Gilbert Grape

Bakancslistához adom
What's Eating Gilbert Grape
amerikai romantikus dráma, 113 perc, 1993

Értékelés:

401 szavazatból
Szerinted?

Gilbert Grape egy a sok kisvárosi huszonéves közül, mégis különleges a helyzete. Egy élelmiszerboltban dolgozik zöldségesként. Ő számít a családfőnek, hiszen túlsúlyos édesanyja már ki sem tud mozdulni a házból. Ráadásul három testvére közül az egyik különösen problematikus eset. Arnie értelmi fogyatékos, túlérzékeny kamasz, aki csak rá hallgat, s akit csak ő tud kihúzni a bajból, amibe folyton belekeveredik. Gilbert és Arnie minden évben megbámulja az országúton tovaszáguldó lakókocsikat, hiszen ők nem mehetnek sehová. Ám egy napon az egyik lakókocsiból kiszáll egy lány, aki mindannyiukat kimozdítja a megszokott körforgásból.

Stáblista:

Szereplők

Gilbert Grape
Betty Carver
Bonnie Grape
Ken Carver
Tucker Van Dyke

Alkotók

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
5/10
pihes júl. 23. 15:07:51 5/10
Csak bemelegítettek ezzel, mára a legjobbak közé sorolhatók (LDC, JD).
Nem nagy film!

5/10
2/10
Owl ápr. 23. 14:18:12 2/10
A színészek nagyszerűen játszottak! A téma nem nagyon jött be, bár ha nagyon akarjuk, levonhatunk egyfajta tanulságot. Ami nem más, mint hogy MENEKÜLJ! Akinek van egy csepp esze és teheti, az húzzon el azonnal ebből a fertőzött környezetből. SPOILER Itt ugyanis nem a családot kell összetartani, hanem kényszerből? gondozót kell játszani. Az agybajos tamagocsi tesó és az agybeteg mama nem jó másra, mint tönkretenni mások életét. "Jobban kell vigyáznod az öcsédre!" Mondja ezt az egész nap kanapén fetrengő, magatehetetlenre dagadt-hízott anyuka. Szülői intelem a javából, kár, hogy aki adja nem nevezhető szülőnek.
Szóval vannak hasonló, ilyen-olyan elmebetegekről forgatott történetek, én ide sorolom a Jokert, a Legendát és ezt is. De itt is fel kell tenni a kérdést, akarok-e egy elmebetegről és környezetének drámájáról szóló filmet nézni? A téma nem ér annyit.
10/10
offtopic
Félkéz 2019 aug. 04. - 12:27:26 10/10
Nagyon nehéz sok jó film közül a legnagyobbat kiválasztani, hiszen annyi de annyi műfaj van. S értelmetlen is. Ez egy tökéletes film. Számomra az egyik legnagyobb. Egy csoda!
k11zoltan 2019 júl. 17. - 17:07:46
Jobb filmre emlékeztem.
Most nézve sajnos nagyon unalmas.
AdiRicka 2018 dec. 12. - 10:32:46
Nem rossz film, ahhoz képest, hogy szinte semmi sem történik, a történet szinte stagnál az egész filmben. Kiválóak a színészi alakítások és vannak jó pillanatok benne, a vége különösen tetszett de azért egy elég unalmas film, 6,5 pont.
2/10
Hematit1 2018 júl. 25. - 20:33:25 2/10
Nem akarom megnézni többet ezt a filmet! :(
Erika Racz 2018 júl. 23. - 11:40:43
Nagy élmény! Caprió csúcs...
ilali 2017 jún. 27. - 14:33:31
***SPOILER***
„- Ugye tudod milyen bátor volt az anyukád?”
Honnan tudná az ember annyi idõsen. Én negyven év múlva se tudtam. Csak újraéltem a helyzetet más szereposztásban. Kérdeztem a hivatalvezetõt: - Nekem, kire kell „rátörjem” az ajtót, hogy megértsük egymást?
Mondta: - Senkire. Ha egy anyának helyén a szíve, az esze, azt még elnézik esetenként. De gyerekeknél életbe lép a régi szabály, hogy a hivatalnak mindig igaza van.
A film nagyon jól ábrázolja ezt azzal, hogy egy közmû úgy van építve, hogy egy gyerek is fel tud rá mászni, de nem a kivitelezõt viszik el, hanem a gyereket.
***SPOILER VÉGE***
sexykex 2017 máj. 16. - 19:05:52
Néha azt kívántam, hogy éljen néha meg azt, hogy ne - mondja Gilbert a testvérérõl. Ha lett volna egy dilinyós öcsém én valószínûleg megöltem volna, annak ellenére, hogy nem mindig az értelmi fogyatékosok a leghülyébbek.
(Óriási film érdemes megnézni akár többször is.)
10/10
beldonbp 2017 ápr. 29. - 10:17:57 10/10
Benne van nálam biztosan a top 3 legjobb filmben. A színészi alakítások teszik naggyá a filmet. Jó színészek nélkül lehetne unalmas, de így zseniális lett. Di Capriora lehet mindent mondani, de ezt a karaktert így, majdnem gyerekként eljátszani...le a kalappal. Johnny Depp-rõl meg nem tudja levenni a szemét az ember lánya. Juliette Lewis-t is szeretem minden szerepében, és nagyon jó színésznõnek tartom. Viivienneszabo nagyon jól megfogja a film lényegét...a fõszereplõ menne, de nem mehet. Õrá épül a család élete. Belsõ küzdelem a vágy és kötelesség között. Végül a sors feloldja az ellentétet. :)
viivienneszabo 2016 nov. 16. - 12:32:12
Érdemes a régebbi hozzászólásokat elolvasni, ahol a film pozitívumait írják le a hozzászólók. Mély tartalommal bíró film, aki a Hollywoodi sablon filmeket szereti és arra vágyik, az el se kezdje. Aki szerint unalmas film és Johnny Depp karakterét unalmasnak találja, az nem tudja átérezni a karakter magányát, valamint azt a terhet amit a családja iránti szeretet valamint a szabadság vágya, az önmegvalósítás között vív. Nyilván ezért melankolikus a karekter és nem abban nyilvánul meg hogy szappanopera stílusban a földhöz veri magát. Aki pedig azt állítja, hogy Leonardo túljátssza a szerepét, nem találkozott még fogyatékkal élõ emberrel.... Nagyon szép és tanulságos, elgondolkodtató film. 10/10!!!
nandelecki 2015 jún. 08. - 01:29:00
Hangulatfilm. Kinek milyen felépítésû az ízlésvilága. Úgy tûnik én finnyás voltam hozzá, nem okozott maradandó élményt. Filmkezdetkor nagyon tetszett a belsõ monológsor, éreztem a film atmoszféráját, ami hamar el is tûnt. Azért voltak szegmensek, amik valóban hordoztak magukban drámaiságot. Csalódás, 5/10.
Chloe_9 2015 febr. 08. - 12:26:34 Előzmény buddyisrael
Jesszusom
balinth 2014 dec. 16. - 15:07:44 Előzmény buddyisrael
buddyisrael, neked valószínûleg az Éjjel-nappal Budapest és a Való-Világ kedvenc mûsoros. Ha annyira eláztál, hogy testnedveidet nem tudod bent tartani, javaslom, elõször célozd be a tükörképed. Nem vagyunk egyformák, különbözõ az ízlésünk, ez természetes, de a negatív vélemény is el lehet mondani kulturáltan.
ilali 2014 dec. 08. - 22:31:07
„mélyelemzés” helyett:
***SPOILER***
„B.: - Hiányozni fog?
G.: - Igen.
B.: - Jó.”
***SPOILER VÉGE***
2/10
buddyisrael 2014 nov. 11. - 18:42:03 2/10
ez megközelítette a nézhetetlent.a tré szinkron csak rátett, a szinkronrendezõt pofán hánynám.meg úgy mindenki mást is.unalmas, érdektelen, irritáló ostoba karakterek, semmitmondó cselekmény, nulla történet.a színészek sem dobnak semmit, depp egyszerûen közepes, dicaprio kínosan túljátssza.nevetséges volt, nem pedig megható.
spielberg 2014 jan. 26. - 13:38:23 Előzmény Csillaqua
az özvegyet játszó Mary S.katasztrófa..öreg is Depp mellé,ronda is hozzá,játszani se tud
7/10
Csillaqua 2013 nov. 30. - 15:59:31 7/10
Ezt a filmet csak DiCaprio miatt tudom valamire is értékelni. Amúgy elég uncsi alakítások vannak benne, az alap story amúgy jó.
3/10
Nótárius 2013 nov. 17. - 20:37:21 3/10
Már az elsõ néhány perc után, a részletek ismerete nélkül is, elég érthetõ volt, hogy mirõl fog szólni a film. Ezt különösebb meglepetések nélkül végigvitte a filmet. Nekem hiányzott egyes szereplõk karakterének, az emberi kapcsolataiknak, és azok változásainak megalapozott hitelessége. Ezért nem vitt magával a film, hanem külsõ szemlélõvé távolított. Számomra voltak kizökkentõen zavaró, életszerûtlen történések is. Például:

!!! *** S P O I L E R *** !!!
A kora este (?) kádban hagyott Arnie távolléte nem tûnt fel senkinek másnap reggelig az otthon maradt háromfõs családban?!? Ezalatt senki semmilyen célból nem járt a WC-ként is használatos fürdõszobában?!? A figyelmet az egész filmben, mindenkor magára vonó Arnie nem tesz semmit (zajongás, bármi), hogy „szorult” helyzetébõl szabaduljon?!?
!!! *** S P O I L E R vége *** !!!

Tiszteletben tartva mások ennél jobb véleményét, néhány nagyszerû alakítás hozta fel nekem 4/10-re a filmet. Mint látjuk csak Leonardo DiCaprio –t jelölték, férfi mellékszereplõként, Oscar- és Golden Globe-díjra!
Összevetésként: Leonardo DiCaprio másik korai filmje, az Egy kosaras naplója teljesen (10/10) lenyûgözött.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu