Fábián Bálint találkozása Istennel

Bakancslistához adom
magyar játékfilm, 105 perc, 1980

Értékelés:

23 szavazatból
Szerinted?

1918. Fábián Bálint az olasz fronton embert öl, fiai itthon a Krasznába fojtják anyjuk szeretőjét, aki ezután megzavarodik. Hazatérte után Fábián a báró parádés kocsisa lesz. A Tanácsköztársaság idején a báróékat, a megtorlás idején a volt vöröskatonákat védi. Nemigen érti, miért éri őt és a magyarokat ennyi sok szenvedés. Isten talán segítene, ha beszélni lehetne vele.

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
alex4427 2012 okt. 12. - 09:22:35
Balladai szépségû filmremek. Koncz Gábor zseniális a címszerepben.
(A Youtube-on is elérhetõ!)
feketevipera 2009 márc. 21. - 18:25:33
Hát... Engem ez kevésbé fogott meg, mint a Magyarok. Nem azt mondom, hogy itt nem volt mély filozófia, csak valahogyan nem gyakorolt rám olyan hatást ez a film, mint a társa. A Fábián Bálint... sokkal személyesebb, mint a Magyarok. Értem ezalatt azt, hogy a Magyaroknak egy embercsoport a fõszereplõje, nem pedig egy egyén. Ennek megfelelõen itt egy olyan embernek a sorstragédiáját láthatjuk, aki próbál alkalmazkodni az állandóan változó, zûrzavaros világhoz (ne feledjük, 1918-19 környékén járunk), ugyanakkor az elveit sem akarja feladni. Humanizmusa nem bírja ki a nyomást, és ez törvényszerûen vezet a család széthullásához. A film értékét jelentõsen emeli néhány nagyszerûen fényképezett jelenet, illetve kitûnõ színészeink sora.
nameo 2007 jan. 04. - 19:15:52
"Találkozni kell Istennel. Meg akarok kérdeni tõle egyet-mást. Például azt, hogy mi végre vagyunk. Mert hát fölépítjük a házainkat, felneveljük a gyerekeinket, learatjuk a búzát, háborúskodunk, öljük egymást, aztán mi végre?" Koncz Gábor monológja