Fényes szelek

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott magyar filmdráma, 78 perc, 1968

Értékelés:

88 szavazatból
Szerinted?

1948. A forrongó magyar fiatalok a NÉKOSZ mozgalom keretében szállnak szembe az egyházzal. A provokáció tárgya egy papi líceum, melynek rendjét felborítják a megszálló fiatalok, és vitára kényszerítik az ott tanulókat. Laci a demokrácia, a meggyőzés híve, aki komolyan gondolja elveit, ezért lemond, amikor egy katolikus diákot akarnak letartóztatni. Ekkor a vezetést két lány, Teri és Jutka ragadja magához...

Jancsó Miklós, a hatalmi erőszak és az emberi alávetettség viszonyát ezúttal a "fényes szellők" korszakában modellálja. Egy kollégiumfoglalás eseménytörténetébe sűríti a forradalom természetrajzát, a mindenáron való, öncélú, tömeges személytelenségbe tompuló, és hatalmi erőszakba torkolló forradalom veszélyeire figyelmeztet.

Stáblista:

Szereplők

Lantos Jutka
Szabó Teréz
Kovács, a kollégiumi szövetség vezetője
Kellér atya

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
4/10
Berente Imre aug. 15. 09:41:54 4/10
2023-as fejjel elég nehéz értelmezni egy 1969-es filmet. Nekünk már fucsa, akkor lehet, hogy minőségi volt. Lehet, hogy rá sem jövünk, hogy mit akart üzenni nekünk a forgatókönyvíró és a rendező.
A random táncolások nekem a legfurábbak.
szennaja aug. 05. 14:46:19
Megnéztem. Hát az a véleményem, hogy Jancsó Milkós a szocialista kori magyar mozi legnagyobb blöffje volt. Öncélú művészkedésnek tűnő baromságok, szerintem maga sem tudta időnként, hogy mit-miért csinált. Azon csodálkozom, hogyan tudott rengeteg híres színészünk szerepet vállalni a műsznobok által istenített "mester" öncélú zagyvaságaiban. Még jó, hogy voltak kiváló rendezőink és nem kellett beérni Jancsó idióta baromságaival. Néha az volt az érzésem mozinézés közben, hogy ilyet csak valami elmebajos ember rendezhetett.
LajtaJ márc. 25. 07:17:56
A szokásos Jancsó-féle nézhetetlen zagyvaság!
Kuttyánszki márc. 02. 12:55:04
Nézhetetlen . Gyalázatosan idegesítő sz**. Pedig többször nekieveselkedtem.
Az énekléseket borzalmas rondán teszik, ..
Utolsó próbálkozasomat ott adtam fel,ahol

Ide írd a spoileres tartalmat


[spoiler Kovács Kati szopottgombóc fejjel, csúnya szemekkel és hanggal/beszéddel megjelenik és megszólal...[/spoiler]
Olvastam a véleményeket, vannak okos elemzések.
Igen, a téma valóban lehetne egy jó film. De ez tragikus.

1/10
öregvidra 2022 febr. 09. - 13:11:25 1/10
...csak mazohistáknak...
wolfat 2021 szept. 27. - 18:24:35
Ha az 1945-1990 közötti időszak kerül terítékre, rengeteget lehet hallani az elnyomásról, a terroról, a diktatúra szörnyűségeiről, ami rendjén van, viszont alig valamit, vagy semmit arról, hogy a kádári-konszolidáció miként édesgette magához és hordozta a tenyerén a vezető értelmiségiek jelentős részét. Ráadásul úgy, hogy közülük jó páran a rendszer ellenzékének hitték magukat, ami csak részben felelt meg a valóságnak. Pedig egyszer beszélni kell majd ezekről a dolgokról is, jóval többet és részletesebben, mint amennyire erre az utóbbi harminc évben - amikor már lehetett volna -, sor került. Hogy ez miért pont Jancsó kapcsán jutott eszembe? Csak… A másik, aki vele kapcsolatban hamar eszembe jut, Andrzej Wajda. Ez is érdekes párhuzam, amelynek a tanulságai jóval túlmutatnak e két rendező pályáján.
1/10
ligetiz51 2021 szept. 27. - 13:43:20 1/10
A legalja. És még kötelező is volt megnézni.
1/10
Mustár 2021 ápr. 30. - 00:04:58 1/10
Maga az alapszituáció jó lenne. A NÉKOSZ-ról lehetne nagyon jó filmet csinálni. Ez nem az! NAGYON NEM AZ!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nincs a filmben egyetelen mondat sem, amit így mondana egy épeszű ember. Papírosizű az egész. A film olyan, mintha nem is lett volna forgatókönyve, vagy ha igen, azt sutba dobták volna, és haszták volna hogy az ünnepelt rendezőcsillag kedvére szaladgáltassa, énekeltetethesse, egy alkalomal pedig levetköztethesse a jobb sorsara érdemes szinészeiket. Nincs igazi konfliktus, nincs jellemrajz. Az egész úgy ahogy van hamis, üres! Sajálom, de ezt kellet irnom.
2/10
kintornas 2021 febr. 19. - 20:27:55 2/10
Ahogy "tudásalapú" társadalmat nem lehet csinálni Adóhivatal (87.07.01) és Betyársereg nélkül, úgy proletárdiktatúrát sem lehet államosított üzemek és vörösgárdisták nélkül. Az értelmiség és a többi polgári elem fékentartása éppúgy része egy egészséges szocialista társadalomnak, ahogy ennek a dübörgő "tudásalapú" gazdaságnak is törvényszerű velejárója a hajléktalanok és más nyomorultak terrorizálása. Ez az osztályantagonizmus.

Aki ezt tagadja az vagy teljesen naiv, vagy nagyon aljas.

Ez a világ minden részén így működik:
https://www.youtube.com/watch?v=uPursSewax4

Amikor ez a film készült, az Acélember már másfél évtizede halott, de a szocialista tábor területén még mindig élhető viszonyok uralkodtak. 1968-ban a fekete autó már nem járt, de a prolik visszaidomítása az alázatba és a nyomorba még eltartott pár évtizedig.

Minden antisztalinista entellektüel küzdött a proletárdiktatúra ellen a maga területén. Ki a vízlépcső tervezőirodáiban, más a Pénzügykutató (akkor még) Intézetben, vagy az atomerőmű vezérlőtermében.

Jancsó Miklós a filmfelvevőgép, a cinizmus és a gúny, a fegyverével szállt harcba a mocskos prolik diktatúrája ellen.

Küzdelme nem volt hiábavaló.

A kommunista mozgalmat előbb módszeresen kiherélték, aztán kigúnyolták, szétszabotálták, felszámolták, legvégül pedig a sárga földig gyalázták.

"Sztálinista" -- magyarán igazi kommunista -- értelmiség: "Holnapra megforgatjuk az egész világot".
Jancsó és a többi antisztálinista értelmiségi: Mi pedig lassan de biztosan vissza fogjuk azt forgatni.
1/10
pecasroby 2020 szept. 13. - 12:06:45 1/10 Előzmény Targ
Így igaz.Egy nagy szar volt.
1/10
pecasroby 2020 szept. 13. - 12:04:24 1/10
Fantasztikus film volt.3-an voltunk a Moziban összesen végül 10 perc után abbahagyták a vetítést.
Kereszturi János 2019 nov. 14. - 12:45:21
1968-ban nagy változások készülődtek:
- olyan felvetések (pl. amik hasonlóak a mai feltétel nélküli alapjövedelemhez), amelyek ma is aktuálisak, de néhány alaposabban átgondolva;
- olyan könyvek lettek behozva, lefordítva, amelyek jelezték az új utak keresésének igényét, vágyát és amelyek mutatták, hogy ezekkel már jóval korábban is komolyan foglalkoztak, fajsúlyos "koponyák" (később ezek nem tudtak kifejlődni, de például számomra - később, amikor ezeket a könyveket már ki akarták selejtezni az egyetemi könyvtárból - nagyon fontosakká, elmét nyitogatóvá váltak);
- sokan őrizték még a korábbi időszak sematikus társadalmi mechanizmusait, de egyre többen bátrabban és őszintén tudtak, mertek véleményt, kérdéseket formálni,... de sokan leragadtak a korábbi félelmeiknél;

SZóval szerintem minden kor sokkal összetettebb életre, életekre vonatkozik, csak többnyire elfogadjuk a sematikus ítéleteket...
AKárcsak napjainkban, a mára vonatkozóan is döbbenetesen eltérő, a sokszor érzelmekkel, indulatokkal felfokozott vélemények sora.
A fentiekkel itt csak arra kívántam rámutatni, utalni, hogy hajlamosak vagyunk át-be-venni sommás (elő-utó-) ítéleteket, megkeserítve magunk és másokat,... sokat...
1/10
ligetiz51 2019 nov. 14. - 07:56:28 1/10
Jancsó a Kádár korszak kegyeltje..ennek megfelelő filmeket csinált. Mesterkélt propaganda filmeket.
8/10
szepipiktor 2017 nov. 12. - 00:34:04 8/10 Előzmény southwind
És életkor, történelemismeret.
Gondolom személyesen ismered ezt a kort, találkoztál népikollégista tanárokkal?
Aki megélte és tapasztalata van minderrõl, azok nem értelmetlennek tartják.
1/10
southwind 2016 júl. 20. - 21:41:16 1/10
mesterkélt, életszerütlen, hiteltelen...összességében: értelmetlen
ondok 2008 dec. 23. - 22:00:52
most eljutottunk ahhoz a ponthoz,hogy az alapfelállásban nagyjából egyetértünk a film célját témáját illetõleg.Most már csak az a kérdés ,hogy valaki unja e v. nem,megragadja e v. sem,mesterkéltnek tartja e v. sem? Ezen pedig nincs mit vitatni,mert ez szubjektív dolog.
ondok 2008 dec. 22. - 22:06:49
hát lehet ,hogy ,akik a NÉKOszban tengették a napjaikat ,azoknak ez egy valós problma volt ,de hogy kinn az életben ez nem volt tömeges jelenség a fiatalok körében az biztos.Az agitátorokat elintézték egy lenézõ legyintéssel v, azt gondolták,hogy karrierista stréber,mintahogy az sem volt tömeges ,hogy kolostorban pislogtak a kámzsa alól.Ezért aztán már akkor volt egy kis hamis stichje a probléma felvetésének.Kb. olyan mértékben mint ,amikor 68-ban minden diák hõbörgõ lázadónak lett beállítva ill.amikor egyesek szerint Bayer-Meinhoff féle vörösgárdisták forradalmi hevületbõl gyilkolásztak.
Coleman 2008 dec. 22. - 21:04:53
Nekem tetszett, és nekem mondott is valamit, méghozzá elég hatásosan. Nem sorolom Jancsó kihagyhatatlan filmjei közé, de ezt is nagyon ajánlom.
ondok 2008 dec. 22. - 00:18:49
Õszintén szólva engem nem taglózott le a film mondanivalója ,a francia forradalom óta közhely ,hogy a forradalmi agitáció átcsaphat terrorba.tehát még csak el sem gondolkodtatott,a szereplõkkel meg gondolom nem igazán azonosult a nézõk többsége se pró se kontra ,mert azért elég papírmassé figurák voltak.
ondok 2008 dec. 22. - 00:13:27 Előzmény Targ
Hiába mondott volna mást,szerintem nem is akart,akkor dobozban maradt volna a film.A szomorú az,hogyakkor ez is bátorságnak hatott.Szakmailag meg nem voltunk elkényeztetve.Mondjuk az ajnározott Szabó István filmjeitõl sem voltam elájulva:az Apa stb ugyanilyen unalmas volt.
Összes hozzászólás