Félre ne érts

Bakancslistához adom
Nu te supara, dar...
16 éven aluliak számára nem ajánlott román-amerikai ismeretterjesztő film, 50 perc, 2007

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

A meditatív, analitikus film, mely 2008-ban elnyerte a Dialektus Filmfesztiválon a legjobb európai dokumentumfilmnek járó Aranyszarvas-díjat, egy romániai pszichiátriai intézet lakóinak mindennapi rituáléit követi a legnagyobb aprólékossággal és kiemelkedő vizuális igénnyel.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
feketevipera 2011 márc. 03. - 18:52:01
Na igen, annak idején emlékeim szerint nem néztem végig a filmet. De akkor is az lett volna a legjobb, ha az elején közlik az "alapvetõ tudnivalókat", legalábbis szerintem. A többi meg... Hát kinek hogy, végül is egy dokumentumfilm attól dokumentumfilm, hogy mindent megmutat, még ha nem is olyan szép. Hogy ezt ki milyen módon oldja meg, az egyénfüggõ. Vagy rideg tárgyilagossággal, vagy érzelgõsséggel, vagy iróniával stb. A katarzis szerintem nem feltétlenül része egy dokumentumfilmnek, lehetséges olyan megoldás is, hogy csak szimplán, tényszerûen bemutatnak mindent, anélkül, hogy az érzéseinkre akarnának hatni.
géGyula 2011 márc. 03. - 09:56:29
Tudod mit, elfogadom.
De nekem akkor is hiányzott a katharzis(nak legalább valami pici lehetõsége)
8/10
adamnagysweetmovie 2011 márc. 03. - 09:49:48 8/10
Én máshogy néztem, nekem ez nem az unalmasan zagyváló "gyépésekrõl" szólt, hanem általában az ember világhoz való viszonyulásairól. Mintha az intézet lakói alap embertípusokat jelenítettek volna meg, van aki Istenben hisz, van aki saját magában meg a fizikában. Van aki akkor érzi jól magát, ha békén hagyják a kavicsaival és van, aki mások gondozásában leli örömét. Ettõl szép a film, hogy egy zárt helyen felépít egy kis univerzumot.
A vizualitása a kísérleti filmekre jellemzõ, minimalista és kísérletezõ (csak néha éreztem öncélúnak).
Ja és hogy a fixációinkat unalomig ismételgetjük, ez nem jellemzõ-e ránk? :)
géGyula 2011 márc. 03. - 01:00:41 Előzmény feketevipera
Nem szeretek, nem is szoktam semmi rossznak elrontója lenni, a leglilább extremitásokban is meg szoktam találni az értelmet, sokszor az élvezetet is. Ez a mostani film kivétel volt. Untam, nekem nem nyujtott semmit, fölösleges, hülye szövegek akkor is azok, ha értelmi fogyatékosok mondják azokat.
Az a duma, hogy „kiemelkedõ vizuális igény” sztem üres bombaszt, amit az sem tudna érvényes tartalommal megtölteni, aki kitalálta. A vizuális része a produkciónak az emberi nyomorúság öncélú pertraktálása volt. Az auditív része untatott és amikor a végén a föltaláló evésétm nyeldeklését s szürcsölését is hallanunk kellett „premier planban” hát kis góhíján bedobtam a rörölközõt. Nulla!!!
Egyébként az általad hiányolt információlk mindszerepeltek, csak nema film elején,hanem a végén!
Akkor is nulla!!!
feketevipera 2010 aug. 22. - 19:58:39
Alapvetõen nem volt rossz az ötlet, csak valami hiányzott számomra a filmbõl. Furcsa volt, hogy mindenféle bevezetés, elõzetes ismeret nélkül belecsaptak a lecsóba a készítõk. Talán az elején közölhették volna, hogy melyik intézményben vagyunk, az ott ápoltaknak mi a betegségük stb.