Félelem a város felett

Bakancslistához adom
Peur sur la ville
16 éven aluliak számára nem ajánlott francia-olasz akcióthriller, 125 perc, 1975

Értékelés:

62 szavazatból
Szerinted?

Jean Latellier felügyelőnek (Jean-Paul Belmondo) nem sikerül elkapnia a hírhedt bankrablót, Marcuccit, ráadásul az akció közben egy járókelőt halálos lövés ér. Minden energiájával szeretné jóvá tenni ezt a mulasztását, de közben Párizsban egy magát Minosnak nevező elmebeteg sorozatgyilkos bukkan fel. A férfi a "jó erkölcs nevében" igyekszik megtisztítani a várost a szexuális fertőtől és egymás után gyilkolja meg az általa bűnösnek tartott nőket. Latellier felügyelőnek nem csak logikájára, de bravúros ügyességére és testi erejére is szüksége van ahhoz, hogy mindkét bűnügyet sikeresen meg tudja oldani....

Stáblista:

Szereplők

Jean Letellier
Moissac felügyelő
Pierre Valdeck / Minos
Germaine Doizon
pszichológus

Hozzászólások

Szerinted?
fintorman ápr. 01. 00:46:49 Előzmény John Escobar
Hát, engem megfogtál. Mennyivel jobb műsorok voltak akkor, és mekkora dolog volt nézni valamit. Sokkal értékesebb műsorok voltak, mert válogattak. Aztán bejöttek a kertévék, még az elején legalább adtak olyan filmeket, amiket máshol nem láttunk, de más hasznuk nem volt. Megjelentek az ismeretterjesztő-csatornák, meg a többi. A kínálat szélesebb lett, de az még belefért. Igényesebbek voltak a műsorok, és volt valami újdonság varázsa, mintha kicsit kinyílt volna a világ. De ma már a 100 csatornán tényleg csak a szemét, értéktelen vacak ömlik mindenhonnan. Már az ismeretterjesztő-csatornákról is. Az meg egyenesen mintha bűn lenne, hogy elővegyenek régi filmeket, sorozatokat, műsorokat, azokkal csak nagy ritkán találkozni, miközben a maiak egytől egyig ócskák. De akarod vagy nem, nem kapsz mást.
8/10
Tiberio márc. 31. 12:14:48 8/10 Előzmény John Escobar
Van olyan, hogy mai szemmel! Bizony, van "tegnapi szem", meg holnapi is, kedves John E. :) Ettől függetlenül érdekes volt olvasni, hogy Ön - aki (biztosra veszem) igényes néző - hogyan látja a tévézés mai helyzetét; köszönöm, hogy ezt megosztotta, komolyan. (Ha jól emlékszem, nekem is 2002-ben lett betárcsázós netem, az Önéhez hasonló tv-előfizetésem ellenben nincs, elvi okból. Nálam nincs 139 csatorna)
John Escobar márc. 31. 11:32:11 Előzmény Tiberio
Szerintem meg nincs olyan, hogy mai szemmel... Egyáltalán mi az, hogy mai szemmel?! Akkor van tegnapi szem is meg holnapi is? Ez nonszensz. Ez ugyanolyan butaság mint amikor azt mondják, hogy kis szerep meg nagy szerep. Szerep van! És szem van amivel nézel!

Én ezt a filmet a Duna Televízió jóvoltából (és a Mindig TV jóvoltából mert ha a Vodafone-on múlik már nem tudnék tévét nézni a tévémen...de ezt hagyjuk, magánügy) láttam hétfőn késő este és...borzalmasan tetszett! Belmondo-val kapcsolatban mindig van egy kis előítéletem mert nem szeretem a jópofáskodó, viccelődő, bárgyúan néző filmjeit (valahogy a kemény színészeket szeretem kemény szerepekben...ezért is Number One nálam Delon!) de ez a filmje bár itt is elengedi magát egyszer-kétszer kitünő! A női szereplők elég repedtsarkúak voltak (visszagondolva egyiket sem vittem volna ágyba) de a rosszfiú (a szemével) elképesztően jó volt. Nagyon jó volt a zene (Moricone) az pedig egyenesen hátborzongató volt ahogy a gyilkos "besettenkedett" a filmbe (kapásból írok úgyhogy ezért nehéz úgy fogalmazni, hogy ne legyen "spojleres":-) de mivel nem akarok "spojlerezni":-) ezért lehet, hogy a szövegelésem olyan össze-vissza). Bejött megint a tipikus szitu, hogy ha a gyilkos nyugton maradna sokszor nem lenne elkapva. De ő csak ott somfordált... Jók voltak az akciók. Amikor Belmondo a háztetőn kergette olyan volt a környezet mint H. Fordnál az "őrületben". Nem tudom nem-e ő is ott ugrált 12-13 év múlva, azokon a háztetőkön. Jó volt az üldözés, a metró...ahogy választott a két üldözendő között ugye...elengedte a "szemest" a korábbi ügye kedvéért...poénok is voltak (újságcikkek az esetről)...sok-sok külső jelenet, hétköznapi emberek között. Egyszóval...de sok mindent lehetne írni... Nagyon jó film.

