Film

Geronimo - Az amerikai legenda

/Geronimo: An American Legend/
amerikai western, 115 perc, 1993 12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott

Értékelés:

31 szavazatból
Szerinted?

Az apacsok megegyezés előtt állnak a kormánnyal egy - a kormány által ellenőrzött - rezervátum megalakításáról. Vannak köztük azonban néhányan, akik ragaszkodnak hagyományaikhoz, és mindent elkövetnek, hogy meghiúsítsák az egyezményt...
A lázadó Geronimo mindössze három tucatnyi emberével vív egyenlőtlen háborút 5000 amerikai katonával szemben. A karizmatikus indián-vezető több mint egy éven keresztül ellenállt, míg végül 1886 szeptemberében kénytelen volt megadni magát - miután kilátástalan csapdahelyzetbe került. Geronimo kíméletlen harcos volt, ellenfelei azonban a hadsereg vezetőitől kezdve az indián fejvadászokig kivétel nélkül tisztelték őt hihetetlen kitartása, nagyszerű stratégiai érzéke és bátorsága miatt.

Stáblista:

Szereplők

Charles B. Gatewood
George Crook
Al Sieber
Geronimo
Britton Davis
Nelson Miles

Alkotók

Díjak és jelölések:

  • Oscar-díj (1994) - Legjobb hangkeverés jelölés

Vélemény:

szavazat: 10/10 2012 júl. 02. - 07:04:21
2012 júl. 02. - 07:04:21
Nekem szerencsére megvan DVD-n... :D
2010 aug. 18. - 10:15:11
2010 aug. 18. - 10:15:11
Még nem láttam, sajnos. Biztos, hogy kötelezõ darab az amerikai történelem egyik fontos eseményérõl.
szavazat: 10/10 2010 febr. 20. - 14:05:55
2010 febr. 20. - 14:05:55
Méltatlanul kevesen ismerik ezt a felülmulhatatlanul hatalmas filmet,Wes Stadi zseniális,erre született.11 pont.
2008 jan. 16. - 22:52:37
2008 jan. 16. - 22:52:37
Egy kritika: "Walter Hill rendezése elképesztõ nagyot hasalt a pénztáraknál, hozzánk már csak vhs-en érkezett meg. Méltatlan a figyelemre? Frászt! Az indiánkérdést méltó helyen kezeli, mégis kerüli a ló túloldalára esés nyálas bocsánatkérését, Geronimo figuráját sem emeli piedesztálra, hús-vér alakjában közeliti meg az apacsok legendás vezérét. Munkájában felsejlik egy mára már kissé túlértékelt és romantikával átszõtt, ám való igaz, vitathatatlanul egyenesebb, tiszteségesebb, és igen érdekes kultúrával rendelkezõ nép szükségszerû eltûnése Amerika földjérõl, bár tették ezt a fehérek igen méltatlanul, és igen sok megérdemelt kritikát kiérdemlõn. Érezni a moziban a nosztalgiát, ahogy ezek a dolgok egyszer és mindenkorra eltûntek a prérikrõl, és ez, mint a mozi is bemutatja, nemcsak az indiánokat érintette, hanem jónéhány fehér sorsát is meghatározta. Szomorú érzés...
(...) A szinész gárda zseniális és Wes Studi maga a legenda, egyetlen nézésében több vadság és értelem van, mint az NDK westernek szereplõinek összeségében, illetve hadd emeljem ki Ry Cooder, az indián származású zenész remek zenéjét. Én a magam részérõl várnék még néhány indián-nagyságról mozit, de valahogy a mûfaj kihalóban: sajnos a mai generáció erre már nem éhes. Kár... mert íme, egy színvonalas feldolgozás amcsi melldöngetés és indián romantika nélkül, mégis tisztelettel bánva egy jobb sorsra érdemesebb néppel."
2008 jan. 16. - 22:10:33
2008 jan. 16. - 22:10:33
Az Egyesült Államok hadserege elõtt már minden õslakos indián törzs vezetõje letette a fegyvert és elfogadta az ultimátumot: rezervátumba vonulnak. Csupán egy maroknyi apacs törzs áll ellen a végsõkig.

Walter Hill nagyszabású, remekbe szabott western-klasszikusa a számtalanszor feldolgozott történetek közül kimagaslik mind látványban, mind pedig a történelmi hûség tekintetében. A Geronimo forgatókönyvírója mindent elkövetett, hogy a lehetõ legpontosabban idézze fel a Geronimo és maroknyi hadserege ellen folytatott emberfeletti hajsza minden fontos állomását, megismertetve a nézõt az amerikai hadsereg és az apacs vezér nagyszerû stratégiai érzékével.

A szabadság és az ellenállás jelképe Geronimo, az apacs indiánok legendás fõnöke. Törzsét rezervátumba terelték, ám a természet gyermeke képtelen elviselni a fogságot. Többször is kitör, mígnem tragikus véget ér az élete. Az indián törzsfõnök három amerikai tiszttel kerül kapcsolatba. Az egyik tiszt fiatal és becsvágyó. A másik veterán indiánölõ, de végül megtanulja tisztelni a törzset. A harmadik Geronimo skalpjára vadászik.