Gazemberek

Bakancslistához adom
The Deceivers
16 éven aluliak számára nem ajánlott angol-indiai kalandfilm, 98 perc, 1988

Értékelés:

19 szavazatból
Szerinted?

India, 1825. William Savage (Pierce Brosnan) angol katonatiszt a brit fennhatóságot képviseli India egyik különösen szegény vidékén. Feladata az adók pontos begyűjtése, ezen túl azonban csak azt várják el tőle felettesei, hogy ne ártsa bele magát a helyi történésekbe, Savage azonban kortársai nagy részétől eltérően annyira élénken érdeklődik az indiai kultúra iránt, hogy több hindi dialektust is hibátlanul beszél. Amikor egy nap véletlenül szemtanúja lesz egy rituális tömeggyilkosságnak, elhatározza, hogy minden józan megfontolás ellenére álruhát ölt, és az úgynevezett fojtogatók szektájába beépülve vet véget az évszázadok óta folyó öldöklésnek.
FEA2 FEA2

Stáblista:

Szereplők

William Savage
Chandra Singh
Wilson ezredes

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
cirmuli 2012 márc. 17. - 08:45:41 10/10
Meglepõen jó film! Eleinte csak Brosnan miatt néztem bele, aztán meg azért, mert nagyon szeretem Leslie Lawrence írásait és mintha neki is lett volna könyve a fojtogatókról. Szóval érdekes volt. Lehet, hogy voltak benne uncsibb részek, de egyben kell nézni. És nem belemagyarázni az "ideológiát". Mi is elítéljük, amikor arab országokban a nõket csador viselésre kényszerítik, elítéljük az infibulációt, ha a bûnöst megkövezik, ez nem a gyarmatosítók filozófiája, inkább az egyik civilizáció harca a másik "civilizációval". A fojtogatók pedig talán ugyanolyan bûnözõk, mint nálunk a betyárok voltak, õket sem fogadta el a társadalom.
stampo 2011 márc. 27. - 15:23:45 Előzmény far vik
Szerintem csak a film elejére igaz, amit írtál, és valószínûleg azért indul így, hogy legyen kontraszt az angol kultúrfölényen alapuló sematikus kép és a jóval bonyolultabb - meglehet, nagyon is brutális - valóság között.

SPOILER
A fõszereplõ angol katonát is kis híján beszippantja a szekta. Azt a jelenetet pedig, amikor csalódottan-dühösen eldobja a keresztet, semmiképpen sem értékelném a felsõbbrendûség megnyilvánulásaként.
stampo 2011 márc. 27. - 15:13:01
Az elsõ harmada pocsék, kapartam az arcom rendesen, a határán voltam, hogy hagyom a francba az egészet. Aztán kifejezetten érdekessé és élvezhetõvé válik.
far vik 2010 dec. 07. - 16:44:50 Előzmény kodelka
Olvasd el India történelmében az angol gyarmatosításról szóló részt, akkor talán megérted, mire szerettem volna utalni.
feketevipera 2010 dec. 06. - 19:21:44
Átlagos és sablonos kalandfilm, a tipikus jófiú-rosszfiú felállással. Egyszer megnézhetõ, ha az embernek nincs jobb dolga, de amúgy semmi különös nincs benne.
kodelka 2010 dec. 05. - 23:45:14
namer engedni kéne az emberevést is :) Javasolom ,hogy téged fojtson meg egy tug.
far vik 2010 dec. 05. - 22:36:02
Megint egy film a felvilágosult, jólelkû angolokról, akik megpróbálják beleverni a civilizációt a tudatlan barbár hinduk (mohamedánok, buddhisták) fejébe. Elszántak és kitartóak, ha nem sikerül a felvilágosítás, még ágyú elé is kötik õket. Csupa felvilágosultságból.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu