Filmrendező portrék: James Ivory

Bakancslistához adom
59 perc, 2002

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

James Ivory, a legangolosabb amerikai rendező Kaliforniában született és közel harminc játékfilm rendezése áll mögötte, három ezek közül az Oscar-díjkiosztón is aratott (Szoba kilátással, Szellem a házban, Napok romjai). Ivory kezdetben díszlettervező akart lenni, el is végezte ezért az építész szakot, de hamar meghódította a filmalkotás különleges világa.
Ismail Merchant producer vezette be India világába, és rábízta A ház ura című film rendezését, elindítva ezzel egy több mint négy évtizede virágzó vállalkozást. (Gyümölcsöző kapcsolatuk 2005-ben ért véget Merchant halálával.)
Ivory mindig is vonzódott az irodalmi adaptációkhoz: többek közt Henry James és E. M. Forster világát álmodta újra a filmvásznon. A színészek imádnak vele dolgozni, mert mindig nyugodtan kivárja, hogy az alkotótársak megtalálják a legjobb megoldást. Számára a helyszín a film legalapvetőbb eleme, nem véletlen, hogy Ivory filmjein keresztül körbeutazhatjuk a világot. 2005 végén készült el legújabb filmje, A fehér grófnő Ralph Fiennes főszereplésével, mely ismét egzotikus tájra, Sanghajba repít. A rendező legnagyobb erénye, hogy sohasem fontoskodik, ragaszkodik kedvenc színészeihez (Anthony Hopkins, Emma Thompson), alapelve az egyszerűség, nála a film "jó zamatát" a világítás, díszlet, jelmez tökéletes összhangja adja.
A 77 éves filmgurunak következő öt filmcsemegéjét tűzzük műsorba szombatonként: A bostoniak, Az aranyserleg, Napok romjai, Író és a hős és Túlélni Picassót.

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu