Film

Fábry

magyar szórakoztató műsor, 75 perc, 2012 12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott

Értékelés:

327 szavazatból
Szerinted?

Fábry Sándor beszélget meghívott vendégeivel. A beszélgetéseket zenés produkciók kísérik, melyek között amolyan igazi "one man show" stílusban Fábry monológokkal szórakoztatja nézőit.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Alkotók


Vélemény:

november 11. 10:33:29
november 11. 10:33:29

Ez a pali ripacs volt,mai is az,és ripacs marad élete végéig.
Semmitmondó,más szavába folyton belevágó senki.

szavazat: 1/10 augusztus 30. 20:22:31
augusztus 30. 20:22:31

Ez a szir még mindig megy? Az OK hogy honorálni kell a seggnyalást de ennyire?

2014 okt. 07. - 12:25:44
2014 okt. 07. - 12:25:44

Azt hiszem, ebben nagyjából ennyi volt.
Ez azon kevés témák közé tartozik, amikor nem tudjuk meggyõzni egymást, - talán nem is kell...:)
Szerintem itt két markáns - egymástól jócskán eltérõ - vélemény találkozott egymással, és mindkettõben vannak igazságok.
Egy dologban viszont igazat kell adnom neked, - ahogy visszagondolok a levélváltásainkra, ez a megjegyzésed beugrott, - mégpedig abban, hogy nem tudnék összeállítani egy humoristákból álló, jobboldalhoz köthetõ csapatot, amely színvonalban, ötletességben, szellemességben, sziporkázásban, frappánsságban fel tudná venni a versenyt a "HH" nevû társasággal.
Ez nagyon szomorú, - és sok mindenre választ ad, ha jobban belegondolunk, - viszont tény...
Hogy ez "történelmileg" hogyan alakult ki, - ugyanis mindig így volt! - annak kiderítése neves kultúrtörténészek feladata lenne, én nem vállalom fel ennek a kétségkívül sok érdekességgel bíró tanulmánynak az elkészítését.:D

Viszont, hogy némileg hatásosan menjek ki a Fórum "színpadáról", kitaláltam egy kifejezést, ami szerintem nagyon találó, és szellemes. (Ha csak szerintem, akkor nagy baj van...:)
Rájöttem, hogy az "elmútnyócév" alatt a "HH" nevû társaság milyen humort mûvelt.
Nem ellenzéki humort - annál több eszük volt, - és igazából nem is kormánypárti humort, - mert az meg nagyon egyértelmû lett volna.

ELLENZÉK-ELLENES HUMORT!

Ez egy speciálisan magyar, csak kis hazánkra jellemzõ dolog, ilyen ugyanis az egész Föld nevû bolygón sehol máshol nincs!
Bejárhatod az összes földrészt, Alaszkától az Egyenlítõig, és onnan tovább lefelé a Tûzföld legalsó csücskéig, caplathatsz gyalog a Szahara süppedõ homokjában, és vághatod magad elõtt a bozótot az Amazonas menti esõerdõk áthatolhatatlan sûrûjében, megmászhatod a Himalája hófödte csúcsait, és leereszkedhetsz az óceánok sötét mélységeibe, ezt a páratlan kincset csak e "lángoktól ölelt kis ország" határain belül fogod megtalálni...:)

Hogy erre büszkének kellene-e lennünk, vagy mélységesen el kellene-e szégyellnünk magunkat miatta, azt egyelõre még nem tudtam eldönteni...:)
Üdv!

2014 okt. 07. - 09:31:17
2014 okt. 07. - 09:31:17

(356)-ban már (túl tömören?) megírtam h "szívesen olvasd": nem értek egyet azzal h megszûnt volna a humor ellenzékiségének motívuma...v ha megszûnt is (errõl írsz elõzõdben), csak egy idõre szûnt meg: lehet h ismét van motívum..."komoly oka van" mint írod, csak NEM a megszûnésnek, hanem ellenkezõleg..
"...mindig egy nagy politikai erõ volt az, amelyik...az emberek hétköznapjait döntõ módon befolyásolta...az életünket, sorsunkat..."
és most? "Szerintem a rendszerváltás óta ez teljesen megváltozott..." mondod - 2010-ig, mondom én. NINCS "két ellentétes, nagyjából azonos jelentõségû és súlyú... oldal", ebbõl levezetett következtetés tehát valszeg téves. És ezért NEM "veszítette érvényét" sztem az, ami szted igen. És a Zemberek valszeg a m i n d e n k o r i hatalommal szembe menõ humoron röhögnek nagyobbat.
HH: nem tudom, mikor voltak jobbak, "ellenzéki" v "kormánypárti" években. Éppen csak belenéztem anno, sok éve=nem tudok többet róla...ahogy Fábryról sem uezért. Úgy tudom, Fábry (is?) a saját "ellenzéki" (RTL) évei alatt volt jobb. Szted?
De ami ultima ratio-m: HH anno magánvállalkozásban=pü.kockázatokkal (bukta esetén), Fábry MA közpénzbõl=pü.kockázatok nélkül (bukta esetén is) ment-megy. Lehet h utóbbinak p o n t ez tesz "rosszat"? Üdv.

2014 okt. 06. - 18:55:01
2014 okt. 06. - 18:55:01 OFFTOPIC

"Még egyszer az ellenzéki humorról, illetve, a humor ellenzékiségérõl" - ez akár egy komoly tanulmány címe is lehetne, félek, hogy nem lesz az.:D
Már csak a terjedelmi korlátok miatt sem, na, meg az emberi tényezõ miatt sem.
Egy nagyon hosszú, száraz(nak tûnõ) szöveget senki nem olvas el szívesen.

Az, hogy azt írtam - "a humor mindig ellenzéki. Ez valamikor...igaz volt, ma már azonban teljességgel érvényét veszítette" - komoly oka van.
Teljesen szubjektív leszek, és csak saját kútfõbõl próbálok magyarázatot találni erre a jelenségre, illetve, alátámasztani a leírt mondatot.
Szerintem a mögöttünk hagyott évtizedek folyamán általában mindig egy nagy politikai erõ volt az, amelyik befolyásolta az életünket, sorsunkat, - Horty korszak, Rákosi korszak, Kádár korszak, fasizmus, szocializmus - tehát nagyon pontosan meg lehetett határozni azt a hatalmi tömböt, amely az emberek hétköznapjait döntõ módon befolyásolta.
Ebbõl következõen pedig az elégedetlenségbõl, netán félelembõl, indulatból születõ viccek, pamfletek, virágnyelven megfogalmazott kabaréjelenetekbe bújtatott kritikák mindig azonos irányba mutattak, az uralkodó hatalom irányába.
Szerintem a rendszerváltás óta ez teljesen megváltozott, a rengeteg kisebb-nagyobb politikai erõ, a két ellentétes, nagyjából azonos jelentõségû és súlyú, a hétköznapjainkat és hangulatunkat meghatározó politikai és kulturális oldal olyan színes palettáját, olyan választékát nyújtja az "átlagembernek" - ha van ilyen kategória, - hogy az indulat, az elégedetlenség iránya szétforgácsolódik, a politikai szimpátia a kormányváltások alkalmával nem változik meg döntõ mértékben.
Világosabban fogalmazva:
Ha az általam preferált oldal kerül kormányra, pusztán azért nem kezdem el utálni és kritizálni õket, mert õk vannak hatalmon, sõt, örülök, hogy végre "mi gyõztünk" és az indulataimat - ha vannak ilyenek - továbbra is a másik oldalra zúdítom.
És ez persze fordítva is ugyanígy mûködik.
(Megpróbálok kínosan ügyelni arra, hogy a fórum szabályzatának megfelelõ módon fogalmazzak, - ahogyan te is elmondtad az ide vonatkozó gondolataidat - ezért kerülöm a napi politizálást, nem írok konkrét pártokat, személyeket, politikusokat, inkább általánosabban fogalmazok, amúgy is a jelenség a fontos - legalábbis szerintem...)

Ezért veszítette érvényét - hangsúlyozom, SZERINTEM, tehát abszolút személyes és szubjektív a véleményem - az ominózus, ellenzéki humorra vonatkozó mondat, ugyanis az embereket nem az érdekli, - még vicces formában sem - hogy éppen ki van hatalmon, hanem az, hogy az általa nem kedvelt politikai oldal "jól megkapja a magáét".
Hogy gúnyolódni, röhögni, élcelõdni lehessen "azokon", akik nem hozzánk tartoznak, akikkel nem szimpatizálunk.

Pontosan ezért volt nagyon igaz, amit az általad csak "HH" betûkkel jelzett társaságról írtam, és amit persze - valószínûleg annak megcáfolhatatlan igazságtartalma miatt - voltál szíves elengedni a füled mellett...
Erre mondta annak idején az ismert viccben Kohn bácsi, hogy "- Ügyes!"
Üdv.

2014 okt. 06. - 10:53:37
2014 okt. 06. - 10:53:37

Igen, ez néha elõfordul az emberrel...:)
De olyan is van, hogy - talán akaratunkon kívül - félreértünk valamit, és olyanokat is megbántunk, akik nem szolgáltak rá.:D

2014 okt. 06. - 06:21:25
2014 okt. 06. - 06:21:25 OFFTOPIC

Rendben! Mindent értek. Szóval én olvastalak úgy, ahogy én akartam érteni, és aminek köze nem volt a te véleményedhez.
Van ez így. :DDD

2014 okt. 06. - 02:33:42
2014 okt. 06. - 02:33:42

Igen, meg tudom válaszolni...:D

2014 okt. 05. - 21:47:32
2014 okt. 05. - 21:47:32

Aha. :)

2014 okt. 05. - 21:46:47
2014 okt. 05. - 21:46:47

Csak ismételni tudom du-i (349) magamat:
Az "ökumenikus" :) = minden (pol.) oldalról képviselt humor elvileg jó ötlet, vhol ki kellene próbálni, lehet h beválna.

"Ez = <a humor mindig ellenzéki> valamikor - teljesen jogosan és történelmileg is megtapasztalt módon (ahogy te is utaltál rá, háború elõtti korszak, 50-es évek, stb.) - igaz volt, ma már azonban teljességgel érvényét veszítette."

Ebben viszont nem értünk egyet.

2014 okt. 05. - 19:51:41
2014 okt. 05. - 19:51:41 OFFTOPIC

Na jó, hogy itt vagy. Így megtudod válaszolni, hogy félreértettelek, vagy sem?

2014 okt. 05. - 19:49:54
2014 okt. 05. - 19:49:54

Ezt én is sajnálom.:D

2014 okt. 05. - 19:49:02
2014 okt. 05. - 19:49:02

Ez nagyon hangzatos volt, csak - kivételesen - nem adott választ az általam felvetett kérdésre-ötletre.
Azt próbáltam - talán nem elég világosan - kifejteni elõzõleg, hogy én megpróbálnék NEM EGY BIZONYOS SZEMSZÖGBÕL látni és megítélni dolgokat, jelenségeket, politikusokat, buta, meggondolatlan mondatokat, hibákat, vétkeket, melléfogásokat, és - fõleg! - nem azt nézném, hogy melyik politikai oldal képviselõje mondta, amit mondott, vagy tette, amit tett, hanem magát a jelenséget venném górcsõ alá - hogy ilyen hivatalosan fejezzem ki magam.
Hülyeségek, rossz döntések, melléfogások, bunkó megnyilvánulások tekintetében - sajnos - nem sok különbséget látok a két politikai oldal között, - alapelvekben, nagy ideákban, eszmékben igen, - de konkrét személyekre lebontva, ami az emberi gyengeségeket, mûveltségbeli hiányosságokat, viselkedésbeli, szánalmas, nevetséges megnyilvánulásokat illeti, ott komoly bajok vannak, teljesen mindegy, hogy valaki éppen melyik világnézetet vallja.

Ha valaki az ostoba mondataival szénné égeti magát egy sajtótájékoztatón, ha valaki közröhej tárgyává válik egy lakossági fórumon, ha valaki megszavaz egy teljesen kártékony, átgondolatlan törvényt, vagy jogszabályt - csak azért, mert a javaslat a saját oldaláról jön - az az én szememben teljesen mindegy, hogy hová tartozik, azt ki kell gúnyolni, pellengérre kell állítani, nevetségessé kell tenni.

Számomra egyáltalán nem elképzelhetetlen egy ilyesfajta szatirikus mûsor, sõt, szerintem nagyban elõsegíthetné a két oldal közeledését, - akár a civil lakosság körében, sõt, elsõsorban abban, - mert a nézõk örömmel ülnének oda egy ilyen mûsort megnézni, mert azt látnák, hogy ebben "mindenki megkapja a magáét".
Mi is, de õk is.
És ez borzasztóan jól esne mindenkinek (emberi tényezõ), ha a másik is pórul jár, nem csak én, rögtön nem olyan nagy a baj, ismerjük a klasszikus "dögöljön meg a szomszéd tehene is" effektust...:)

Ebbõl az egész - akár a közöttünk is zajló, és szerintem elõrevivõ - diskurzusból én egy tanulságot vontam le - a sok közül.
Azt hiszem, most érkeztünk el ahhoz a ponthoz, amikor egyszer és mindenkorra el kell felejtenünk azokat a szépen hangzó, mára már érvényüket vesztett elveket, mondatokat, miszerint " a humor mindig ellenzéki".
Ez valamikor - teljesen jogosan és történelmileg is megtapasztalt módon (ahogy te is utaltál rá, háború elõtti korszak, 50-es évek, stb.) - igaz volt, ma már azonban teljességgel érvényét veszítette.

Nem véletlen, hogy az általad csak HH-ként aposztrofált társaság az ominózus "elmútnyócév" alatt ezt a mondatot EGYETLEN EGYSZER SEM MONDTA KI.
Õk is érezték, sõt, tudták, - alapvetõen intelligens emberekrõl lévén szó - hogy saját magukat tennék teljesen nevetségessé...:)

2014 okt. 05. - 19:48:50
2014 okt. 05. - 19:48:50 OFFTOPIC

Lehet, hogy félreértettem, de az is lehet, hogy így akartam érteni. :)

2014 okt. 05. - 19:41:11
2014 okt. 05. - 19:41:11

Bocs h közbeszólok Miki elõtt, de sztem félreértetted õt.
Miki NEM a pol.mentes humort valósítaná meg, hanem a minden oldal által képviselt-megjelenített pol. és nempol humort ld a "Ha én lennék..." kezdetû bekezdését. Ezt a "minden oldalt" neveztem el elõzõmben "ökumenikus" humornak s hogy elvileg jó ötlet, vhol ki kellene próbálni, lehet h beválna. A pol humor Mo.-i kialakulásáról szintén írtam, volt rá mindig jó ok. És talán van is, lesz is.

