Fehér Isten

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott magyar filmdráma, 120 perc, 2013

Értékelés:

284 szavazatból
Szerinted?

A legrégebbi szövetségek is felbomolhatnak. A hosszú békét is követheti háború. Az ember legjobb barátja a kutya: de ha rosszul bánik vele, a hű társ a gazdája ellen fordulhat. És mert erősebb, gyorsabb, vadabb nála, nagyon veszélyes ellenfél válhat belőle. Egy új rendelet szerint a korcsokat be kell jelenteni, minden példányt összeírnak, amelyik nem fajtiszta. Dániel viszont nem akar súlyos ebadót fizetni átmenetileg nála lakó lánya kedvencéért, Hágenért. A kislány hiába tiltakozik, kidobja a kutyát. Míg Lili egyre kétségbeesettebben keresi az állatot, az egyre borzasztóbb helyekre sodródik. Egy kóbor falka tagja lesz, harci kutyává képezik ki, viadalokon fogadnak rá, majd a sintérek fogják el. Amikor az egyre dühösebb négylábúnak sikerül kiszabadulnia a rács mögül, társai követik, és elözönlik Budapest utcáit. Aki valaha ártott nekik, meglakol. De a régi gazdi nem adja fel. Ő szembe akar nézni egykori barátjával, még akkor is, ha az addigra félelmetes, pusztító fenevad lett.
Bemutató dátuma: 2014. június 12. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
cinemad okt. 22. 14:27:20 7/10
Ez a film mindenképpen érdekes. Tartalmaz nagyon erős jeleneteket, rendkívül gyönyörű képeket, ami felcsigáz. Ugyanakkor ezeket rögtön követi valami igazán béna, értelmetlenség. Lili nagyon bájos lány, de azért színészi teljesítménye hagy kívánni valót maga után (összességében azért jó volt nézni), nagyon kiemelkedőnek mást nem tudnék mondani, ja de igen, csak kiemelkedően rosszat. Ez Nagy Ervin (cameo?) szerepe. Minek kellett ezt a csávót ebbe is, és minden filmbe beleerőltetni legalább egy pár perc kedvéért. Talán mert szerepelt az "Isten" szó a film címében, amit senki más nem szimbolizálhatna jobban...? Még ha a Testről és Lélekről után készült volna ez, lett volna egy vicc, hogy itt is visszaköszön hentesként. A budapesti helyszínek tetszenek, szépek. A sztori kusza, sokáig nem is derül ki, hogy ez igazából Hagen története, vagy Lilié és egy apa-lánya kapcsolatról szól-e inkább. Aztán egyre jobban elkezd a sztori egy budapesti Fehér Agyarrá avanzsálni, ugyanakkor sok időt szentelnek Lilinek, amely események nem igazán kapcsolódnak a fő sztorihoz. A vége pedig már: "Cujo 3 - Vérbosszú a Kálmán Imre utcában". Egyszerűen nem áll össze igazán a dolog és a mondanivaló sem, hiába mondják bele többször a kamerába a korcs, keverék szavakat. Értem, hogy kirekesztett csoportok meg minden, de a mondanivalót továbbra sem tudom felfedezni. Milyen csúnyán bánunk másokkal? Ez lenne az? Azért ez nem túl sok. @Alberto-nak volt egy érdekes gondolata, de szerintem nem volt ilyen a készítők fejében. Egyszerűen ez a film visszatérő zenei motívuma, ami még vagy tucatszor hallatszik és semmi nem támasztja alá az "ez csak vízió" értelmezést. De jó ötlet. Minden esetre elgondolkoztat és megoszt embereket amik egy jó film ismérvei, és tényleg nagyon jó jelenetek vannak benne, egyértelműen érdekfeszítőbb mint egy Transformers film... :D
10/10
Damill 2021 nov. 10. - 15:19:01 10/10
Bárány.
7/10
InteriorLulu 2020 dec. 18. - 19:14:06 7/10
Bár a rendező állítólag kimondottan allegóriának szánta a korcs kutyákat, szerintem a film csak egy az egybeni jelentéssel működőképes. Átvitt értelemben (korcs kutyák = diszkriminált, jogfosztott társadalmi kisebbségek) ugyanis egyszerűen értelmetlennek érzem a megfeleltetést egy, a társadalmi többség tagjaitól függetlenül életét élő kisebbség, illetve az emberektől abszolút függő, azokkal így vagy úgy, de szimbiózisban élő korcs kutyák között. Attól, hogy mindkét csoportot meg lehet fosztani akár a legelemibb jogaitól is, attól még nem kerülnek közös értelmezési térbe. Állatok allegóriaként való használata persze simán működhet (lásd Orwell Állatfarmját, mint a talán leginkább eklatáns példát), de a szimbolika a Fehér Isten esetében sajnos ráerőszakolt, és csikorog is rendesen.

De ezen túlmenően is vannak bajok a filmmel, ezt a kritikák (és némely komment) szépen számba is veszik. Szerintem az egyik nagy probléma az inkoherencia, hogy a műfajok halmozódása nem áll össze egységes egésszé. Van továbbá a játékidő kb. kétharmadánál egy konkrét pont (Hagen a kutyamenhelyen kiszabadul a sintér fogóeszközéből), ahonnan az addig mondhatni minden ízében realisztikus és életszerű sztori hirtelen teljesen irreálissá, életszerűtlenné, meseszerűvé válik: a problémám az, hogy ez a váltás, pláne hogy ilyen elvágólag történik, nincs elmagyarázva, egyszerűen nem értem az okát, és ez is a filmélmény egyik alapját jelentő koherenciát rombolja.
offtopic
Midnight67 2020 szept. 19. - 23:33:07
Értékelni nem tudom, mert nem néztem meg, de már nem is akarom.:(
Midnight67 2020 szept. 19. - 19:31:25
Ritkán vállalkozom magyar film megnézésére, de ezt már régóta halogattam. Gondoltam, most csak sort kerítek rá. Már az első pár percben elgurult a gyógyszerem. Egymás után ez a harmadik magyar film, amiben vágóhíd a háttér. Komolyan, ennyire mélyen vagyunk, hogy vérben úszó mészárlásban mutatkozik meg a magyar "filmművészet"?? Ennyit tudunk, ezek vagyunk mi, ezt kell magunkról bemutatni? Szégyen, a filmet megnézés nélkül törlöm és az tuti, hogy jó darabig nem vállalok be mai magyar filmet. Nézze, aki akarja, én kiszálltam, mert most elszállt az agyam..
3/10
makitasunrise 2020 ápr. 29. - 20:25:43 3/10
Még nem láttam az összes Mundruczó filmet, de egyelőre ez volt az összes közül a leggiccsesebb, legbanálisabb, legkínosabb.
7/10
kettyo 2020 ápr. 26. - 10:29:13 7/10
Valóban Majmok bolygója koppintás csak animált majmok helyett élő kutyákkal. Szerintem jó!

A főszereplő kislány szakasztott mása a szomszédlánynak akivel együtt nőttünk fel :)
2/10
Oooo 2020 márc. 12. - 07:44:23 2/10 Előzmény Alberto
Ennek a csupár, silány filmnek az esélytelen kimosdatására írogathatsz itt akármi belemagyarázósdit, csak a kutyád meg ne tudja! ;-)
9/10
Alberto 2020 márc. 08. - 15:17:37 9/10
Nagyon jó szatíra, ha valaki el akar gondolkodni az ember, vagy saját maga felsőbb rendűségén.

Te, aki most ezt olvasod, kérlek a film megnézése után folytasd innen, mert megpróbálom röviden leírni a film megoldását.

