Fekete Dália

Bakancslistához adom
The Black Dahlia
16 éven aluliak számára nem ajánlott német-amerikai thriller, 116 perc, 2006

Értékelés:

187 szavazatból
Szerinted?

A Fekete Dália egy kitalált történet megszállottságról, szerelemről, korrupcióról, sóvárgástól és romlottságról, egy fiatal hollywoodi sztárjelölt 1947-ben valóban megtörtént brutális gyilkosságát alapul véve. Az eset sokkolta Amerikát és a mai napig megoldatlan maradt. Két ökölvívóból lett rendőr, Lee Blanchard (Aaron Eckhart) és Bucky Bleichert (Josh Hartnett) kap megbízást a feltörekvő színésznő, Betty Ann Short, azaz a Fekete Dália (Mia Kirshner) meggyilkolásának kivizsgálására. A támadás olyan hátborzongató volt, hogy a bűncselekményről készült képeket visszatartották a nyilvánosság elől. Mialatt Blanchard figyelmét egyre jobban leköti a szenzációs gyilkosság - ezáltal kockára téve barátnőjével, Kay-jel (Scarlett Johansson) való kapcsolatát - addig társa, Bleichert vonzódni kezd a titokzatos Madeleine Linscott (Hilary Swank) iránt, aki a város egyik kiemelkedő családjának a lánya, és meglehetősen kellemetlen kapcsolat fűzte az áldozathoz.
Bemutató dátuma: 2007. március 22. Forgalmazó: Hungaricom

Stáblista:

Szereplők

Dwight "Bucky" Bleichert
Leland "Lee" Blanchard
Madeleine Linscott
Elizabeth Short
Russ Millard
Ramona Linscott

Díjak és jelölések

  • Oscar-díj

    2007
    Legjobb operatőr jelölés: Zsigmond Vilmos
  • Velencei Nemzetközi Filmfesztivál

    2006
    Arany Oroszlán jelölés: Brian De Palma

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
rudapitecus 2022 nov. 11. - 00:31:17 6/10
A film hangulatával, meg a díszletekkel, meg a körítéssel semmi bajom nem volt, de amikor tudni kellett, hogy a barátjának a barátnőjének a barátja ki volt és annak a barátnője ki volt, és a barátnő barátnői kik voltak és azok barátnői kik voltak, no meg azok barátjai, munkáltatói és ki volt annak az édesapja és annak ki volt a szeretője, és a szeretőjének ki volt a szeretője.... akkor egy kicsit tényleg belezavarodik az ember. A feléig még tudtam követni, aztán aki innentől pontosan tudja, ki ki volt és mit csinált, írja meg nekem privátban, mert ezt sehol, semmilyen filmkritikában, semmilyen filmes adatbázisban, a Neten sehol nem lehet megtalálni!!! Pedig gondolom nekik mindnek halálosan érthető és világos volt, nem?? Remélem, azért a színészeknek a film előtt elmagyarázták, nem csak a jelenetet kellett eljátszaniuk.... bár egyáltalán nem vagyok ebben sem biztos. A film alapjául szolgáló gyilkosság a mai napig megoldatlan.... talán éppen azért, mert nekik sem volt ez annyira egyértelmű és világos, mert ha az lett volna, akkor talán sikerült volna megoldaniuk....
7/10
Ildikó Nóra 2020 dec. 06. - 15:12:13 7/10
A filmet Zsigmond Vilmos és elsősorban Hilary A. miatt néztem meg. Érdekes történet, de sok név, utalás van benne, nagyon kell figyelni, néha kesze-kusza, és így hosszú a 2 óra. Tetszett a hangulata, a ruhák, a sminkek, a zene. Jól állt Hilary S-nek és Josh H-nek is a szerep.
10/10
sflkjs 2020 máj. 17. - 19:27:21 10/10
Nekem nagyon tetszik ez a film, nem is tudom miért. Scarlett képes bármit elrontani, amiben szerepel, itt is ő volt a leggyengébb láncszem.
Hillary nem a kedvencem, de mint színésznő el kell ismerni az egyik legjobb. Josht imádom és Aaront is. Hangulata van ennek a filmnek, az akkori kor, ruhák, stb. Tetszik. És a történetet is tudtam követni, bár valóban oda kell figyelni.
Ami nem tetszik, hogy nem tesz hozzá a fekete dàlia igaz törtènetèhez, azaz nem tudunk meg többet róla, mint amit a legenda tart.
Állítólag Orson Welles lánya azt mondta, az apja ölte meg a csajt, és én is ezt tartom egy valószínű megoldàsnak, a rendelkezésre álló infok alapján.
6/10
Nótárius 2019 febr. 02. - 01:09:08 6/10
Én, az elejétől a végéig, gond nélkül követtem a történéseket, és pontosan értettem mindahány összefüggést - írnám, ha sandán azt akarnám, hogy irigykedjenek rám azok, akiknek ez nem annyira sikerült.
Mindazonáltal az elbűvölő Scarlett Johanson és korhangulat iránti elfogultságomnak komoly szerepe volt abban, hogy nem értékeltem közepes alattira e filmet.
Tán az sem véletlen, hogy épp egy hölgy írta itt lentebb, hogy "Scarlett Johanson csücsörítései se működnek". Ez utóbbihoz én, mű-köd nélkül, csak annyi személyes ellenvéleményt tennék hozzá, hogy szememnek oly jólesően: DE, sőt nagyon is!


