Földindulás

Bakancslistához adom
magyar játékfilm, 73 perc, 1939

Értékelés:

6 szavazatból
Szerinted?

Besencén, az Ormánságban egyre-másra deszkázzák be az üresen maradt házakat. Dívik az "egyke", a földvagyon öröklése miatt kevés gyerek születik, a "nem kívánatosakat" tiltott beavatkozással próbálják elkerülni, ami nemegyszer a terhes nők halálát okozza. János és Julis boldogságát is ez a szemlélet keseríti meg: szüleik hallani sem akarnak újabb unokáról. Egy másik asszony, Zsófi is ilyen okból áll a jehovista szekta tagjai közé...

Stáblista:

Szereplők

Kántor János
Julis, Kántor felesége
Józsika, Kántorék fia
Jehovás Zsófi
Böbek Samu
Böbekné

Hozzászólások

Szerinted?
Senta 2021 ápr. 25. - 17:54:21 Előzmény adamnagysweetmovie
Így van, az gondolkodik felelősen, aki lemészárolja az utódait. Ismerős? :)
Oldtimer 2015 okt. 17. - 14:39:23
Nagyon tetszik nekem ez a megfogalmazás:
"Zsófi is ilyen okból áll a jehovista szekta tagjai közé..."

Mondjuk aki írta halovány fogalma sem volt legalább két dologról:
1) Mi a szekta jelentése
2) Kik a "Jehovisták"
Csak egy gondolat elejéig: a 2): Magyarországi Jehova Tanúi Egyház, mint törvényesen bejegyzett vallásszervezet.

Akiket érdekes módon, az elsõ világháború után kommunistáknak bélyegeztek, majd a szocializmus szele elhozta, hogy "amerikai kémek"-nek titulálják õket.
Roppant mókás :-)
És azóta is van aki hisz ezeknek a beskatulyázásoknak.
8/10
adamnagysweetmovie 2012 júl. 29. - 18:26:18 8/10
És ha valakinek a film elsõ jelenetérõl beugrik egy másik, a magyar filmtörténet egyik leghíresebb filmjének vége, az nem lehet véletlen.
Sivár, kietlen, elkárhozott világ képe, egy idõtlen, ördögi, megtörhetetlen körforgás...
8/10
adamnagysweetmovie 2012 júl. 29. - 18:15:16 8/10
Görbe János abszulút rémisztõ a vallási fanatizmusával, símán beférne a Metropolisba vagy elmenne valami vakhitû politikai fanatikusnak
offtopic
kõmacska 2012 júl. 29. - 15:05:41
8/10
adamnagysweetmovie 2012 júl. 29. - 14:41:08 8/10
"kitûnõ rajzát látjuk az önmagából kifordult, embertelen világnak "

Valóban, talán kissé túl is van karikírozva, túl van dramatizálva.
De minden propagandisztikus ítélkezése ellenére értékes film: jól megírt (hol drámai, hol humoros) dialógok, az elején széttartónak tûnõ dramaturgiai szerkezete is végül összeér.

Nem ismerem az egykézést, valszeg azért az a gazdaság/társadalompolitika is belejátszhatott, amiben a modernizáció hiányában nem lehetett növelni a vagyont, csak szétosztani, és egy határon túl már ez nem fedezte a megélhetést. Ezekkel az okokkal nem foglalkozik a film.
Aki nem szül, felelõtlen és bûnös. Ismerõs?
feketevipera 2011 szept. 04. - 23:59:36
Méltatlanul elfeledett és szinte egyáltalán nem játszott szociográfiai drámánk a két háború közti idõszakból. Jóllehet felfedezhetünk benne némi politikai célzatosságot is (1939-ben forgatták a filmet), és nyilvánvalóan nem tökéletes alkotásról beszélünk, a mondanivalója mindenféleképpen figyelmet érdekel. A Földindulás vádirat az egykézés káros szokása ellen, ami testet-lelket megnyomorító hatással volt az emberekre, és gyakran családokat tett tönkre - amint az a filmben is szerepel, sok helyen bedeszkázták az elnéptelenedett házak ajtaját, vagy idegen kézre kerültek. A családtagok és a falu népe szembefordulnak egymással, sokan a jehovisták szektájában keresik a megváltást (egyébként tudtommal ez az egyetlen magyar film, amelyben a jehovisták megjelennek), és kitûnõ rajzát látjuk az önmagából kifordult, embertelen világnak. Összességében talán a témaválasztásban és a feldolgozásmódban láthatjuk a Földindulás jelentõségét (rengeteg a külsõ felvétel, ami meglehetõsen szokatlan ebben az idõben), illetve néhány jelenet emeli a korszak átlaga fölé. Kiemelendõnek tartom Páger Antal játékát, aki a tõle megszokott hitelességgel és jó ábrázolókészséggel hozza a figurát.