Fény az óceán felett

Bakancslistához adom
The Light Between Oceans
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai-új-zélandi filmdráma, 121 perc, 2016

Értékelés:

150 szavazatból
Szerinted?

Egy ausztrál világítótorony őre Tom Sherbourne (Michael Fassbender) és felesége Isabel (Alicia Vikander) örökbe fogadnak egy tengerből kimentett árva kislányt. Évekkel később a pár felfedezi a gyermek valódi származását, ami nem várt nehézségeket hoz életükbe.

Stáblista:

Szereplők

Isabel Sherbourne
Tom Sherbourne
Hannah Roennfeldt
Adult Lucy Grace
Gwen Potts
Vernon Knuckey

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
Dörflinger febr. 24. 23:40:32 7/10
Eléggé nyögvenyelős a történet, és túl sok benne a véletlen.
Emellett néha unalmasan lassú, a film vége pedig lehúzott még 1 pontot nálam.

Ha nagyon drámaiak akartak lenni az alkotók, akkor jó befejezése volt a filmnek, hogy a főhősnő meghalt.
Szerintem kicsit jobb végkicsengést értek volna el sok nézőnél, ha kicsit lágyabb a vége.
Ha a lány a végén találkozik a "nevelőanyjával", akár már betegen, akár egészségesen.
Utóbbi jobban tetszett volna.7/10
10/10
trianon 2022 febr. 25. - 21:16:02 10/10
SZERETET. Annak is az egyik legmagasabb rendű kifejeződése. Az ÖNFELÁLDOZÓ szeretet. Amikor az ember valakit JOBBAN szeret magánál........még akkor is ha neki az fáj, ha rossz, ha elkíséri egész életén át csak, hogy a szerettének jó legyen.
Mindezt olyan MÉLTÓSÁGGAL ahogyan az a film utolsó képkockájáig kidomborodik.
Ahogy a költő írja:
" Ha küszködőn, ha szenvedőn, ha sírva
Viselni sorsunk, ahogy meg van írva"
10/10
nefefe 2022 febr. 22. - 23:12:23 10/10
Ez a film a dilemmák tömegéről, és a döntések következményeiről szól. Egyik tragédiából a másikba, egyik rossz döntésből a másikba. És mindennek legjobban a kislány issza meg a levét. Megható, mély mondanivalóval, morális tépelődéssel, és tragédiával teli, az érzelmekre nagy hatással bíró film. Lehet vitatkozni, hogy mi lett volna a helyes, vagy inkább jó döntés, de itt egyik változat sem lett volna tökéletes. Minden esetben lesznek emberek, akik lelki sérüléseket szenvednek. A végére kapunk valamilyen lezárást, még azt is meg merem kockáztatni, hogy végül is lightos happyend-del zárult a történet. Persze a körülményekhez képest. Néhány részlet homályban maradt, pár dolgot nem magyaráztak meg, illetve voltak dolgok, amin átsiklottak. A filmet nagyon szép környezetben forgatták, ami kissé ellensúlyozza a nyomasztó hatását. Sok ismert színész - Fassbender, Vikander, Weisz - játszott a filmben, és mindenki jól csinálta. Jó volt újra látni a kis mellékszerepében Bryan Brown-t is. Érdekesség: a két főszereplő a forgatás után a való életben is összeházasodott! Jó film, érdemes megnézni.
8/10
kabat 2021 okt. 05. - 14:29:32 8/10
Elgondolkodtató, csodálatos film, szép a táj. Egy hibája van csupán, kissé vontatott,de ettől függetlenül nagyon szép film!
8/10
Zsomika 2021 okt. 04. - 19:44:39 8/10
Ritkán fordul elő velem, hogy hajnalban az előző este látott filmen gondolkodom. Főleg azok után, hogy az ismertetőben elmondták a film cselekményét. (Mára már korrigálták, de még így is túl sokat elárulnak a sztoriból, azt is pontatlanul...ejj!) Ennek ellenére erős alkotás. Hangulat, karakterek, hatalmas morális dilemma, mindez az I. világháborúból éppen csak magához térő világban. Alább, a hozzászólásokban sokan megmondják a tutit. Mit kellett volna tennie X-nek, vagy Z-nek. Igen.

Ők voltak a frontról, a pokolból hazatérő katonák, babáját kétszer is elvesztő nők, szeretni tudó, a másikat teljesen elfogadó házastársak, szóval tudják.

Jó film, nálam elérte a célját. Az óceán valóban gyönyörű, és bőven van min gondolkodni!
7/10
Ildikó Nóra 2020 szept. 13. - 10:38:15 7/10
A film tetszett, szép helyszínekkel, ruhákkal; bár elég hosszú volt és néha unalmas. Michael Fassbender és Rachel Weisz ezen filmben is szuper alakítást nyújtott.
1/10
Hematit1 2019 dec. 01. - 17:16:19 1/10
Soha többé nem akarom látni ezt a filmet !
21Vick 2019 júl. 26. - 20:47:19 Előzmény trudy
Ugyan ezt a filmet ma terveztem csak megnézni, de nézd meg Poirot: Temetni veszélyes c. epizódját, ahol Fassb. óriásit alakít drámai szerepben.
durumdara 2019 jún. 29. - 17:22:46
Ez a film rendkívül idegesítő abban az értelemben, hogy nagy feszültségeket kelt, amiket utána le kell vezetni... :-|
De remek alkotás, kétségtelenül!

<spoiler>
A főszereplő úriember nem hallgatott Popper Péter előadásokat.
A titkok megtartása nehézséggel, teherrel jár, konzekvensnek kell maradni nehéz, bent tartani azt, ami ki akar kívánkozni.
A mérlegelés itt abban áll, hogy amit a világra hozok, ha kimondom, mekkora fájdalommal jár mások számára, és lehet-e vele (nekik) mit kezdeni a jövőben.
Ha az illető önzőbb, akkor saját fájdalmát látja nagyobbnak, és le akarja tenni a terhet, hogy ne cipelje tovább; de nem törődik vele, másoknak ezzel mekkora galibát okoz.
Jelen esetben persze nehéz volt látni a másik nő kínlódását, de ami történt, a következő időszakban mindenki számára sokkal rettenetesebb volt...
Természetesen hivatkozhatunk arra, hogy egy nagyobb jó volt így sokkal hosszabb távon - de valóban?
Másodsorban: ha nincs a temető, vagy az ünnepség, minden ment volna tovább... Ennyin múlik?
A férfi fel is mondhatott volna, elköltözhettek volna messzire. Nem tudom. Nagyon nehéz kérdések ezek, vannak hasonlók valós életben is (egyik nap gyereked, másik nap már nem), mindenesetre a történetből az jött le, hogy az úriember nem tudta elviselni, és ha direktben be nem vallotta, de nyomra vezette őket. Kérdés, hogy ezzel jobban jártak-e az emberek (főleg a gyerek), vagy sem?

Más:
Sajnos a sminkesek elaludtak a film végére, nem sikerült az öregítési manőver (nem ismerik a szürke festéket és a művi ráncokat?)...
</spoiler>
9/10
Trivia Showtime 2019 jún. 11. - 13:32:33 9/10
Súlyos morális és etikai kérdéseket felvető finomművű filmdráma, remek alakításokkal, érzékeny történettel. Kiválóan mutatja be a gyermek jelenlétének és hiányának párkapcsolatra, szülői ösztönökre és az egész életre gyakorolt mindent megváltoztatni képes hatásait.
Érdekes, hogy miközben azon gondolkodtam, micsoda lúzer a főhős, valószínűleg magam is sok tekintetben így cselekedtem volna (akár helytelenül is) mint ő.
Az egybites ezernevű kóstolgató(k) kedvéért: Nem, nem vagyok lúzer... ;)
10/10
nomoni 2019 febr. 03. - 19:40:34 10/10
Nagyon jó dráma, szuper alakításokkal. Végig lekőtött. Esős vasárnap délután tea mellé kiváló film.

Spoiler!!

Morálisan számomra az lett volna a leghelyesebb befejezés, ha Hannah helyet enged a párnak a kislány életében.

