Filmrendező portrék: Martin Scorsese

Bakancslistához adom
The Directors: Martin Scorsese
amerikai portréfilm, 59 perc

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Martin Scorsese New York olaszok lakta negyedében született 1942-ben. Gyermekkorától kezdve szenvedélyes filmrajongó. Egy interjúban így nyilatkozott erről: "a film olyan, mint a drog. Ha egyszer valaki megkapta ezt a vírust, nem lehet kigyógyítani belőle. Csupán átmenetileg, még több filmmel." Egész karrierjét végigkíséri, hogy miként maradhat talpon az álomgyárban egy szuverén látásmódú alkotó a producerek ízlésének kiszolgáltatva. Scorsese ezért rendelésre is dolgozott (Alice már nem lakik itt, A pénz színe), hogy a sikerből származó összeget aztán saját terveinek megvalósításához használhassa fel (Aljas utcák, Taxisofőr, Dühöngő bika). Martin Scorsese a legkülönbözőbb műfajokban alkot, rendezett gengszterfilmet (Nagymenők, Casino, New York bandái), kosztümös drámát (Az ártatlanság kora), musicalt (New York, New York).
A Krisztus utolsó megkísértése című filmje nagy vihart kavart vallásos körökben, sokan istenkáromlásnak tartották, de a hisztéria csak növelte a kasszasikert.
Színészei és barátai vallomásából bontakozik ki előttünk a rendező gazdag életpályája. 2005-ben az Aviátor című filmje 5 Oscar-díjat nyert el.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?