Gonosz falu

Bakancslistához adom
The Gathering
16 éven aluliak számára nem ajánlott angol-amerikai horror, 83 perc, 2002

Értékelés:

101 szavazatból
Szerinted?

Cassie (Christina Ricci) amerikai turistalány egy angol faluban, ahol éppen egy ősi templomot tártak fel. A szenzációs felfedezéssel egyidőben két fiatal tragikus baleset áldozatává válik, Cassie túléli. A család, aki a balesetet okozta, magához veszi a gyógyuló lányt, aki emlékezetkieséssel küzd. Álmában furcsa figurák jelennek meg. Nem tudja, hogy a múltból jönnek látomásai, vagy a jövő hírnökei. Dan (Ioan Gruffudd), a szomszéd fiú érdeklődést mutat a lány iránt és segíteni akar gyógyulásában. A faluban is egyre titokzatosabb dolgok történnek. Mintha az elfelejtett templom az emberek összes szenvedélyeit összegyűjtő hely lett volna évszázadokon keresztül.

Stáblista:

Szereplők

Cassie Grant
Simon Kirkman
Dan Blakeley
Marion Kirkman

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
gladiolus 2017 nov. 27. - 07:21:35
Sem a címmel, sem a horror mûfajjal nem értek egyet ennek a filmnek az esetében. Inkább egy nagyon jó misztikus thrillernek mondanám, és egy sokkal találóbb címet kellett volna neki adni, összhangban a tartalommal. Mert így sajnos aki felületesen olvassa, azt hiszi, egy gagyi horrorral van dolga, és továbblép, pedig ezt a filmet kár lenne nem megnézni.
Az alapkoncepció nagyon is zseniális, az emberiség egyik elég undorító tulajdonságára épít, a passzív kíváncsiságra, bámészkodásra, és mások nyomorán való élvezkedésre.
Mindig is voltak és lesznek ilyen emberek, akik nem segítenek a bajbajutottakon, hanem átlépnek rajta, és szinte várják a pusztulását, mert szórakoztatja õket.
Legjobb példa erre az, ahogyan az a szegény pap is meghal a forgalomban, senkinek még csak meg sem fordul a fejében, hogy meg kellene állni segíteni.
A titokzatos miliõ, a sejtelmes díszletek és a baljós titkok végig fenn tartják az érdeklõdést, és nagyon találóan bamba, és érzéketlen arcú embereket sikerült összeválogatni.

És tényleg van abban valami, hogy sok bûnös dolog fonódik a katolikus egyház köré. Érdekes. Talán azért, mert a gonosz ellenpólus is az egyház ellen, sõt az egyházon belül dolgozik. Gonosz és jó ember mindenhol található, bármely vallás és egyház tagjai között.

SPOILER****************

Amikor a lányt lelövik, akkor szerintem nem hal meg, mivel ezek az emberek halhatatlanok. De mivel még kialakulatlan a további sorsa, beáll a csoportba, viszont látni lehet, hogy már lesüti a szemét, és nem bámészkodik, mint a többiek, mert valami végérvényesen megváltozott. A gyerekek megmentésével valóban feloldozást kaphat a bûne alól, tehát logikus módon késõbb távozhat a csoportból. De ez akkor még, amikor lelövik, nem zajlik le azonnal, gondolom, még kell hozzá a Nagyfõnök engedélye is. És mivel misztikus filmrõl van szó, amiben nem kell racionalitásokat keresni, teljesen elfogadható, hogy a kissráchoz még visszalátogat egy percre, hogy elbúcsúzzon. Aki nem földi halandó, az megtehet ilyesmit.

SPOILER VÉGE************
5/10
Újvállalkozó 2014 nov. 06. - 20:26:22 5/10 Előzmény Millagro
5/10

Hát igen, a címnek semmi köze a történethez. Tetszett a csattanó a végén, bár annyira nem nyûgözött le.