Kérdéses, hogy Lucy miért vár 20 évet, mielőtt felkeresi a párt..talán a saját gyermekének születése hozott elő erre késztetést.
tortura 2018 nov. 10. - 15:02:16 Előzmény InteriorLulu
Tudom, hogy szörnyen közhelyesnek tűnik, de azt kellett volna tenni, ami a gyereknek a legjobb. Nyilván mindkét szülő akarta volna, mert mindketten szerették. De az igazi szeretet önzetlen.
9/10
InteriorLulu 2018 máj. 26. - 00:43:44 9/10 Előzmény Edmond Dantes
SPOILER ----------

Azt hiszem, annak a 20-25 évnek a lényege végülis el lett mesélve. Miután Hanna felszólalt a házaspár érdekében, a nyomozó jóslata szerint kaphattak egy havi elzárást, aztán pedig szabadok lettek. A szigetre már nem mehettek vissza, hiszen a büntetett előélete okán Tom már nem vállalhatta el újra a közhivatali állást, de gondolom eleve meg is rendült a közösség bizalma a házaspárban. Egy közeli farmon telepedtek le (ott, ahol az utolsó jelenet is zajlott), valószínűleg a farmból éltek. És persze gyermektelenül...

Furcsa egyébként, hogy Hanna végül nem adta vissza a gyereket Isabeléknek, holott már pontosan látta, hogy a kislányak az lenne a jobb. Igaz hogy kicsivel korábban leszögezte Isabelnek, csak akkor adja vissza, ha Tom marad az egyedüli felelős, márpedig végül Isabel is felvállalta azt, ugyanakkor viszont Hanna - a férje emlékében - pont a gyűlölködés elvetése mellett tette le a garast, amikor felszólalt a védelmükben. Szóval nem éppen konzekvensen járt el, ami egy ilyen fajsúlyú dologban morálisan igencsak megkérdőjelezhető...
Wolfi81 2018 ápr. 08. - 15:54:53
Igazi drámai, szép film... 10/10
Edmond Dantes 2018 jan. 23. - 10:02:52 Előzmény tortura
Két napja láttam, azt hittem, több hsz lesz és fõleg több vita a jogi, erkölcsi, emberi vonatkozásokról. Valszeg kevesen látták, pedig megéri. Három rangos színész, korhû környezet és több olyasmi, amin el lehetne beszélgetni-vitatkozni. Amit hiányolok: nem volt világos, hogyan alakult a házaspár sorsa "azután", mivel hirtelen ugrott a cselekmény úgy 20-25 évet, aztán slussz.
OM72 2018 jan. 09. - 19:43:39
Ragaszkodás-elengedés, harag-megbocsájtás, szerelem. Szépen bemutatja, ezeket a minden embert érintõ érzelmeket a film. Nálam 10/10
8/10
Atis88 2018 jan. 01. - 16:54:01 8/10
Jó film, nagyon erõs érzelmekkel és dilemmákkal. A sztori is jól van összerakva, bár kicsit hosszú. Színészek kiválóak 8/10.
10/10
Nótárius 2017 dec. 28. - 22:41:02 10/10
Lenyûgözõen szép és erõs hatású film minden lehetséges szempontból és értelemben. Egyike azon nehezen ocsúdható, ritka alkotásoknak, melyek felemelõ élménye valóban mély nyomot hagy az emberben. Értékelésem minimum a maximum: 10/10 . SZERINTEM.
9/10
Stillnes 2017 dec. 17. - 13:52:06 9/10
Ritkán adok 9-es pontszámot mostanában, de ez a film megérdemelte. Mind a két fõszereplõ nagyon jól játszik, de Alicia ismét remekel. Nem csak szép, de nagyon tehetséges is. A történet is jó. Remek film!
dandelion83 2017 dec. 03. - 12:27:21
Nem fogott meg. Pedig Alicia Vikander elbûvölõ, el is hittem neki a szerepet, de nekem túl megjátszott volt, túl hatásvadász. A szerelem szépen, romantikusan indul, de aztán valahogy már nem tudott lekötni. A témaválasztás jó, olyan morális és erkölcsi kérdéskört vet fel, amin órákig lehetne vitatkozni, de a kivitelezéssel voltak problémáim. Ebben a témában a Mint a gyermekláncfû bóbitája címû film nekem sokkal jobban tetszett.
Összes hozzászólás