Fekete halál

Bakancslistához adom
Black Death
18 éven aluliak számára nem ajánlott német-angol horror, 102 perc, 2010

Értékelés:

101 szavazatból
Szerinted?

1348-at írunk, mikor Európára a pestis rémisztő és pusztító árnyéka vetül. Miközben a fekete halál tizedeli a lakosságot, félelem szülte babonás történetek terjednek az emberek között. Az egyik szerint van egy rejtett falu, hol a pestis nem szedi áldozatait: egy szellemidéző vissza tudja hozni a holtakat az élők közé. Ulric (Sean Bean - A gyűrűk ura, A trónok harca) rettegett lovag. Az egyház őt kéri fel, hogy derítse ki az igazságot a faluval kapcsolatban. Csatlakozik hozzá egy fiatal szerzetes és néhány katona is, ám az utazók legmélyebb rémálmaikban sem találkozhatnának azzal a borzalommal, amely a faluban vár rájuk.

Stáblista:

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
Dr. Classic 2023 febr. 03. - 00:47:53 6/10
Pont lemaradt.
6/10
Dr. Classic 2023 febr. 03. - 00:47:21 6/10
Egy biztos kurta furcsa vége lett, kicsit el is vesztettem a fonalat, de remélem a mennybe jutok és ott megtalálom! :))))
4/10
sawyerx 2022 febr. 24. - 15:09:16 4/10
Van egy nagyon hasonló témájú/hangulatú játék, A Plague Tale: Innocence, akinek bejött a film és van felesleges pár órája, próbálja ki. Szép és egyszerre sokkoló a sztorija, lineáris, nem olyan hosszú.
3/10
pihes 2022 febr. 24. - 15:02:35 3/10
Elég sötét a kor, sötét az elme, pusztítanak a járványok, mindent átjár a halál.
Alapszintű, vagy az alatti horror!

3/10
6/10
samsepi0l 2020 okt. 28. - 14:43:10 6/10
Nem rossz film, nem bántam meg, hogy megnéztem, de nekem kicsit hiányérzetem is van. Többet is ki lehetett volna belőle hozni, a karakterek nem eléggé kidolgozottak, és lehetne kicsit szövevényesebb is a történet. A "remegő kameraképet" szerintem kicsit túlzásba vitték, nem kellett volna ennyiszer alkalmazni, ettől eltekintve vizuálisan teljesen rendben van.

Nem értem, hogy azt a jelenetet, amikor választás elé állították őket, akkor miért éppen hét ágra sütött a nap. Szerintem az sokkal jobban átjött volna, ha éjszaka történik, én így nem tudtam átérezni annyira a helyzet súlyosságát. A másik ami idegesített, amikor "megölték" a csajt nekem egyből az jutott eszembe, hogy hol a holtest, egyáltalán nem biztos, hogy meghalt és ennek azért utána kellene járni, míg a csávó egyből készpénznek vette, hogy biztos nem él már. Oké, amikor ott feküdt az ágyon én is elhittem. Amikor meg feltámasztotta, azt nem tudtam hova tenni, azt hittem beadott neki a boszorkány valamit, amitől esetleg hallucinált. Viszont a végén meg teljesen egyértelmű volt, hogy nem halt meg. Szóval így kicsit idegesítő volt, hogy hogy lehetett a főszereplő ennyire hülye, hogy erre nem gondolt (bár gondolom ez is volt a cél). Még úgy is, hogy előtte mondták neki, hogy nem ő és meglehetősen furcsán is viselkedett, személytelenné vált. Tetszik a vége, a katona reflexiója a történésekre, szerintem az a film legjobb része. Valamint, hogy bemutatták, hogy ennek következtében milyenné vált a főszereplő, viszont szerintem van egy kis hasonlóság a Star Warssal. Anakinnal is ilyesféle dolgok történtek. És szerintem izgalmasabb lett volna a végén, hogyha amikor a srác megtört, akkor a boszorkány ezt a maga javára tudta volna fordítani és onnantól teljes mértékben manipulálni tudta volna a szerzetest. Mondjuk, hogy azt hazudta volna, hogy vissza tudja hozni a csajt, csak ezért ezt és ezt és ezt kell megtennie (elcsábíthatta volna például, hogy érzelmileg is magához láncolja). A filmben azt sugallják, hogy mindig egyre borzasztóbb dolgok fognak történni, ehhez képest, amikor megérkeznek a faluba onnantól többnyire csak éjszaka vannak creepy dolgok, a nappal meg azért creepy, mert túlságosan is rendben van minden és érezhető ennek a feszültsége. Szerintem azért lehetett volna benne kicsit több a pestis borzalmairól a film második felében is, ha már a film címe azt sugallja, hogy erről fog szólni. Szerintem nem volt ez egyébként horror, viszont a csata az útonállókkal elég naturalisztikus lett, azt tényleg nehéz volt nézni.


Seven05 2020 jún. 17. - 00:44:16 Előzmény ReignMan
Szerintem 13. Harcost akartál írni!
Az egyébként Michael Crichton könyve alapján készült, amit szintén ajánlok!
8/10
Hófutó 2019 nov. 04. - 01:43:22 8/10
Jó film. Ne úgy indulj neki, hogy ez horror! Írhatnám mit akar bemutatni ez a film de csak ismételnék néhány hozzászólót akiknek szintén tetszett.
6/10
doktormacko1 2017 ápr. 15. - 15:38:27 6/10
6 / 10 Nem olyan rossz , mint a hozzászólások mutatják.
Bejg Lee 2016 jún. 20. - 11:07:44
Média Markt - esetleg ....
4/10
Mydgard 2014 dec. 16. - 05:50:15 4/10
ZS kategóriás középkori film, blaszfémia és paganizmus (druida vallás) keveréke, valójában csak tükörképe az emberi természetnek. Bárgyú és vontatott, el akar gondolkodtatni, de igazából egyik oldal mellé se lehet állni. A felénél majdnem én is abbahagytam, de mondom csak befejezem ezt is, mint minden más filmet. A film a végén még húzott egyet, nincs happy end csak nihil.
offtopic
zottyo534 2014 febr. 22. - 21:34:26
Ja értem. Sajnos nem ismerek ismertebb oldalt a guglinál.
offtopic
zottyo534 2014 febr. 22. - 21:21:53
A mindenhol mit takar, mert én csak a gugliba vertem bele csak úgy kíváncsiságból a legáltalánosabb warázsszavakkal és százezres, meg milliós találatokat dobott ki, amibõl az elsõ három még mûködött is.
ReignMan 2014 febr. 22. - 18:56:35 Előzmény androcles
Nagy marhaság volt a film, se füle, se farka, feszültség, vagy izgalom pillanatra sem fogott el. A történet 2 mondatban elmesélhetõ, a film olcsó költségvetésû faluszínház feelinggel bírt számomra.

A mozi minden akart lenni, pici szerelem, misztikum, történelem, brutalitás, aztán a nagy semmi...

A film végülis mindegy, milyen korban játszódik, az emberi természet sokat nem változott, vallási fanatikusok manapság is léteznek, elég egy Stephen King novellát, ahol zseniálisan le van írva a tömegekre ható vallási pszichózis, amivel nyájszellemben bármire rávehetõk, ha van közös vezetõ és ellenség... Véleményem szerint a vallás (legyen szó bármelyikrõl) az elmúlt évezredek során inkább volt negatív, mint pozitív hatással az emberiségre.

Hogy sötét középkor? Mert volt egy faluskanzen, egy vármakett, piszkos szereplõk, meg 67 liter mûvér? A gyalog galopp jobban visszaadja azt a hangulatot...:)

Aki hasonló témában akar történelmi mozit nézni, válassza a Vikingek sorozatot, aki misztikusat, az a Hetedik harcost. Egyébként a fiatal srácról rögtön a Parfüm jutott eszembe, a film végén megbomlott elméje ismerõs volt, aki jó horrort akar, ne nézze meg a filmet, inkább olvassa el Süskind regényét...
androcles 2014 jan. 26. - 17:59:03 Előzmény szingh
Nem szeretek egyetérteni, de most egyetértek - ez nem horror, aki arra vágyik, az csalódni fog....de aki valamit át akar érezni akar a középkori ember szaros kis életébõl ( bár nem életem akkor, de a "sötét középkort" valami hasonlónak gondolom ) az feltétlenül nézze meg.
8/10
szingh 2013 dec. 26. - 14:40:05 8/10 Előzmény Meklód fia
off
Csak most látom, mekkora tálent szólalt fel elõttem: aszondja, hogy 10/6, ami már eleve hülyeség, mert a tíz-hatod az több mint egész, tehát amit õ akart az 6/10, azaz hat a tízbõl, de neki sem tanították a tört számokat, mint oly sokaknak kis hazánkban (de miért van az, hogy ez a sok hülye itt gyülekezik a porton?). A legszebb, hogy mindezek után ad 9 csillagot az adható tízbõl, vagyis 9/10!? Ezt azért megbeszélhettétek volna! Tudod: te, meg te. Tudom, hogy tudod, hogy normális vagy, hiszen mondták a hangok.
on(nem teljesen, egy kicsit)
olvass:
http://www.sztaki.hu/~blb/irodalom/faludy/villon/halaltanc.html
vagy hallgass:
http://www.youtube.com/watch?v=xOzgft37uGY
A film is ez: De Macabré la danse.
8/10
szingh 2013 dec. 26. - 14:20:47 8/10
Ennek a filmnek semmi más baja, csupán az, hogy rosszul pozicionálták be a minden áron címkézni akaró lelki szegények. Aki horrort keres, azaz mesterkélt akusztikus és vizuális eszközökkel felfokozott borzongást, élõ holtakat, premier plánban kiontott beleket, az csalódni fog. Mert csúnyán becsapták a címkék, s méltán szarozik habzó szájjal. Nem feladata neki a disztingválás, nem azt kapta, amiért befizetett, oszt' kész.
A film ugyanis nem más, mint történelmi kalandfilm. Igen. Európa történelmének legsötétebb korszakába pillant be a film: a méltán hírhedt XIV. század ez. Ezt a kort hívjuk, mi utódok, a sötét középkornak. A kor hangulatát, kegyetlenségét, borzalmát szinte hibátlanul ábrázolja a film. (Bár én sem voltam ott, úgyhogy a tököm se tudja milyen volt, de ilyen is lehetett.) A történelmi pontosság viszont nagy erény, és itt látszik nagyon, hogy nem Hollywood kóklereinek keze közül került ki a film. Aki nem hiszi, nézzen utána! És semmivel nem véresebb, mint a Rettenthetetlen, azt meg aztán meg sem ugatja, amilyen a valóság lehetett. Ajánlom Villont, a franciát, aki látta, sõt mi több, érezte. A szagát is.
Azt meg már csak szpojler alatt mondhatnám el, hogy misztikum, meg paranorma végképp nincs benne, úgyhogy el sem mondom.
A film jó. Csumi.
9/10
Meklód fia 2013 jún. 01. - 16:47:26 9/10
ja, az elején én is untam magam, de egyre jobb lett. A középkori hangulatot remekül visszaadta. 10/6
8/10
Danaee 2013 jún. 01. - 16:21:38 8/10 Előzmény Rahar
Teljes mértékben egyetértek veled.

A Fekete halál egy eléggé alulértékelt film, függetlenül attól, hogy a felénél ki akartam kapcsolni, míg a film második fele felhúzta 8/10-re. Látva a pontszámokat, eleinte nem is nagyon volt kedvem megnézni.

SPOILER
Kíváncsi vontam azonban, hogy az Eddie gyerek mit nyújt ebben a filmben + az a tény, hogy a sok Sean Bean karakter halál között az egyik legborzasztóbbnak választották Ulrich esetét, pláne felkeltette a kíváncsiságomat. No meg valami középkori filmet akartam nézni. Na hát... mint említettem, a felénél ki akartam kapcsolni a filmet, annyira, de annyira nem tetszett és idegesített. Fõleg az ugráló kép (home-made video fíling). De hát, mondom, csak másfél óra (ritkaság manapság), csak kibírom. Onnantól, hogy megérkeztek a faluba, teljesen magával ragadott. Mint ha a boszorkány varázsa engem is megszállt volna. Az a tipikus film, ami egyszerûségével tudja magával ragadni az embert... vagy pont ezzel eltaszítani. Másra számítottam, bevallom, valami hálivúdi, sablonos misztikus filmre. Ehhez képest mit kaptam? Kb. a legreálisabb alkotást, amit ebben a témában valaha is alkottak. Annyira remekül visszaadja azt, ahogy a középkori gondolkodásról és emberekrõl vélekedünk manapság...
Ulrich: nem csak az Isten, de az Egyház elkötelezett szolgája. Következetes a film, amikor "Isten ítéletét", a pestist pont általa viszi be a faluba végül.
Osmund: az õ története az, ami leginkább sokkolt, teljesen váratlanul ért. Azt gondoltam, hogy bezárkózik egy kolostorba vagy öngyilkos lesz vagy bármi a szeretõje halála után. Ehhez képest rajta keresztül a film jól szemlélteti, hogy az Egyház hatalmával mennyire vissza tudtak (tudnak?) élni.
Langiva: jól ábrázolja a faluban betöltött szerepe, hogy általában, akik átveszik a hatalmat egy meglévõ hatalomtól, ugyanabba a hibába esnek. Ironikus, ahogy támadja az Egyházat és az Istenbe vetett hitet, ugyanakkor szemfényvesztéssel eléri, hogy benne higgyenek. Mindezek után ráadásul ugyanolyan kegyetlen, barbár eszközöket alkalmaznak a faluban, mint az inkvizíció. Még azt a szerencsétlen is megölik, aki hajlandó volt megtagadni Istent.
A zene is mesteri; kiérdemelte ugyanakkor nálam a második legdepresszívabb OST címét az album, a "The Grey" (Fehér Pokol) után.

Ami nem tetszett: a film elsõ fele nagyon el tudja az ember kedvét venni. Fõleg, hogy azokban az akciódúsabb részekben jobban kitûnik a "remegõ kamerás" rendezõi fogás. Engem rohadtuk zavart ez a home-made video fíling, bizonyos filmekben ez jól kijöhet, de ide nagyon nem illett.
7/10
Rahar 2013 máj. 23. - 15:50:08 7/10
Nekem tetszik a film, éppen az a jó, hogy nem egy fantasy alkotás, hanem egy valóságosnak tûnõ film. Szerintem nagy hiba, ha valaki úgy áll neki nézni, hogy most egy jó kis horrorfilmet és/vagy zombis filmet fog látni, az mindenképpen csalódni fog. A színészek jók, a karakterek középkori embereket jól tükrözik, illetve én ilyennek képzelem, gondolom õket.
gladiolus 2013 ápr. 21. - 18:58:17
Aztán megnéztem még egyszer, és már másként látom. Igen, ez a széttépõs halál brutális, de meg lehet látni benne a szépséget is, mert tulajdonképpen olyan, mint egy keresztrefeszítés. Mert az, akit vandál módon széttépnek, gondolkodás és vacillálás nélkül, megingathatatlanul és eltökélten hal meg a hitéért. Ez szép, és nehéz. Nagy bátorság kell hozzá.


****SPOILER: Sean Bean nagyon szépen játssza ezt el, persze én elfogult vagyok, de akkor is. Õ még szenvedni is olyan szépen tud. Mindezek miatt azt hiszem, feldolgoztam lélekben a vandál jelenetet. SPOILER vége****
Összes hozzászólás