SPOILER
Azt tényleg nem értettem, hogy a kis srácot miért akarja megölni, mert magára emlékeztette? És azért molesztálták mert valami rosszat csinált? A kutyáját miért ölte meg? Akkor még nem is élt, vagy tudta, hogy nem fog már visszatérni? Vagy mert gyerekkorában is volt egy kutya, aki bántotta? grrr....pedig az alapötlet érdekesnek ígérkezett! A vége pedig tényleg úgy néz ki, hogy hozzácsapták azt a 2 perces beszélgetést a fiúval meg, hogy eltûnik a szobor...eredeti az lehetett, hogy nem változik semmi, újra beállt közéjük.
MolnarErik 2012 okt. 13. - 21:32:57 Előzmény pb69
A sztori egyértelmûen a bolygó zsidó legendájának parafrázisa. A lényege, hogy nem engedte megpihenni az üzlete elõtt a keresztet cipelõ Jézust, aki megátkozta, örök életet adott neki, de sohasem pihenhetett meg, folyton vándorolnia kellett (a félreértések elkerülése végett, ez természetesen nem evangéliumi történet). Bár a bûnt és a bûntetést is kicserélték, a hasonlóság sztem elég egyértelmû. A legnagyobb különbség, h itt bûnük újra és újra elkövetésére vannak kárhoztatva.
SPOILER
A végével kapcsolatban. Sztem az lett volna az eredeti vége, h a csaj nem tud meghalni, hiába áldozta fel magát a fiúért, mert számára nincs bocsánat, de gondolom nem fogadták pozitívan a tesztvetítéseken, ezért odarakták azt az elporladós jelenetet, meg hogy megjelent szellemként, jelezve, h megváltotta bûneit. Viszont az eredeti jelenet sem vágták ki (gyanítom, mert újra kellett volna forgatni).
Más. Egyébként a gyilkosságok kapcsán én totál igazat adtam a palinak. Gyanítom, h az alkotók és éreztek ilyesmit, ezért rakták aztán bele, h ártatlanokat is fel akar robbantani, meg h a kisfiút is meg akarja ölni. Aminek egyébként semmi értelme, hha magára emlékezteti.
8/10
zetorka 2011 aug. 30. - 19:36:50 8/10 Előzmény pb69
SPOILER
néztem most vasárnap este a Goya kísérteteit és az jutott eszembe, hogy elég népes lehetne egy ilyen "gyülekezet" a valóságban, rengeteg kínzásnál, kegyetlenségnél, kivégzésnél vannak ott bámészkodók, akiket nem a szánalom vezérel. Azt hiszem amúgy az ilyesmi tényleg komoly bûn, kíváncsian figyelni más nyomorát, segítséget még gondolatban sem adva. Az ember egyik legszebb tulajdonsága a szolidaritás érzése, még akkor is ha ténylegesen nem tud tenni semmit.
7/10
pb69 2011 aug. 20. - 12:14:50 7/10
Nem, nem annyi volt a hibájuk.
Nem vagyok keresztény, de megpróbálom az õ szemszögükbõl megközelíteni a dolgot: a megváltnak, akit megszégyenítettek és kínhalálra ítéltek, a kivégzésén többen is részt vettek és voltak közülük olyanok, akik ezt nem tiszteletnyilvánításból vagy együttérzésbõl, hanem merõ kíváncsiságból tették. Ezek a bámészkodó emberek ezzel tiszteletlenül viselkedtek, valamilyen szinten megalázták Krisztust, ezért kivívták az egyház haragját. Ezt tetézték még azzal, hogy eszükbe sem jutott megakadályozni vagy csak legalább tiltakozni a jogtalan és kegyetlen folyamat ellen. Ez összességében sok komoly bûn, amiért kárhozottak lettek.
Ha akkoriban hithû keresztény lettem volna, akkor én biztos így értékeltem volna ezt.
9/10
nikato 2011 aug. 20. - 11:39:42 9/10
Helyenként tényleg kissé zavaros, de jó kis film! :)
Millagro 2011 aug. 20. - 10:32:08
Gonosz falu... Na erre inkább nem írok semmit, tipikus magyar címadás, igazán csak az lehet benne furcsa, hogy nem szerepel benne a rejtélyes szó.

SPOILER
Sajna lemaradtam az elejérõl, de akkor most tényleg annyi volt csak a bûnük, hogy amikor a keresztre feszítés volt, nem szóltak be a fegyveres katonáknak?
7/10
pb69 2011 aug. 19. - 15:20:39 7/10
SPOILER!
Igen, szellemek nem lehetnek, ez biztos. Viszont engem annyira nem gyõzött meg ez az eltûnés/feltûnéses dolog. Ha én gyilkos lennék akkor azért frusztrálna a tucatnyi szemtanú. De végülis mindegy, mert amiket mutogattak fényképen tragikus eseményeket, azok "publikusak" voltak.
Az bámészkodók nincsenek mindig csoportban. Vándorolnak eseményrõl eseményre és csak ott verõdnek össze. Pl. Dan (vagy hogy hívták) is külön mászkált meg Cassie is csomószor találkozott külön-külön a csoport egyes tagjaival.
Magát szerintem egyszerûen nem ismerte fel. Valóban furcsán hangzik, de mondjuk sok esetben én sem ismertem fel a szignifikáns hasonlóságot az alakok és az emberek közt (Cass pont ilyen volt), inkább amolyan utalások voltak hogy ugyanazok.
A csávó meg lehetett volna normális, persze, csak nem úgy nézett ki és viselkedett. Ha én jól ismernék vkit akkor csak feltûnne, hogy furcsán viselkedik és próbálnék utánajárni a problémáinak. Azon az emberen tökéletesen látszott, hogy amolyan kiközösített, bolondnak nézett, lecsúszott, mások számára érdektelen és közömbös alak. Ezért nem kellett volna úgy beállítani mint egy mindenki által jól ismert embert. De ez sem tragédia a sztoriban, csak megjegyeztem.
Azt tudom, hogy nem halhatnak meg, csak arra gondoltam, hogy Cass már megmentette a srácot (legalábbis sokat tett ezért), amikor lelõtték, tehát akár már meg is halhatott volna. Jobb lett volna kihagyni azt a jelenetet amikor újra ott áll a csoportban. Jöhetett volna rögtön az, hogy "elporlad" a dombormûrõl, úgyis mindenki értette volna a célzást.
8/10
zetorka 2011 aug. 19. - 13:21:14 8/10
Tetszett ennek a filmnek a hangulata, de ha nem nézek ide be tuti nem nézem meg a félrevezetõ cím miatt.

