
ondok 2010 jan. 23. - 19:52:18
Errõl beszélek ,hogy bár a Szomszédok sztori írója sem volt egy Nóti,de mégis író volt ,míg Horváth azt hitte ,hogy aki Molnár F. unokája,az eleve tud írni:)
10/10
Gabriella54 2010 jan. 23. - 19:49:40 10/10
Horváth Ádámot hagyjuk, az Életképeknél szerintem még a Szomszédok is jobb volt! Ráadásul ebbõl sem tudta kihagyni az asszonyt, akinél (isten bocsássa meg nekem) tehetségtelenebb színésznõ szerintem ma nincs Magyarországon.
A forgatókönyvírás komoly szakma, ötletek, fantázia is kell hozzá, ami a régiekben megvolt. Akkor sem volt rózsás a helyzet - sõt, nyakig voltunk a háborúban -, mégis valahogy jobb filmek készültek, mint manapság :(
ondok 2010 jan. 23. - 19:45:06
Az a baj ,hogy a mai filmesek azt hiszik ,hogy jó forgatókönyv nem is kell egy filmhez,pedig az egy szakma,és ugyebár Nóti az nem volt rossz szakember pl.Így történhet meg pl ,hogy Horváth Ádám is azt hiszi ,hogy mit neki a történet ,majd kitalálja õ a sztorit .Így pl aztán az Életképek egy nagy fos lett.
10/10
Gabriella54 2010 jan. 23. - 19:07:40 10/10 Előzmény Nyakiglábkampó
Csak most láttam, de nagyon-nagyon aranyos film volt, át-meg átszõve a '44-es helyzettel. Természetesen az ismertetõ megint egy kalap ....-t sem ér, de ezt hagyjuk, semmit sem von le a film jópofaságából. Muráti Lili gyönyörû, Hajmássy Miklós igazi "hõs", Rajnai Gábor és Ladomerszky Margit remekek, de Makláry Zoltán inasa egyszerûen csúcs! Csak imádni lehet :)
Nyakiglábkampó 2009 nov. 22. - 16:02:33
Rengeteget hahotáztam a film alatt,egyszerû,magyaros,nagyszerû poénok,ellenállhatatlanok.Ilyen filmeket miért nem mernek leadni a retek tévék és társai?Jah.Hogy amerikait szabad nekik csak? Értem.De azok 80%-ban xarok,idegenek a mi kultúránktól,nem hordoz,ad át semmi üzenetet számunkra,nem tanít semmire!Míg ellenben az ilyenek mint ez itt, rólunk mesélnek,bemutatják,hogy régen még volt humora a magyar embernek.El lehet gondolkodni!El lehet kapcsolni a gagyiról!Persze csak aki úgy érzi!
napraforgó 2009 nov. 21. - 14:31:40
Miért nem adnak többször ilyen régi filmeket? Néha csinálhatának ilyen sorozatokat!
napraforgó 2009 nov. 21. - 14:13:39
Nekem is nqgyon tetszik!
Összes hozzászólás