Fejezetek egy hajónaplóból

Bakancslistához adom
Lakeboat
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai-kanadai filmdráma, 98 perc, 2000

Értékelés:

12 szavazatból
Szerinted?

A film ötlete David Mamet Pulitzer-díjas színdarabírótól származik és bepillantást enged egy, a Nagy-Tavak vidékén közlekedő teherhajón zajló életről. A történet nyomon követi Dale-t, egy egyetemistát, amint nyári gyakorlatát tölti a hajón, ahol egy teljesen új világgal találja magát szembe. Az ő ártatlan szemén keresztül látjuk a legénység komikus kalandjait, ahogy a szakmát tanulják, hiszen a legtöbben fiatalkori ballépéseik elől menekültek ide. Amikor az egyik szakács nem jelenik meg induláskor, egyre meghökkentőbb pletykák látnak napvilágot végzetéről, amelyhez mindenki hozzáteszi a saját félelmét és fantáziáját, ami kezd egyre hátborzongatóbbá válni. A filmet végigkíséri a szakács eltűnésének története különböző újra eljátszott jelenetek által, amelyhez kiváló hátteret nyújt a Nagy-Tavak vidéke. Különböző karakterek jelennek meg a filmen, amint feltárják érzéseiket.

Stáblista:

Szereplők

kikötő mester
tűzoltó főnök
Dale Katzman
Guigliani

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
Judga 2019 márc. 21. - 12:57:05 8/10
Őrült jó! szó szerint. minimál film, abszurd humorral. eltelt egy kis idő, míg leesett a tantusz nálam, hogy miről van szó, aztán egyre jobban élveztem. pont olyan hosszú, amit jól elvisel a néző. jók a színészek.
2/10
stupek2 2018 jún. 26. - 20:42:45 2/10
Nulla cselekményű "elbeszélő " költemény. Valaki mindig elmeséli, hogy valakivel mi történt. A nagy nevek ellenére ez egy nulla film. Ezen felül még keverik a fekete-fehéret a színessel is. Jó, hogy nem néztem végig, csak belepörgettem, de mindig valaki mesélt valakiről.
6/10
eagleburger 2009 jún. 17. - 10:42:01 6/10
Látom, elég vegyesek a vélemények.
Én 200 Ft-ért vettem, annyit mindenképp megért. És még azt se mondanám, hogy vesztettem vele másfél órát az életembõl, bár megértem, ha valaki így érez.
Cselekmény az valóban nulla. Itt inkább az atmoszféra a lényeg, meg az a sok (na jó, 4-6 fõnyi) 50 és 70 közötti "vén f*sz" (és itt most ezt jó értelemben értem!), akik "szórakoztatják" a történeteikkel a srácot, õ meg udvariasan hallgatja õket.
Egyrészt tehát a zöldfülû egyetemista srác és a felette atyáskodó (valamint értelmiségi volta miatt még talán kissé tisztelõ, kora miatt pedig kimondatlanul irigylõ) öreg hajósok viszonya miatt mondható érdekesnek, másrészt meg az ember valami képet kap, hogy milyen lehet manapság az élet egy michigani hajón.

A feliratot én is hiányoltam, és én sem voltam a szinkronnal megelégedve (meg a fordítással sem - egy-egy furcsa megfogalmazás esetén az ember akkor is kikövetkeztetheti az eredeti szöveget, ha azt nem is ismeri, és zavaró, ha lenne a fordításra egy szerencsésebb megoldás - pl. "Ez helyes" (That's wright) helyett "így van")
Leginkább a gyakran természetellenes, szituációtól, karaktertõl idegen hangsúlyozás zavart. (Legfeltûnõbb a srác meg a mûszereket figyelõ és közben újságot olvasó matróz párbeszéde) Ezeket nem igazán találták el ez a készítõk. A kapitánynak meg a Joe Litko-t alakító Robert Forsternek pedig egyszerûen nem a megfelelõ magyar hangot találták meg.
Ha lesz idõm, meg fogom nézni angol hanggal is. Tényleg kár, hogy nincs felirat, de talán nem olyan bonyolultak a párbeszédek, hogy közepes nyelvtudásommal ne értsem meg azután, hogy a magyar változatot láttam.

Egyébként Andy Garcia jót alakít benne, és szórakoztató a "sztorija", ahogy elõadják a különbözõ verziókat, aztán

SPOILER

meg kiderül, hogy mi történt (tkp. ez a csattanó, még ha nem is valami nagy).

SPOILER VÉGE

Aztán meg én nagyon bírom Robert Forstert, aki egy alulértékelt színész, õt is jó volt látni. (A Jackie Brown címû Tarantino-filmben alakította azt a magánnyomozót, aki segít Pam Grier-nek, Oscar-jelölést kapott érte.)
7/10
Gerion 2009 máj. 06. - 12:13:08 7/10
Szerintem van humora a filmnek, nyugis hangulatú. A szinkron katasztrófa, a felirat hiányzik a DVD-rõl, ha már van rajta eredeti hang is.
1/10
tshoky 2009 ápr. 04. - 21:09:54 1/10 Előzmény Rozi33
szerintem ez egy bûnrossz film. HIhetetlen, hogy ez 1.5 órát elrabolt az életembõl.
Azt hittem lesz a végén legalább egy valamirevaló csattanó de .... hagyjuk.

kerüljétek el
Rozi33 2009 febr. 10. - 20:32:48 Előzmény Zolkó
Jó neked,ha egyszerre tudod olvasni a feliratot és a filmet is nézni.Szerintem egy film "rossz "szinkronnal is élvezhetõbb mint feliratozva.Remélem a készítõk nem hallják meg ezt a sok bugyuta véleményt a szinkronnal kapcsolatban.Nem is tudom miért néztek Tv-t?Miért nem mentek moziba,ott biztos játszanak feliratos filmeket.
3/10
Miki1900 2008 aug. 12. - 20:00:53 3/10
pénzt ne költsetek rá. annyit nem ér. a magyar szinkron tényleg botrány (nemcsak a hangok, de a szöveg is). egyetértek a törvénybeiktatásról a felirattal.

azért a történet jól hangzott, mikor elolvastam, de B kategóriás. ami nem baj, hiszen nem olyan szörnyû.
kispalissaci 2007 aug. 30. - 11:14:22 Előzmény Zolkó
Hehe, én azért vettem meg mert 149Ft votl a Tescoban =))) Muszáj volt :P
Zolkó 2007 márc. 31. - 22:05:24
Vegyesek az érzelmeim. Egyrészt szeretem az ilyen típusú filmeket, azért is vettem meg. És ez jó film is lenne, de... HA NEM B.SZTÁK VOLNA AGYON A SZINKRONNAL! Ami önmagában nem is volna nagy baj, ha lett volna felirat. De nem volt! És ez már nem az elsõ eset, ebben a 990 Ft-os kategóriában. Nem értem, hogy ha már lefordítják, leszinkronizálják, miért nem lehet odatenni a feliratot?? Akkora költségnövekedést okozna?? Akkor hagyják a szinkront a fenébe, felirat és kész. Sokkal élvezhetõbb lenne. Elkezdtem nézni, de annyira zavart a szörnyû szinkron, hogy inkább áttettem angolra, és így rögtön élvezhetõbb lett a különbség. Csak így meg nem értettem, mert folyamatosan beszélnek benne, úgyhogy félig megnézve feladtam. Pedig biztos vagyok benne, hogy ez a film nem ezt érdemelné. Törvénybe kellene iktatni, hogy magyar felirat nélkül nem adhatnak ki DVD-t:) A legrosszabb szinkronnal ellátott film, amit eddig láttam.