Felforgatókönyv

Bakancslistához adom
Stranger Than Fiction
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai vígjáték, 113 perc, 2006

Értékelés:

312 szavazatból
Szerinted?

Egy reggel Harold Crick (Will Ferrell), a teljesen átlagos és magányos informatikus arra ébred, hogy egy női hang kommentálja minden mozdulatát, gondolatát és érzését. Harold precíz élete egyik pillanatról a másikra feje tetejére áll, hisz a narrációt csak ő hallja, s mikor a hang bejelenti, hogy Harold Crick hamarosan elhalálozik, a férfi elhatározza, hogy felkeresi a hang tulajdonosát, hogy változtassa meg a befejezést. Kiderül, hogy a hang tulajdonosa az egykoron szebb napokat látott írónő, Kay (Emma Thompson), aki nehezen találja a befejezést a könyvéhez. Harold próbálja kézbe venni a sorsát és elkerülni végzetét, ezért egy irodalmárhoz, Jules Hilberthez (Dustin Hoffman) fordul segítségért, akinek a javaslatát követve Harold meglehetősen szokatlan és váratlan románcba bonyolódik Ana Pascallal (Maggie Gyllenhaal).
Bemutató dátuma: 2007. április 19. Forgalmazó: SPI

Stáblista:

Szereplők

Harold Crick
Kay Eiffel
Jules Hilbert
Penny Escher
Dr. Cayly
Dr. Mittag-Leffler

Alkotók

Díjak és jelölések

  • Golden Globe-díj

    2007
    Legjobb színész - zenés film és vígjáték kategória jelölés: Will Ferrell

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
Izlesekizlestelensegek máj. 18. 17:57:19 7/10
Egyedi. Erős 6.5, és felkerekítem 7-re.
DUNAWÖLD 2023 máj. 06. - 10:05:52 Előzmény pircq
A "bealszik" egy büdös kakukktojás a szövegedben. Kár.
Kösz a tippet 👍
10/10
ligetiz51 2023 jan. 14. - 07:00:04 10/10 Előzmény pircq
" Ebben a filmben nincs fingás, böfögés,harsány viccesnek szánt üvöltözés, hasraesés egy gereblyében".....sőt másság, érzékenyítés sem, de mindezek ellenére van "irónia, szarkazmus", ötletes forgatókönyvből rendezett kitűnő film. Nekem Emma Thompson "kócos" játéka külön is tetszett.
10/10
pircq 2022 szept. 29. - 17:54:07 10/10
Vannak filmek, melyek élvezéséhez szükség van a megfelelő intelligencia szinthez. Ez abba a kategóriába tartozik. Fontos, hogy a néző értse az iróniát, szarkazmust, cinizmust. Ezek hiányában a kommentelő 1, 2 vagy 3 pontot ad. Bealszik rajta, nem érti mitől vígjáték, sőt az egész eseménysort nem érri. Sajnálatukra, ebben nincs fingás, böfögés, harsány viccesnek szánt üvöltözés, hasraesés egy gereblyében.
1/10
pihes 2022 jún. 30. - 13:29:25 1/10
1/10
7/10
IamTwo 2020 aug. 21. - 09:42:56 7/10
Bevallom, hogy a felénél bealudtam, de másnap folytattam. Nem bántam meg. A film pedig, hát... érdekes :) Nekem az írónő vergődése volt a leginkább meggyőző.
(aki a fenti tartalmat írta, hát az sem látta a filmet, vagy sokkal többször bealudt rajta mint én)
6/10
offtopic
Nótárius 2020 márc. 26. - 07:44:19 6/10 Előzmény GalliLea
Érvek helyett 2 mondatban 2 "baromság", ez sokat elmond az írójáról.
Ha a soraim, buzgóságának tükröt tartó, tartalmát felfogta volna, akkor nem a derűsnek szánt formára reagált volna ilyen saját magát szégyenítő otrombasággal!
Miután nagy kerülővel végre elismerte, hogy nincs az Úr minden "szava" a Bibliában, nyugodtan beláthatja azt is, hogy a Bibliában lévő összes szó emberi elme szüleménye! ;)
Mivel a hozzászólásából, az elgondolkodás készségén túl, az igaz hit felebaráti türelme, és a kulturáltság minimuma is hiányzik, ezért méltatlanná vált a párbeszédre.
Ez okból a mindenkit megillető tisztelettel kérem, hogy a továbbiakban ne fáradjon a számomra nemkívánatos válaszával!
9/10
bujdosxo 2020 márc. 25. - 21:57:46 9/10
Remek forgatókönyv, a színészek nagyon természetesen játszanak, aranyosak
GalliLea 2020 márc. 25. - 09:20:40 Előzmény Nótárius
Valóban nincs Isten minden szava leírva a Bibliában. De amikor valaki leír baromságokat, ami a saját véleménye, és elé teszi, hogy "az Úr mondá:" az szerintem Istenkáromlás. Lehet baromságokat beszélni, és a véleményét is megírhatja bárki, de te úgy írod ezeket, mintha Isten szavait idéznéd.
6/10
Nótárius 2020 márc. 25. - 01:37:56 6/10 Előzmény GalliLea
S annak utána mondá az Úr:
- Nem kedves az én színem előtt az, ki végtelen elbizakodottságában azt hiszi, hogy az én összes mondatom az Tekercsen (Biblia) van; főleg ha eltévelyedetten melyik (?) és övé (?) Bibliáról beszél. Bizony mondom, tévúton jár az is mind, ki a saját "úgy kell-értelmezni" (?) tukmáló csűrcsavarjával akar az igaz hitről valami érvényeset mondani.
6/10
Meryem 2020 márc. 24. - 16:16:40 6/10
Hát ez minden, csak nem vígjáték!
1/10
Hematit1 2019 jún. 24. - 16:19:21 1/10
Már megint egy túlértékelt film! :( Ekkora hülyeséget! Idő pocsékolás!
GalliLea 2019 ápr. 28. - 11:07:01 Előzmény Nótárius
Akkor te ne így értelmezd a történetet :). És Istenről vagy Jézusról szóló filmeket se nézz, mert abban színészek játszák el Isten vagy Jézus szerepét.
Amúgy ezt melyik Bibliából idézted? Mert az én Bibliámban ez nincs benne.
6/10
Nótárius 2019 ápr. 28. - 00:39:43 6/10 Előzmény GalliLea
S mondá az Úr: - Nem kedves az én színem előtt, hogy valamely porszem személyesíthetne meg engem;
... és az sem miként az teremtményem, nevemet hiába véve szájára, mindenekbe belemagyarázva kufárolja az én, mulandó számára kifürkészhetetlen, szándékaimat, kegyelmemet !
GalliLea 2019 ápr. 24. - 15:29:14
A történetet szimbolikusan kell értelmezni. Az írónő személyesíti meg Istent. A főszereplő rájön, hogy nem ő irányítja a saját sorsát, hanem az, aki "kitalálta" őt. A történet arról szól, hogy ha felvesszük a kapcsolatot a Teremtőnkkel, őszintén és alázatosan fordulunk hozzá, és elfogadjuk a sorunkat, akkor akár még javíthatunk is a dolgok kimenetelén azáltal, hogy elnyerjük Isten kegyelmét.
go84 2017 nov. 22. - 20:42:07
Nem tudom, hogy maradt ki ez a film nalan de potoltam es megerte. 9/10-es.
1/10
tesz-vesz 2016 aug. 21. - 10:40:39 1/10
mûvészieskedõ, semmitmondó, gyermeteg.
new yorki, belterjes imbecilliseknek talán vicces lehet az infantilis párbeszéd, de akinek van emberi személyisége és nem amerikai embergyerek, annak NEM humoros a fogyatékosság, a bénáskodás, az elmebetegség. az üresjárat.
egy jó kis színpadi, írói, regényes filmet vártam volna, valami újat! a trailerben van belõle, a filmben nincs.

nem is értem miért veszi szájára Puzsér, FAM-nak meg kifejezetten tetszett, csak azért néztem meg én is, de minek?

