Félvilág

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott magyar filmdráma, 88 perc, 2015

Értékelés:

304 szavazatból
Szerinted?

Ki ölte meg Mágnás Elzát és miért? Az I. világháború előtt hónapokig ez a kérdés tartotta lázban Budapestet, és foglalkoztatja száz év elteltével is a közvéleményt. Erről a rejtélyről lebbenti fel a fátylat a Félvilág, amely Mágnás Elza (KovácsPatrícia) utolsó napjait dolgozza fel. A félvilági életet élő kurtizán és bigott komornája, Rózsi (Gryllus Dorka), valamint a fiatal és naív cselédlány, Kató (Döbrösi Laura) között szövődő bizarr, szenvedélyes viszonyokat és sikamlós hatalmi játszmákat bonyolítják tovább az Elza körül felbukkanó férfiak (Kulka János és Sándor Péter), egészen a sokkoló végkifejletig.
Bemutató dátuma: 2016. február 18. Forgalmazó: A Company Hungary Kft.

Stáblista:

Díjak és jelölések

 • 2. Magyar Filmhét

  2016
  Legjobb TV-játékfilm: Szász Attila
 • 2. Magyar Filmhét

  2016
  Legjobb forgatókönyvíró: Köbli Norbert
 • 2. Magyar Filmhét

  2016
  Legjobb operatőr: Nagy András
 • 2. Magyar Filmhét

  2016
  Legjobb férfi mellékszereplő: Kulka János

Hozzászólások

Szerinted?
György Kádár máj. 13. 20:52:13
Ezek a magyar "történelmi" filmek egyre unalmasabbak.
6/10
itsme1 máj. 11. 10:43:26 6/10
Tetszenek Szász Attila filmjei, a főszereplő színésznőket is nagyon kedvelem, de csalódást okozott ez az alkotás. Talán nem kellett volna előtte ránéznem a magas pontszámra, és az sem jó, ha az ember olvasott már a valós töténetről, mert akkor azt kéri számon.
10/10
Andrea4378638467587 márc. 01. 09:14:57 10/10
Tetszett a film hangulata, a "színei" és a zenéje, végig lekötött a történet.
A hölgyek tehetsége azért hagy némi kívánnivalót maga után.
Patrícia arról nem tehet, hogy kifejezetten csúnya, de arról igen, hogy úgy mondja a szöveget, mintha túlnyugtatózta volna magát.
8/10
Ledina jan. 14. 09:21:30 8/10
Nagyon jó film, remek színészekkel, megrendítő történet. Különleges élmény belelátni egy kurtizán életébe, lelkivilágába. Érdekes karakterek, érdekes belelátni az akkori társadalmi viszonyokba.
7/10
Mozila 2020 ápr. 05. - 02:06:37 7/10
...Valóban van vagy 50 dB hangerő különbség a szinésznők motyorgása és a zene között,ami sokszor egyáltalán nem illik a korhoz,nem beszélve a trilleres morajlásról és néhány szövegrészről. A szinészek,a rendezés tényleg jók,a történet viszont nem izgalmas és a dráma sem ragad eléggé meg. Jó tv film,mozinak kevés.
GoodMovies 2020 márc. 31. - 14:14:06
Ez a film messze túl van értékelve. Egyáltalán nem hitelesek sem a párbeszédek, sem a hanghordozás, úgy az egész sántít. Hatásvadászat a köbön. A képi megjelenítések nagyon jók, tényleg "szép" film. De a színészek, az egész, hogy mindenki hozza ezt a 21. századi arrogáns beszédmodort, viselkedést, hát ez szörnyű. De úgy tűnik ez kell ma a népnek.
8/10
doktormacko1 2020 márc. 29. - 21:50:56 8/10
8 / 10 Nagyon jó a film. A hanggal tényleg probléma van és ez egy kicsit ront az összképen is.
1/10
Hematit1 2019 okt. 08. - 23:25:21 1/10
Még valami a filmről: nagyon bosszantó volt, hogy alig lehetett érteni, hogy mit motyognak ! ....mert értelmesen, érthetően beszélni nem tudtak a filmben ( főleg a szinésznők) . :(
1/10
Hematit1 2019 okt. 08. - 22:59:42 1/10
Ekkora hülyeséget, ilyen TÚLÉRTÉKELT filmet még nem láttam soha! :( Előtte elolvastam a kommenteket, főleg erre alapozva ( mert még nem láttam a filmet), megnéztem, sőt végig néztem, várom,.....várom....azt a nagy " csattanót a végén",......hát semmi csattanó! max.: én robbanok szét mérgemben, hogy végig néztem! :( Ha rám hallgattok: ne pocsékoljátok erre a filmre az időtöket!
7/10
sexykex 2019 ápr. 27. - 07:57:33 7/10
Szász Attila komoly és hasznos munkába kezdett. A közelmúlt történelmének, hátterének, hiteles bemutatása egy-egy esemény kapcsán szerintem nagyon fontos dolog. Mindezt kevés pénzből úgy megoldani, hogy az valóban történelmi legyen, sőt nézhető és élvezhető film legyen, nem egyszerű feladat.
Engem ez a sztori nem igazán ragadott meg, a lányok nagyon igyekeztek, de a drámájuk eléggé hidegen hagyott. Mégis tetszett a film: Biztos, hogy többet megértettem a háború felé közeledő Budapesti világról, mintha egy történelemkönyvet lapozgattam volna. A jelmezek, Nagy András jól megkomponált képei valóban megidézik az adott kor hangulatát. Azt már csak a kisördög mondatja velem, hogy a Carpenteri ködre is szükség volt, hogy valóban Félvilágot lássunk – fővárosunk régi és mai arcát, ahol félvilági nők egykoron és ma is róják az utcákat.
10/10
Sumomo 2019 ápr. 24. - 09:57:54 10/10
Remek film. Semmi bajom a hanggal.
antibond 2019 ápr. 21. - 10:47:32
Ha egy filmről a fórumozó társak inkább pozitívan nyilatkoztak, akkor többnyire nem hezitálok, inkább előre örvendezek, hogy egy jó alkotást fogok látni. A magyar filmeket is szeretem, igen sok remek darabot láttam már eddigi hosszú életemben. Itt azonban hamar átvette a düh, a lelkesedésem helyét, mert rengetegszer kellett kérdően egymásra néznünk párommal: mit mondott?????
A fülemmel semmi baj sincsen, erről kezeskedem, de nem folyamatos suttogásra, motyogásra van hangolva.
A film készítés egy szakma, és hazánkban rengeteg kiváló szakember dolgozik e területen. Igazán kár olyan hangmérnököt alkalmazni, aki képtelen megfelelő zene-beszéd összhangot teremteni, vagy érzékelni, hogy ennyi beszédhang kevés, nem fogja hallani a néző.
Negyed óra gyötrődés után feladtam az értelmetlen erőlködést.
Ha valamilyen művészi meggondolásból kellett a színészeknek teljesen megfeledkezni a normális artikulációról, azt is el tudom fogadni, csak akkor feliratozzák a filmet, azt sem bánom.
Nagyon dühös vagyok, ha valaki nem vette volna észre...
MSZ 2019 márc. 09. - 17:09:40
Nagyon jó kis film.Érdemes megnézni.
9/10
ligetiz51 2018 nov. 11. - 07:36:19 9/10
Újranézve is magasan a legjobb Noir film a többihez képest. Szász ATTILA-és Köbli többi filmje is remek, ajánlom minden jó magyar filmet szerető nézőnek. A Félvilág nálam 10/10.
Pünkösdi Kató 2018 márc. 08. - 22:49:19 Előzmény vakkond
Én nem ismertem Mágnás Elza történetét, így most csodálkozva olvaslak és kerestem rá a témára a neten. Igen, úgy tûnik, hogy hamisítás történt, az okot nem tudjuk. Dramaturgiai hatás? Aki ismeri a történetet, azt most veszteség érte. Aki nem, annak pedig egy lebilincselõen izgalmas múlt századi történet. Nem lehet tudni, hogy valóban volt alkudozás a nõegylet tagjával? Hogy Elza tényleg filmezni szeretett volna? Nem tudjuk, hogy milyen volt az élete, csak az életvitelét ismerhetjük. Az alkotók tettek - még - bele érdekességet, már amennyire unalmas lehetett egy kurtizán élete. Nem tudhatjuk. Vonatkoztass el ettõl, ne így nézd a filmet, ne eleve hiányérzettel. Hanem az eredményt nézd, hogy történhetett volna így is. És úgy is, ahogy valójában történt. Ez olyan, mint amikor egy slágert, egy örökzöldet, egy örök dalt az elõadója már nem énekelhet. Hát énekli más és vagy tudunk róla vagy nem. Attól még méltó folytatása, "örököse" lehet. Ez a történet is ilyen, Elza öröksége.
Pünkösdi Kató 2018 márc. 08. - 22:23:29 Előzmény szm9
Pesten forgatták a jeleneteket? Vidéki lévén kérdezem.
Igen, az utcakép valódi a XX. század elejérõl való, éppen Sherlock jutott az eszembe, hiszen hasonló korban éltek. Szerintem sokat dolgoztak a filmen, a történetet közrefogó jelentek, helyszínek mind-mind azt mutatják, hogy nem összecsapott munka, hanem dolgozni akartak vele és sikerült is.
Pünkösdi Kató 2018 márc. 08. - 22:16:54 Előzmény ordini
Ezért nem szabad megnézni a bakikat, az így készültet és társait - elõre! Mert elveszi a film hatását. Esetleg utána. Én tudok úgy nézni filmet, hogy nem a színészeket látom, hanem Elzát, Rózsit, Katót.
Pünkösdi Kató 2018 márc. 08. - 22:15:22 Előzmény Díva
Engem nagyon zavart - mint az Anyám!-nál is -, hogy úgy fényképezik, hogy nem látszik deréktõl lefelé a szereplõ. Hogy mit csinál a kezeivel, a lábaival, olyan közeliek a képek, hogy "nem látom" a jelenetet.
Pünkösdi Kató 2018 márc. 08. - 22:13:41 Előzmény Jogobella
Az összes ágyjelene lehangoló volt... Nem kellett volna, ezek a részek lehangoltak.

