Ezek a fiatalok

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar zenés film, 87 perc, 1967

Értékelés:

84 szavazatból
Szerinted?

A film a hatvanas évek fiataljairól szól, az akkori 18 évesekről, akik - mint minden időszak felnövekvő generációja - a pályaválasztás felelősségével, a nemzedéki kérdés problémáival és a szerelem zsongító érzésével, nem utolsósorban pedig az emiatti érzelmi viharok gondjaival vannak elfoglalva. A mai fiatalok pedig igazán rácsodálkozhatnak: milyenek voltak szüleik, nagyszüleik ideáljai anno... A szülők és nagyszülők pedig nosztalgiázhatnak egy jót.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
Pál Ferencné 2022 szept. 04. - 07:59:44 7/10
A lemez megvolt, a dalokat jó újra hallani. A film nem legjobb, azért megnézem!
wolfat 2022 máj. 26. - 10:45:34
A hozzászólók közül többen kritikusan szóltak a rendezésről, a színészek játékáról, a cselekményről… Számomra mindez csak körítés. Kitaláltak egy kerettörténetet, amelyik inkább csak alibi volt a 60-as évek magyar beat-nemzedékének a bemutatásához. Lehet, hogy film készítői ezt eredetileg nem így gondolták, de ami mára értékelendő, egyáltalán említésre méltó ebből a filmből, az ez! És ilyenként egészen különleges, mert átjön rajta a felszabadultságnak, a szabadságnak az az élménye, amit a beat-korszak nálunk is jelentett. Az 50-es évek rock-korszakát követően, ami szintén felszabadító élményt jelentett az akkori fiataloknak, minden gátat áttörve tört be hozzánk is a beat-mozgalom, főként a beat zenén keresztül. Ez a film ennek a folyamatnak az „emlékműve”. Mindig elámulok, amikor ezt a filmet nézem, egymás után jönnek a jobbnál-jobb számok, amelyek közül néhány mára szinte klasszikussá érett, mint pl. Koncz Zsuzsa „Mister Alkohol” c. száma. Amikor ebben az időszakban készült zenei klippeket nézek a you tube-on, mindig lenyűgöznek. A rendezés, a fellépők szereplése, mozdulatai sokszor amatőr színvonalat képviselnek – bár ez is sajátos bájt ad nekik -, de ami zenét illeti, az igen! Átjön, sőt átüt a felvételeken, hogy ezek a fiatalok még elsősorban a zenéért művelték a zenét - tudom, ez fura tautologikus megfogalmazás -, de elég csak belegondolni, hogy később mennyire üzleti szempontok váltak uralkodóvá egészen napjainkig, amikor gyakran az az érzésem, az üzlet, azaz a pénz a lényeg, a zene pedig már alibivé vált.
Szerintem ennek a tükrében, ilyen szemüvegen át érdemes nézni és értékelni ezt a filmet. Az idő múlásával egyre inkább kijön, hogy ezek a fiatalok egykor valósággal forradalmat csináltak nem csak külsőségekben, hanem ami ennél lényegesebb, szellemi téren is. Egy az egész nyugati világot átalakító, megrázó szellemi forradalom volt ez, amelyet a 60-as évek magyar beat-nemzedékének tehetséges zenész fiataljai rendkívül eredetien, sikeresen honosítottak meg idehaza is.
„Hol jár az eszem, csak a csengőt figyelem…” – állítólag e sorok hallatán a korban a felnőtt generációk tagjai közül sokan egészen másra gondoltak, mint a 60-as évek fiataljai, akiknek ez eszükbe sem jutott. Ez az apró „mozaikdarab” is kifejezi, hogy milyenek voltak a korabeli viszonyok, hogy ezek a fiatalok az előző generációkhoz képest döntőrészt a beat-zene hatására, mennyire felszabadultabban álltak a világhoz. Ha valaki ezt meg akarja érteni, sőt valamennyire átélni a kornak a hangulatát, ez a film mindenképpen ajánlható!
2/10
ligetiz51 2018 dec. 24. - 16:44:46 2/10
A rendezés, a "színészi játék" borzalmas. A betétdalok természetesen ikonikusak, nagyon jók.
cellasto 2015 okt. 20. - 14:33:10
idén jön a DVD kiadás,lehet beruházok rá
gondolom nem lesz a csillagokban az ára :)
cellasto 2014 dec. 14. - 20:53:50
rég láttam,jó lesz ez így vasárnap este :)
Rhydian 2014 júl. 30. - 12:05:37 Előzmény LexH
Igen nekem is az a véleményem, hogy ez egy propagandafilm. Ezek a fiatalok mind öltönyben vannak, a hajuk, a ruhájuk, egyszóval az egész megjelenésük azt tükrözi és hírdeti amit az akkori „kultúráltan szórakozó” szocialista emberrel szemben a hatalom elvárt. Választékosan és nagyon udvariasan beszélnek egymással és a szüleikkel. Semmi köze sincs az akkori valósághoz, de hát nem is lehet, mert a valóságról abban a korban Magyarországon nem készülhetett film.
Nem a filmrõl mondok véleményt ezzel, hanem a korról amiben játszódik.
LexH 2014 júl. 24. - 16:55:23
Megtaláltam a szöveget, ami film bemutatásakor a legnagyobb vitákat kavarta:

Bûnünk az, hogy korosztályunk másképp él,
mint jó apáink,
nem hasonlít mégse rájuk,
náluk néha többre vágyik már.

