Fekete arany

Bakancslistához adom
Black Gold
16 éven aluliak számára nem ajánlott francia-katari-tunéziai-olasz történelmi dráma, 130 perc, 2011

Értékelés:

53 szavazatból
Szerinted?

Háború dúl az Arab-félszigeten az 1930-as években. A két állam vezetője, Nesib emír és Amar szultán végül megállapodik egymással. Az országaik közötti Sárga-övezetet senkiföldjének nyilvánítják. A megállapodás zálogaként Amar két fiát adja Nesibnek. Tizenkét évvel később a két fiúból délceg ifjú lesz, Saleeh harcos természetű, Auda viszont tudós alkat. Egy nap az emírt meglátogatja egy amerikai. Azt mondja, hogy a földje tele van olajjal, melynek révén olyan gazdag lehet, amiről nem is álmodott. A gond, hogy az olaj a senkiföldjén van.
FEA2 FEA2

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
napraforgó 2019 jan. 14. - 03:01:02
A stáblisata Audát mint hercegnőt említi, holott ő a férfi főszereplő herceg, Amír fia.
sadrok 2019 jan. 13. - 21:35:39
Nagyon jó film... mese? Nem mese? Teljesen mindegy.... a tartalmon van a lényeg, leköt és szórakoztat. Ennyi. :-)
olahmiki1959 2019 jan. 10. - 07:59:12
Kíváncsi vagyok!
A rendező eddig elképesztően jó filmeket készített, hogy mást ne mondjak, "A medve" címűt, ami életem egyik legnagyobb filmélménye volt.
atriumis 2018 szept. 03. - 01:25:17
az amerikai fehérek kapzsisága azért itt is előjött
9/10
srizs 2016 máj. 01. - 19:10:24 9/10
Ez a film határozottan jó volt, érdemes megnézni.
pinkaqua19 2013 júl. 12. - 23:37:31
Arab mese. Néha ilyen is kell. A történelmi mondanivalóhoz nekem ez karcsú. A színek és a felvételek nagyon szépek ugyan, de attól még egyszer nézõs.
Jim Hacker 2013 júl. 10. - 14:43:51
Jó film, élvezetes mese, tele nagyon fontos üzenetekkel: mindenekelõtt a lojalitásról, a pénz szerepérõl, a hitrõl és a hûségrõl.

A történelmi háttér és korrajz teszi különlegessé az alkotást. Az Arab-félsziget két egymással versengõ uralkodóházáról és az ott élõ népekrõl szól. Van benne szó békérõl, háborúról, túszokról, sõt rabszolgákról, na meg igaz szerelemrõl, majd egy napon megérkeznek a nagytõkések képviselõi Texasból. Õket az olaj érdekli, és ezzel egy csapásra megváltozik az ottani hatalmi hierarchia, majd késõbb az ott élõk helyzete is. Az arabok viszonya a külfödiekhez szintén érdekes, amikor említésre kerül. A film nyilván a 'fehér' közönségnek készült, tõlük remélhetõ a nagy bevétel. Viszont az összes karakter arab, a texasi olajmunkásokat és befektetõket leszámítva.

Lehet bõven találni negatívumokat a filmben. (Nem is lett kiugró siker, gondolom pénzügyileg.) Számora azért a hitelesség meggyõzõ volt, több helyen igen elgondolkodtató alkotás. A forgatóköny, valószínûleg a regény is, nagyon változatos és eseménydús. Azoknak akik nem forgatják a Koránt, mint én sem, értékes üzenete lehet annak a három kérdésnek amit Auda herceg tesz föl a haldokló Alinak (Amar szultán kegyvesztett fiának). Lelki nyugalmat, végsõ békét akar adni egy eltávozó léleknek.

Szóval, nekem nagyon tetszett.
eynrg 2013 jún. 06. - 09:20:57
Kár, hogy a film elsõ fele kicsit el van húzva. Több mint egy órán át alig haladnak az események,
kevésbé tud lekötni. Azonban késõbb egyre jobb lesz és egyre inkább magával ragad. Elismerésem
az alkotóknak, a film további részét és a végét elég jól megcsinálták. Kellõen kalandos, izgalmas,
küzdelmes, drámai. Megfelelõ mindazoknak, akik a kalandot és a harcot kedvelik és azoknak is, akik
inkább a történetet a mondanivalót.
7/10
Rahar 2013 máj. 18. - 16:26:39 7/10
Egy adott kor adott földrajzi területének történelmi eseményét mutatja be. A hitelességét nem tudom megítélni, mert nagyon keveset tudok arról az idõszakról. A színészek jól játszanak, a kameraállások hitelesek. A történeti háttér adott, az ebbe ágyazott cselekményvezetés lekötött, érdekes és fordulatos. Nálam elérte a 7 pontot.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu