Glóbusz

Bakancslistához adom
magyar tévéfilmsorozat, 57 perc, 1993

Értékelés:

25 szavazatból
Szerinted?

Magyarország, a rendszerváltás után. Dr. Tőkés Géza egyetemi tanár nem akar elmaradni a nagy változásoktól, ezért kilép az egyetemről, és az anyósától örökölt tanácsi lakást megvásárolva nyeliskolát nyit. A Glóbuszban angolul, németül és oroszul lehet tanulni, és Tőkés professzor nagyon vigyáz rá, hogy iskolájában professzionális munkát végezzenek kollégái. Az angolt Lídia, a fiatal, harmincas, egyedülálló nő mellet a jóképű Boros Laci és a társtulajdonos szép, ám nem elég határozott lánya, Kata tanítja. A Glóbusz egy magánvállalkozás története, csak éppen nem a bürokrácia, hanem az emberi természet útvesztőiben játszódik. Szerelem, hűség, barátság, árulás és intrika, akárcsak az élet más területén.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
Pünkösdi Kató jan. 04. 21:15:09 Előzmény Lyanos
Szerintem akié az arany glóbusz, az a nyelviskola képviseli a minőséget. Nekem tetszik a sorozat most is nézem. Az igazgató, Lukács Sándor, vagyis Géza milyen igazakat mondott a nyelvtanulás fontosságáról már 1993-ban... A forgatókönyvírók tudhattak vmit. Eltelt 25 év és nem lettünk nyelvtudásbajnokok. Kell még vagy 20 év, hogy annyira menjen a nyelv, mint akár néhány afrikai országban...
mizuki 2014 máj. 07. - 10:30:13
Nem tudom követi-e még valaki a sorozatot, de vasárnaponta újra adják 21 h - tõl :) az M3-on.
Lyanos 2013 dec. 19. - 18:47:11 Előzmény Julcsa
Igen, a korabeli valóság hangulata benne van:
A nyelviskola vezetõje állandóan aggódik valamiért és folyton ideges
Csak Lidia lakásában van mûholdas TV, máshol nincs
A szereplõk gyakran utaznak tömegközlekedési eszközökkel; autója csak a menõ ügyvédnek van.

***** Spoiler *****
Azt végülis nem tudjuk meg, hogy pontosan mire is jó az arany glóbusz díj, ami annyira hajszoltak.
***** Spoiler *****
Lovas Jucus 2013 nov. 29. - 19:06:11 Előzmény dreamer1
Szia! Nem tudod véletlenül, hogy mi annak a számnak a címe, amikor Udvaros Dorottya (Lidia) Andersonnal táncol????
Köszi: Jucus
Julcsa 2013 nov. 21. - 17:28:35 Előzmény dreamer1
Nagyon örülök,hogy ismétlik,mindig megnézem valahányszor megy.
Szuperjók a színészi alakítások,jók a karakterek.
A rendszerváltás utáni idõk hangulatát adja vissza.
dreamer1 2013 nov. 20. - 21:35:24
De jó hogy megismétlik.Már vagy kétszer láttam de jó újra hiteles sztorikat nézni és igazi színészeket látni.
offtopic
sofi 72 2013 márc. 12. - 06:52:59
Dehogynem. :)
offtopic
capt.nemo 2013 márc. 11. - 21:41:51 Előzmény sofi 72
óó.. szóra sem érdemes.. :)
offtopic
sofi 72 2013 márc. 11. - 19:14:40
Én ezeken a net huszárokon már csak nevetek. Nevess velem te is!! :)) Egyébként én sem szoktam mindegyikre reagálni. Már csak azért sem, mert akkor majdnem az összes hsz-om a provokációkra való reagálásokból állna... De ezt éppen nem hagyhattam ki. :)

Amúgy kösz, hogy múltkor szóltál a film miatt. Álmomban sem gondoltam, hogy valaha egyszer még viszontláthatom a tv-ben!
offtopic
capt.nemo 2013 márc. 11. - 16:19:48 Előzmény sofi 72
( én olyan nickeknek nem is reagálok, akikbe mindenütt belebotlani.. ha valmitõl rosszul vagyok, az az hogy bármelyik topikba olvasok is bele, néhány ilyen arc mindenütt ott nyomul.. mindent ellepnek.. sajnálom hogy már a Glóbuszt is megfertõzték.. azt se tudják mi ez a sorozat, de az álrendszerváltás és hasonló szavakra egybõl ráizgulnak.. )
sofi 72 2013 márc. 09. - 16:12:16
Igen. Ebbõl a szempontból aktuális, hogy vannak manapság is nyelviskolák. Bár a "Glóbuszban" nem is a nyelviskola volt a lényeg, hanem maga egy vállalkozás elindításának bemutatása a rendszerváltás idején. Annak minden buktatójával, és pozitívumával. A "Glóbuszban" kézzel fogható a romlatlanság. Mindaz mellett, hogy a köpönyegforgatás legdurvább jeleit láthatjuk a filmben. A szereplõk "pálfordulásai" már groteszk méreteket öltenek. Mégis fényévekre van a mostani vad kapitalista hozzáállástól. Minden új, minden újdonság. Az emberek lelkesek, felszabadultak, de a régi idõk árnyai még jelen vannak, még nem tûntek el teljesen. A politikai/gazdasági helyzet aktuális bemutatása mellett pedig kellemes színfoltként sorakoznak fel a szereplõk a kis problémáikkal.

Már többször írtam, hogy nagyon elfogult vagyok a filmmel kapcsolatban, de állítom, hogy a személyiségek megrajzolása, és a színészek általi elõadása TÖKÉLETES! Fantasztikusak mindannyian!Persze a lelkesedésemhez valószínûleg hozzájárul az is, hogy a 90-es években voltam huszonéves, és film által keltett érzések, érzetek mind-mind ismerõsként köszönnek vissza minden egyes alkalommal, amikor újra látom.

Szóval nosztalgia, nosztalgia hátán a részemrõl! :)
Pünkösdi Kató 2013 márc. 09. - 14:32:26 Előzmény sofi 72
Hiába régi a sorozat, de mindenképp aktuális, hiszen most is vannak nyelviskolás, akár most is vannak hasonló problémák,ügyeskedések. Igaz, Tõkés annyira nem ügyeskedik, mint amennyit kinéznék belõle, de talán azért, mert nem mostani a sorozat. :)
Bánsági Ildikó nagyon hitelesen játsza a szerepét, olyan alárendelt nõt játszik, hogy az ember már azt hiszi, nem is feleség, hanem cseléd fizetésért. Tisztára azt hittem, hogy Tõkés kitalálja, vigye le a neje Pécsre, így meghiúsulna a hétvégi kirándulása.
Off: Igen, tudok kötni, azért írtam.
Vinogradov 2013 márc. 08. - 00:21:37
Bizony, és ez nagy szó annak ismeretében, hogy ugyanebben az idõszakban futott az MTV 1-en egy olyan széria is, amely éppen az életszerûtlenségérõl, a letargikus közérzetérõl és az elmaradhatatlan didaktikus monológjairól volt híres - vagyis kb. mindenben ellentéte volt ennek, kivéve, hogy abban is remek színészek játszottak - és a "Szomszédok" címet viselte.

Apropó, remek színészek: Kerekes Viktória szereplése a Glóbuszban külön ajándék számomra.

Én nagy kedvelõje vagyok az õ mûvészetének - hihetetlenül friss és mágikus játékstílusa van. Mostanában az Örkényben erõsíti a társulatot (Mácsai is, hozzám hasonlóan, alulfoglalkoztatottnak találhatja, mert egyre több darabban ad neki kitûntetett szerepet), de én egy idõben még a Jóban-rosszbant is képes voltam nézni csak miatta, ami azért nem semmi, hiszen utálom a szappant, ha meg magyar, akkor aztán fõleg! :)
10/10
Ledina 2013 márc. 07. - 23:22:47 10/10 Előzmény sofi 72
Imádom ezt a sorozatot, nagyon jók a karakterek, életszagú az egész. Jó párbeszédek, remek színészek,igazából úgy szól a hétköznapokról, hogy szórakoztat és nem válik unalmassá egy percre sem.
sofi 72 2013 márc. 04. - 20:14:05 Előzmény Pünkösdi Kató
:)

Sajnos a legutóbbi részrõl lemaradtam. :( De majd most! Ezen a héten figyelni fogok én is. Talán a "Glóbusz" volt az utolsó kis "sorozat", amit sikerült élvezhetõre összehozni. Nem értem, miért nem lehet ehhez hasonló filmeket készíteni manapság? Pedig annyi téma lenne, amit fel lehetne dolgozni.

És ez a film annyira a miénk! :))

Off
Jót mosolyogtam azon, hogy kötögetsz. (ha nem viccbõl írtad?!) Persze nem rajtad, hanem magamon. Én is annó nekiálltam az elsõ terhességemnél. Elhatároztam, hogy én is IGAZI anyuka leszek; kötök, horgolok, és hímezni fogok... De nem jutottam tovább az egy sima egy fordított szakaszon. Az is olyan szoros lett pár sor után, hogy csikorgott a kötõtû. :DDD A horgolásról ne is beszéljünk...

Irigyellek, ha tényleg tudsz kötni és horgolni!
Pünkösdi Kató 2013 márc. 01. - 20:40:51 Előzmény sofi 72
Tetszett, hogy a piti kis ügyvéd, vagyis Szirtes Gábor jól befûtött Tõkésnek, hogy Katit ha feleségül veszi, akkor maradjon csak az iskolában, mert csak tõle tud megtanulni angolul. Szerintem is nagy poénok vannak benne, és tetszik az is, hgoy a nyelviskola dolgozói hogy összetartanak. Délutáni kávé, esti vacsora, az más kérdés, hogy mi fog kiderülni a háttérban. Én már nem emlékszem a végkifejletre, így minden rész nagyon izgalmas.
Pünkösdi Kató 2013 márc. 01. - 20:36:55 Előzmény fáklyás menet
Engem nem zavar a képminõség, mert tudom, hogy az akkori Bp-rõl szól, furcsa lenne az ilyen filmet nézni 2013-as képminõséggel. Nekem is tetszik a sorozat, jó látni, hogyan indul be egy vállalkozás, ez is nézõpont, ahogy Tõkés vezeti. Lukács Sándor igazi nagy színész, rajta nem látom, hogy szerepe van, hanem õ maga az iskolaigazgató. Udvaros Dorottya, Bánsági Ildikónak is hihetõ a karaktere, a piti ügyvéden annyit lehet nevetni, olyan kis kétszínû. :))
adamnagysweetmovie 2013 febr. 22. - 15:58:55
"Csupán leírtam egy tényt. :)"
offtopic
sofi 72 2013 febr. 21. - 22:38:35
Nem szeretem, ha a mondanivalómat bárki is megmagyarázza, azt meg pláne nem, ha meghazudtolnak. Nem állítottam semmit. Semlegességet meg fõleg nem. Csupán leírtam egy tényt. :) Azt meg, hogy ki mit gondol a véleményem mögé; engem hol...? :D

Amit mondtam, megmondtam; NEM politizálok filmes fórumon!! Privátban sem!!

Javaslok egy kellemes hûtõfürdõt az esti lefekvés elõtt.

Jó éjszakát! :)
offtopic
adamnagysweetmovie 2013 febr. 21. - 22:11:03
Egyébként nagyonis azt gondolom, álrendszerváltásnak nagyon egyfajta politikai nézet szokta leminõsíteni...
Bármennyire is állítja, semlegesen írta. De hagyjuk, nem akarok (fõleg itt) jobban belemászni.
Összes hozzászólás
Swing Karácsony Gájer Bálinttal
Swing Karácsony Gájer Bálinttal

Gájer Bálint először ad koncertet a MÜPÁ-ban december 7-én.

Jegyvásárlás