Flash - A Villám

Bakancslistához adom
The Flash
amerikai akciófilm-sorozat, 43 perc, 2014

Értékelés:

123 szavazatból
Szerinted?

A zöld íjász spinoff-sorozata Barry Allen (Grant Gustin) történetét viszi tovább, aki egy balesetben szerzett természetfeletti képességeinek köszönhetően a világ leggyorsabb embere lesz. Szuperhős-alteregója segítségével az igazságszolgáltatást segíti, de egyúttal megszállottan kutat anyja gyilkosa után, és megpróbálja tisztázni börtönben raboskodó édesapját is. A balesetben azonban nem csak ő kapott szuperképességeket, és az így szerzett adottságokat nem feltétlenül használja mindenki jó célokra.
Forgalmazó: InterCom

Évadok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
offtopic
jani-wan 2018 márc. 09. - 20:37:29 Előzmény DanX
"De te akkor úgy véled, hogy ez akkor mûködik így amikor nincs információd arról, hogy mit kéne másként csinálnod, hogy megváltoztasd a jelened a múltban"
Nem egészen.
Ha nincs információm akkor bármit megtehetek, mert nem változik semmi. Ugyanis a változáshoz össze kellene vetni a tettem által kiváltott hatást valamivel, de ugye nincs mivel, ergo nem lehet változás.
Trükkösebb ha van információm valamirõl, és azt akarom megváltoztatni. Nos szerintem ez nem fog sikerülni, bármilyen oknál fogva. Pl. a nagypapa paradoxon esetében, ha visszamegyek hogy megöljem, akkor valamilyen számomra még ismeretlen tényezõ ezt megakadályozza, ezáltal kerülve el a paradoxon kialakulását.

Az a kísérlet nekem is felnyitotta a szememet.

Nem tudom mennyire van értelme ennek az idõdimenzió síkok elméletnek. Számomra kicsit kaotikus így.
Amit ez az elmélet feltételez, hogy az összes párhuzamos dimenzióban elõrébb, vagy hátrébb tart az idõ, mint nálunk. De ez alapján nem úgy történik meg minden mint ahol most vagyunk?
Ráadásul szerintem ha ilyen lenne, akkor gyakorlatilag az idõ teljes spektruma egyszerre létezik a kezdettõl a végig, mivel minden "pillanatban" kell keletkeznie egy kezdetnek, ami majd továbbhalad a vég felé. Sok értelmét nem látom hogy ebben a végtelen számú idõsíkban minden ugyanúgy történjen.
Ha meg valamilyen okból, amit elképzelni nem tudok, dolgok máshogy történnek, akkor az mennyiben különbözik a párhuzamos valóságtól, amihez nem szükséges hogy az idõvonalon bármilyen esemény is történjen?

A másik dimenzióba átlépés, amit talán nevezzünk inkább párhuzamos valóságnak, és ne dimenziónak, az inkább olyasmi mint a "Sliders", és az idõnek valójában nincs benne szerepe a te korábbi valóságod szempontjából, és azon változtatni tényleg nem lehet.

OFF
Volt nemrégiben egy jó kis idõutazó sorozat, Stephen King novellája alapján, a:
11.22.63
(igen, ez a számsor a címe)
DanX 2018 márc. 01. - 00:16:53 Előzmény jani-wan
Az elv amirõl mesélsz kicsit úgy tûnik mint a Harry Potter Azkabani Fogoly-ban szemléltetett idõutazás. Minden amit a jelenben átéltek azért volt mert visszautaztak a múltba.
De te akkor úgy véled, hogy ez akkor mûködik így amikor nincs információd arról, hogy mit kéne másként csinálnod, hogy megváltoztasd a jelened a múltban. Tehát lehet pont ezzel okozod azt ami a jelenben történt veled.
Szerintem idõutazós filmekben ez az egyik legegyszerûbben emészthetõ logika amit csak a nagypapi paradoxon gondolata zavar meg. Ez a Schödinger macskás elv pedig érdekes bevonása a dolgoknak. Két rés kísérletnél is érdekes, hogyha nem vizsgálódunk melyik résen is haladt át a részecske akkor látszólag mindkettõn egyszerre átment.
Mondjuk ha már nagyon tudományosan akarjuk megközelíteni akkor úgyis oda lyukadunk ki, hogy a múltba való idõutazás nem létezik. Legalábbis olyan módja nem, hogy hatni is tudjunk rá.
Valahol olvastam egy olyan elméletrõl ahol azt latolgatták(nemtudom tudós írta e), hogy több dimenzió létezik egymás mellet amelyek idõben le vannak maradva a miénktõl, vagy idõben elõre vannak. Így a múltba utazás valójában csak dimenzió utazás. És amit ott megváltoztatsz az arra a dimenzióra vonatkozik és nem vonatkozik a tiédre. Mert valójában nem idõt utazol hanem egy másik dimenzióba ami ugyan az mint a tiéd csak éppen mondjuk 2 évvel le van maradva történésileg.
jani-wan 2018 febr. 25. - 13:16:41
"A jelennel jelölt helyrõl idõutazás történik egy adott pontra. Onnan emiatt az idõsík már a piros pontozott vonalon folytatódik"

Nem értek egyet. Az idõben visszautazás ténye miatt még nem feltétlenül kell feloldani paradoxont új idõsík keletkezésével, és maradhat minden a már meglévõ és számodra már megtörtént események síkján, márpedig szerintem elméletileg egy új idõsík keletkezéséhez feltétlen feloldási kényszer szükséges, mert egyébként meg felesleges.
Azaz például az is lehetséges hogy ugyanakkor ugyanott vagy mint korábbi önmagad, és csupán egy kritériumnak kell megfelelni.
A lényeg hogy nem lehet közbeavatkozni, úgy hogy olyasmit változtatsz meg amirõl tudsz vagy tudnál róla ha megtörtént volna, illetve ami biztosan megváltoztatna valamit ami az elõzõ két esetet elõidézné.
Tehát szerintem elméletileg visszamehetsz, és csinálhatsz bármit ami a fent említett eseményeket nem idézi elõ.
Azaz a múltba érkezés pontjától a fent említett kivételtõl eltekintve, mindent kizárólag a saját nézõpontod határoz meg, azaz a Schrödinger macskája elmélet mérvadó, mivel amely eseményrõl nem tudod hogy meg történt-e vagy sem, annak továbbra is mindkét lehetõsége fennáll, így azzal kapcsolatban csinálhatsz amit akarsz.

Viszont azáltal hogy nem keletkezik feltétlenül új idõsík csupán a visszautazás ténye miatt, nem is ölheted meg korábbi önmagad, mert akkor nem tudsz visszautazni.
Ez a nagypapa paradoxon.
Azaz nem is lehetséges hogy megöljem magamat, vagy ugye a nagyapámat, mert még nincs másik idõsík, és az nagyon is én vagyok akit a hatás érne, mert az már megtörtént dolog lenne számomra, viszont nem történt meg.
És ez igaz minden eseményre amirõl tudomást szereztem, vagy ha megtörtént illetve nem történt meg de feltétlenül elõidézett volna valamit amirõl tudomást szerzek.

Tehát marad a kérdés, hogy lehetséges-e máshogy változást elõidézni úgy pl. hogy eltaposok egy pillangót a 40 millió évvel ezelõtt, amirõl ugye semmiféle információm nincs és nem ismerem a következményeit, és ezáltal idézem elõ a változást, ami megteremti a kényszert a kialakult paradoxon feloldására.
Nos szerintem itt is a kulcsszó a változás. Ha nem tudok valamirõl, vagy annak hatásáról, akkor számomra nincs változás, és minden pont azért alakult úgy ahogy mivel visszautaztam az idõben és 40 millió éve eltapostam egy pillangót, azaz nem kell új idõsíknak létrejönnie.

A párhuzamos univerzum meg ettõl teljesen független elmélet, és véleményem szerint semmi köze az idõsíkokhoz.
DanX 2018 febr. 24. - 00:31:37
Második elméletnél erre gondolok:
https://i.imgur.com/NflWtxO.png

A jelennel jelölt helyrõl idõutazás történik egy adott pontra. Onnan emiatt az idõsík már a piros pontozott vonalon folytatódik. Ha megölöd az ottani "önmagadat" nem okozol paradoxont mivel te egy olyan idõsíkról jöttél ahol ez nem történt meg. Ergo a saját múltadat nem változtatod meg. Látod összeesni "önmagad". Ha ezen az idõvonalon haladsz tovább akkor az eredeti jelenedben az ott maradt szeretteid úgy érzékelik, hogy eltûntél és nem jöttél vissza. Ha visszamész a saját jelenedbe akkor nem változott semmi mivel arra az idõsíkra nem utaztál ami a te jelenedet meghatározta.
Ezt is persze rengeteg félképpen képzelik el történet alkotás során, de az elv azonos. A paradoxonok feloldása. A kérdés még mindig ott van persze, hogyha már eleve a múltba utazással új idõsík indul akkor miként juthatsz vissza az eredeti kiindulási pontra azaz a saját jelenedbe. Ezt lehet úgy is, hogy nem lehetséges és úgy is, hogy igen amit a dimenziók közti utazással oldanak fel. Tehát az egymás melletti különbözõ idõsíkok valójában párhuzamos univerzumok formájában jelennek meg. Ha nagyon tudománykondi akar a történet akkor azt is elszokták sütni, hogy minél nagyobb egy-egy dimenzió közt a változás(idõsíkbeli változás) annál nagyobb energia szükséges az utazáshoz.

Mondjuk a fentiek nagyrészt az én elképzeléseim. Legalábbis én így tartanám logikusnak egy ilyen sorozatban az idõutazás megvalósítását. De itt nagyon úgy tûnik, hogy csak a hasukra ütnek az alkotók vagy pont a több alkotó eltérõ véleménye folytja meg az idõutazásos szálat a sorozatban.
jani-wan 2018 febr. 21. - 18:39:31 Előzmény DanX
Ebben a sorozatban nem szabad ezzel foglalkozni, mert az egész egy káosz. Szerintem sehogy sem képzelik az egészet, csupán írnak valamit oszt jónapot. Ez az új trend. Úgysem érti szinte senki, aki meg értené arra tesznek magasról.

Második elméletnél? Már nem igazán tudom mirõl volt szó és hol. Ennél kicsit konkrétabb kellene. :)
DanX 2018 febr. 18. - 21:46:38 Előzmény jani-wan
Én a sorozat nézése közben az idõutazásos jelentek miatt a hajamat téptem. Hol így hol úgy képzelik el az idõutazás fizikáját. Hol a Vissza a Jövõbe Trilógia fizikája szerint tehát, hogy csak egy idõvonal létezik amit megváltoztatsz és a paradox-onok pedig beláthatatlan következményeket okozhatnak illetve hol a több idõsík elmélete ahol a multba utazással új idõvonalat indítasz és a saját jelenedre valójában nem vagy hatással. De a második elméletnél elvileg olyat nem lehet olyat, hogy a saját idõsíkodon utazol vissza mivel ennek a második idõutazásos elméletnek pont aza lényege, hogy feloldja a paradoxonokat.
Bár mondjuk ha azt nézzük, hogy a két rés kisérlet során egy ugyanazon foton vagy elektron mind a két résen egyszerre megy át és gyakorlatilag saját magával interferál amikor nem vizsgálódunk az útja és helyzete során akkor az idõutazás is lehet ilyen kiszámíthatatlan és szeszélyes.

Mondjuk az Eddie-s esetnél lehetne ilyen belemagyarázás: A részecskék olyan állapotra(hely, energia, frekvencia) "emlékeznek" ami valójában nem történt meg velük. Ahhoz hasonlatosan mint amikor egy sci-fi filmben valakinek a tudatát átprogramozzuk és olyan emléket adunk neki ami valójában nem történt meg vele de megtörténtnek érzékeli.
Én így fogadtam el ezt a tényt és a feketelyuk megjelenését is ezzel magyaráztam magamnak. Tehát a paradoxon miatt összeomlik az idõvonal.
Oh jajj 2017 okt. 24. - 08:00:57
Ez is valami 50-es évekbeli képregény film változata? Hihetetlen bugyuta.
abisztriczky 2017 jún. 29. - 12:00:42
***SPOILER***
Kicsit furcsán fejezték be a 3. évadot. Flasht az utolsó részlegvégén (miután csapatmunkában legyõzték az aktuális fõgonoszt) be kellett zárni abba a börtönbe vagy mibe, hogy megmentse ezzel a világot. Kicsit zavaros magyarázatot adtak rá.
Biztos lesz 4. évad is. Ilyen 3. évados befejezéssel gondolom folytatják.
10/10
beubhd 2017 febr. 02. - 16:00:03 10/10 Előzmény Keresztes³ovag
Miért, annak örültél volna, ha mutatják ahogy kínai gyerekmunkások ingyenmunka közepette 24 órában varrják flash ruháját? Megmondták, hogy Cruz gyerek elkészítette és annyi...logikai hibák persze vannak a filmben, de amin Te fennakadtál az hülyeség.
10/10
beubhd 2017 febr. 02. - 15:57:01 10/10
Elõször nem voltak túl szimpatikusak nekem a szereplõk, de hamar megbarátkoztam velük. A fõszereplõ srác egész jól játszik. Az epizódok is egész tartalmasak és pörgõsek. A hátránya a sorozatnak, hogy uncsi a szerelmi háromszög. Kb. minden szuperhõsös filmben ellövik a szerelmi szálat, pedig nem kellene. 10/10
Pocharfun 2017 febr. 01. - 10:59:15
Jöhtene már a haramdik évad
kovacszsolti2 2017 jan. 11. - 00:00:15 Előzmény jani-wan
Nem, egy dologban tévedsz, amúgy igazad van. 2020-ban sem keletkeztek volna metahumánok, mivel Eobard szerint Harrison akkor sikeresen indította el a gépet, tehát nem robbant fel, nem ért senkit sugárzás. Egyébként elég sok baki van a sorozatban ettõl függetlenül is.
agyvezér 2016 nov. 05. - 02:07:51
Igen primitív sorozat nem szerethetõ karakterekkel, színészekkel.
spoiler
Igen primitív sorozat nem szerethetõ karakterekkel, színészekkel.
Gyakorlatilag a konfliktusok abból adódnak, hogy Flash ahelyett, hogy villámsebességgel körbeláncolná/leszúrná/benyugtatózná/megbilincselné/leszigetelõszalagozná/stb. az aktuális ellenfelet, leáll velük elõzetes szócsatára, majd kézitusára.
A másik, amiket a 2. résztõl áttekertem az az, hogy nyálas ömlengések közepette beszélik meg a lelki nyomorukat, szomorúságaik okait. Áttekerésekkel wgy 40 perces epizód 22 perc alatt megnézhetõ. és nem maradok le semmirõl.
2/10
Keresztes³ovag 2016 aug. 09. - 08:59:05 2/10
ez egy hatalmas nagy kaki. Elsõ két részt néztem meg, de semmi történetvezetés? Megcsapja a csávót a villám és úgy kezelik, mintha a legtermészetesebb dolog lenne. Szuperhõsruhát sem kell szabni, mert nyilván az is magától terem és rögtön megdobják eggyel. Gyorsan átugrották a lényegesebb dolgokat.
AvatáR Gil Maerth 2016 jún. 06. - 06:44:59
Kár hogy egy csapással megölték az elsõ két évadot.
Ahogy Wells mondta: Ne szórakozz az idõvonallal Barry.
Pedig a második évad után volt még potenciál:
Wally, Jesse újabb, pozitív gyorshajtók lehettek volna.
Cisco újabb világokba utazhatott volna.
Iris végre jó irányba állt.
Így viszont Barryt senki se fogja ismerni. Létezik e Flash egyáltalán? Ahogy én leszûrtem, a részecskegyorsító felrobbbanásáért és a villámért Barry és a Reverse Flash egy ütközete a hibás....
Ja és: Caitlin megtarthatná a fagyos erõket. Nagyon zorall elhárító osztag jöhetne így létre
(3 gyorshajtó: Barry, Wally, Jesse;
Caitlin: Jég, Cisco: Vibrálás :)
Ez akár egy komoly társulat ellen is jól jöhet..
jani-wan 2016 máj. 27. - 08:04:05
***SPOILER***


Ja, tényleg. Barry anyja, még korábban volt.
Na az sem történt meg.
jani-wan 2016 máj. 27. - 07:59:07
***SPOILER***

Sehogy.
Eddie öngyilkossága után elméletileg vissza kellett volna mindenkinek és mindennek kerülnie abba az idõpontba, amikor Reverse-Flash elõször változtatott valamit a "jelen" idõben, amivel befolyásolta az eseményeket.
Ha jól emlékszem az volt az elsõ tette, hogy megölte Harrison Wells-t. És akkor mondja hogy 2020-ban készül el a részecskegyorsító, ami nélkül 2014-tõl 2020-ig nem létezne Flash.
Tehát minden ami eddig történt a sorozatban, az nem is történt meg.

Egyébként ez az alternatív idõsík dolog egyszerûen nem mûködik, mert állandóan paradoxonok keletkeznek.
Errõl volt is már egy hosszadalmas eszmecsere a Terminator topikban évekkel ezelõtt. Idõsíkok létrejötte, törlõdése stb...
További olvasmányt találsz a témában a Terminator topikban.
http://forum.port.hu/viewtopic.php?topic_id=5009
Az 513-as HSZ-tõl érdemes végigolvasni, ha van hozzá türelmed.
A végén kiválaszthatod megadnak mit szeretnél hinni.


Gyakorlatilag meg az írókat nem érdeklik az ilyen részletek, csak írogatnak mindenféle baromságot, szóval inkább nem kell ezen gondolkozni, mert akkor az értelmes ember nem fog jól szórakozni az ilyen filmeken. Én már rég nem is gondolkodom el ezeken mert elrontja az élményt.
Úgy van ahogy van, oszt jó napot.
a Lojalista 2016 máj. 26. - 10:41:40
Kedvelem a sorozatot...DE! Csak egy nagyon "halk" kérdés... ***spoiler***Ha Eddy öngyilkossága miatt, kitörlõdött az idõbõl az Reverse-Flash, akkor hogyan lett Barry-bõl Flash? Ha megváltozott a történet idõsíkja és a gonosz valójában meg se született, akkor maga a múlt is megváltozott (volna) nem?
kavilág 2016 máj. 19. - 10:03:52
Hamill szeret gazembereket játszani. Nagy példa rá a Joker. De a Star Wars: A klónok háborúja címû sorozat utolsó részében õ játszotta el Darth Bane-t egy cameo erejéig.
jani-wan 2016 máj. 12. - 09:38:27
"Továbbá néhány érdekesség ..."
Szerintem minden infót összegyûjtenek és ebbõl fõznek ki valamit. Pl.

***SPOILER-es***
Az ebben Zoom-ot alakító Jay Garrick volt az Comics-ban az elsõ Flash.
https://en.wikipedia.org/wiki/Flash_%28Jay_Garrick%29
Volt is nagy netes felháborodás, mikor kiderült hogy õ Zoom, aki valójában Professzor Zoom volt, akit úgy hívtak hogy Eobard Thawne, aki ebben a sorozatban meg a sárga Reverse-Flash volt.
Egyébként több Reverse Flash is volt.
https://en.wikipedia.org/wiki/Reverse-Flash
Visszatérve Garrickre, a felháborodásra reagálva azt állítják a készítõk, hogy igazából õ nem is Jay Garrick.
ja és pl. a DC Comics-ban Wally West volt a harmadik Flash, miután Barry meghalt.
https://en.wikipedia.org/wiki/Wally_West
Szóval van nagy kevergetés, már ember nem látja át az egészet.
Összes hozzászólás