Fotográfia

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar játékfilm, 77 perc, 1972

Értékelés:

78 szavazatból
Szerinted?

Két fiatalember, az egyik fényképész, a másik retusőr, vándorfotósként a vidéket járja. Céljuk, hogy mesterségüket őszinte hivatásnak tekintve, a felismerhetetlenségig agyonretusált képek helyett az ember igazi arcát, beszédes mozdulatait, árulkodó tekintetét örökítsék meg, tehát szembesítsenek a valósággal. Útjukon különféle emberekkel kerülnek kapcsolatba, akik inkább a valóság hazug képmását, "szebb" önmagukat akarták látni. Eközben különös emberi sorsok is feltárulkoztak, indulatok uralta mélységekkel, tragédiákkal. Ezek közül legmegrázóbb a Nyerges házaspár története.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
Picurkacicurka 2021 dec. 11. - 22:41:11
Időnként az életūnket is "retusáljuk", mert a valóságot nehéz elfogadni. Remek film, sokadszor is megnéztem, most - idős fejjel - még jobban tetszett. A nyolcvanas években egy délelőtti matinébérlet keretében láttam először. A fogadtatásáról csak annyit, hogy félidőben a mozigépész lejött megnézni, ül-e még valaki a nézőtéren. Már csak ketten tartottunk ki... vannak filmek, amihez korban és érzelmi téren is meg kell érni.
fixguider 2021 máj. 07. - 22:18:16
I like your story on Photography. This is a nice story. Thank you so much for sharing this post.
https://fixguider.com/recover-deleted-text-messages-on-android-without-computer/
10/10
Robert4cph 2021 ápr. 27. - 09:51:16 10/10
I enjoyed reading the story of your experience. This Article is Really Fantastic And You have written the blog in proper order so the visitors can understand easily. I can suggest a blog that can be helpful with photography and photo editing. https://www.clippingpathhouse.com/blog
Morrisa 2020 dec. 15. - 18:35:12 Előzmény Koviandri76
Your article was very instructive and informative. I read articles for gaining knowledge and I like to write articles a lot.Thanks For this Godness.
https://getmacos.org/acdsee-photo-studio-crack-download/
fotomasking 2020 nov. 18. - 22:17:53
Remek írás. Köszönöm. Blog: https://fotomasking.com/blog
rodo 2020 nov. 12. - 11:38:45
Ez a téma elég fontosnak tűnik. Nagyon köszönöm, hogy megosztotta ezeket az információkat. Szeretnék egy kiváló fotóblogot és minden releváns témát is elküldeni Önnek. Biztos vagyok benne, hogy nagyon hasznosnak és lenyűgözőnek találja https://clippingpathindia.com/blogs/tips
johnwayne 2020 márc. 19. - 13:53:47
Ezenkívül kiváló blogot szeretnék biztosítani Önnek a fotózásról és a hozzá kapcsolódó minden témáról. Biztos vagyok benne, hogy ez nagyon hasznos és érdekes lesz számodra
https://fixthephoto.com/
10/10
Gollam24 2020 márc. 16. - 18:09:18 10/10
Időtálló alkotás, sajnos.
johnwayne 2020 márc. 16. - 17:02:58
Ez a téma nagyon érdekesnek tűnik. Nagyon köszönöm, hogy megosztotta ezeket az információkat. Örömmel megosztom ezt az információt kollégáimmal
6/10
Namegasztán 2019 aug. 04. - 13:11:31 6/10
Ez aztán mitől áll 9-en?
Filmnek egy nagy nulla. Kordokumentumnak értékes, érdekes, meg lehetett volna úgy csinálni, hogy tényleg 9-et, vagy akár 10-et érjen. Sajnos, az adott korszakra jellemző "én annyira nagy művész vagyok, és annyira elvont a művészetem" elképzelése szerint készítették.
Oké, akkoriban még nem létezett doku-reality, mint műfaj. De létezett a dokumentum-játékfilm, aminek ez is indult - csak aztán semmi ötletük nem volt a filmeseknek. Az egész kitalált sztori, a fotózás semmilyen formában nem kapcsolódik szervesen a falusiak által előadott történetekhez. Egy rettenetes erőltetett, nyögvenyelős körítés, ami a készítők művészkedését volt hivatva kiemelni. Csak nem sikerült neki.
Az egész a Másfélmillió lépés stílusában elkészült érdekes dokumentumfilm lett volna, ha nem erőlködnek (mert csak fingás lett a vége), hanem egyszerűen felveszik a falusi embereket, a profi színészeket meg elkergetik. Sajnos, nem hagyták ennyiben, mert akkoriban nagy szükségünk volt a "magas kultúrára". Az amatőr szereplők 10-esét a profik lerontották 6-ra.
10/10
Mandraseva 2017 jún. 23. - 22:36:25 10/10
Éppen ma hallottam, az M5 csatornáról, hogy olyan, mint a alassú víz partot mos. Erre a filmre is teljesen igaz. 45 évvel az elkészülte után talán jobban hat a lélekre, mint mikor forgatták. Nagyon sokat lehet tanulni az akkori emberi sorsokról, annak megélésérõl. A néma, fiatal nõ szerintem is félelmetes volt, vagy a 300 ft zavarta, vagy nem tudta kezelni a helyzetet, vagy ezer problémára még jött egy , vagy... . csak ez a jelenet megérne egy szakdolgozatot.
|=|=| 2016 aug. 10. - 11:47:01
Az a néma, szomorú fiatal nõ a legszürreálisabb, ahogy nem szól egy szót se, csak jön-megy, tesz-vesz, vagdos valamit és egyszerûen levegõnek nézi a két fotóst. Hátborzongatóan félelmetes, iszonyatosabb, mint a Nyerges-házaspár története.
Dr Ábrahámhegyi Zakariás 2016 aug. 09. - 12:13:19
Talán az elsõ 15 percet láttam a filmbõl. Véletlenül, egy munkahelyi pihenõszobában. Határozottan megfogott a hangulata. Remélem, egyszer sikerül megnéznem teljességében.
10/10
Na ezt már nem 2016 aug. 08. - 20:43:52 10/10 Előzmény gelez
Hagyd a francba, nem neked való ez a film.
10/10
Wiwi95 2015 febr. 07. - 23:08:49 10/10 Előzmény gelez
20 perc?? Most komolyan?? Nekem is elég nagyok az elvárásaim egy-egy filmtõl, de ne haragudj, hogy ezt mondom, de látszik, hogy neked halvány lila gõzöd sincs a filmkészítésrõl! Az a rendezõ, aki 20 perc alatt felvázol neked egy alapproblémát, az lényegében balladát filmesít meg, és az egész elõzményt te magad találod ki, ami meg hát elég szubjektív, mert azt látsz mögötte, amit akarsz, tehát az egész film kósza lesz és nincs normális végkifejlet.

Na mindegy, lapozok. Ez a film, ha csak úgy nézed, mint a legtöbb hollywoodi filmet, akkor igen, ez a film az égvilágon nem szól semmirõl. Viszont ha belegondolsz, hogy mivel mit akartak megmutatni, minek mi a háttere, mi miért történik, akkor látod, hogy Te jóóóó ég, mennyi mindenrõl szól ez a film?!

Ott van benne számtalan olyan történet, amirõl Hollywoodban egészestés, semmitmondó filmeket csinálnak, túlromantizálva, csak errõl elhiszed, hogy ez a valóság, mert az is. Ez a film azt mutatja be, hogy milyen "nehéz élete" volt a fényképészeknek, milyen élete volt a falusiaknak (én is falusi vagyok, ezért állítom, hogy igenis történnek ilyen cifra dolgok..), vagyis nagyon sok élet története bontakozik ki a szemed elõtt. Látod, hogy kinek mi kell, ki hogy él meg dolgokat, az emberek hogyan viszonyulnak egymáshoz. Ezt egyszerûen nem lehet eléggé ragozni, mert ezen a filmen GONDOLKODNI KELL!

És azt már ki sem emelem, hogy a film zenéje milyen bámulatos módon lett megoldva. Egyetlen ember viszi a hátán a zenét, ami olyan lágy, a szövege mégis olyan szivenütõ. Elkezd egy refrént, amirõl azt hiszed, nem szól semmirõl. A következõ jelenet után már van egy kicsi értelme, de a legvégén, mikor megismerjük Nyergesiék történetét, a refrén egyszerûen ledöbbent.

Szóval én azt mondom, elõbb nézd végig figyelemmel a filmet, ne csak 20 meg 40 percet, mert úgy gondolom, egy jó film ennél több tiszteletet érdemel, sem hogy bele-bele nézel és közlöd, hogy te nem érted. Persze, hogy nem, ha egyszer nem is akarod megérteni. Adj neki még egy esélyt. Megéri!
nertera 2013 ápr. 02. - 18:53:46
ma sikerült dvd-n megvennem, és méltó helyére került filmgyûjteményemben :)
far vik 2013 ápr. 01. - 20:30:24
A film kiváló, láttam már, csak a reklámmal volt bajom, a félreértések elkerülése végett...
barmok vagytok 2013 ápr. 01. - 18:12:23
Érzéseket megmagyarázni? Elég nehéz.
Egy zenében, amit nagyon szeretsz, mi tetszik?
Ez is valami hasonló szerintem.
1/10
gelez 2013 ápr. 01. - 17:56:21 1/10
Sajnos nem vagyok már fiatal, 76-ban születtem. Ezért kérném, hogy vki. meg tudná mondani nekem hogy miért nem érzem hogy ennek a filmek akkora élményt kellene adnia számomra mint amit az értékelése jelez? 9 felett csak az igazán jó filmek vannak. 20 percet szoktam adni egy filmnek, hogy kialakuljon egy cselekmény amirõl a megoldás fog szólni a hátralévõ részben. Ha ez nem történik meg akkor letörlöm, hiszen a másfél óra igen rövid, nincs több idõ. Itt 40 perc után csak annyi élményem volt, hogy nehéz eladni a képeket. Bizonyára én vagyok a tudatlan, ezért kérem, hogy vki. felvilágosítson. Köszönöm.
nertera 2013 ápr. 01. - 17:49:22
nagy hatással volt rám a film, sajnos a végérõl lemaradtam, érdekelne, hogy a végén a nyergesné mit mondott az uráról, és mi késztette a lányai legyilkolására, ha valaki segítene, megköszönném :)
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu