Gondviselés

Bakancslistához adom
Providence
francia-svéd filmdráma, 110 perc, 1976

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

Stáblista:

Szereplők

Claude Langham
Sonia Langham
Kevin Woodford
Clive Langham
Helen Wiener
Dave Woodford

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
koromiska 2013 jan. 25. - 16:49:56 10/10
Alain Resnais legutóbbi filmjét, a Gondviselést, bemutatásakor (1977) a sajtó, fõként a francia és a nyugatnémet, általában elismeréssel, sõt lelkesen fogadta. Szinte ünneprontásként hatott a La Tribune de Lausanne kritikusának, Freddy Buache-nak a véleménye: „Technikai tökéletessége, a társadalmi terrorhangulat közepette kaleidoszkópszerûen szervezõdõ fantazmák koreográfikus játékai ellenére a Gondviselés, véleményem szerint, Resnais leggyöngébb filmje, minthogy a történet kuszasága esztétizáló zûrzavar csupán, a banálisan szokványos pszichológiát a rendezõ hiába igyekszik mélynek föltüntetni.”

A Gondviselés egyik kulcsjelenetében azt mondja Claud: „Milyen nemes sport a labdarúgás! Micsoda gyönyörûség szemünknek! Akkor is, ha fogalmunk sincs róla, hogy mire jó.”
Coleman 2012 ápr. 14. - 16:25:48
Általában nagyon szeretem Alain Resnais filmjeit, ez egy igen híres, agyondíjazott darabja, és õszintén tudom utálni. Sekélyes, kusza, a mûvészfilm teljes kimerülése. Hiába próbálják eladni az egészet egy olcsó magyarázattal, ettõl még pont az, aminek látszik. Szerencsére néha van benne humor, akad benne pár ragyogó részlet, Gielgud emlékezetes alakítást nyújt és az utolsó rész valamelyest helyre rakja az elõzményeket, sõt, egy igazán nagy filmet ígér, aztán véget is ér. Olyannyira nyitott mû, hogy már szinte teljesen tartalmatlan (miközben persze egyáltalán nem nyitott, ugyanakkor valóban tartalmatlan, rengeteg lehetõséget ad a belemagyarázásokra, ez esetben indokoltan, hiszen egyébként nemigen lenne mirõl beszélni a film kapcsán).
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu