Fotógéppel "abból a világból"

Bakancslistához adom
magyar portréfilm, 65 perc, 2001

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

Dr. Szentpétery Tibor életét meghatározta a fényképezés szeretete. Fiatal korában a természet megörökítésével kezdte, majd haditudósító lett, a háború után pedig családi fényképekkel kereste kenyerét. Több mint harmincezer felvétele századunk sajátos tükörképe.
"1956 októberében én - aki a keleti fronton a Don-kanyari Korotojak város utcai harcaiban egy szovjet mesterlövész két dum-dum lövedékétől súlyosan sebesültem, aki a m. kir. honvéd Haditudósító Század tisztjeként kerültem hadifogságba, akit a Rákosi-Kádár rendszer nem hadirokkantként kezelt, hanem csupán áldozatnak minősített - a fegyveres felkelésben nem vettem részt, de tudósítottam! Naponta - ballonkabátom alatt a nyakamban lógó felvételre kész fényképezőgéppel - jártam Budapest utcáit, és rögzítettem, amit megéltem... És ezeket a felvételeket - hasonlóan a Don-kanyari sok száz felvételemhez - meg is őriztem az utókornak." (Dr. Szentpétery Tibor)

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
kowalsky 2009 febr. 02. - 03:26:17
csoda bácsi a múlt századból. lehet vagy százéves. elképesztõen fejezi ki magát és lenyûgözõ a memóriája, az meg egyenesen döbbenetes miken ment keresztül és milyen feladatokat rótt magára, melyeket tisztességgel teljesített. olyan igazán tiszta becsületes ember. kár hogy kevés volt a kép-anyag. jó lett volna látni a sok táj-fotót, a haditudósítás képeit, a családi fotókat stb. szal amirõl olyan sok szó esett - vagy pénz híján a bácsit körülvevõ tárgyakat, köztük a dokumentumokat, fotókat - akár korabeli képeket - bejátszásokat.
örültem hogy láttam
na, pá