RONTÓC, SPOILER:::

---
mégha nem heppiend lett volna, ha meghalt volna a végén, ahogy ígérik, azt mondanám, oké, van értelme a drámaiságnak benne, de így nincs, nincs tétje. csak egy rágógumi, ami átveri a nézõt. bár akkor se lenne jó a film, se a regény... de legalább lenne következetes önmagához, az lett volna most az újszerû....
Ominózus jelenet 2015 dec. 02. - 16:20:28
Nos, mivel én alapból sem vagyok az a moziba járós/letöltögetõs fajta, külön öröm, hogy belefutottam ebbe a filmbe.
Évente egyszer-kétszer mindig felfedezek egy-egy ilyen kincset! :) Maggie Gyllenhaal tündéri! Will Ferrel sem olyan vészes. Dustin Hoffmann és Emma Thompson pedig rutinból hozza azt, amit kell.
Kiváló alkotás, mindenkinek ajánlom!
gladiolus 2015 okt. 21. - 12:41:40
Azért ez nézhetõ többször is, de valóban nem kell túlzásba vinni. Annyira nem rossz, fõként az egyedi cselekmény vezetésben van az erõssége. Örömmel tapasztalható, hogy hangsúlyos annak kifejtése, hogy mennyire tönkreteheti egy ember életét, ha nem azt a munkát csinálhatja, amire született, amire a személyisége alkalmas, és amit szeret.
A film elég sok szakmába bepillantást enged, milyen egy adóellenõr, egy neurotikus író, egy szociális munkás, egy mûvész, vagy egy kisvállalkozó élete.
Nem szívesen szólnék le semmilyen szakmát, de szerintem adóellenõrnek nem menne el senki, ha nem fizetnék meg. Tetszett, amikor a boltos csaj odaborítja a papírokat a pasinak, hogy válogassa ki-a magyar hivatali bürokráciát ismerve én is oda tudnék borítani pár embernek pár dolgot a hivatalokban.

Külön tetszett az, hogy a nõnek volt bátorsága a jogi szakma helyett a cukrász üzletet választani. A legfõbb tanulsága ennek a filmnek, hogy fontos a pénz, de ne kelljen csak a pénzért olyat csinálni, amit nem szeretünk. Akkor legyen kevesebb a pénz, vagy kelljen többet dolgozni, de legyen az az ember munkája, amit szeret. Ez az egyik legnagyobb ajándék.
6/10
Nótárius 2015 okt. 20. - 11:08:28 6/10
Will Ferrell azon elriasztó színészek közé tartozik számomra, aki miatt leginkább bele se kezdek egy filmbe.
A történet érdekes nem-mindennapisága a további szereplõgárda ez esetben mégis felkeltette a kíváncsiságomat. Elég erõltetett-harmatosan indult, de aztán kialakult egy különös, megkapó emberségû hangulata, és az alaphelyzet kibontása is fenntartotta az érdeklõdésemet. Nekem ugyan nem tûnt vígjátéknak, bár kétségtelen, hogy néha kicsit elmosolyodtam. Inkább eltöprengtem, hogy miként kapcsolódik egybe egy személyesen megélt valóság egy írói fikcióval. Számos ellentmondást elnézõen elengedtem, hogy tovább elmélkedhessek rajta.

*** S P O I L E R !!! ***

Miután a fõszereplõ személyileg szembesült az íróval és egyben a jövõjével, már teljesen antagonisztikus lett volna könyvszerû elrendeltséggel meghalnia. Ezt a nyilvánvalóságot a vége felé az írónõ is elég logikusan elmondta.
Egyébként egykori, komoly gyakorlatú BKV busz-vezetõként, -oktatóként teljesen kizárt számomra, hogy egy zsúfolt megállóba amúgy is erõsen lassulva érkezõ helyi járatú busz (szinte) a megállót jelzõ táblánál történt eseményt ne tudna tovább keményített fékezéssel kivédeni; és hogy az így mégis bekövetkezõ baleset ilyen sérüléshalmazt okozhatna.

*** S P O I L E R V É G E !!! ***

Ez a közepesnél tényleg jobb, egyszer-nézõs, erõs 6 pont. ;-)
Összes hozzászólás