Fényes szelek

Bakancslistához adom
magyar filmdráma, 78 perc, 1968

Értékelés:

55 szavazatból
Szerinted?

1948. A forrongó magyar fiatalok a NÉKOSZ mozgalom keretében szállnak szembe az egyházzal. A provokáció tárgya egy papi líceum, melynek rendjét felborítják a megszálló fiatalok, és vitára kényszerítik az ott tanulókat. Laci a demokrácia, a meggyőzés híve, aki komolyan gondolja elveit, ezért lemond, amikor egy katolikus diákot akarnak letartóztatni. Ekkor a vezetést két lány, Teri és Jutka ragadja magához...

Jancsó Miklós, a hatalmi erőszak és az emberi alávetettség viszonyát ezúttal a "fényes szellők" korszakában modellálja. Egy kollégiumfoglalás eseménytörténetébe sűríti a forradalom természetrajzát, a mindenáron való, öncélú, tömeges személytelenségbe tompuló, és hatalmi erőszakba torkolló forradalom veszélyeire figyelmeztet.

Stáblista:

Szereplők

Lantos Jutka
Szabó Teréz
Kovács, a kollégiumi szövetség vezetője
Kellér atya

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
szepipiktor 2017 nov. 12. - 00:34:04 8/10 Előzmény southwind
És életkor, történelemismeret.
Gondolom személyesen ismered ezt a kort, találkoztál népikollégista tanárokkal?
Aki megélte és tapasztalata van minderrõl, azok nem értelmetlennek tartják.
1/10
southwind 2016 júl. 20. - 21:41:16 1/10
mesterkélt, életszerütlen, hiteltelen...összességében: értelmetlen
ondok 2008 dec. 23. - 22:00:52
most eljutottunk ahhoz a ponthoz,hogy az alapfelállásban nagyjából egyetértünk a film célját témáját illetõleg.Most már csak az a kérdés ,hogy valaki unja e v. nem,megragadja e v. sem,mesterkéltnek tartja e v. sem? Ezen pedig nincs mit vitatni,mert ez szubjektív dolog.
ondok 2008 dec. 22. - 22:06:49
hát lehet ,hogy ,akik a NÉKOszban tengették a napjaikat ,azoknak ez egy valós problma volt ,de hogy kinn az életben ez nem volt tömeges jelenség a fiatalok körében az biztos.Az agitátorokat elintézték egy lenézõ legyintéssel v, azt gondolták,hogy karrierista stréber,mintahogy az sem volt tömeges ,hogy kolostorban pislogtak a kámzsa alól.Ezért aztán már akkor volt egy kis hamis stichje a probléma felvetésének.Kb. olyan mértékben mint ,amikor 68-ban minden diák hõbörgõ lázadónak lett beállítva ill.amikor egyesek szerint Bayer-Meinhoff féle vörösgárdisták forradalmi hevületbõl gyilkolásztak.
Coleman 2008 dec. 22. - 21:04:53
Nekem tetszett, és nekem mondott is valamit, méghozzá elég hatásosan. Nem sorolom Jancsó kihagyhatatlan filmjei közé, de ezt is nagyon ajánlom.
ondok 2008 dec. 22. - 00:18:49
Õszintén szólva engem nem taglózott le a film mondanivalója ,a francia forradalom óta közhely ,hogy a forradalmi agitáció átcsaphat terrorba.tehát még csak el sem gondolkodtatott,a szereplõkkel meg gondolom nem igazán azonosult a nézõk többsége se pró se kontra ,mert azért elég papírmassé figurák voltak.
ondok 2008 dec. 22. - 00:13:27 Előzmény Targ
Hiába mondott volna mást,szerintem nem is akart,akkor dobozban maradt volna a film.A szomorú az,hogyakkor ez is bátorságnak hatott.Szakmailag meg nem voltunk elkényeztetve.Mondjuk az ajnározott Szabó István filmjeitõl sem voltam elájulva:az Apa stb ugyanilyen unalmas volt.