2014 okt. 05. - 19:31:09
2014 okt. 05. - 19:31:09 OFFTOPIC

Teljesen egyetértek veled, és nem tartom nevetségesnek azt, amit felvetettél. Utálom és mindig is utáltam a politikai humort. Ezért sokan lehülyéztek,(családom is) pedig ennek csak az az egyszerû oka, hogy fáraszt az, ha a napi politikai hülyeségek hallgatása/olvasása után még a szórakozásomat is megfertõzi. Nem érdekel, unom.
Támogatom az ötleted. Kár, hogy nem vagy elég befolyásos ahhoz, hogy össze is hozd azt, amit felvetettél. :)

2014 okt. 05. - 17:48:15
2014 okt. 05. - 17:48:15

Rólad: sztem nagyon is reális vagy: az, aki olyan, amilyennek magadat leírod, az pont nem veszi magáról és magát észre :)
Humor: boldogabb országokban valóban van-lehet "semleges" humor, néha nálunk is elõfordul=néha valszeg mi is boldog(abb)ak vagyunk. Hogy csak "néha" v nem ez az általános, annak sztem történelmi okai vannak. A "pesti kabaré" a két vh között (sõt, tán hamarabb is) csomagolva-politikus volt az ismert okok miatt...és a 2. vh után is csomagolva-politikus volt-lett-maradt az ismert okok miatt, csak az "ismert okok" változtak. Humor és politika valóban összefügg, de sztem NEM "pontosan ennek a mentalitásnak a leképezõdése", ahogy írod. Az "ökumenikus" :) = minden (pol.) oldalról képviselt humor elvileg jó ötlet, vhol ki kellene próbálni, lehet h beválna.
Politika: azt itt porton az üzletszabályzat szt nem szabad direktben 1/1 "ûzni" (csak ELûzni), annyit talán szabad leírni h a pol. események megítéléséhez (kinek-van/lett-igaza) bizonyos idõ kell: olykor évtizedek, olykor évek, olykor hónapok-hetek. Utólag mindig minden kiderül(t), utólag mindig okosabbak vagyunk...vagy visszamenõleg gyártunk (hamis) történelmet. Egyszer majd megint okosabbak leszünk. Remélhetõleg idõben. És remélhetõleg nem gyártunk újból visszamenõleg (hamis) történelmet.

2014 okt. 05. - 11:55:22
2014 okt. 05. - 11:55:22

Talán már megismertél annyira, hogy tudd, én idõnként kissé a föld fölött járó, ábrándozó, ideákat kergetõ ember vagyok - a mai világban ez az igazán nevetséges beállítódás, világszemlélet, mentalitás - de elolvasva a gondolataidat, azért néhány dolog bennem is felmerült.
Lehet, hogy szaktani kéne a régi kategóriákkal, beidegzõdésekkel, skatulyákkal?...
Én például olyan humort képzelnék el, - most jön a realitásoktól való teljes elrugaszkodás - ami NEM kormánypárti, és NEM ellenzéki, hanem AZ EMBERI BUTASÁGOT felszínre hozó, megmutató, kifigurázó, a hibákra, ostobaságokra kõkemény következetességgel rámutató, és így valamelyest azokon javítani szándékozó humor... lenne (ha lenne...)
Nagyon naiv és megmosolyogtató vagyok?
Biztosan...
Tudod, a könyökömön jön ki az oldalak szerinti besorolás, az, hogy egy ügyet mindig, minden esetben kétféleképpen látnak azok, akik a két, szemben álló politikai oldalhoz tartoznak.
Soha nem értettem, hogy ennek miért kell(ene) így történnie.
Ugyanaz az intézkedés az egyik oldal szerint az emberek javát szolgálja - teljesen mindegy, hogy éppen ki van hatalmon - a másik oldal szerint pedig romlásba dönti az országot, a szakadék szélén egyensúlyozunk, egyenesen a vesztünkbe rohanunk, hosszú távon végünk van, semmi sem állíthatja meg a végsõ leszakadásunkat.
Hogy létezik az, hogy amit a másik oldal csinál, az mindig, minden esetben csak rossz, végzetes, romboló, velejéig gonosz dolog lehet, amit viszont mi csinálunk, az felvirágoztatja az országot, megold minden problémát, és hosszú távon soha nem látott jólét és boldogság következik majd be? (Oldaltól függetlenül).

És a humor pontosan ennek a mentalitásnak a leképezõdése, pedig nem kellene annak lennie.
Ha én lennék a humor egyik vezéralakja kis hazánkban - képességeim szerint lehetnék, hihihi! - szándékosan szakítanék a hagyományokkal, és olyan csapatot állítanék össze a legjobb humoristákból, - baromi nagy pénzt ajánlanék nekik, olyan összeget, aminek nem tudnának ellenállni, - akik nem az egyik oldal felé "húznának", hanem minden oldal képviselõinek a hülyeségeit, hibáit, ostoba mondatait bemutatnák, kifiguráznák, szembesítenék õket a saját butaságukkal, rossz döntéseikkel, és így együtt megpróbálnánk harcolni a bunkóság, a rosszindulat, a tehetségtelenség és a rossz politizálás ellen.

Mint mondtam, idõnként elõjön belõlem a végtelenül, megmosolyogtatóan naiv, a mai világ keménysége ellen nem igazán felvértezett, védtelen ember, aki a két lábbal a földön állás helyett, valahol a fellegekben él, és ideákat kerget...
Azt hiszem, most is ez történt...:)

2014 okt. 05. - 10:51:53
2014 okt. 05. - 10:51:53

HH-t se néztem ld 345, csak belekóstoltam párszor, "részmunkaidõben" = pár adást feléig/felétõl...
Emlékeim szt milliók nézték, t õ l ü k kell megkérdezni, mi s miért tetszett nekik benne s HA valóban -akkori- "kormánypárti" volt a humora, MI jött be nekik ennek daczára. Talán a közremûködõk személye? Nekem mellesleg többségükben õk se. DE: állítson ki valaki egy HH-"válogatottat" mai kormánypártiakból. Képzeld magad elé a "csapatot"...és röhögõgörcsöt kapsz (bocs), már a látványtól, a hal(l)ványról nem is beszélve. Neveket-tippeket nem adnék. Úgyhogy meglesz a kormánypárti humor, még meg se kell szólalniuk, csak kiülniük... sõõõt, ha megszólaln(án)ak, tán máris oda lesz-lenne a "varázs". Próbáljuk/próbálják ki. Van is, olyan, amilyen.

És ceterum censeo, köztévé-közpénz versus kertévé! AZT a "kormánypárti" humort kertévé vállalta, kockázatokkal és mellékhatásokkal, ezt a nemtudommilyen humort (humort??) a köztévé "vállalja", kockázatok és mellékhatások n é l k ü l...jó sok (köz)pénzért. Nagy "difi"!

2014 okt. 05. - 07:04:19
2014 okt. 05. - 07:04:19

Régi téma, nem is nagyon melegíteném fel, de amikor a Heti Hetes neve felmerül, akkor bennem mindig megszólal a kisördög, - mármint a megválaszolatlan kérdés, - miszerint akkor, az "elmútnyócév"-ben vajon miért nem volt ellenzéki a humor...:)
Miért lett egy pillanat alatt elfelejtve, - hogy ilyen magyartalanul fejezzem ki magam - az a régi alapelv, az a zsinórmértékként mûködõ, és mindenki által természetesnek elfogadott, kimondva-kimondatlan aranyszabály, miszerint "a humor mindig ellenzéki"?...
Erre a kérdésre eddig még soha nem kaptam választ, helyette kaptam objektív(nak látszó) elemzést, kisebbfajta tanulmányt, indoklást, magyarázkodást, "teccik tudni, az úgy volt" típusú mellébeszélést, a kínos kérdésre még kínosabb válasz-makogást, de egyenes, ÕSZINTE választ soha.

Azt, hogy "azért nem volt ellenzéki a humor, mert a mi általunk preferált politikai oldal volt kormányon, õket pedig nem akartuk bántani, kritizálni, kifigurázni, még ironikus, szatirikus eszközökkel sem.".

Ennyit kellett volna mondani, és azonnal tisztázódott volna a helyzet.
Talán kínos, vagy inkább kényelmetlen lett volna a beismerés, de legalább õszinte.:D

Összes hozzászólás