10/10
József Futó 2018 dec. 28. - 20:28:42 10/10 Előzmény RobiKriszti
Nem úgy van az!
6/10
napkorall 2018 aug. 01. - 16:48:24 6/10
Az én IQ-mnak túlságosan kuszák és követhetetlenek voltak a cselekmények szálai. A színészi alakítások tetszettek, Scarlette Johannsonban meg még nőként is gyönyörködöm. Mindenesetre James Ellroy egy másik regényét, a Szigorúan bizalmast számomra sokkal-sokkal élvezetesebben és érthetőbben vitték filmvászonra, ami egyik örök kedvencem marad. Ja, és Az utca királyait is szívből ajánlom, Keanu Reeves-szel.
3/10
sorozatneked.hu 2018 jún. 17. - 13:13:08 3/10 Előzmény CrazySpice
3/10

Sajnos egyetértek veled...nem szabad időt pazarolni erre a filmre.
sexykex 2018 ápr. 16. - 14:09:16
Nem hiszem, hogy tökéletesen érteni kellene ezt a filmet. Olyan élethűen festi le a kort, a korszellemet, az emberi érzések hullámvasútját, ahogyan erre csak a legnagyobbak képesek. Megragadja még a hozzám hasonlóan felületes, időnként elkalandozó filmrajongót is.
Két lényegtelen – számomra mégis fontos – epizód: A galambvadászat a maga brutalitásával remek kezdés volt és imádni való, ahogy a csajszi műélvez a moziban.
DcsabaS 2018 febr. 24. - 23:28:01
Az a fajta kvázi \"mûvészfilm\", amely direkte érthetetlen akar lenni...
6/10
viskia01 2018 jan. 24. - 22:21:43 6/10
aki meg akarja érteni, az tollal, papírral üljön le megnézni. írja a neveket, hogy ki kicsoda, mert az a sok név, meg a kusza szálak, megjegyezhetetlen már a közepétõl. És pont ettõl nem lett annyira jó ez a film. Mivel elveszted a fonalat, nem figyelsz már rá.
8/10
fantyoyo 2016 jan. 04. - 20:21:17 8/10
nagyon féltem a filmtõl, de kifejezetten tetszett. a férfi szereplõk, fõleg josh harnett sokat rontottak, az övé kifejezetten bárgyú, ostoba alakítás volt, de a nõi szereplõkre katedrálist lehetne alapozni, annyira jók.
az itteni véleményekhez képest követhetõ, világos volt a cselekmény, az atmoszféra pedig perfekt.
Zsigmond Vilmos miatt néztem meg éppen ma, nálánál aligha volt jobb, ez a film is bebizonyította.

hilary swank pedig...
2/10
RobiKriszti 2015 szept. 07. - 04:12:41 2/10
Borzalmas, giccses, förtelmesen unalmas.
wintermoots 2015 márc. 24. - 18:22:07
remek film, igényes szórakozás,jellegzetesen de palma-s zsánerfilm, egy-két remek vizuális poénnal.
1/10
CrazySpice 2015 márc. 24. - 12:46:41 1/10
Szörnyen unalmas, semmi köze a valósághoz. Nem bírtam végignézni. Az eredeti Fekete Dália hölgy borzasztó halálához nincs is köze. Ez egy rossz film.
whh 2014 jún. 01. - 00:28:01
Nem igazán értem a 7 csillagot. Ez egy sírnivalóan, gyalázatosan rossz film.
Ahogy valaki elõttem írta, a legjobb a Fekete Dáliát alakító színésznõ volt, a többiek? Ripacsparádé, elcseszett forgatókönyv, kapkodó rendezés, rettenetes magyar szinkron.
Ki volt az az idióta, aki kiválasztotta Hilary Swanket erre a szerepre? Hogy lehet, hogy az überszexinek kikiáltott Scarlett Johanson csücsörítései se mûködnek? A Ramonát játszó nõ egyszerûen hátborzongató: soha korábban ilyen rossz színésznõt nem láttam (beleértve a mûkedvelõ, falusi darabok színészgárdáját is). Rémes, rettenetes, borzalmasan rossz film. Ha valaki meg akarná nézni, inkább olvasson, menjen el futni,... bármi más elfoglaltság jó helyette.
nuiii 2014 ápr. 24. - 17:50:15
Szerintem a csaj, aki a Fekete Dáliát játszotta volt kb. a film csúcspontja és szerepelt vagy 10 percet. Amúgy atmoszféra jeles, de a sztorit jól elbaszták. Valami véresebbre számítottam (ebbe a témába lazán belefért volna).
8/10
Ktesibios 2013 febr. 24. - 18:13:01 8/10
Különös, hogy ez a film ennyire megosztja a nézõket. Lehet, hogy eredetileg mást várt volna az ember, de azért ez egyáltalán nem egy rossz opus. Megtörtént eseményen alapul, amit a film készítõi - szerencsére - nem akartak túlságosan kikerekíteni, mert a sztori eredetileg is meglehetõsen homályos. A színészi játék jó, az operatõri munka igazán kiváló, és az egésznek van egy sajátos hangulata, ami nélkül egy film sem érne semmit.
user11 2012 júl. 30. - 22:50:20
Nekem teljesen bejött a film, azt kaptam, amit egy Palma-filmtõl vártam, nem volt érthetetlen sem és egyhelyben tötymörgõ, ahogy sokan a kommentelõk közt írták, haladt, ahogy kell, volt atmoszféra, feszültség, látvány, érzelem. Ilyen vén rókáknak megfelel, jó film.
5/10
Atis88 2012 júl. 24. - 18:52:37 5/10
Bonyolult, elnyújtott, unalmas. Ennél fogva kín kivárni a végét, nekem nem is sikerült. A film feléig nem nagyon történik semmi érdekes, nem köt le. 5/10, ennyit is csak a színészek miatt kap.
Thonuzaba 2012 júl. 16. - 22:54:41
Tegnap néztem ezt a filmet, amikor a felénél ráeszméltem, hogy - egy részét - már láttam korábban is, de a történet szövevényes fonalát - jegyzetelés nélkül - akkor és most sem tudtam követni. (Köszönet Raharnak, aki ebben a topicban segítséget ad a tévelygõknek, bár Georgi szerepével/indíttatásával még nem igazán vagyok most sem tisztában.)

Egy megjegyzésem lenne a teljes topic átolvasása után:

Ebben a filmben tehát nem a történet alakulása - legyen az fikciós vagy valós - az elsõdleges, hanem az adott korhangulat megteremtése, melyhez csak ürügy a cigarettafüst homályába veszõ gyilkosság utáni nyomozás.
Összes hozzászólás