1/10
Targ 2008 dec. 21. - 00:10:10 1/10
"Bátorság?" Az, hogy máshogy mondja ugyanazt, az nem bátorság. Ha mást mond, az a bátorság, de megértem, hogy azt nem merte. (Gopndolom, nem is akarta.) Lehet, hogy újdonság volt akkoriban a fogalmazásmód, de azért nem nevezném ellenzékinek vagy (ellen)forradalminak. :)
Ráadásul ez nem menti az unalmas, vontatott cselekményt és a - valóságban - gyönyörû forgatási helyszínen összehozott rettenetesen unalmas, lapos, ingerszegény felvételeket.
ondok 2008 dec. 20. - 23:42:00
ha tudnátok ,hogy micsoda ömlengés volt,amikor ezt a filmet bemutatták.A hivatalos kritikák a szakemberek egekig magasztalták.akkor olyan klíma volt,hogyha valaki egy picit túllépett az abszolút sematikus szemináriumi propaganda filmen ,hát az már óriási bátorság volt.Itt ha jól emlékszem a klerikális fiatalok se teljesen elvetemült figurák ,ami újdonság volt az akkori filmvilágban.tehát ezt a korral együtt kell szemlélni.szerintem is ma már elavult,a ma nemzedékének nem sokat mond.
1/10
Targ 2008 dec. 20. - 23:36:19 1/10
Nem tudom, hogy hogy lehet szépen mondani: ez rettenetesen szar. Egyedül a dalok tetszettek (dallamra, a szövegrõl inkább nem nyilatkozom), hiszen a mozgalmi dalok dallamosak voltak.
Azt viszont nem tudom felfogni, hogy hogy lehet unalmas egy olyan jelenet, ahol néhány suhanc felborít egy hatósági autót. De Jancsónak sikerült, még ez is unlamas. Ráadásul a "mondanivaló" egy silány kommunista propagandafilm szintjén van, a "filozofikus" elmélkedések ostoba, elcsépelt kommunista féligazságok. Elkeserítõ film, aki teheti, kerülje. Bár érdekes adalék a Jancsó-életúthoz.
babalujza 2008 dec. 17. - 09:49:37
Gondoltam újranézem. Merthogy kb 40 éves emlékeimben egy olyan film él, melyet akkor nem igazán fogtam fel. Talán most másképpen jut el hozzám a mondanivaló. De az itt olvasott kritika alapján eltekintek attól hogy megnézzem.
Nem szeretem az olyan filmeket, amihez utólag kell elolvasni mit is akart mondani...
1/10
seressandor 2007 nov. 20. - 22:59:23 1/10
Nehéz errõl a filmrõl jót írni ... mert sajnos rossz. Az elején túl sokat énekelnek ezek a nagy gyerekek, aztán túl sokat beszélnek ezek a még nagyobb kamaszok, és a végére tisztára mossák a "szent forradalmat" - a túlkapások elkövetõinek megbüntetése, majd önkritikát gyakorlása nemcsak hiteltelen, de mértéktelenül unalmas módon is van lekezelve.
Sehol egy izgalmas kameramozgás, egy eredeti beállítas, csupa panelmegoldás... A szereplõkre fókuszálnánk, de azok csak ostoba mondatokat szajkózó bábok - semmit sem tudunk meg senkirõl... aki nem alszik el az elsõ 35 perc alatt, az strapabíró nézõnek számít... kár, hogy õ sem kap a zárásig semmit...
Olyan, mintha egy kezdõ rendezõ megcsinálta volna a Zabriskie Point unalmasabb (vitázgató-pofázgató) jeleneteit, a mozgalmas, felkavaró részeket meg jól kihagyta... és legalább azok a fülbemászó kommunista dalok kerültek volna bele... de nem!
Swing Karácsony Gájer Bálinttal
Swing Karácsony Gájer Bálinttal

Gájer Bálint először ad koncertet a MÜPÁ-ban december 7-én.

Jegyvásárlás