Amikor elaltatják a sintértelepen a kutyákat, és a főhősünk az ajtó résén kukucskálva nézi a tévét, hallgatja a zenét (azt a zenét, ami a fim végén is felhangzik). Tulajdonképpen már az életének a végét jelentette. A fim többi része csak az ő fikciója, a pár másodperces hátralévő életéből. A végén a drámai jelenettel szembesülünk, azzal, hogy mennyi életet ontunk ki hatalmaskodva (nem csak az állatokét, hanem saját fajunkét is, hol bőrszín, hol vallás vagy éppen eszmék miatt.) Hát ezért 9-es nálam a Fehér Isten
Borrrul 2020 febr. 23. - 18:21:18 Előzmény Keló9
pfff Látom elszabadult.
10/10
Vicuskaa 2020 febr. 06. - 14:50:21 10/10 Előzmény HarleyQuinn
A probléma ott kezdődik, hgoy nem is érti, miket, kiket szimbolizálnak a kutyák. Pedig nem nagyon bonyolult...Viszont honnan tudhatja, hogy valami öncélú, ha eleve az alaptételt se érti és a filmből se ért egy szót se.
10/10
Cukros csirkecomb 2020 jan. 24. - 01:11:15 10/10 Előzmény Gollam24
:))
10/10
Gollam24 2019 okt. 25. - 18:02:10 10/10 Előzmény Cukros csirkecomb
"Szerintem kár ehhez a történethez mindenféle allegóriát társítani. "

Lehet, végülis működik a film allegória nélkül is, mert annyira nem összetett és komplex a cselekményvezetése.
Lényeg a lényeg érző lényekkel/emberekkel csínján kell bánni, különben beüthet a szarvihar.
Keló9 2019 okt. 25. - 15:37:10
Gyakorlatilag ugyanaz mint a "Majmok bolygója" csak kutyákkal. Nem véletlenül kapott díjakat, a rendezése kiváló, a színészek viszont elég gyengék benne.
8/10
cellasto 2019 okt. 23. - 21:00:46 8/10
Azt kell mondjam, sokkal rosszabbra szamitottam. A kiscsaj sajnos tényleg nem valami kiemelkedően játszik. Viszont a sztori a rendezés és a szereplők legtöbbje rendben van. Az utóbbi 10 év egyik legjobb magyar filmje amit volt szerencsém látni. Kicsit olyan érzésem volt a film alatt mint hitchcock madarak című filmje közben. Bár ott a miért nem derült ki.
10/10
Cukros csirkecomb 2019 aug. 04. - 00:21:02 10/10
Szerintem kár ehhez a történethez mindenféle allegóriát társítani. Még a rendezőtől is kár. A film azért lett felkavaró, mert az alapértelmezése is igaz. A kutyák-macskák túl lettek szaporítva, a városi ember későn jön rá, hogy a lakásba nem is való kutya, vagy hogy a kölyökként megvett plüsi egyszer csak szőrös-ugatós nagy kutya lesz. És ez problémák sorát generálja, legfőképpen azt a problémát, hogy a probléma tárgya egy élő/érző lény.

Innentől SPOILERes
(bár a Port.hu részletes leírása után nem sok ellőni való maradt...)

A film alapsztorija reális: valahogy egy állatokért kevésbé rajongó ember otthonába bekerül egy házi kedvenc, és onnantól nem kedvenc. Aztán valahogy megszabadulnak tőle. Igen, ez pont ennyire embertelen, mint a filmben. Borzasztó nézni a gyerekkel szembeni érzéketlenséget és az állattal szembeni brutalitást. Igazából már az elejétől többször le akartam állítani, és sok helyen én sem bírtam odanézni, de azért engedtem tovább mindig, mert sok igazsága van a filmnek. Az állatviadalos rész borzalmasan erős lett. Nem csak maga a viadal a megrázó, hanem a felkészítés is. Ahogy egy jólelkű, emberszerető, gazdijáért rajongó háziállatot szörnyeteggé vadítanak, az a történet mélypontja. Egyetértek viszont azzal a meglátással, hogy az arányokat illetően a film erősen túloz. Korábban valaki szóvá tette, hogy kb egyetlenegy jólelkű ember van csak a történetben. Az életben az arányok ettől sokkal jobbak, nyilván. De az a kisgyerek vagy kisállat, akinek a lelketlen felnőttekből jut csak, nagyjából azt éli meg, amit a filmbéli főhősök. A történet vége számomra érthető volt, az is, hogy miért hagyták nyitva. Gondolom, ami a zárójelenet után reálisan várható, azt már nem akarták megmutatni. Így a vége szép lett (de azért a stáblista némán futott).

Azokhoz csatlakozom, akik szerint a film kiemelkedő.
háziboszorkány 2019 ápr. 19. - 14:08:25
SPOILER!!!!!

A végén a harci kutya kiképzőt is megölték? Hagen? Bocs, néha nem néztem oda, vagy eltakartam a szemem :(.
A történetet magát ki írta?
10/10
Gollam24 2019 ápr. 13. - 14:15:59 10/10
Pedig nem volt ez annyira bonyolult.
A kutyák az elnyomott, mellőzött, perifériára szorult embereket testesítik meg.
Akikkel, ha emberségesebben bánnának a világ sokkal élhetőbb hely lenne mindenki számára.
Továbbá úgy általában véve alkot véleményt rólunk emberekről, vagy inkább embertelenségünkről.
Az utóbbi években ez az egyik legjobb magyar film.

1O/1O.
2/10
HarleyQuinn 2019 ápr. 12. - 23:32:32 2/10
Sosem voltam művészfilmes típus, de ebben aztán tényleg nem értem, hogy mégis kiket/miket akartak a kutyákkal szimbolizálni.
Ez a baj a magyar filmgyártással, hogy mindig túltolják... Miért kell állandóan erőltetni ezt a művészkedést? Főleg, ha nem megy.
Hogy szinte már csak amatőr színészeink vannak, az szomorú, de tény. Rá kéne jönniük, hogy nem csak művészeti iskolába járatott, színházigazgató-unokák meg jászaimaridíjasszínész-csemeték közül kéne válogatni, hanem esetleg keresni kéne a valódi tehetségeket a közemberek között.
Maga az alapötlet egyébként zseniális lett volna, ha nem művészkedik el. Ezt igazi, akciódús, fikcióval teli mozifilmnek kellett volna megcsinálni, utópisztikus világgal, érdekes karakterekkel, "öntudatra" ébredt, valódi hadseregbe szerveződő mutáns kutyákkal... Kasszasiker lett volna, még talán külföldön is felfigyeltek volna rá.
Sajnos a magyar filmesek már nem tudják, mi az a szórakoztatás. Soha nem csinálnak filmet azért, hogy a nagyközönség igényeit kielégítsék, hogy szórakoztassák őket, nem. Csak a művészkedés, a saját kis lelki világuk meg gondolataik kifejezése, a saját kis színészeik szerepeltetése, na meg persze a pénz, amit kapnak a Filmalaptól... Aki meg nem kap, az még inkább elművészkedi.
Nem lett volna egyébként ebben a formában sem rossz ez a film, csak éppen semmi értelme, semmit nem ad át, nincs lezárása, nincs mondanivalója, unalmasak a szereplők, a kutyák lelövöldözése pedig borzasztó látvány, és egyáltalán nem a megható értelemben, hanem inkább a kibírjaeztnézni értelemben. De ezeket az öncélúan erőszakos jeleneteket kivágva, egy 30-40 perces rövidfilm formájában, a zenére koncentrálva, simán jó lett volna.
1/10
qajakos 2019 jan. 22. - 18:26:02 1/10
Ez a film nem méltó az újkori magyar filmgyártáshoz...
Összes hozzászólás