Faust

Bakancslistához adom
német filmdráma, 110 perc, 1926

Értékelés:

6 szavazatból
Szerinted?

"Murnau, mielőtt Hollywoodba ment, egy UFA-szuperprodukciót, a Faustot vitte filmre. Hans Kyser forgatókönyve kiaknázta Marlowe-t, Goethét és a német népmondákat, s Gerhart Hauptmann, Németország legelső költője írta a film feliratait. Bőkezűen pazarolták a technikai leleményességet az angyali jelenésekre és az ördögi varázstrükkökre. Karl Freund kamerája, saját találmányú kamerakocsiján siklott át egy hatalmas stúdióban épített, városokkal, erdőkkel és falvakkal teli tájon és az így nyert látvány lehetővé tette, hogy a nézők résztvegyenek Mefisztó és a megfiatalított Faust légi útján." (Siegfried Kracauer)
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
adamnagysweetmovie 2012 jan. 21. - 18:43:56 Előzmény Coleman
Tényleg elképesztõ volt az akkori korban a látványvilága (sõt egyes jelenetei ma is azok).
A dramaturgia a film közepén leül, a szerelmi bonyodalmak (fõleg Mefisztóé, ami teljes mellékszál)nagyon lelassítják - dehát a korban az udvarlás legalább akkora izgalmat kelthetett, mint egy járvány vagy egy lovasroham.
Az elsõ fele sodró lendületû, a vége pedig teljesen drámai és katartikus. Igazi moralitásjáték.
Coleman 2009 aug. 09. - 13:26:42
Szemkápráztató, leírhatatlanul gyönyörû ez a film. Murnau életmûvében lehet, hogy ez a csúcspont ilyen szempontból, bár mindegyik filmje olyan, akár egy festmény, fény és árnyék játéka már sose lesz ennyire megigézõ. A film vizuálisan annyira elbûvölõ, hogy nehéz is másra figyelni. Murnau Marlowe és Goethe mûvét is felhasználja, ha jól emlékszem, akkor körülbelül fele-fele arányban, ez okoz némi törést a filmben. Marlowe sokkal egyértelmûbb drámája után jön Goethe romantikusabb, de mélyebb mûve. Jannings az utolsó emberben gigászi jelenléttel vitte a filmet, itt azonban egy kicsit sok, néhol egyenesen ripacs, bár szerencséjére ez még viszonylag össze is egyeztethetõ Mephisto figurájával, ellenben a komikus részek gyengítik a tragikumot.
Ha nem is kifogástalan alkotás, Goethe halhatatlan mûvének pontosan ilyen vizuális megvalósítását képzeltem el és közben még a mû gondolatvilága sem sikkadt el. Kihagyhatatlan!