Még KÉT gondolat:

1. Régi internetező vagyok (még a "hőskorban" kezdtem...2002 őszétől van netünk) és ahogy egy intelligens emberhez illik én is azonnal rávetettem magam egy-egy oldal egy-egy fórumára. Csupa szívvel, tisztességgel, becsülettel. Aztán az ember idővel rájön, hogy...MINEK?! Írja, írja a "regényeket" mindenkinek válaszol (mert ugye a szabadidejét mindenki úgy tölti ahogy neki tetszik...én AKKOR azt a neten!) de aztán rájön, hogy...MINEK? Nem kellenek a netre a magvas gondolatok, a komoly hozzászólás, odafigyelés, stb...elég egy-egy "odaköpött" szó aminek se füle se farka. Van még persze egy-két "utolsó mohikán" (olahmiki1959) de régen többen voltak. Sokkal többen voltunk. Rá kell jönni, hogy az emberek szemetek. Olyan ez mint amikor kölcsönadsz valakinek egy könyvet ő meg nem adja vissza. Adsz még másnak is egyszer-kétszer kölcsön aztán rájössz, hogy nem érdemes. Szemetek az emberek. A másikat kihasználni azt igen... Szóval régen nem fórumozok már csak NÉHA beleolvasok de az is ritkán. Na meg úgy van ez, hogy azért az internet világa meg a valóságos az két külön világ. Sok olyan ember van aki a TÉVÉBEN néz filmet de ide vagy a netre nem ír mondjuk HÁRMAN meg nézik ezeket a netflixeket meg miket, sztríming:-) aztán teleírják a netet vele és az ember azt szűri le belőle, hogy az emberek azt nézték... tehát a nagyközönség. Miközben a nagyközönség azt se tudja mi az és ő tévét néz DE nem fórumozik. mindegy. Ez is messzire vezetne. Már kezdem magam is unni magamat képzelem aki veszi a fáradságot, hogy elolvasson az még hogy!:-) Most olyan kedvem volt, hogy beírtam de semmi értelme. Nos, még a második pont... ez úgy valahogy "bennem van"...

2: Régen ugye volt két tv csatorna (a "kettes" sokáig nem volt persze és sokáig mikor lett két-három órát működött), hétfőn nem volt adás...Ráérő időmben bele-belenézek a régi RTV-kbe, (mtva archívum, ott vannak a sajtórovatban szépen minden egyes év minden egyes hete szépen beszkennelve) és rá kell jönni, hogy a kevesebb volt a több! Két tv csatorna volt de minden volt rajta! Műfajt nézve, életkort, minden. mindenki megtalálhatta a neki való műsort! Ne soroljam már a címeket:-) Néztük is! Téma volt másnap a tévéműsor mindig és nemcsak másnap hanem...mindig! Egy-egy műsor megmaradt az emlékezetben! Rég volt...szép volt. Ma? Nézem épp tegnap a másik tévénket (ez családi, tehát nemcsak én nézem...pontosabban én ezt nem is nézem mert van saját) és 139 tv csatorna van rajta! 139... Nekiültünk a családdal, rászántuk az időt. 108 csatornáról nem is hallottunk, nem is néztük soha, nem is is ismerjük. 31-ről van valamilyen kevés fogalmunk, hallomás, egy-egy odakapcsolás de ez a nagy egészet nézve semmi. És ebből a 31-ből négy (NNNNNNNNNÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉGGGGGGGGGGGGGGYYYYYYYYYYYYYYYYY) olyan csatorna van amit rendszeresen, napi szinten nézünk! Én a saját tévémen ebből a négyből hármat... de azért se írom le a neveket. Úgyse érdekel senkit. A lényeg... Tudatos elbutítása zajlik a népnek. Mert egészen egyszerűen nincs szükség ennyi tv csatornára. És akkor miért csinálják? Mert az emberek nagy többsége lusta hozzá, hogy szelektáljon mint én, mint mi és amikor megvan az a bizonyos ideje amikor tv-t néz akkor könnyebb lehweveredni a fotelbe és végigzongorázni azt a 139 csatornát bambán, rezzenéstelen fejjel. Addig sem gondolkozol, addig sem vagy veszélyes alapon! Én, mi veszélyesek vagyunk mert mi szelektáunk. Mi válogatunk. Mi gondolkozunk. Mi nem nézünk akármit. csak azt ami érdekel (és amire van időnk), mert a kettő együtt jár. Érdeklődés+idő. A régi tv műsor (ott vannak az RTV-k az említett oldalon) micsoda odafigyeléssel készült! Látszott, hogy a műsorkészítők a nézőt PARTNERKÉNT kezelték. Ma? Ma főműsoridőben a tv2-őn magukat sztároknak kikiáltól egymást kenik be sz*rral miközben versenyeznek. És "bamba jóska" aki végigpörgeti a tvirányítót, EZT nézi. Ez készül neki. Meg Gáspár Győzőt. Aki a minap árulta el, hogy minden minden a műsoriikban megrendezett volt! Mindegy. A franckarikának koptatom itt a billentyűzetet...:-) Mi a franckarikának? Elég is volt.

A lényeg, hogy a rendszerváltás óta tudatos népbutítás folyik és nemcsak a tv szintjén. Az egész élet szintjén.

Még egy mondat és tényleg befogom...

Múltkor mondja a rádióban az ipse, hogy a mai Magyarországon (de igaz ez az egész világra...ezt csak én teszem hozzá) olyanyira felgyorsult az információáramlás, hogy az ember egy-egy pillanat alatt eljuthat bármilyen információhoz DE, UGYANAKKOR sosem voltak az emberek olyannyira tájékozatlanok mint ma! Ellentmondás? Nem!

A régi parasztbácsik erre is tudták a választ:

Sok bába közt elvész a gyerek és a kevesebb sokszor több.

Régen ha kedvenc színészedről megakartál tudni valamit volt egy-egy cikk egyik-másik újságban (évente kettő, három...ez beléd égett mert megjegyezted) ma meg ha beírod a google keresőbe kapsz róla egy pill. alatt 3527 hírt. Ránézel, belepörgetsz...aztán beleszédülsz, kikapcsolod, elis felejted, és mész a dolgodra! Ez IS a klünbség a múlt és a jelen között. Jó. Befejeztem az untatást. Bocsi! Nincs ennek értelme. Itt egy film oldala, odaír az ember két semmitmondó szót és kész. Én meg itt szövegelek. Minek?

Tehát:

De jó film!
8/10
Tiberio márc. 28. 21:52:03 8/10 Előzmény Dörflinger
Szerintem jól látod, magam is visszavettem a pontokból utólag. Újszerű lehetett a maga korában, de pár dolog tényleg viccesen hat mai szemmel

(vagy fél szemmel: a félszemű "kitekintése" a saját fejéből, vállalhatatlan "megoldás").


6/10
Dörflinger márc. 28. 16:47:29 6/10
Sajnos nem tudom az egekbe magasztalni ezt az alkotást.
Gyenge a történet, és akciónak szinte nyoma sincs, hacsak nem nevezzük akciónak

a háztetőn ugrabugrálást, és a motoros követését 60 km/h-val.


Mai szemmel nézve elég unalmas film, egy akcióthriller-nek, de abban az időben biztosan menő volt.
6/10

10/10
olahmiki1959 márc. 27. 21:36:10 10/10 Előzmény k11zoltan
Köszönöm a jó tanácsot, megfogadom!...:)D
k11zoltan márc. 27. 21:33:43 Előzmény olahmiki1959
Ki mondta, hogy az nem az?
Mind a kettő ugyanaz a kaptafa.
De az legalább egzotikus helyszínen volt.

Olvasni mindig érdemes. Tartsd meg ezt a jó szokásod.
10/10
olahmiki1959 márc. 27. 21:04:52 10/10 Előzmény Lehasználó
Én nem emlékszem, hogy Gáti Oszkár hangja bármikor "borzalmas" lett volna...:)D
10/10
olahmiki1959 márc. 27. 21:02:09 10/10 Előzmény k11zoltan
"Egynek elmegy, szaladgálós film.
De a riói filmje jobban tetszett Belmondonak." - írod. Bocsi, hogy csak most reagálok egy régebbi hsz.-edre.
Hát ezzel sikerült megnevettetned, de alaposan!
Hogy miért?
Mert ha ezt "szaladgálós" filmnek nevezted, akkor mit mondasz a "Riói kaland" című filmre? - ami jobban tetszett neked.
Az ugyanis végig, AZ ELSŐ PERCTŐL AZ UTOLSÓIG a szaladgálásról, üldözésről, hajszáról, menekülésről szól!
Ebből is az derül ki, hogy érdemes a régebbi hozzászólásokat is elolvasni, mert az ember időnként igazi gyöngyszemekre bukkanhat!...:)D
Lehasználó 2021 júl. 11. - 13:49:39
Borzalmas volt Belmondo ezzel a magyar hanggal.
10/10
Jean-Paul Belmondo 2021 júl. 10. - 23:08:55 10/10
Alapmunka Belmondo egyik legjobban sikerült rendőrfilmje.

Zseniális akció jelenetek kaszkadőr nélkül. Ezeket melyik mai Hollywood-i takony meri megcsinálni?

Morricone zenéje külön csemege. Minimum 4 közös filmjük volt.
1971-Betörés
1975-Félelem a város felett
1981-A Profi
1983-A kívülálló
Mellékszereplők:
Rosy Varte szenzációs anyós a Kellemes húsvéti ünnepekben. 1984
Catherine Morin nagyon hasonlít Sophie Marceau-ra
Thonuzaba 2021 febr. 07. - 13:13:01
Számomra úgy tűnik, hogy a film csúcspontját a Belmondo kaszkadőri képességének már-már kicsit túlhangsúlyozott (kicsit öncélú) bemutatása képezi, ami nem is kicsit a történet rovására megy. A Minos utáni nyomozás során ugyanis olyan szavashibákat vét a felügyelő, melyet egy alapvető logikai érzékkel megáldott közrendőr sem engedhetne meg magának. Szóval ez a film, nem egy Profi...
k11zoltan 2021 febr. 01. - 18:20:03 Előzmény DUNAWÖLD
Neked meg pláne, hogy megértsd mások véleményét.
10/10
olahmiki1959 2021 febr. 01. - 00:21:00 10/10
Vannak filmek, amik évtizedek alatt kissé elavulnak, már nem jelentenek akkora élményt, mint valamikor.
Nos - legalábbis szerintem -, a "Félelem a város felett" időtálló, ma is ugyanolyan izgalmas, mint amikor legelőször láttam, és bármikor újból meg lehet nézni, ha az embernek hangulata támad hozzá.
Belmondo - és a műfaj - egyik legjobb filmje!
9/10
Midnight67 2021 jan. 31. - 23:58:13 9/10
A félelem bennem is megvolt, tériszony formájában, pedig én csak a kanapéról néztem Belmondo mutatványait.:) Jó film!
8/10
Tiberio 2021 jan. 31. - 23:28:12 8/10 Előzmény DUNAWÖLD
Pontosan. Mármint az első mondat...
10/10
DUNAWÖLD 2021 jan. 31. - 23:23:37 10/10 Előzmény Tiberio
Az utolsó nagy királyok egyike. Fin 😣
10/10
DUNAWÖLD 2021 jan. 31. - 23:22:02 10/10 Előzmény k11zoltan
Kicsit több agy kell hozzá, hogy jobb legyen
10/10
DUNAWÖLD 2021 jan. 31. - 23:01:16 10/10
Amikor Franciaország még önmaga volt.
Amikir Párizsban jártam, éppen abban a butik- szàllóban laktam, ahová Belmondo egy filmben bement.
Utólag tudtam meg.
Élmény post factum ... Hotel Doisy ****
10/10
DUNAWÖLD 2021 jan. 31. - 22:58:20 10/10
Spoiler alert:
Csúcs, amikor a palik sorban állnak a mozi előtt
a " Perverz Polli" c.filmre
Összes hozzászólás