Fekete csillag

Bakancslistához adom
Introducing Dorothy Dandridge
amerikai életrajzi dráma, 120 perc, 1999

Értékelés:

15 szavazatból
Szerinted?

Az ötvenes évek Amerikája előítéletekkel teli világ volt, amelyben sztárként is nehezebb volt egy fekete színésznő élete. Dorothy Dandridge az első Oscar-díjra jelölt fekete színész. Halálának okát máig nem tisztázták, nem tudni, öngyilkosság, avagy gyógyszer-túladagolás miatt halt meg. Karrierje szépen ívelt felfelé, de akaraterejét aláásták a kirekesztettség érzése és szellemi fogyatékos lányának születése. A kor híres rendezőjének is szeretője volt, aki nem tudta megakadályozni, hogy ne szégyenítsék meg látványosan Dorothyt. Egy alkalommal Las Vegasban a szálloda leeresztette az úszómedencét, miután a színésznő belelógatta lábait.

Stáblista:

Szereplők

Dorothy Dandridge
Earl Mills
Harold Nicholas
Ruby Dandridge
Jack Denison
Vivian Dandridge
Geri Nicholas

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
Ildikó Nóra 2023 febr. 04. - 13:29:58 8/10
Az HBO TV filmet egyszer meg lehet nézni, Halle B-nek jól állt a szerep és jól játszott. Tetszettek a ruhák, kiegészítők, sminkek, frizurák, filmzene, a szinkron is.
8/10
trudy 2016 nov. 19. - 21:05:06 8/10
Jó film, számomra könnyed, mégis tartalmas szórakozást nyújtott. Alapvetõen szeretem a 90-es években készült életrajzi filmeket, hiszen az akkori színésznõk méltóak voltak azokhoz, akiket megformáltak. Halle Berry alakítása és a történetvezetés is kitûnõ.
Corpse Bride 2014 dec. 13. - 12:30:07
Gondolatébresztõ életrajzi film. Egy 'fekete csillag' élete sem volt problémamentes az USA-ban az 1950-es években. El lehet képzelni, milyen lehetett a többi színes bõrû sorsa, fõleg a déli államokban.
Ms Dandridge élete és házassága biztatóan indult, azonban tragédiák sora várt rá az életben. Hollywoodi körök a tenyerükön hordják a szerencsés kiválasztottak, de ez nem garancia a személyes tragédiák elkerülésére. Dorothy Dandridge olyan pályát futott be ami elõtte másnak nem adatott meg: pl elsõ színes bõrûként kapott felkérést egy elõadásra, és így szállást is egy elõkelõ Las Vegas-i hotelben. Itt történt meg az a hírhedt eset, amikor Ms Dandridge megjelent a medencénél és beletette a lábát a vízbe a fehér bõrûek nagy felháborodására.
Halle Berry a szépsége mellett itt igazi drámai erõvel mutatja be ennek a nõnek a kiszolgáltatottságát és összeomlását.
bourne 2009 jún. 14. - 02:32:05
talán ez volt az elsõ olyan film, amiben HB megmutatta, h színésznõ is tud lenni, nem csak egy szép kellék ...
bár abba inkább nem mennék bele h az igazi DDnek miket kellett kiállnia, mert a film csak finoman foglalkozik a témával ... ha jobban belement volna, akkor Hollywood kénytelen lett volna szembeköpni magát ...