Fekete Könyv

Bakancslistához adom
Zwartboek
18 éven aluliak számára nem ajánlott angol-német-holland-belga thriller, 145 perc, 2006

Értékelés:

179 szavazatból
Szerinted?

Hollywood fenegyereke, Paul Verhoeven megtért holland gyökereihez. Valós események által inspirált akció-thrillerje a nácik által megszállt második világháborús Hágában játszódik. Főhőse a szétbombázott búvóhelyét elhagyni kényszerülő, ifjú zsidó énekesnő, Rachel Stein, aki csatlakozik az ellenállási mozgalomhoz. És, hogy elérje az ellenállás néhány bebörtönzött élharcosának szabadon bocsátását, Ellis de Vries fedőnéven, szőkére festett hajjal elvállalja, hogy a magas-rangú SS-tiszt, Ludwig Müntze bizalmas közelébe férkőzik. A terv azonban csúfosan megbukik, és Ellis nagy árat fizet érte. A mozgalom is, a Gestapo is őt hibáztatja. Egyedül Müntze az, akire számíthat, a férfi, akivel most már együtt várják a háború végét.
Forgalmazó: Fórum Hungary

Stáblista:

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
drtibi 2021 febr. 16. - 20:07:02 Előzmény InteriorLulu
Örülök, hogy a fals tartalom ismertetést, aminek bedőltem, módosította a port. Biztos jobban élveztem volna a filmet, ha nem azt várom, ami meg sem történt. Utána meg magamat hibáztattam az un. figyelmetlenségemért. Meg fogom nézni még egyszer, ha adják. Köszönöm.
8/10
InteriorLulu 2021 febr. 16. - 12:44:09 8/10 Előzmény drtibi
SPOILER
Igen, egy ilyen dolog valóban abszurd, és képtelenségnek is hangzik, viszont a filmben nem történt ilyen. Nem a holland ellenállás tagján hajtatja végre, hanem egy német (SD-s) főtiszten, aki pozitív viszonylatban kizárólag annyiban kapcsolódott az ellenálláshoz, hogy közvetlenül a német kapituláció előtt már egyezkedett velük. (Negatívban pedig üldözte őket, ahogy csak módja volt rá).
10/10
offtopic
KDBianka 2020 ápr. 15. - 23:35:09 10/10
Szuper film, egyszer mindenképpen látni kell.
10/10
Gabó58 2020 márc. 04. - 12:09:34 10/10
Ez egy nagyon jó film.Én inkább háborús filmnek vagy drámának nevezném,aki a thrillert szereti,nem ajánlanám.Hosszú, de végig érdekfeszítő.Többször is volt nem várt fordulat,ami miatt nem kiszámítható és nem unalmas.Egy háborúban nem mindig egyértelmű, hogy ki a jó és ki a rossz, de a végére erre is választ kapunk.Jól megszerkesztett film, jó színészi játékkal.
10/10
sflkjs 2020 febr. 03. - 09:22:59 10/10
Mestermű. Odaszögezett a képernyő elé az első képkockától kezdve. A látvány, a korabeli stílus, ruhák, eszközök, minden nagyon tetszett. Egy picit zavaró, hogy minden vadiúj volt, még az is, ami a filmben nem kellett volna az legyen.
A főszereplő csaj kicsit túl színes és túl harsány volt a többiekhez képest, és túl pimasz is, de még éppen elment. Azon kívül remekül játszotta a szerepét és imádtam az énekhangját.
A törtènet kibontakozàsa zseniàlis, ahogy lépésről-lèpèsre rakja össze az összefüggéseket, tempósan, de követhetően.
Rövidtávon elég kiszámítható, hogy ki a jó, ki a rossz, kinek lesz még jelentősège a későbbiekben. Pl a német tisztet mikor olyan közelről mutatták, tudtam, hogy ő még fontos lesz, és az újbóli felbukkanásakor is kiszámítható volt, hogy rá fog ismerni a csaj.
Èvek óta nem láttam ilyen filmet, ami ennyire lekötött volna.
drtibi 2019 dec. 02. - 10:24:15

Nem vitatva, hogy jó a film, abszurd, hogy a kanadai hadsereg tisztje végrehajtat egy, a német hadbíróság által hozott halálos ítéletet a holland ellenállás tagján!


10/10
bub1 2019 aug. 21. - 12:37:16 10/10
Kevés olyan filmet láttam amit leültetett 2 és fél órában.. minden képkockáját imádtam. A karakterek zseniálisak a forgatókönyv szájamhoz való, és a látvány is csuda.. Nálam Top10-ben a film
10/10
bosszantosz 2019 jún. 20. - 17:23:30 10/10 Előzmény tibbax
Igazad van! De lehet, hogy a magyar szinkron tévedett! Ezektől eltekintve, nagyon jó film.
luci87 2019 jan. 15. - 15:27:16
Nagyon jo film,csak eleg hosszu...de eleg izgalmas,ugyhogy elnezem...;)
10/10
breeder 2015 nov. 03. - 23:17:03 10/10 Előzmény NADALFAN
A leghihetetlenebb történeteket maga az élet írja!
A thriller vonal meg általában a háborús filmek kelléke.
A félelem, borzongás sajnos minden ilyen filmben benne van.
Ez persze nem mentség, ha a film valamiért nem tetszik.
Én idáig csak egyszer láttam, de akkor elgondolkodtatott...
5/10
NADALFAN 2015 nov. 02. - 20:03:30 5/10
Ezzel a filmmel nekem is az a problémám hogy háborús köntösbe öltöztették. Ha csak egy sima thriller lett volna még egész jó lenne , de így ? Hiteltelen az egész ha van valami valós alapja az nagyon nem jött át. Megint egy olyan film amit jól elszúrtak.
5/10.
offtopic
makovecz1972 2015 szept. 17. - 15:36:55 Előzmény giggs985
Nem kértem ki semmit, csak egy egyszerû tényt írtam le! Ez ennyire kiverte nálad a biztosítékot? Ha nekem nem hiszel tessék utánaolvasni a szakirodalom mindenki számára elérhetõ, ehhez nem kell 8 diplomásnak lennei, van internet, könyvtár, netes könyvtár, könyvesbolt stb. Amúgy, végig néztem ezt a trutymó filmet, honnan veszed, hogy nem? És ha jól emlékszem neked személy szerint semmit nem írtam!
8/10
giggs985 2015 aug. 19. - 15:12:34 8/10 Előzmény makovecz1972
Jó, hogy habzó szájjal kikéred magadnak, hogy miért állítják be "gonosznak" a németeket, és miért nem mutatják be a szövetségesek túlkapásait. Nem ártott volna végignézned a filmet, és utána okoskodni. ;)
trudy 2015 máj. 12. - 23:37:36
Nem vagyok nagy háborúsfilm-kedvelõ, de amikor valami komolyabb, értelmesebb filmet szeretnék nézni, akkor sokszor akadok ilyen témájú alkotásokra. Nem bírtam egyhuzamban megnézni, de azért több részletben csak végigültem. Nagyon sokféleképpen éreztem menet közben magam, eleinte azt hittem ez is csak egy átlagos második világháborús tucatfilm, aztán inkább egy átlagos kémtörténetre asszociáltam, de a harmadik harmada felé valahogy összeállt a kép és helyére kerültek a karakterek viszonyai, a történettel is sokkal jobban tudtam azonosulni és az izgalom is jobban átjött, úgyhogy nekem leginkább a vége tetszett. Ha az egész film ennyire lebilincselõ tudott volna lenni, akkor mondhatnám, hogy nagyon jó volt, de ettõl függetlenül nem lehet rá haragudni, mert fokozatosan kezdte egyre jobban lekötni a figyelmemet, ezért összességében egy jóféle egyszer nézõs filmnek mondanám.
10/10
breeder 2014 okt. 20. - 22:10:52 10/10
"Unalmas, a felénél be is fejeztem, mert már fogtam a fejem a logikai és történelmi hibáktól!"

