Feltámadás Makucskán

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar tévéfilm, 66 perc, 1995

Értékelés:

19 szavazatból
Szerinted?

A Szabó Dezső híres kisregénye alapján készült tévéfilm egy kis magyarországi faluban, Makucskán játszódik, ahol egy szép tavaszi napon - éppen húsvét ünnepén - feltámadnak a halottak. Az élők nem túl nagy lelkesedéssel fogadják a csodát, s mivel feltámadottak semmi hajlandóságot nem mutatnak a temetőbe való visszatérésre, ingerültségük egyre nagyobb, s az eset végül országos botránnyá nő...

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
itsme1 2022 okt. 14. - 08:22:08 7/10
Az első képkockák után majdnem elkapcsoltam. De milyen jól tettem, hogy vártam még egy kicsit. Öröm volt újra látni az egykori színészóriásokat a képernyőn, és élvezettel hallgattam a szépirodalmi igényességű monológokat. Annak nem annyira örülök, hogy a mondanivalója még ma is időszerű, minden esetre megdöbbentő volt megtapasztalni, mennyi áthallás van benne, ami a mai viszonyokra is értelmezhető.
Varga Bennó 2020 okt. 16. - 00:59:30 Előzmény zenzen
Milyen "akkoriban"?! 1995-ös a film. Milyen filmet nem lehetett akkoriban leforgatni? :)
Vacskamati12 2015 júl. 13. - 08:58:09
Azt olvastam, nemsokára színdarab is lesz belõle.
10/10
Gabriella54 2012 aug. 28. - 17:45:06 10/10 Előzmény pneklara
Nagyjából el tudom képzelni, kiknek a szemét csípi a film, hiszen mintha a mai parlamenti csatározásokat, kicsinyes harcainkat, el nem fogadásunkat láttuk volna viszont. És Szabó Dezsõ ezt a mûvét 1932-ben írta! Vagy a jövõbe látott, vagy ennyire nem változtunk?
Azt még el tudom képzelni, hogy 1995-ben leforgatták, de hogy még ma is be merték mutatni...
Mindenki nagyon a helyén volt, Mádi Szabó Gábor egyszerûen csodálatos karaktert teremtett. Az ebben látott Stohl András mintha egy másik ember lett volna (bár még most is nagyon jó színész, kár, hogy a ballépéseivel, a körülötte zajló herce-hurcával önnön rossz hírét keltette).
Már csak azt sajnálom, hogy nem vettem fel, de abban azért reménykedem, hogy a tv honlapjára elõbb-utóbb felkerül!
Sõt, most látom, hogy a youtube-on öt részletben fenn is van!
pneklara 2012 aug. 28. - 07:00:16
Nem hiszek semmiféle feltámadásban, ezért az én érzéseimet nem bántotta a téma, de biztos voltak, akikét igen.
Nem az, ahogyan a holtak viselkedtek. SPOILER! Õk az egyetlen értelmes dolgot tették: okosabb enged alapon önként visszamentek a föld alá, látván az élõk viselkedését.
Az is biztos, hogy az élõk mentalitása, gondolkodása soha nem változik az idõk folyamán. Az egy platformon állás/látszólag/ csak diktatúrában lehetséges, ha megengedett az önálló vélemény,akkor az emberek örökké megosztottak lesznek. Hogy régen milyen nevetséges munka folyt a parlamentben, azt frappánsan mutatja be a film. Ma ez persze már ismeretlen gyakorlat:)
Állítólag szöveghûséggel készítették a filmet. Egy mondatra különösen felfigyeltem: ha már senki élõ szívében nincs helye valakinek, akkor a föld alatt a helye - valahogy így, Mádi-Szabó Gábor csodálatos orgánumával.
Egy jelenetnek nem találom a helyét és indokoltságát, mivel hang nélkül zajlott, nem tudom benne van-e Szabó Dezsõ kisregényében: Stohl szerelmeskedési jelenete. Talán azt akarta a rendezõ érzékeltetni, hogy mindenek fölött áll a tiszta szerelem?Vagy elevenek és holtak nevetséges vitája helyett a szerelem az egyetlen fontos dolog életünkben? Az idõ erre is rácáfol, mert Stohl ma már nehezen jeleníthet meg hitelesen, megkérdõjelezhetetlenül tiszta, nemes szándékot.
A film groteszk, szatíra.
Telitalálat a fúvós zenekar. Külalakra is/a kis görbe lábú tubás/ Mikor a Munkás-gyászindulóra zendítenek rá ebben a környezetben:) A népviseletbe öltözött menyecskék járása...Egy óra mosolygás ez a film.
adamnagysweetmovie 2012 aug. 26. - 21:07:45
Magyar zombidráma:)
zenzen 2008 márc. 26. - 02:09:17
Szenzációsan jó film. Még most sem hiszem el, hogy akkoriban már lehetett ilyen filmet csinálni...
czes 2006 jún. 18. - 00:48:19 Előzmény SztupY
Én gyerekkoromban láttam, marhajó kis film, azóta szeretném megszerezni, de tudtommal nem adták ki soha se videón, se dvd-n (szép is lenne...), ráadásul a tv-ben se ismétlik. Bánnám is én, adják éjjel fél ötkor, a videót idõzíteném és felvenném :(
Nekem hangoskönyv formában van meg, szinkronszínészek adják elõ a novellát benne :)
Lulu 2006 jún. 14. - 15:48:53 Előzmény SztupY
Igen! És miért nem hozzáférhetõ sehonnan? A novella zseniális. Kiváncsi lennék a filmre is. Nem is tudtam hogy létezik ebbõl film...bár dramaturgialag adja magát a téma.
SztupY 2005 dec. 31. - 16:14:50
Miért nem adják ezt soha a TVben? És egyáltalán... meg van egyáltalán még az MTV archívumában?