Vétek az, ha hajunk hosszú,
kedves táncunk nem a tangó.
Tánczenénk ha gyors, ha lassú,
számukra csak fület bántó zaj.

Dusán írta, Zalatnay énekli. Ez a "náluk néha többre vágyik már" nagyon nehezen ment le a torkokon. Szenes Iván állítólag ennek reakciójaként írta a "Nem csak a húszéveseké a világ" c. szövegét.
Tibag05 2014 júl. 24. - 16:28:59 Előzmény havlova
..Koroknai Laci (Kosztolányi Balázs) a továbbtanulás és a munka között vívódik. Magányában egyetlen öröme a zenélés maradt"
Szegény...! azért akkor sem voltak sokan olyan helyzetben, hogy különösebben vívódniuk kellett a tanulás vagy a munka között.!!
offtopic
Tibag05 2014 júl. 24. - 16:26:20 Előzmény havlova
Olyan gyorsan válaszoltál, hogy elõbb kellett volna írnom hogy Duna TV 21.40 üdv.
LexH 2014 júl. 24. - 11:44:53
Én is szeretem a zenéjét, egy-két szám kivételével.
Banovich, a rendezõ érdekes dolgokat mesélt a film készítésérõl. Keleti Márton például, a híres rendezõ, akinek nagyjából ebben az idõben kezdõdött meg a hanyatló korszaka, személyes sértésnek vette, hogy jön egy ilyen Banovich, és elviszi filmjei elõl a fiatal nézõket.
A sztori mellett egyébként számomra a film látványvilága sem nagyon tetszik. A fiatalok túl vannak konszolidálva. Ennél vadabbak voltak.
cellasto 2014 júl. 24. - 10:24:54
szeretem ezt a filmet
szenzációs zenék vannak benne,kivéve zoránt,akit nagyon nem csípek :P
a történet kicsit buta,de igazán a zenék a lényegesek :)
LexH 2014 júl. 24. - 05:35:16
Koncz Zsuzsa ezt nyilatkozta:
"A film bemutatójáról zokogva kirohantam, annyira nem tetszett, ahogyan kinéztem. Utólag azonban megbarátkoztam a filmmel és egykori önmagammal is."
Hasonlóképpen nyilatkozott Zalatnay is, aki számára a Fuss, hogy utolérjenek fodrásza az elképzelhetõ legelõnytelenebb frizurát alkotta meg.
Kovács Kati, akinek a legnagyobb filmsikerei voltak, utólag így nyilatkozott: "Jobb, ha a filmekben filmszínészek játszanak".
havlova 2011 nov. 03. - 11:53:44 Előzmény Cpt. Flint
köszönöm!
Tibag05 2011 aug. 20. - 14:50:14 Előzmény strigavadasz
jól tetted, helyette vedd rá a "Wasabi - Mar, mint a mustár"-t!
klasszisokkal jobb!
havlova 2010 nov. 22. - 12:38:49
sziasztok!

kiderült, hogy a teljesnek hitt ezek a fiatalok videónk felére rávett valaki valamit. Szüleim viszont nagyon szeretik ezt a filmet. Nem tudjátok, hol / honnan tudnám megszerezni?

kösz a segítséget,
havolva
Béciman 2010 okt. 25. - 21:47:07
A port.hu filmismertetõje szerint:

Fekete-fehér, magyar zenés film, 75 perc, 1967

Nos, miután rögzítettem, tanúsíthatom, hogy a film játékideje nem 75 perc, hanem 1 óra 22 perc 19 mp.
Béciman 2010 okt. 18. - 22:37:12
Úgy bizony!!!
Sajnos már nekem is...
cika 2010 okt. 18. - 22:11:04
Nosztalgiaaaaaaaaaa ezerreeeeeeeeeeel:))
Béciman 2010 okt. 18. - 21:29:15
Erre a Koncz Zsuzsa számra nemrég figyeltem fel a "Magyar retró"-ban. Még sosem hallottam!

Koncz Zsuzsa - Eretnek vágy (1968)
http://www.youtube.com/watch?v=8qbCbhYEFqI
Összes hozzászólás