Én is megnéztem a filmet és valóban a hatása alá kerül a nézõ. Patrícia vérbeli Elza, a megjelenése, az arca, a hajáról nem is beszélve, de a mozgása is. Ahogy szívta a cigit, a hanglejtése, teljesen átlényegült. Mint Dorka, a történet szerint egy bigott fiatal nõ, de valójában egy ötvenes életvitellel élõ bigott nõt láthattunk. Koravén, ez jutott róla az eszembe. Laurát az Egy nyári kalandban láttam eddig, nem kedveltem meg az esetlensége miatt, olyan gyámoltalan, olyan erõtlen volt, naív és tele-tele negatív jelzõkkel. Itt, ebben a filmben viszont pontosan ezek a negatív jelzõk kellettek a szerepéhez.
Azért volt számomra hatásos, mert a történetben végig jelen volt, hogy vki sok a történetben, a hármas szereposztásban az egyszer férfival, az író nem számít - elõny, hogy a film elején láttuk, hogy ki lesz a végsõ cél. Vkit likvidálni kell és vki fogja is, de csak kérdés, hogy ki kit.
10/10
pzuzi 2017 dec. 20. - 14:58:00 10/10
Már kétszer megnéztem és szerintem meg fogom is...nagyon jó film remek színészekkel
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu