Farkasok órája

Bakancslistához adom
Vargtimmen
18 éven aluliak számára nem ajánlott svéd filmdráma, 84 perc, 1968

Értékelés:

33 szavazatból
Szerinted?

Johan Borg festő és felesége, Alma nyaranta kiköltöznek egy elhagyatott szigeten fekvő parasztházba. Johant álmatlanság gyötri, fél a sötétségtől és az álmoktól, de próbál dolgozni. Egy este Johan rajzokat mutat feleségének, szörnyszülötteket ábrázolnak, amelyek üldözik a skizofréniában szenvedő férfit. Johan határhelyzetben él, ahonnan egyszerre ellátni életre-halálra, ahol valóság és álom, hit és szorongás egymásba mosódik, mint a nap és az éj. Alma próbálja férjét visszatartani az életnek, a valóságnak, de egyre kevesebb sikerrel...
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Szereplők

Johan Borg
Alma Borg
von Merkens báró
Corinne von Merkens
Gamla Fru von Merkens, a báró anyja
Veronica Vogler

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
agyatlanzombi 2020 ápr. 23. - 22:01:50
Nekem az egyik kedvenc Bergman filmem! Elképesztő beállítások, gyönyörű arcok és iszonyú víziók elegye. A történet is rendben van, mégis inkább a képi világa, ami fantasztikus. Szívesen megnézném egyszer nagy képernyőn, blue-ray minőségben, az lenne a csemege! A Szenvedély is nagyon jó, és az Arc/Rítus a kevésbé ismertek közül.
10/10
Ambrose78 2014 jan. 26. - 16:06:07 10/10
Bergman filmjeit, általában, mindig drámaként minõsítik. Ellenben, nekem mindig is - több filmjénél - az volt az érzésem, hogy a drámán túl, a thriller jegyei is mindig felismerhetõek. Talán a sok közeli a szereplõk arcáról, talán Nykvist szédületes beállításai vagy a tökéletes világítás az oka, de az is lehet, hogy miután Bergman elég mélyen "turkál" a lélekben, az önmagunk belsõ feszültségének felismerései miatt válnak oly ijesztõvé!
Lehet szeretni vagy irtózni filmjeitõl, mindenesetre, nem kétséges, hogy a legnagyobb hatású filmrendezõ!
Coleman 2009 júl. 17. - 18:12:00 Előzmény feketevipera
Igen, tényleg elképesztõen valóságos az a jelenet, a film pedig nekem is a kedvenceim között van Bergmantól. Mikor valóban elkezdõdik a farkasok órája, olyan káprázatos szürreális jeleneteknek lehetünk szemtanúi, ami szinte páratlan (természetesen a Persona mellett). Hátborzongató, kõkemény, de kíméletlenül õszinte és elsöprõ erejû film.
feketevipera 2008 febr. 26. - 20:56:27
Talán furcsa, de nekem ez az egyik kedvenc Bergman-filmem. Hátborzongató látni, ahogyan Johan egyre inkább átlépi az õrület határát. A vacsorajelenet pedig annyira valószerûnek tûnik, hogy még talán a nézõ sem kételkedik abban, hogy ez így lezajlott.
kocamama 2007 nov. 19. - 20:11:38
Jó pár éve láttam ezt a filmet, de nem ez a legjobb Bergman darab.
Newcastle United 2006 okt. 07. - 13:45:28
Ritkán tud teremteni rendezõ ilyen atmoszférát, ami ebben a filmben sikerült Ingmar Bergmannak. Az ember szinte beleborzong, egszerûen félelmetes. Max von Sydow és Liv Ullmann játéka pedig tökéletes, eggyé válnak a karakterükkel.
Az ilyen alkotások erõsítik meg bennem azt a hitet, hogy a filmek szerepe az emberi kultúra és értékek közvetítése.