Most akkor láttad a filmet teljes egészében, vagy csak félig nézted meg? :)
offtopic
makovecz1972 2014 okt. 20. - 17:32:53 Előzmény breeder
De láttam tudom mire gondolsz, te mibõl gondoltad, hogy nem láttam, írtam valahol ilyet, hogy csak 10 másodpercet néztem meg belõle? Ettõl még a véleményem nem változott!
10/10
breeder 2014 szept. 04. - 19:32:19 10/10 Előzmény makovecz1972
"Ez a film ritka gyenge, van egy-két hatásos és jól megszerkesztett jelenet benne, de alapjában véve hatásvadász film a "rossz" és "gonosz" németekrõl."

Azért neked írtam az elõzõ hozzászólásomat, mert azt állítottad, hogy ez egy gyenge film, ami a rossz, gonosz németekrõl szól! Erre reagáltam, nem kioktatni akartalak. Ha ezt így vetted, akkor ezer boccs (és egy anyamedve)! :)

A filmre visszatérve, szerintem a rendezõ nagyon jól bemutatta, hogy a háború milyen veszteségekkel jár!
Hogy az ember nem bízhat meg senkiben, és hogy hány barátnak hitt személy lehet áruló.

---SPOILER---

Egyébként kár, hogy nem nézted végig a történetet, mert a vége felé van egy olyan jelenet, hogy a fõszereplõ csajt a feldühödött tömeg meg akarja leckéztetni, és azt üvöltözik neki, hogy büdös kurva. Na az a pár képsor mindent elmondott, hogy sokszor hogyan is viselkednek az úgymond gyõztesek a vesztesekkel szemben! :(
offtopic
makovecz1972 2014 szept. 01. - 20:46:49 Előzmény breeder
Aha és ezt miért nekem írod? Szép meg jó amiket leírtál egyet is értek vele, de állítottam olyat, ami ezzel ellenkezõ? Egy háborúban nincs jó meg rossz oldal, hanem gyõztes és vesztes és vannak alja emberek a gyõztesek és vesztesek oldalán is, mint ahogy becsületesek is. De tovább megyek az atrocitások és túlkapások nem csak a németekre volt jellemzõ, csak ezt emlegetik, mert a gyõztes bûneit tilos hánytorgatni. De ez nem csak a második világháborúban volt így, hanem minden háborúban amit elõtte vagy azóta megvívtak. Persze a gyõztes mindig jónak és igaznak állítja be a harcát, de ettõl még nem az. Számos példát tudnék hozni. Ezt a bejegyzést inkább azoknak írd meg, akik úgy gondolják, hogy a "gonosz németek" követtek el rémes dolgokat de az amerikaiak maguk voltak a megtestesült jóság és ne nekem. Egy háborúban alapvetõen áldozat van a katona a civil az ellenség a gyõztes a vesztes, mindenki akinek ilyen borzalmat kell megélnie.
10/10
breeder 2014 aug. 22. - 19:09:17 10/10 Előzmény makovecz1972
Azért nézd meg, nem mindenki volt gonosz a németeknél. Például Ludwig Müntze sem volt az.
Egyébként meg az a jó katona, aki nem gondolkodik. Aki már elkezd sopánkodni azon, hogy voltaképpen minek is harcol, abban eleve megmozdul valamilyen emberi érzés. Nem véletlenül lesz sok katonából a háború alatt idegroncs.
Persze a félelem, a gyanakvás is kimeríti az embert, de attól mert valakit rákényszerítenek arra, hogy fegyvert fogjon, nem lesz rossz ember. E témában ajánlom az 1930-ban készült Nyugaton a helyzet változatlan címû mûvet megtekintésre, abban ez remekül kirajzolódik, hogy a német katonák is csak emberek voltak. :)

Én meg megmaradok a magam 10-es IQ-jával. Sõt, lehet, hogy legközelebb már csak virágcserép formájában fogok ebbe a topicba írni, attól függõen, hogy mennyire leszek szellemileg a top-on. :)))
makovecz1972 2014 aug. 12. - 13:34:43 Előzmény IIIdOMINOIII
Ez a film ritka gyenge, van egy-két hatásos és jól megszerkesztett jelenet benne, de alapjában véve hatásvadász film a "rossz" és "gonosz" németekrõl. Unalmas, a felénél be is fejeztem, mert már fogtam a fejem a logikai és történelmi hibáktól! Az alkotóknak nem ártott volna legalább minimális történelemismeretekre szert tenni! Max a 100-as IQ alatti embereknek ajánlanám!
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu