Férjek és feleségek

Bakancslistához adom
Husbands and Wives
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai vígjáték, 103 perc, 1992

Értékelés:

61 szavazatból
Szerinted?

Amikor Jack (Sidney Pollack) és Sally (Judy Davis) bejelenti, hogy szakítanak, kisebb sokkot okoznak ezzel barátaiknak, Gabe-nek (Woody Allen) és Judy-nak (Mia Farrow). Lehet, hogy a nagy megrázkódtatásnak az az oka, hogy az ő viszonyuk is megromlott már, de erre csak most kezdenek rájönni. Így hát, miközben Jack és Sally vidáman élik szabad életüket, új embereket ismernek meg, Gabe és Judy kapcsolata egyre siralmasabbá válik, és ők is kezdenek új emberekhez vonzódni. Gabe érdeklődését kis tanítványa (Juliette Lewis) kelti fel, aki isteníti a férfit, Judy és Sally pedig felváltva randevúzik a jóképű szerkesztővel, Michael-lal (Liam Neeson).
Forgalmazó: Warner Home Video

Stáblista:

Alkotók

Díjak és jelölések

 • BAFTA-díj

  1993
  Legjobb eredeti forgatókönyv: Woody Allen
 • BAFTA-díj

  1993
  Legjobb női alakítás jelölés: Judy Davis
 • Golden Globe-díj

  1993
  Legjobb női mellékszereplő jelölés: Judy Davis
 • Oscar-díj

  1993
  Legjobb női mellékszereplő jelölés: Judy Davis
 • Oscar-díj

  1993
  Legjobb eredeti forgatókönyv jelölés: Woody Allen

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
Vackor1 2019 aug. 24. - 12:21:55
Idén júliusban láttam a Városmajori Szabadtéri Színpadon az Orlai produkció keretében , és bár ritkán nézek meg előzőleg filmen már látott darabot színpadon is , erre azt mondtam , hogy jobban tetszett a filmnél :) , pedig a film is remek kikapcsolódást nyújtott , de az
Ötvös András
Radnay Csilla
Járó Zsuzsa
Pataki Ferenc
Nagy Dániel Viktor
Ullmann Mónika
Gombó Viola Lotti
Ficzere Béla és
Hunyadi Máté előadásban bemutatott darab egyszerűen szenzációs volt , mindenkinek ajánlom , hogy ha tehetik, nézzék meg színpadon is !
8/10
Ktesibios 2018 jan. 07. - 00:39:30 8/10
Teljesen életszerû, remek dialógusok!
7/10
NADALFAN 2015 márc. 04. - 15:16:41 7/10 Előzmény Filmfanatic
A film hozta a megszokott Woodis hangulatot,igaz nem is többet. Jó volt látni viszont Liamet egy ilyen szerepben, mert mára már csak über gagyi karaktereket formáz , igaz gondolom jó pénzért.
7/10.
Filmfanatic 2015 jan. 27. - 01:26:24 Előzmény balazs0729
Igen, de Ritu3 -nak az a gondja, hogy nem tudja követni a filmet, mert zavarja a kameramozgás.Ez érdekes számomra, mert én pedig épp ellenkezõleg vagyok vele. Valaki írta még korábban, hogy Woody Allen talán azt az érzést akarja kelteni,mintha ott lennél a szobában. Pontosan errõl van szó,ez amolyan vojõrködõ magatartás(leselkedõ)létrehozására hivatott a nézõben.Mintha kilesnéd õket,kihallgatnád a titkaikat,sétálgatnál a házban, én imádom, számomra mélyebbé, megfoghatóbbá és még emberközelibbé válik a mondanivaló. Persze, lehet,hogy nehezebb így figyelni a beszédre, de csak azért, mert elkényelmesedtünk manapság,fõleg azok (úgy vélem), akik nagyrészt a mai kommersz-filmeket nézik.
A mûvészmozi mindig nagyobb szellemi erõfeszítést igényel, ezt tudomásul kell venni.
Nekem Woodytól a Hannah és nõvérei még a kedvencem, és az Annie Hall. Az újabb, mai filmjei valahogy már nem olyanok,mint ezek, szerintem legalább akkorát zuhant a színvonal, amekkorát változott a világ azóta,illetve Woody.Mindenki megöregszik egyszer,ettõl még nem kisebb teljesítmény az életmûve,de talán jobb lenne, ha már abbahagyná.
adamnagysweetmovie 2012 febr. 25. - 18:36:03 Előzmény balazs0729
Értékes hsz, a magam részérõl a módszert is támogatom. Mert emberközelien nem tökéletes.
balazs0729 2012 jan. 04. - 10:32:01
és meglepõ a hasolnóság az élettel. mármint woody és mia életével...ez elég kemény így utólag, és akkor még senki sem gondolt ilyesmire. amikor kijött csak egy film volt a többi közül, azóta meg...elgondolkodtató
balazs0729 2012 jan. 04. - 10:30:22 Előzmény Ritu3
szerencsés helyzetben vagyok, most olvastam el Woody interjúkötetét. filmekre van lebontva az egész életrajza, zseniális, mindenki szerezze be, aki kedveli Woody-t.

szóval itt direkt azért csinálta, hogy ne a szépségre menjen rá, hanem a sztorira összpontosított. hogy te is és mindenki a történet folyását tartsa szem elõtt, és ne törõdjön annyit a beállításokkal, a képminõséggel, a világítással. improvizáltak. a legtöbb rendezõnél ez úgy néz ki, hogy egy elég sz*r filmet csinálnak, mert azt hiszik az improvizációt az improvizáció fogja össze tartani, de ez tévedés. oda is kell mögé egy rendezõ, meg színészek, és a többi munkás, aki a filmen dolgozik a castingtól az operatõrön át a fõvilágosítóig. csak épp itt kiemelt pár embert woody, akik improvizálhattak. nyilván a színészek, az operatõr.

sõt a könyvbõl az is kiderül, hogy ezt a fajta jelenetvezetést woody és carlo di palma próbálta behozni a köztudatba. mármint, hogy kimennek a képbõl, visszajönnek, hogy a profilokkal se sokat törõdnek, meg a kameramozgással se. legyen egyszerû, a nézõt a történet ragadja meg, ne a technika.

úgy látszik ez nálad pont fordítva sült el...nézd meg a Hannah és nõvéreit. nagyjából ugyanez, csak nincs improvizálás, ott minden képkocka úgy van, ahogy lennie kell. sokkal nehezebben is érthetõ a történet szerintem. sokfelé kell figyelni.

de ez csak a privát véleményem, és remélem nem írtam sehova spoilert.
9/10
zoli_80 2011 dec. 17. - 15:52:09 9/10 Előzmény Ritu3
Engem ez egyáltalán nem zavar, sõt, kimondottan kedvelem Woody formabontó megoldásait. Talán az lehetett vele a célja, hogy a nézõ úgy érezze, mintha õ is ott lenne a szobában.
Ritu3 2011 dec. 16. - 16:12:44
http://www.youtube.com/watch?v=_ojZxFjlFV0
Nézd meg ennek az elsõ két percét. 1 perc alatt négyszer fordul át a kamera úgy a szoba egyik részébõl a másikba, hogy váltás helyett végig látjuk a falat, könyvespolcot. Ez olyan, mint amikor az ember forog a tengelye körül és nem tudja azt, mint a balerinák, hogy az utolsó pillanatig kell egy pontot nézni forgás közben aztán átkapni a fejet és újra arra a pontra nézni, különben hányingere lesz tõle. Itt meg rángatják a kamerát össze-vissza. 1perc10mp-tõl kb10 másodpercig egy falrészt látunk a szereplõk helyett meg a szereplõk néha belógó kezét, kabátját. Amikor Sally bejelenti, hogy különköltöztek, akkor végig hátulról látjuk Woody Allenéket, amikor õk beszélnek, a szemben álló Sally-ékat pedig úgyszintén folyton billegve láthatjuk, W.A. feje hol kikerül a kamera képébõl, hol rázummolnak és a haját látjuk szinte a szánkban. Nem tudom elképzelni, hogy ezt csak nekem fárasztó nézni.
9/10
zoli_80 2011 dec. 14. - 15:14:53 9/10 Előzmény Ritu3
Meg tudod mondani, mikor (hányadik percben) láttad ezeket a jeleneteket?
Ritu3 2011 dec. 11. - 23:29:49
Annak van bármi szerepe a filmben, hogy dülöngél a kamera megállás nélkül? Két arc között hosszasan a falat látjuk, amint átfordul az egyik emberrõl a másikra, stb... Biztos van ennek is jelentése, de számomra egyszerû polgárnak, aki nem ért ennyire mélyen a kameratechnika-filmjelentés kapcsolathoz, 1 perc után már fájt a fejem, 10 perc után meg kikapcsoltam, mert nem bírtam a billegést. Volt hogy W.A.-nek az orra közepén le volt vágva a feje a képrõl, miközben õ beszélt, ez mire jó?
9/10
zoli_80 2011 nov. 23. - 16:30:53 9/10
Szerintem Woody mindig saját magáról ír. :) Akármelyik filmjét nézem, mindig az az érzésem, hogy a férfikaraktereket egytõl-egyig saját magáról formázza, csak mindig egy kicsit más szemszögbõl, vagy más és más tulajdonságait kiemelve.

Egyébként ha mindenképpen kategorizálni akarjuk, akkor szerintem ez egy szatíra. De "woodys" szatíra! :)
9/10
convar 2011 aug. 20. - 17:53:23 9/10
A téma a "szokásos", de a "szokásosan" remek tálalásban, mind a rendezést, mind a forgatókönyvet, mind pedig a cast-et illetõleg.

Apropó, cast: nekem egy bajom volt, ami Juliette Lewis-hez kötõdik: számomra az õ személye annyira összekapcsolódott a Született gyilkosokkal, hogy minduntalan, akaratom ellenére is a Mallory Knox-ot láttam benne :)
9/10
zoli_80 2011 jún. 12. - 19:20:47 9/10
Most láttam elõször, de remek film! Tényleg az egyik legjobb, amit Woody Allentõl láttam, pedig a választék nem gyenge.
9/10
alex4427 2011 máj. 16. - 09:46:14 Előzmény Woody Allen-mániákus
Hát, ha a szinkronos változatot nézted, az egyeneses borzalmas. (Pontosabban: a Woody Allen szinkronja.)
Én így nem is tudtam végig nézni.
Woody Allen-mániákus 2011 máj. 15. - 13:27:32 Előzmény alex4427
Érdekes!
Én - mint nickem is mutatja - Woody Allen-bu... ...ööö... mániákus vagyok, de nekem ez nem jött be.

Az én kedvenceim: Manhattan, Annie Hall, Játszd újra, Sam, Bûnök és vétkek, Agyament Harry, de sokat szeretek még, ezt valahogy nem.

Lehet, hogy megnézem újra!
Lery 2009 ápr. 02. - 23:31:12
Ez tényleg az egyik legjobb filmje, bár én már hajlamos vagyok a legtöbbrõl ugyanezt gondolni. Hogy egy kicsit szûkítsem a kört, mondjuk úgy, hogy a komolyabb hangvételûek közül az egyik legjobb. Az az igazán jó benne, hogy hihetetlenül egyszerû az egész, szinte nem is szól semmirõl, csak a gyarló emberi életbõl ragad ki pillanatokat. Nagyon "hiteles", az biztos, hogy ez a leg életszagúbb filmje, eléggé látszik rajta a Bergmann rajongása

Nem túl vicces, de nem is túl drámai, igazából olyan nagyon váratlan események sincsenek benne, pont, mint az élet. Ellentétben mondjuk az Annie Hall-al, ami azért nyílván egy sokkal harsányabb hangulatú korszakábrázolás..
alex4427 2008 aug. 04. - 12:53:56
Az egyik legjobb Woody Allen film - a sok jó közül!
Házasoknak (és leendõ házasoknak), elváltaknak (és leendõ elváltaknak! - kötelezõ!:)
Egy kis kedvcsináló:
http://www.youtube.com/watch?v=8G9CfjOk1_0
( A jelenetben a zseniális Judy Davis!)
Március 3-án újra KultúrKedd!
március 3., kedd 00:00-24:00 Március 3-án újra KultúrKedd!

Kedvezményes jegyek csak egy napig a PORT.hu-n!