Garrow törvénye

Bakancslistához adom
Garrow's Law
angol filmdráma, 2009

Értékelés:

26 szavazatból
Szerinted?

Ez a filmsorozat a György-kori Londonban az Old Bailey környezetébe helyezve valódi jogi esetek alapján mutatja be a korra jellemző korrupciót és társadalmi jogsértést a XVIII. század végén. Minden epizód egy-egy esettel kezdődik, amelyek az Old Bailey archívumaiban találhatók abból az időszakból, erőszakról és gyilkosságról, árulásról és korrupcióról, és bemutatja, hogy William Garrow és társa, John Southouse hogyan fedte fel az igazságot a jog győzelméért harcolva. Egy olyan korban, amikor a védelem csak az ügyek kis része esetében működött, az ifjú Garrow az elnyomottakat támogatta és úttörője volt a bűnvádi eljárások szemtanúival szemben feltett keresztkérdéseknek, lerakva ezzel napjaink modern jogrendszerének alapjait.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Szereplők

William Garrow
Court Clerk
Sir Arthur Hill
Lady Sarah Hill

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
Slemmer László 2016 jan. 07. - 14:41:57
Brilliáns film, a szokásos BBC-ismeretterjesztõ színvonal. A készítõk hangsúlyozták, hogy a címszereplõ nem egy-az-egyben azonos a történelmi Garrow-val, de azért nagy vonalakban igyekeztek felvázolni egy romantikus képet errõl a belevaló pasiról.

A valóság egyszerre volt prózaibb és színesebb. A szerelme nem volt lédi, csak a lord legitim kedvese. A filmben bemutatott perek valósak, ám ott Garrow néha pont nem a védõ volt, hanem az ügyész. Garrow hatása a korabeli és az általános jogtörténetre sokkal súlyosabb volt, mint ahogy a film bemutatja, egy zseni volt, aki meg is kapta a zsenijének járó elismerést. Késõbb bíró lett, majd parlamenti képviselõ, és egyre konzervatívabb - ám korai önmagát sohasem tagadta meg, õ volt a klasszikusan konzervatív liberális angol.

Penge fickó volt, na, aki méltó az emlékezetre, és a film ezt nagyon jól bemutatja
Myke13 2011 nov. 07. - 10:26:29 Előzmény Gwendie
Ez tök jó sorozat! Nekem nagyon tetszik :)
10/10
Gwendie 2011 júl. 01. - 11:56:39 10/10
Maga a történet nagyon szívhez szóló. Fõhõse egy fiatal ügyvéd aki az igazságtalanság, az elavult törvényrendszer és a könnyen született elõítéletek ellen harcol. Garrow maga egy létezõ személy volt a 18. század folyamán, szerepe nagyon is valóságosan van megformálva. A film folyamán egy szerelmi szál is kibontakozik Garrow és egy gazdag férjezett hölgy között. Végre egy nívós alkotás, amely valósághû és történelmi szempontból is hihetõ. Van feszültsége, mondanivalója és remek színészek közremûködnek a hatás elérésében. Magával ragadó film!!!