Germinal

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott belga-francia-olasz filmdráma, 152 perc, 1993

Értékelés:

14 szavazatból
Szerinted?

Étienne Lantier életerős fiatalember, boldog, mert állást kapott a Voreux-bányában. Ott azonban ráébred, hogy az emberek szinte állati sorban tengenek. Szállásadói, a Maheu család is nagy nyomorban él, s a tragédiák mindennaposak. Catherine iránti tiszta szerelme ad értelmet végső döntésének, hogy az elkeseredett bányászok élére állva lázadást tervezzen. Étienne gyújtó szavai forrongásba hozzák az egész bányatelepet, s a sztrájk óriási erővel robban ki. A megnyomorított tömeg magára találásának felemelő pillanatait monumentális képek festik meg... Az észak-franciaországi bányavidéken játszódó film alapjául Zola nagyszabású regénye szolgált. A "magas tragédia sűrített levegőjében", az "állandó robbanásokkal előrehaladó" mű, ahogyan Szerb Antal fogalmazott, nagy kihívás a filmes megjelenítésre vállalkozó rendező számára. Egy korábbi 1963-ban Magyarországon forgatott változatát a filmtörténészek nem fogadták egyhangú elismeréssel. A jelenlegi film alkotója, Claude Berri három évtizeddel később vállalkozott újra a remekmű megfilmesítésére, s az alkotás bemutatása óta számtalan díjat nyert. Depardieu karizmatikus alakítása és az eddig főként vonzó, pikáns szerepkörben megismert Miou-Miou drámai őszinteségű alakformálása teszik számunkra ma is átélhetővé és élményszerűvé a 19. századi alkotást.

Stáblista:

Szereplők

Maheu-né
Étienne Lantier
Catherine Maheu
Vincent Maheu dit Bonnemort
Victor Deneulin

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
tvhangya 2021 szept. 16. - 22:54:20 9/10
Több mint 7 évvel az utolsó (3.) hozzászólás után is alátámasztom a többi hozzászóló véleményét is: nagyszerű film, nagyszerű, hiteles alakításokkal!
SandCreek 2014 júl. 12. - 15:15:55
Izgalmas irodalmi alapanyag kiváló megvalósítása filmen. A feltett kérdések, válaszok idõszerûek. A korai munkás-munkáltató viszony látszólag sokat változott, a lényeg azonban keveset: miért kell hogy legyen alá-fölérendeltség az emberi kapcsolatokban?

Drámai, sõt elborzasztó jelenetekben bõvelkedik az alkotás, tehát bizonyos ismeretség és elõzetes tájékozódás szükséges hozzá.
StJust 2007 máj. 08. - 19:29:46
A rendezõ nagyot alkotott! Mindenben hû maradt a könyvhöz,és pont úgy jelenítette meg az eseményeket,ahogyan azt elképzeltem.Érdemes megnézni,akár a könyv elolvasása nélkül is.
sziki430 2006 dec. 29. - 19:53:18
Ez egy különlegesen jó film aki szereti a történelmet annak érdemes megnéznie !