Frances

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai életrajzi dráma, 140 perc, 1982

Értékelés:

29 szavazatból
Szerinted?

Frances Farmer már egyetemista korában filmes és színházi karrierről álmodozik. 1936-ban első szerepe azonnal hatalmas sikert arat. A gyönyörű, tehetséges és intelligens lány meghódítja a Broadwayt és a mozik világát. A siker ellenére problémás, önpusztító szerelemi viszonyba keveredik és egyre gyakrabban nyúl az alkoholhoz. A negyvenes évek elején a sajtó a nő bírósági ügyeitől hangos. Családja, főleg zsarnoki édesanyja nem tűri tovább lánya botrányos viselkedését. Végül elmebetegségére hivatkozva gyámhatóság alá kerül. A következő éveket különböző elmegyógyintézetekben tölti, folyamatosan harcolva függetlenségért. Az ötvenes évek végén az eltökélt Frances úgy dönt, visszatér a rivalda fénybe. Vajon a nehéz sorsú színésznő sikerrel fog járni?

Stáblista:

Szereplők

Frances Farmer
Harry York
Lillian Farmer
Ernest Farmer
Clifford Odets

Hozzászólások

Szerinted?
PR206 2019 júl. 29. - 14:58:59
Sokan írják, hogy a mai napig használják a diliházakban az ilyen módszereket. Hát....el kell mondjam, hogy nem! Voltam bent zárt osztályon pár hónapot és max. a pirulákkal lettem zombi, ennyi. Igaz az totálisan elég volt.... Ez a pirula a Rivotril, amit imádnak alkalmazni.
9/10
sisteryes 2015 nov. 15. - 11:49:33 9/10 Előzmény pigmalion
Azért a mai elektrosokk és az akkori (pl.Száll a kakukk-ban bemutatott) nagyon más. Ettõl még persze valószínûleg rengeteg, emberi érzéssel nem elfogadható dolgot tehetnek a mai napig gyógykezelés címén.
pigmalion 2015 okt. 16. - 20:48:59 Előzmény fejgerinchúroska
Most is ugyenezeket a módszereket alkalmazzák az osztályokon,csak ennek nem csinálnak semmilyen reklámot.Nézz utánna az interneten.Állampolgári bizottság az emberi jogokért oldalakon például.
pigmalion 2015 okt. 16. - 20:45:26 Előzmény sisteryes
Sajnos nem az.Az elektrosokkot a mai napig alkalmazzák a kórházakban,ezeken az osztályokon.Bár a filmben az insulin sokkot mutatták be,aminek ugyanaz a hatása,mint az elketrosokknak. A lobotómiát pedig a gyógyszerek helyettesítik.
csabaga 2013 dec. 12. - 16:27:59 Előzmény lucikam
Jó késõn válaszolok,de Harry a valóságban nem létezett.Csak a filmben szerepel.Így a valódi élete a nõnek még rémesebb lehetett.

Ha igazi sztárságig viszi,akkor mindezt már nem lehetett volna megcsinálni vele.Lehet,hogy csak egy kis türelem vagy kitartás kellett volna még.
Akkor egy színész "rabszolga" volt,azt kellett tennie,amit a stúdió mondott.Abban szerepelni,amit kitaláltak neki.

Egyszer még Garbo is sztrájkolt,egyszer meg hazament.
Jim Hacker 2013 dec. 11. - 14:49:14
Érdekes film színész mesterségrõl és kiszolgáltatottságról Amerikában. A rivaldafénybe kerüléshez sok mindenre van szükség, a szerencse sem mellékes. A lényeg, ki mit hajlandó feláldozni a sikerért. A nagy sztárokért rajonganak, tehát nem sokat számít ki mennyit veszít. Nem mintha az ilyesmit pontosan lehetne kalkulálni. Kell a siker, és kell a szenzáció. Gondolom ebbe ment tönkre Frances Farmer is.

Úgy tudom a történet több ponton is jelentõsen eltér a valóságtól, ezt azonban nem kell a film készítõinek a rovására írni. Van üzenete a filmnek, felhívja a figyelmet egy jelenségre ami ma is érvényes, (talán a drasztikus kórházi beavatkozást leszámítva).
trudy 2013 dec. 11. - 14:09:44
Jó film, realisztikusan ábrázolja a színésznõ életútját. Ugyan Frances Farmer neve a mai ember számára nem sokat mond és nem tudom, hogy a maga korában mennyire számított nagy sztárnak, mert a karrierje (gondolom a dacos jelleme miatt) meglehetõsen rövidre sikerült, az életérõl készült film a színészi értékeitõl függetlenül is érdekes. Nem egy szuperhõsnõként van ábrázolva, akinek minden tettével egyet lehet érteni, de pont ezért valóságszerû és itt-ott sokkoló a történet. Meglehetõsen hosszú a film, nagyjából minden a helyén van, egyedül a befejezéstõl vártam volna valami monumentálisabbat, de gondolom tartaniuk kellett magukat a valós tényekhez.
lucikam 2012 máj. 18. - 03:14:12
Nem igazán értem a végét. A mûtét miatt változott meg Frances? Azt sem értem, hogy miért nem jött össze Harryvel?? Mindenki jó volt neki, de pont õ nem?

Az tetszett mikor a degenerált anyjának beolvasott. Végülis szinte õ tette tönkre, csak a csak pedálozott nála minduntalan, majd végén beleunt ebbe is.

Azt sem vágom, hogy minek gyámság, meg felügyelõ egy 27 évesnek? Mert ugye az anyja döntött helyette, na de már nem volt kiskorú.
10/10
beszelo86 2010 júl. 25. - 23:05:20 10/10
Az életrajzi filmek közül nálam a legjobbak közé tartozik. Jessica Langet eddig nem nagyon kedveltem, de ebben a filmben ütõs, csakúgy, mint Kim Stanley.
brekuli 2010 jún. 08. - 01:05:04 Előzmény sisteryes
Ma fõleg gyógyszerekkel tömik a "betegeket" depresszió ellen ,amik nem használnak ,sõt megnövelik az öngyilkossági hajlamot.Dehát nagy biznisz a gyógyszergyáraknak meg a pszichiátereknek.
9/10
sisteryes 2010 febr. 19. - 01:22:19 9/10
Itt többen figyelmeztettek, hogy megrázó ...és tényleg.Nagyon.
Jessica Lange zseniálisat alakít,minden szinészi túlkapástól és hisztitõl mentes.Tényleg csak egy hajszál választ el néha minden öntörvényû embert a megõrüléstõl ?szépen példázza,hogy õ míg végig csak önmaga, egyszer a csúcsra emelik majd néha ugyanazok az emberek a pokolba húzzák és tapossák.Ráadásul itt egy rendkívül intelligens és eredeti személyiségrõl van szó,akit még a csillogás sem torzít el ,mert a valós értékeket többre tartja.Abba meg bele gondolni is szörnyû,hogy hány embert "kezeltek" ilyen embertelenül, tudatlanul ostobán lelketlenül kisérletezgetve.Sajnos ez valós (lobotómia, kényszerzubbony,begyógyszerezés stb.) Csak reménykedek,hogy ez mind múlt idõ.
chyga 2010 jan. 07. - 16:30:43 Előzmény agnyieszka
Lehet ám, hogy bennem van a hiba. Megnéztem a Francest. J. Lange kíválósága nem kétséges. De azon túl? Mint afféle Csekélyértelmû Medvebocsnak, nekem a Szinésznõ, aki még alig tett le valamit az aztalra, egy túltupírozott öntudattal rendelkezõ szeszélyes hiszterika, nyakában A kedves Vészbanya mamával. Ilyen nõ / ember kerûlne a közelembe, sikítva menekülnék. Sajnálom. Milyen momentum kelt(-het) együttérzést?
chyga 2010 jan. 05. - 10:10:43 Előzmény agnyieszka
Ópium. Szász János. 2007. Ha Csáth Géza a "Tiéd" (& Szász J.), a rémálmok gyönyörûek.
buenas noches 2009 dec. 14. - 14:54:41
... felkavaró film. Tökéletesen átadta a lényeget, de ha tudtam volna, hogy ilyen megrázó, nem nézem végig.
10/10
agnyieszka 2009 dec. 14. - 00:45:44 10/10
Én átértékelem a 3 OSCAR díját , az " Aranyoskám " helyett a Frances-t ,a " Kék ég " helyett " A vágy villamosa " Blanche -áért adnék Neki OSCAR- t.
Számomra színésznõként 1o/1o-es./ De Ti hogy jelzitek ezt csillaggal ? /
Nem hagyom ki azt a filmet, amiben neve felmerül.

Ha már itt tartunk : melyik az a film, ami egy elmegyógyintézetben játszódik / talán magyar, talán század eleji, és talán Csáth Géza, és bennem még az ajánló is rémálmokat idézett elõ ?
8/10
trebics 2009 márc. 14. - 20:09:30 8/10
Nem aludtam el, megnéztem. Az emlékeim nem csaltak meg: tényleg nagyon jó film. Elõtte érdemes lelkileg felkészülni, mert nem "felhõtlen, könnyed" szórakozás. Úgy is lehet mondani, hogy totálisan kiborító.
8/10
trebics 2009 márc. 13. - 21:41:32 8/10
Nagyon régen láttam, de én is jó emlékeket õrzök róla. Ha nem alszom el, akkor megnézem.
9/10
fejgerinchúroska 2009 márc. 13. - 19:04:06 9/10
Jessica Lange ügyes drámai színésznõ, hátborzongató, h miket mûveltek akkoriban a lelkibetegekkel:(((((
Szerintem, jó film.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu