Glória

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott magyar tévéfilm, 107 perc, 1982

Értékelés:

31 szavazatból
Szerinted?

A gyemekkora óta zárdában élő Glória nővér, azaz világi nevén Tarr Ilona sorsát követhetjük nyomon abban az 1948-at követő történelmi helyzetben, amikor feloszlatták hazánkban az apácarendeket. Az Örkény István művéből készült tévéjáték ennek a különleges sorsnak a valóságát mutatja be, lírai szépséggel. Glória 26 évesen kikerül a zárda zárt és - lelki és mindennapi értelemben vett - biztonságot nyújtó világából egy átrendeződő, változó értékrendű valóságba. Konfliktusok során - egyéniségét és tisztességét mindvégig megtartva - találja meg végül helyét a mindennapi emberek között.

Stáblista:

Szereplők

Főnökasszony
Immaculata
Krizsáné
Házi néni
Balassáné

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
euTanázia 2019 jan. 08. - 20:54:43 10/10
Szerettem ezt a filmet, Zsurzs Kati játékának tisztaságát, jó érzés maradt utána.
10/10
marie1 2015 nov. 21. - 01:57:19 10/10
Nekem is nagyon tetszett a film. Péntek estém szabad lévén elõször megnéztem a Liza a rókatündért. Sokan ajánlgatták, mert hogy milyen jó és modern. Nem volt rossz az sem, de valami nagyon alapvetõ dolgot hiányoltam belõle. Poénos volt, mert ma mindenbõl viccet csinálnak, fordulatos volt, tele filmtrükkökkel. A maga módján még romantikus is... Mégis valami nagyon elemi dolog hiányzott belõle. Az õszinteség, a lélek, az alázat. A szereplõk játéka nem tudott belevonni a film légkörébe. Aztán késõ este véletlenül kapcsolgattam a TV-t és szerencsére a Glória háromnegyedét sikerült "elkapnom". Összehasonlíthatatlanul jobban tetszett. Sallangmentes, trükköktõl mentes, nagyon finom ábrázolás a rendezõ és a színészek részérõl egyaránt. Zsurzs Kati játéka annyival meghittebb, bensõségesebb, õszintébb, mint 30 évvel késõbb Balsai Mónié, hogy szinte össze sem lehet hasonlítani. Pedig annak idején mindenki azt mondta, hogy Zsurzs Kati csak az anyja miatt "fut". Pedig szerintem remekül formálta meg ezt a szerepet...is. Mint annak idején az Abigélben Gina zárdatársát. Míg a "Glóriát" többször megkönnyeztem, annyira felemelõ volt témájában és a kivitelezésben is. a Rókatündérnél csak végignéztem...és a végén is a sok trükkmestert, külföldi stáblistát és a halom támogató reklámját.
Még fiatal vagyok, de nem tudom, hogy valaha megszokom-e a 2000-es évek filmgyártását és színházát, vagy örökre nosztalgikusan nézem majd az elõzõ század filmjeit...Szerintem az utóbbi.
olahmiki1959 2015 jan. 23. - 18:59:56
Olyan jó volt látni egy szép, elgondolkodtató, az emberi helytállásról szóló, kitûnõ színészi alakításokkal fûszerezett filmet, amelyben az apácák nem perverz, kéjvágyó õrültek, a papok pedig nem pedofil hajlamú, titokban alkoholista, drogos gazemberek, - mint ahogyan a mostanában készült amerikai filmekben rendre ábrázolják õket, - hanem jólelkû, segítõkész, a történelem viharaiban, a nehézségek közepette is helytálló, értékes emberek...:)
Jó lenne minél több ilyen felemelõ filmet látni, - bár lehet, hogy ehhez Örkény István, és Szabó Magda kaliberû írókra, forgatókönyvírókra lenne szükség, - de nagyon...:)))
10/10
Nelli Szunics 2015 jan. 23. - 13:11:44 10/10
Csodálatos alakitások, imádom magyar szinészeket. Sallangmentes, elgondolkodtató, megható.
10/10
Lympha 2014 dec. 26. - 12:00:19 10/10
Nagyon tetszett, és emiatt el is fogom olvasni a regényt. Akik nem ismerik, azoknak annyit tudok írni a filmrõl, hogy jó értelemben véve egyszerû, elgondolkodtató.
dreamer1 2010 febr. 09. - 13:56:25
Nagyon jó feldolgozása a regénynek a televíziós változat.
A szerepekben mindenki telitalálat.
Szerencsére felvettem.