Falfúró

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott magyar filmszatíra, 93 perc, 1985

Értékelés:

90 szavazatból
Szerinted?

Géza feleségével és két gyerekével egy lakótelepi lakásban él. Munkába menet az egyik reggel a szomszéd lakásban meglát egy nőt. Aznap a munkahelyén ráborítja az asztalt a művezetőre és kilép a gyárból. Feleségének azt mondja, eljött az ideje annak, hogy önálló vállalkozásba kezdjen, és elhatározza, hogy falfúró lesz. Vesz egy fúrógépet, és a lakótelepi lakások betonfalába fúrogatja a lyukakat, a megrendelő lakástulajdonosok igénye szerint. A megrendeléseket a presszóban veszi fel, ahol sok kismama üti el az időt.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
liw603 2021 márc. 15. - 22:46:26
Egerben azért felmerülnek ismerős részletek.
prestonport 2021 febr. 09. - 20:28:42 Előzmény lazov
Adom.
8/10
FilmExpert 2020 ápr. 22. - 10:14:18 8/10
Sok értetlenkedőnek:
a filmben a főhős választ a régi, "jól bevált asszony" (szocializmus), illetve a csábító, dögös és szexi prostituált (kapitalista vadtőke) közt.
Ma már tudjuk, a választás nem teljesen egyértelmű.

8/10.
offtopic
lazov 2016 okt. 18. - 16:23:06
Volt, akkortájt, amikor a Zlotyt felértékelték. Nincsenek csodák, államadósságokat se engednek el csak úgy... oda kellettek valakik a háttérben, erõs befolyásal, de nem akarom politikába elvini. A többi ezzel együtt igaz, de ez az amerikai háttér adta a löketet a többihez.
vino-et-veritas 2016 okt. 18. - 14:07:13
Ezz még elõtte történt (ha volt ilyen injekció). A 90-es évek elején nagy adósság-elengedés volt arrafelé, utána jóideig drasztikus visszaesés, munkanélküliség, stb...

Támogatás ide vagy oda, a lengyel gazdaság akkor is sokkal "jobban teljesít". Egyrészt a mérete (belsõ fogyasztás "tartalékai"), másrészt a gazdasági "fáziskésés" miatt (a gazdaság "kapitalista" fejlõdése késõbb indult meg)...

A magyar gazdaságot meg sajnos nagyjából az EU-támogatások és a betelepült multik (jórészt autógyártás) tartják életben...
lazov 2016 okt. 18. - 14:06:40 Előzmény James Uram Benson Madame
Nagyjából egyetértek, de convarnak is van igaza - a rendezõ túlmûvészkedte a képi világot, ugyanakkor a karaktereket idõnként nagyon béna gegekbe hajszolta bele (babakocsival idétlenül piázó házmester - teljesen fölösleges proliburleszk-jelenet, nem illett oda és elvett a film realitásából is, de még sorolhatnám). A legjobban mellétrafált figura a fõhõs frusztrált felesége, aki annyira utálatos, hogy én a srác helyében a kurvától nem hazamentem volna, hanem egy normális nõhöz. Sehol nem láttatták a feleséget jó színben - sem kedves, sem aktív résztvevõ nem volt. Ami zavart, hogy ezt a film természetesként kezelte, semmilyen támpontot nem adott a megértésére. Erre nem elég indok a panel sem, hiszem kimondásra került, hogy a semmibõl jöttek oda, tehát ez nekik egy élhetõ egzisztencia tudataként kellett hogy éljen a fejükben, erõs összehasonlítási alappal a semmihez képest.
Túl sok még a lila ködös képi történés komment vagy párbeszéd nélkül. A Roncsfilm sokkal profibb ebben a mûfajban, Szomjasnak ez nem jött össze - kár, pedig ráérzett a jelenségre, a figurákra, a környezetre. De nem tudta közérthetõvé tenni magát.
lazov 2016 okt. 18. - 13:52:37 Előzmény vino-et-veritas
A lengyel gazdaságot a 90-es évek végén megtolta Amerika, pontosabban egy Lengyelországból az USA-ba elszármazott Rockfeller-családtag. Ekkor szanálták az inflációt és restaurálták a Zloty névértékét a többi valutával szemben. Magyarán Lengyelország kapott egy kiadós USD tõkeinjekciót. Ezzel a háttérrel messze jobb helyzetbe kerültek, mint a többi posztkomcsi ország.
Ronaldo 2015 nov. 04. - 11:09:11 Előzmény LajtaJ
Többször feltûnik a "Csertõ utca" utcanév tábla, én meg mellette lakok Zuglóban. Annyit esetleg el tudok képzelni, hogy bizonyos jelenetek máshol forgattak.
LajtaJ 2015 júl. 08. - 06:46:32
Szerintem a filmet nem Zuglóban, hanem a havannán forgatták.
LajtaJ 2015 júl. 08. - 04:12:25
Szatler Renáta milyen gyönyörû nõ!
9/10
5i 2015 júl. 07. - 22:10:11 9/10
Qrva nagy film!!! :-)
LexH 2015 júl. 07. - 15:10:38
A filmbõl megtudhatjuk, hogy a házgyári panelokba nem lehet ugyan szögeket beverni, ám „éves szinten közel tízezer lakás az, amit a házgyárnak le kell gyártania”, ezért az ilyen problémákra, mint képszögek helyére mûanyag tipliket beverni, „a vállalatnak nincs ráhatása”.
S ez csak a bajok kezdete...
vino-et-veritas 2015 jún. 25. - 16:13:53
A "falfúrók" még önerejükbõl próbáltak valamire jutni, nem kegyes osztigatásokból.
Emiatt is kevesen nõtték ki magukat igazán és sokan egész életükben csak "falfúrók" maradtak...

OFF

Ez csak a "javak" elosztásának más módja.

Régen a mindenki "egyformán" kapott valamit, eztán a(z új)bourzsoázia szûk rétege kap sokat és a nagy többség mikroszkópikus morzsaszemeket.

A gond, hogy mindkét esetben a mínuszt osztogatjuk (hitel, állami pénz, EU-támogatás, stb.).
offtopic
Sz Peter 2015 jún. 25. - 14:16:42
Jaja.
Sosem értettem, hogy valaki miért akar többet lopni mint amennyit el tud költeni?! ;)
vino-et-veritas 2015 jún. 25. - 13:49:29
Hidegháború? Gazdasági harc a fegyveres helyett?
Azt a pár milliárdot "beáldozták" a rendszer felpuhítása érdekében.

Ráadásul Kádárék a legvidámabb barakkot is abból építették. A gulyáskommunizmus olyan jól bejött, hogy még ma is mûködik látensen. Néha egy kis béremelés a tanároknak, EÜ-dolgozóknak, kölekedésiknek, "rendvédelmiseknek", pálinkafõzés, rezsicsökkentés, stb. és máris csönd van. Volt "normális" munkavállalói sztrájk az utóbbi 5 évben? (Közben Gaskó meg méltatlankodik, hogy megbuktatták...)

Ha jól emlékszem, a lengyelek a végén nem is fizették vissza az adósságot. Egy ideig sokkal rosszabb volt nekik, de most meg hol járnak elõttünk?
Mi meg eltapsoltuk a megint a milliárdokat (pl. nyugdíjkassza, stb.) és mégis statisztikai hibahatáron belül játszadozunk az államadósság változásával...
offtopic
Sz Peter 2015 jún. 24. - 19:00:47 Előzmény vino-et-veritas
Csakhogy minden nem maradhatott a régiben.
A mai napig csodálkozom, hogyan voltak képesek bevenni a hitelezõk azt a rengeteg meghamisított adatot az országról. :)
vino-et-veritas 2015 jún. 22. - 19:26:36
OFF

Hát ehhez képest nem biztos.

A kor azért volt "rettenetes", mert már a rendszer érezhetõen a végét járta és a bomlás szaga mindenütt érzõdött, de a jövõt még senki sem ismerte. Ha sejthetõ lett volna, lehet, hogy minden marad a régiben...

De az idõutazás még nem ért véget, mostanában még hátrébb lépkedünk...


ON

Vissza a filmhez.
Rettenetes volt szembesülni azzal, amit persze láttunk, hogy tulajdonképpen Magyarország egy jelentõs része így él.
offtopic
Sz Peter 2015 jún. 22. - 18:54:59
Mihez képest? :)
Errõl hosszasan lehetne beszélni. Inkább úgy mondanám, hogy a kor következményei.
vino-et-veritas 2015 jún. 22. - 18:52:56
Persze.

De attól még a kor sem volt valami jó...
LajtaJ 2015 jún. 22. - 17:58:07 Előzmény stubyte
De Renáta miatt minden alkalommal megnézem újra és újra!
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu