Gorillák a ködben

Bakancslistához adom
Gorillas in the Mist: The Story of Dian Fossey
15 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai filmdráma, 125 perc, 1988

Értékelés:

195 szavazatból
Szerinted?

A távoli Afrikában, a ruandai erdők mélyén hegyi gorilla családok élik boldog életüket. Közöttük egy nő, akinek különleges módszereivel sikerül elnyernie az állatok bizalmát. Utánozza hangjukat és mozdulataikat, leveleket rágcsál, s közben mindent megtud a gorillákról, amit csak ember megtudhat róluk. Dian Fossey 18 évet töltött a gorillák tanulmányozásával Ruandában. Az évek során olyan közel került hozzájuk, mint előtte senki más. Michael Apted saját könyve és a National Geographic egy cikke alapján rendezte meg filmjét a tragikus sorsú Dian Fossey lenyűgöző életéről.

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • Golden Globe-díj

    1989
    Legjobb filmzene: Maurice Jarre
  • Golden Globe-díj

    1989
    Legjobb színésznő - drámai kategória: Sigourney Weaver
  • Golden Globe-díj

    1989
    Legjobb film - drámai kategória jelölés
  • Oscar-díj

    1989
    Legjobb hang jelölés
  • BAFTA-díj

    1990
    Legjobb operatőr jelölés: John Seale
  • Oscar-díj

    1989
    Legjobb vágás jelölés: Stuart Baird
  • Oscar-díj

    1989
    Legjobb adaptált forgatókönyv jelölés: Anna Hamilton Phelan
  • Oscar-díj

    1989
    Legjobb filmzene jelölés: Maurice Jarre
  • Oscar-díj

    1989
    Legjobb női főszereplő jelölés: Sigourney Weaver

Hozzászólások

Szerinted?
csicso82 2019 márc. 08. - 22:44:19 Előzmény SzVanda
Hasonló okok miatt nem járok én sem állatkertbe, szinte fáj ránézni azokra az élőlényekre akik hatalmas területekhez szoktak és pár négyzetméteren szenvednek.
Oh jajj 2017 szept. 04. - 01:19:51
Nagyon jó film. Amikor elõször adták a tévében, felvettem. Még VHS világ volt. Talán kétszer, ha megnéztem, többé soha. Szóval van benne valami.
gladiolus 2017 szept. 03. - 18:22:23
\" Az ész az embernek nem azért adatott, hogy a természet felett uralkodjék, hanem hogy azt követni, s annak engedelmeskedni tanuljon. \"

Eötövs József
Staminah 2016 szept. 13. - 12:47:54 Előzmény SzVanda
Teljesen egyetértek veled!
A környezetem, a családom, bár jó emberek, sokszor mondják, ez már túl sok, amit mûvelek. Isteni szerencse,hogy a kedvesem megértõ - én sem tudok otthagyni egy állatot szenvedni - találok kutyát, macskát, bármit, s viszem haza - gyermekként, felnõttként is.
Nem tudnék tükörbe nézni többé, ha nem segítenék, ha meg sem próbálnám...
k11zoltan 2015 szept. 19. - 12:31:51
Tetszett.
cellasto 2015 szept. 15. - 13:44:00
épp így vagyok vele én is
mindig elkap az ideg az emberi butaság és brutalitás miatt
fossey egy hõs
pont úgy,mint joy és george adamson
offtopic
SzVanda 2014 szept. 25. - 14:58:22
õ a kedvencem
offtopic
SzVanda 2014 szept. 25. - 14:40:21
Pedig csak ennyit kéne tenni: emberségesnek lenni
offtopic
SzVanda 2014 szept. 25. - 14:39:01
szomorú látvány, nem?
offtopic
SzVanda 2014 szept. 25. - 14:37:17
Egyszer láttam pár éve, megvolt dvd-n. Azért írom, hogy "volt", mert az elsõ adandó alkalommal elajándékoztam. Még a borítójára sem bírtam ránézni. És nem azért mert nem tetszett. Kicsit furcsa leírni most ezt a szót: "tetszett", mert mi tetszene bárkinek is ebben a történetben? Barbárság, kegyetlenkedés, közöny.
A színészi játék jó, de képtelen lennék mégegyszer végignézni, ezért inkább elajándkoztam. Gyorsan.

Igazából nehezen tudom megfogalmazni, hogy mit érzek. Dühöt, bánatot, elkeseredést, szánalmat, vagy mindezt egyszerre.
Nem szeretek állatkerbe sem járni, azóta, amióta láttam egy jegesmedvét: állt egy helyben, és "dölöngélt" amikor náhány óra múlva arra jártunk, még mindig ugyanott, ugyanezt csinálta. Valahogy annyira szomorú látvány volt, hogy azóta nem tettem be oda a lábam. Kicsi volt a helye (õk nagyon sok km-t gyalogolnak naponta), csúnya a bundája. Nagyon rossz emlék még így pár év elmúltával is.
Én szeretem az állatokat, és nem gyûlölöm az embert. Sok jó embert ismerek. Ezért régen nagy mártírként úgy gondoltam, majd én megpróbálok mindenféle emberrel megértõ lenni, és megérteni mit miért tesz. De nem ment. Próbáltam a facebookon segíteni - több száz állatszeretõ emberrel együtt - az állatokon, de azt vettem észre, hogy már egész nap ezzel foglalkozom, a páromnak csak "fújtam" a magamét, csak errõl beszéltem, sírtam, szitkozódtam, izgultam napokig egy-egy eset miatt. Reggel ahogy felkeltem már a facebookon indult a napom, és éjfélkor még ott ültem elötte. Egyszóval nem ment. Hetekig tartott mire "kihevertem" egy-egy elpusztult állat hírét, örültem ha sikerült megmenteni egyet, de rögtön jött a következõ tíz-húsz bajba jutott. Nem bírtam csinálni, szó szerint nem bírtam lelkileg.
Úgy döntöttem, hogy nem nézek ilyen képeket, nem lépek be a facebookra (az itteni környeztemben lévõ állatoknak segítek, ahogy tudok) stb.stb.
Rájöttem, hogy nem tudok nem látni ilyeneket. Elég ha kilépek az utcára.
(Pár hete kint álltunk a párommal az erkélyen (városban lakunk az 5. emeleten) és a szemünk elött ütöttek el egy kutyát, mert a gazdája nem pórázon sétáltatta, és a kutya nem volt épp szófogadó. Ezt onnan is tudtam, hogy kb elötte egy héttel, vasárnap is erre sétáltatta a kutyát, szintén póráz nélkül, és a kutya kirohangált az útra. A gazdinak szinte toporzékolva kellett visszahívnia, még mondtam is a páromnak akkor, hogy ez egy b...m, egyszer baj lesz belõle. Akkor csak azért nem volt, mert vasárnap nincs akkora forgalom.
A kutyus nem pusztult el, sõt fel is állt, pedig nagyon csapott rajta a kocsi (aki meg sem állt!!!!!!!). Azóta persze pórázon látni a kutyust sántitva. Nagyon felelõtlen volt a gazdája, és majdnem rossz vége lett. Rohadt nagy szerencséje volt, hogy ilyen olcsó volt a tanulópénz..)
Ezért nem szeretek kocsiba ülni, mindig attól félek elütünk egyet. De az is megvisel, ha látok egy állatot kiterülve az utcán. Persze, ez sokszor nem megoldható, de mindig végigizgulom az utat. Ez van.
Ezért kérem a páromat, hogy költözzünk el, olyan helyre, ahol nincsenek, csak esetleg jegesmedvék a jégen, vagy farkasok az erdõben..vagy.. mindegy, csak ne lássak ilyet többet.
Persze, tisztában vagyok vele, hogy elkerülhetetlen, fõleg itt. De ha már nem kell attól félnem, hogy kiontott belû állatot látok..
Több ezer éve velünk vannak, és kevés ez az alig több mint száz év ahhoz, hogy tudják, kerülni kell az utakat, amin ezek a fémdobozok száguldoznak. Régen nem voltak ilyen veszélynek kitéve, csak amióta mindnkinek autója van, és mindent behálóznak az utak. Ma rengeteget gázolnak halálra. A legszörnyûbb az, amikor látni, hogy még át is hajtanak rajta sokszor. Úristen! Mi ez ha nem barbárság? Egy állat képes lehúzni az útról a sebesült/halott társát!
És akkor még nem említettük a szándékos állatbántalmazásokat, amibõl szintén rengeteg van. Õket nem tudom megérteni, és nem is akarom. Azt akarom, hogy keressék meg, és büntessék meg. (én az akasztást javaslom)
Akikkel megpróbáltam megértõ lenni, õk a "közömbösek". Egyszerûen nem értem. Jó ne menjen utána, én sem teszem - bár igaz én más okból, mert nehezen viselem lelkileg, de ha a szeme elött van, hogyan képes közömbös maradni? Ha lát egy állatot, aki fél, szenved, fájdalmai vannak, vagy egyzerûen csak kint fekszik az esõben a földön - látja, hiszen van szeme, akkor hogy képes közömbös maradni? Nem értem, egyszerûen nem értem. Pedig próbáltam, de nem tudok rájönni hogyan képes rá, és én miért nem tudok az lenni?!
Nezo_nezo 2014 jún. 21. - 15:18:26
Nemrég fedeztem fel ezt a filmet és nagyon szeretem! Összesen másfélszer láttam, mert már olyan késõn adták, hogy nem bírtam fent lenni, hiába is szeretem. Elgondolkodtató és nagyon megindító történet.
pneklara 2014 jún. 10. - 07:45:52
Elgondolkodtató film.
Igazat adok Dian Fossey-nek, aki szerint õserdei állatok mutogatása állatkertekben az emberek szórakoztatása céljából-embertelen dolog.Mondom ezt néhány állatkerti látogatás elszomorító tapasztalata alapján.
Kicsit furcsa volt nekem a habfürdõs pancsi az õserdõ mélyén,meg a vörös lábköröm, de ki tudja, 1980 táján akár már fürdõkádat, habfürdõt is hozathatott magának a faházikójába, hogy nõnek is érezhesse magát:)
Nem csak a gorillákért küzdött, de állatkereskedõk útjában is állt. Így sorsa megpecsételõdött.
olahmiki1959 2014 máj. 19. - 05:30:40
És ki az elsõ?
ceia 2014 máj. 18. - 23:41:24
Van még sok állat, nem kell aggódni.. már csak a cégnél is mennyi van - igaz, ezek nem olyan okosak, mint a gorillák :P Sigourney Weaver azért volt vonzóbb is más filmekben, pl. az Alienben felejthetetlent alakított az ûrruhába öltözéssel :) és a Ghostbustersben is elõcsalt nálam egy wow-t! Õ a második kedvenc színésznõm.
Itt van róla 270db kép - ez mind Sigorney:
http://www.fansshare.com/gallery/photos/11373138/sigourney-weaver/?displaying
offtopic
olahmiki1959 2014 máj. 18. - 22:16:49
"Vagyis mikor lesznek tele a hegyeink medvével,az erdõk vaddisznóval és az alföld farkasokkal."

Azt nem tudom, de hogy Európa már most is tele van állatokkal, az biztos...:)))
offtopic
csabaga 2014 máj. 18. - 16:29:23
Nagyon szép,hogy védjük az afrikai állatokat,de kíváncsian várom,Európa eredeti állatvilágát mikor telepítik vissza.

Vagyis mikor lesznek tele a hegyeink medvével,az erdõk vaddisznóval és az alföld farkasokkal.
Mumika 2014 máj. 18. - 00:47:43
Már nem elõször látom ezt a filmet, de ha erre gondolok, mindig könny szökik a szemembe, és nyílik a bicska a zsebemben. Én részemrõl nagy állatbarát vagyok. És gyûlölöm azokat az embereket, kik az állatokat bántalmazzák, utcára lökik, megölik, elveszik az élõhelyüket. Mindig arra gondolok, amikor természet filmet nézek, hogy valaki, aki ezeket a gyönyörû csodálatos állatokat teremtette/ bár nem hiszek a teremtésben/ De nem ez a lényeg. Õk azért vannak, hogy mi gyönyörködhessünk bennük. Ha bele gondolok, mennyi állat létezik a Földön. Gyönyörû madarak, csodálatos ragadozók, érdekes hüllõk sok sok csodálatos állat. És az a sok hülye ember, csak azért megöli hogy dísz legyen belõle. Vagy mert az hiszik, a hülyék, hogy egyes részeik potencia növelõk. Vagy csak úgy. Hogy megegyék. Ha belegondolunk, az állatok a leg csodálatosabb lények a földön. Egyensúlyban van emberi beavatkozás nélkül élõhelyükön a populációjuk. / Már ahol még érintetlen az élõhelyük/ Mindig csak a leg gyengébbet vadásszák le, és vérvonaluk mindig kiváló. Vadállatoknál. Sok még a vadállatok között is intelligens, és okos. Ahogy vadásznak, és ahogyan az utódaikat gondozzák. És nekem megszakad a szívem, ha állatkertben látok egy vadállatot. Neki a szabadon a szavannán kellene szaladgálnia, ehelyett ketrecbe zárják. A cirkuszokban pedig kínozzák.
Ezek a gorillák védtelenek az emberrel szemben. És felháborít amit velük tesznek. És a többi állattal. Egyszer remélem, hogy amikor nem lesz ember a Földön, és a Föld még meglesz, az állatok visszaveszik tõlünk az élõhelyeiket, és újra elszaporodnak majd.
ma.il 2014 febr. 14. - 10:54:09
perpill ez megy a Paramounton, de hát ugyi, a Paramount mûsora nincs fenn a port.hu-n. csak 2 hete lehet tudni, hogy indul a csatorna....talán hétfõre lesz mûsor is itt a port.hu-n.... :(
webulon 2013 febr. 18. - 23:56:34
Nekem ez a film top ten kategória
nem sokszor láttam de belémívódott

http://hu.wikipedia.org/wiki/Dian_Fossey

Aki már mentett valaha sérült kutyát/macskát/baglyot/õzet..stb. ( vagy vesztett el miközben rohant vele állatorvoshoz.. ) ...átérzi/megérti a feladat lehetelenségét (ezért is ítélem el mélyen a vadászokat gyilkolni könnyebb mint megmenteni ) .....mert holnap jön a másik olyan Don Kihótés ..harc..de mégis mert valami belül teteti veled.

Szerintem Sigourney Weaver ezen filmje a legidõtlenebb ,- olvastam egy interjút vele tökéletesen azonosulni tudott a szereppel .....,-

Ja és nekem Debra Winger melett a legnõiesebb színésznõ a korosztályában .....nem mû ,-hihetetlen módon átjön a nõi kisugárzás
offtopic
HáziSárki 2013 febr. 18. - 10:50:14
Talán mert az állatok jobban megérdemlik a tiszteletet és a szeretetet, mint az emberek (úgy általánosságban).
A gyereked nagy valószínûséggel hamarabb cserben fog hagyni, mint a kutyád...
Összes hozzászólás