Fiatal és ártatlan

Bakancslistához adom
Young and Innocent
angol krimi, 78 perc, 1937

Értékelés:

16 szavazatból
Szerinted?

A hotel zenekarának dobosa heves civakodást rendez a híres színésznővel, akit másnap holtan találnak a tengerparton. A holttest mellett egy férfi kabát öve, feltehetőleg a gyilkos eszköz. A fiatalember - Robert Tisdall - aki rátalált, ugyancsak kapcsolatban volt az asszonnyal, ezért elsőként őt gyanúsítják, mert a kabát akár az övé is lehetne. A filmsztár meggyilkolásával vádolt Tisdall megszökik a rendőrfőnök leányának segítségével, hogy megkeresse a gyilkost.

Stáblista:

Szereplők

Robert Tisdall
Erica Burgoyne
Col. Burgoyne
Margaret
Christine Clay

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
21Vick 2020 szept. 06. - 14:42:02 8/10
Nem mondom, hogy a kedvencem H-tól, de elég jó. Csak 1:18, de nem tűnik rövidnek. Sőt, a közepén elég unalmas. A csaj nagyon tetszik, nem is a külseje, leginkàbb a jàtèka. Csak 16-17 volt forgatáskor, de idősebbnek làtszik. A fickó is nagyon tetszik. Engem lekötött, és végig bizonytalansàgban tartott.

Spoiler
Milyen durva, hogy a zenekarban mindenki feketének van maszkírozva.
99x 2010 nov. 04. - 20:19:26
Nekem pedig elnyerte! Ez szintén egy alig emlegetett filmje Hitchcocknak. Végig odaköti a nézõt, mert izgatja az elítélt, ártatlan arc sorsa.

Azért a végén izgultam, hogy miért nem veszik már észre és leplezik le a kacsintgatós szemû manuszt. Jól el lett húzva, de ez a lényege a Hitchcock filmeknek, hogy a feszültség minnél tovább tartson :)
Ez a fõszereplõ Robert srác jóképû volt :D de általában jóvágású férfiak szoktak ezekben a filmekben szerepelni.
verdeleth 2007 márc. 26. - 22:58:16 Előzmény [: Azuroo andrew :]
nekem ez a Hitchcock-munka nem nyerte el a tetszésemet, túlságosan laza,romantikus és nagyon sematikus,kiszámitható.Csak egy filmnek elmegy, de Hitchcockhoz képest nagyon elmarad
[: Azuroo andrew :] 2006 dec. 15. - 07:21:26

A Young and Innocent (Amerikában „A lány fiatal volt” címmel került a mozikba) forgatókönyvét Josephine Tey „Shining for Candles” regényébõl Charles Bennett, A Reville, E Greenwood és Anthony Astrong írták.
Az említett regény három fejezetét vették alapul, ám akár csak a korábbi regény alapmatériák esetében most is kiegészítették azt.

A fiatal lány szerepére Hitch azt a Nova Pilbeam-et szemelte ki aki korábban az 1934es A férfi, aki túl sokat tudott-ban játszotta az elrabolt (akkor még) kislányt.
Hitchcock alap ötlete az volt hogy éppen ez a zsenge, ártatlan dekoratív lány legyen az aki a fiatal emberrel karöltve menekül, keresik és kutatják ártatlanságát és eközben szorult és bohókás helyzetek sorozatát élik és oldják meg együtt.
A film egyes autós és rendõr „kikerülési” jelenetei olykor Chaplint s Stan & Pan-os motívumokat idéznek.

A Fiatal és Ártatlanban van két igazán bravúros Hitchcock elem: ! - spoiler következik - !
A tipikus suspense jelenet a gyerek zsúron, ahol a nagynéni gyanút fog és hõseink majdnem lebuktatják egymást a neki adott egymástól eltérõ válaszokkal; majd egy ártatlanak tûnõ gyermek játék is majdnem a lebukásukat okozza.
Illetve egy hosszú beállítás, amikor az étteremben a valódi gyilkost keresik, ám nem lelik õt a vendégek között. Ekkor a kamera a termen végig kocsizva az egyik feketére maszkírozott zenészre illetve annak arcára közelit. És ekkor megtudjuk miért is ez a közeli...
Mindez egy beállításban láttatva, egyszerûen lehengerlõ.

A Fiatal és Ártatlan ezen szekvenciákkal együtt elmarad cselekményben, karakterekben és talán nem utolsó sorban humorban a legjobb anglia-i Hitchcock munkáktól mint például a 39 Lépcsõfok

10 / 8