Feltámadás

Bakancslistához adom
Risen / Clavius
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai történelmi dráma, akciófilm, 107 perc, 2016

Értékelés:

120 szavazatból
Szerinted?

Jézus Krisztus keresztre feszítése után elterjed a hír, hogy a Messiás feltámadt, a holtteste eltűnt a sziklasírból. A hír eljut a római helytartóhoz is, aki megbízza Claviust, az erőskezű római tribunust, hogy járjon utána a dolgoknak. Clavius a segédjével, Luciusszal nyomozni kezd, hogy megfejtsék a rejtélyt, mi történt a názáreti Jézussal a keresztre feszítését követő hetekben. Cáfolni akarják azokat a pletykákat, miszerint feltámadott volna, ami könnyen felkeléshez vezethet Jeruzsálemben.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
gBandi1983 márc. 31. 18:30:35 10/10
Remek film!
frenchbullie márc. 31. 18:03:04
Üdv! Szerintem ez egy jó film, elgondolkodtató mondanivalóval, hiteles színészi játékkal. Ilyentájt aktuális is a megtekintése... Békés ünnepet!
4/10
Pjotr Puszta 2022 márc. 29. - 00:31:43 4/10
Lehetett volna jó is, de a sok halivudi klisé miatt nem lett az, semmi rang, nemesség, szellem nem volt jelen...
Az apostolok olyanok voltak, mint egy csapat hobbit a Megyéből.
A sokat emlegetett "szeretet" ábrázolása kimerült a tűzkörüli röhögcsélésben, meg egymásra vigyorgásban, egymás lapogatásában; talán lett volna erre egyéb filmnyelvi eszköz is.
A színészek nem voltak rosszak, különösen J. Fiennes és T. Felton, végülis C. Curtis sem, bár mondjuk egy fiatalabb színész talán egy hajszállal jobb választás lett volna.
8/10
Cukros csirkecomb 2021 okt. 31. - 22:05:34 8/10 Előzmény Nótárius
A kritikájával nem teljes mértékben értek egyet, de valamilyen szinten mégis. Én hiszek a transzcendens létezésében és megtapasztalhatóságában, amit az ókori és középkori ember még csodának hívott. Sok ember tapasztal ilyesmit, és ezért nekem és a hozzánk hasonlóknak nem kell ezt bizonygatni. Nem várunk racionális magyarázatot a jelenkori ráción túli jelenségek megmagyarázására. A film viszont valóban megmaradt azon a síkon, hogy csodák megtapasztalásával magyaráz egy nagyon mély fejlődéstörténetet. A témaválasztás, a római katona fejlődésének középpontba helyezése remek. Sokat is vártam tőle. Azonban messze nem jutunk el a kereszténység mélységeinek olyan megismeréséig, mint pl Zeffirelli Názáreti Jézusának tetteit és magyarázatait szemlélve. Számomra itt elmaradtak a katartikus felismerések és a csodák mélyebb értelméig sem jutottunk, úgy érzem... A film azért jó volt, a megvalósításban találtam sok értéket, hiteles képi világot, emberi reakciókat standard pátosz helyett. Ez jó volt. A hiba számomra bizonyos mélyebb tartalmak elmaradása. Azt gondolom, hogy ezek hiánya lehet az oka, ha egy nem vallásos embert nem tudja megérinteni a film.
Aksiram99 2021 ápr. 05. - 23:34:24
A római katona, Pál apostol, csak ez most nem róla szólt!!! A hit legnagyobb védelmezője lett, Péterrel egyen rangú!!
kriptonyt 2020 febr. 23. - 22:57:41
Jézus Krisztus keresztre feszítése után elterjed a hír, hogy a Messiás feltámadt, a holtteste eltűnt a sziklasírból. A hír eljut a római helytartóhoz is, aki megbízza Claviust, az erőskezű római tribunust, hogy járjon utána a dolgoknak. Clavius a segédjével, Luciusszal nyomozni kezd, hogy megfejtsék a rejtélyt, mi történt a názáreti Jézussal a keresztre feszítését követő hetekben. Cáfolni akarják azokat a pletykákat, miszerint feltámadott volna, ami könnyen felkeléshez vezethet Jeruzsálemben.
3/10
Nótárius 2020 febr. 22. - 11:27:35 3/10 Előzmény Ferencne Zakarias
Ez az egyetlen "igaz tudás" futóhomokjára alapozott, az értelembe kapaszkodó, de azt semmibe-vevően súlytalan kinyilatkoztatása; ekként a gondolkodás szabályai szerint is teljes önellentmondása a sokféleségen belüli bármely "igaz hitnek". Így aztán a film "lényegéhez" is csak annyi köze van, mint bármely, a saját kérdőjelezhetetlenségébe belefeledkezett, térítő bizonykodásnak. 
Ennek okán, tisztelettel szólva, a jövőben szívesen eltekintenék az ebbéli, nekem címzett buzgalmától!
"Nem azok az én követőim, akik az én követőimnek mondják magukat."
Ferencne Zakarias 2020 febr. 22. - 09:28:41 Előzmény Nótárius
A film lényege ami a tanitványokat egyben tartja és ami miatt a római katona már soha nem lesz ugyanaz az ember mint aki volt: Jézus Krisztus minden értelmet felülmúló SZERETETE!!!!
8/10
InteriorLulu 2019 dec. 26. - 13:02:27 8/10
Végre egy film, amelyben a kétezer évvel ezelőtt élt hitszónok, Názáreti Jézus nagyjából olyan fizimiskával rendelkezik, amilyennel valóban rendelkezhetett! Még úgy is, hogy az őt alakító színész nem bír zsidó gyökerekkel, sokkal inkább maori felmenőkkel. Érdekes, hogy ábrázatukat illetően inkább a követői, az apostolok némelyike volt itt kissé hiteltelen a finom vonású, teljesen európai megjelenésükkel.
Joseph Fiennes pedig nagyon jó színész, és ez a római karakter is nagyon passzolt hozzá.

Gondolom olyasmit akart a filmben csalódott @Nótárius mondani, hogy számára jól indult a dolog, ám ezt az ígéretességet aztán hazavágta a Jézushoz köthető misztikum, a megmagyarázhatatlan, a pár csodatétel. Feltételezem, nem várta a valóban racionális gondolkodású katonaember ilyen drasztikus és gyors pálfordulását, és ez az, ami számára hiteltelen. @Nótárius kommentje annyiban kissé homályos, hogy a film ellentmondásairól ír, amit nem fejt ki, pedig jó lenne, mert itt lehet a kulcs a mondandójának teljes megértéséhez.
Azt is csak feltételezem, hogy bár nem ír ilyet, de egyfajta "keresztény propagandának" tartja. Én magam sem hiszek a mindannyiunkat megváltó Krisztusban, mégis el tudok maradéktalanul fogadni egy olyan, valóban teljesen korhűen, történelmileg (végre) hitelesnek tűnően ábrázoló játékfilmet, amelynek fő mondanivalója egyszerűen hitkérdés. Gondolom, ő nem nagyon tud/akar a dologban elvonatkoztatni, és úgy véli, ez a film csakis a - korhűségre, történelmi hitelességre érzékeny - hívőknek szól.
De persze tévedhetek.
Querelle82 2019 nov. 26. - 21:06:42 Előzmény Zahire
Zahire, nem vagy egyedül, elsőre én sem értem tisztán, mit is akar Nótárius mondani - bár stílusgyakorlatnak nem rossz - de ha több kedvem lesz, újra nekifutok, és megírom :)
3/10
offtopic
Nótárius 2019 nov. 25. - 00:48:51 3/10 Előzmény Zahire
Szigorúan bizalmas! 

Szóról-szóra azt, ami oda van írva.


Zahire 2019 nov. 24. - 18:36:58 Előzmény Nótárius
Tulajdonképpen mit is akartál mondani ?
alien1976 2019 máj. 24. - 22:00:59
Végig lekötött, végig érdekes volt. Kimondottan tetszett, hogy egy Római szemszögéből láttuk az eseményeket. A történet ügyesen volt vezetve. Hihetetlen érdekes hangulata volt a filmnek, mely elvarázsolt, s magához láncolt a film utolsó percéig.
10/10
catcot 2019 ápr. 20. - 15:31:13 10/10
Az egyik leghitelesebb Jézus ábrázolás számomra. A követőiben valóban ott volt az a fény, amit a mai papok vagy egyházi emberek talán csak hírből ismernek. Csodálatos film. Aki érezte már a saját lelkét tisztán közvetlenül, az tudja hogy mit érzett meg a főszereplő a végén.
3/10
Nótárius 2018 aug. 30. - 12:29:45 3/10
Korabeli, hiteles érzetű környezetbe és hangulatba ágyazott didaktikus mese. Mikor az ellentmondásai már másként nem hidalhatóak át, akkor az addig valóságos racionálitású szereplők is egyszercsak elvesznek a misztikumban és elámítón győzködő csodák tanúi lesznek. Kár ezért, a film második felét eluraló, szimpla bizonykodásért; mert az első része alapján jó esélye volt, hogy elgondolkodtatóbb lesz. Az akármit alátámasztható csodákkal ugyanis a tetszőleges végtelenbe nyílhat a bármely célú és színvonalú mesélő fantáziája.
5/10
Owl 2018 máj. 13. - 22:51:24 5/10
Nem rajongok az ilyen típusú vallásos filmekért, a vízen-járás, egy próféta nagyra nőtt lelkes óvodásként történő ábrázolása, a leprás csodálatos meggyógyítása nálam nem talál célba.
Ez itt nem a Jézus Krisztus Szupersztár, kérem szépen. És nem is a Passió. Az első fele jobban tetszett, mint a második.
9/10
William Kidd 2017 jún. 19. - 22:51:55 9/10
Nekem tetszet, tortenelmi film, Jezusrol, apostolok, evangeliumi reszletek, egy romai katona torteneten keresztul.
Reiner Werner 2017 máj. 20. - 09:48:20 Előzmény androcles
Fejtsd már ki légy szíves, hogy miért nem nagyon jó ez a film ?
Reiner Werner 2017 máj. 20. - 09:47:31 Előzmény kareshu
Mégis, ilyen címmel, hogy " Feltámadás" , milyen tartalomra gondoltál ?
10/10
Towner 2017 ápr. 05. - 11:18:34 10/10
Micsoda ötlet...nagyon jó volt.
Összes hozzászólás