Egyébként többször megfigyeltem már azt az érdekes jelenséget, hogy a legjobb horror/thriller ötletek mindig összefüggnek a katolikus vallással...

SPOILER!!!
nem lehetnek szellemek, hiszen rajta vannak mindenféle videón meg rajzon... szóval látni is lehet õket. Csak tök jelentéktelenek és nem jegyzi meg õket az ember, meg tudnak feltûnni/eltûnni. Örök kárhozatra vannak ítélve, ezért nem halhatnak meg ha elüti/lelövi õket az ember. A hiba inkább csak ott van, hogy ha ezek az emberek mindig csoportban vannak, és mindig tragédiáknál bámészkodnak, akkor mit keresett Cassie tök egyedül az autóúton? Na meg persze amit itt már említettek, hogy saját magát hogy-hogy nem látta a fotókon?
A végén pedig már tök egyértelmûen szellem, mert feloldozást nyert és húzhat a mennybe, csak még elköszön, hogy legyen valami szép megható pillanat a filmben.
A pszichopata csávó meg simán lehetett tök normális mielõtt bekattant.
7/10
pb69 2011 aug. 19. - 11:03:22 7/10
Tegnap nekem sem volt jobb dolgom, úgyhogy megnéztem a filmet, kedvelem a horrort. A cím engem is félrevezetett, teljesen másra számítottam. Azért kellemetlen ez a jellegû félrefordítás, mert eleve megvezeti a nézõt, aki így mást vár az adott filmtõl és nagy eséllyel csalódhat benne emiatt. Na de mindegy...
Összességében a film alapötlete nagyon jó és kreatív. A megvalósítás se vészes, de helyenként igencsak elkapkodott és logikátlan.
SPOILER!!!
A legnagyobb logikai probléma szerintem az, hogy valójában mik/kik is ezek a bámészkodók. Szellemek nem lehetnek, hisz Cass közéjük tartozik és õt elütötték, látták, kommunikáltak vele, stb.. Ráadásul a colos társa még ki is nyír egy zsarut. Ebbõl az következik, hogy öröklétre kárhoztatott emberek. Ez jól is passzolna a képbe, viszont a tragédiák során soha senki nem veszi õket észre, ami azért hülyeség. Még az, hogy nyilvános kivégzéseken vagy hasonló helyszíneken nem tûnnek fel, az érthetõ és valószerû. De az, hogy egy magányos sorozatgyilkos fittyet hány arra, hogy egy tucat ember tanúja a bûneinek...na ez irreális.
A vége egy kissé zavaros a sztorinak. Casst lelövik, de úgy tûnik még azt is túléli és újfent csatlakoznia kell a csoporthoz. Ezután elköszön a sráctól és azt mondja neki, hogy õ is fel lett oldozva, tehát mégsem kell visszatérnie a csoporthoz, majd mire a fater belép, már el is tûnik. Most akkor valójában meghalt amikor lelõtték, "felmentett" lett, csak a srác képzelte hogy ott van? Vagy még túlélte a lelövést és leélheti hátralévõ életét halandóként e világon? Zavaros egy kicsit.
Szintén logikai bakinak mondható a sorozatgyilkossá váló autószerelõ esete. A falu lakói (ill. a rendõr szerint) áldott jó embernek állítják be, akit mindenki ismer és ártalmatlan. Valójában pedig lerí róla hogy egy idegbeteg pszichopata, aki csak az alkalomra vár. Senki nem beszélt vele, senki nem ismeri a múltját, a körülményeit? Akkor meg miért úgy festi le a rendõr mint ha mindenkivel olyan húde jóba lenne?
SPOILER VÉGE!
Azért ezeket leszámítva ha vki kedveli a misztikus vallási sztorikat, annak kötelezõ a darab, de másoknak is ajánlható. Ha nem egy tipikus amerikai álarcosbácsis/szörnyeket és zombikat kaszaboló horrorra számítunk, akkor kellemes idõtöltés lehet. Bár az kétségtelen, hogy kicsit igényesebb hozzáállással sokkal jobbat is ki lehetett volna hozni az ötletbõl.
10/10
Geri23 2011 aug. 19. - 09:46:29 10/10
tegnap este megnéztem a filmet és kifejezetten jól szórakoztam rajta! Nekem tetszett!
offtopic
Ford Mustang 2011 aug. 19. - 03:05:06
Ez biztos is.
noga 2011 aug. 19. - 00:52:17 Előzmény oldbone
A "Gyülekezet" magyarul szerintem is mást takar. A "Bámészkodók" esetleg elment volna. Vagy, ha kicsit jobban ragaszkodnak a tükörfordításhoz, akkor max. "Csoportosulás". De semmiképp sem "Gonosz falu"! De tudjuk, nem ez az elsõ elfuserált magyar cím. S félõ, hogy nem is az utolsó! :(
Ford Mustang 2011 aug. 18. - 17:13:29
Szerintem is, egyértelmûen.
oldbone 2011 aug. 18. - 17:11:41 Előzmény bunndda
Szerintem is nagyon rossz a cím, bár a „Gyülekezet” sem igazán jó. Szerintem ui. itt egy olyan bámészkodó embercsoportot látunk, akiket a mások tragédiájával nem törõdõ, közönyösség jellemez.
Az elejét sajnos nem láttam, itt az ideje, hogy megnézzem, mert sokakkal ellentétben jónak és elgondolkodtatónak tartom. Azonkívül inkább misztikus thriller, mint horror.
9/10
Bogoj 2011 máj. 12. - 13:09:32 9/10
"Cassie (Christina Ricci) amerikai turistalány egy angol faluban, ahol éppen egy õsi templomot tártak fel. A szenzációs felfedezéssel egyidõben két fiatal tragikus baleset áldozatává válik, Cassie túléli."

nem tudom, ki írja ide a tartalmakat, de hogy ezt a filmet nem látta, az biztos. a temmplomfeltárás és a baleset nem egyidõben történik. elõbb a baleset, és annak következtében a feltárás. cassie-t teljesen más jellegû baleset éri, az övé a harmadik baleset az említett kettõ, és a feltárás kezdete UTÁN.

a címadás meg egyszerûen nevetséges. sokáig a címe miatt nem néztem meg, azt hittem, valami zombis baromság. végül mégis megtekintettem (igazából christina ricci miatt:-), és kellemes csalódás ért. a film nem túl mozgalmas, de elég eredeti, és gondolatébresztõ ahhoz, hogy végig lekössön. voltak benne hibák, de azokon túl lehet lépni.

SPOILER
a kíváncsiskodók nem lehettek szellemek, mert akkor cassie is az lett volna, ergo nem tudták volna elütni, lelõni...
viszont ennek ellentmond, hogy a többi ember mintha nem látta volna õket...
amikor cassie felismerte dant a szoborcsoportban, hogy-hogy saját magát nem látta? hisz ott állt közvetlenül dan mellett.
flor85 2011 márc. 22. - 22:01:40
Megnéztem, letudtam...ebben a filmben még Christina Ricci is roppant idegesítõ és szánalmas volt...a film csak szimplán szánalmas és unalmas
6/10
Jagdglück 2011 febr. 27. - 11:17:42 6/10
Párszor láttam belõle részleteket, gondoltam most megnézem egybe. Khmm..nem igazán erre számítottam:)
bunndda 2011 febr. 27. - 00:49:07
Most már aztán tényleg nagyon elegem van azokból akik az idegen nyelvû címeket magyarra "fordítják". Szeretném látni a pofájukat. Kik ezek a barmok?!
Értem én hogy hangzatos címet akarnak adni, de sokszor teljesen félrevezetõ.
A filmben a falu nem gonosz. És ez nem spoiler.

The Gathering - A Gyülekezet. Ez a címe. A "Gonosz falu" címmel teljesen félrevezettek az idióták. Sokáig más elképzeléssel néztem a filmet.

Amúgy a film nézhetõ. És ha kitöröljük a fejünkbõl a Gonosz falut, akkor még sokkal élvezetesebb.
7/10
ceia 2011 febr. 26. - 21:36:51 7/10
Nekem tetszik, nyugis film - jó este. Ricci pedig már eleve nézhetõ, film nélkül is :]
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu