Guantanamo

Bakancslistához adom
The Road to Guantánamo
16 éven aluliak számára nem ajánlott angol dokumentumfilm, 95 perc, 2006

Értékelés:

20 szavazatból
Szerinted?

2001 szeptemberében négy muszlim fiatal útnak indul otthonából, az angliai Tipton városából Pakisztánba, hogy részt vegyenek barátjuk esküvőjén. Közülük hárman két és fél évvel később érkeznek haza. Ami ez alatt az idő alatt történt velük, az a legmerészebb képzeletet is felülmúlja. A fiatalokat, akiknek egyetlen bűnük az volt, hogy rossz időben voltak rossz helyen, az amerikai hadsereg foglyul ejti Afganisztánban, és a guantanamo-i fogolytáborba szállítja. Hiába állítják, hogy ártatlanok, az amerikaiak nem engedik őket szabadon, úgy bánnak velük, mint a terroristákkal. Az örökkévalóságnak tűnő idő alatt rendszeresen kínozzák, és válogatott bűntettekkel vádolják őket. Amikor előkerül egy videokazetta Osama Bin Laden-ről, fogva tartóik azt állítják, hogy a fiúk rajta vannak a felvételeken. Szinte a véletlennek köszönhető, hogy egy régi angliai rendőrségi ügy tisztázza őket a vádak alól, és a fiatalemberek 2004 tavaszán hazatérhetnek Angliába.

Az igaz történet interjúk, archív felvételek segítségével és a megpróbáltatások újra eljátszásával elevenedik meg. A három fiúnak a biztonságos kisvárosi létből az újkori történelem legsötétebb poklaiba vezető fizikai és lelki útját bemutató film egyszerre megrendítő és mélyen elgondolkodtató.
Bemutató dátuma: 2006. június 1. Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
brrrobi 2012 júl. 24. - 13:14:58 10/10
Jol osszerakott film, es van mondandoja. De elolvasva az elozo hozzaszolasokat ez nem mindenkinek jott le :D Epp arrol szolt a film, hogy egy nepcsoportot nem szabad elitelni kollektivan. Ez ellen az USA is harcol es erre vegulis ezt csinalta. Persze ebbol a filmbol nekunk magyaroknak is azert van tanulnivalonk!
Carlile 2012 jan. 03. - 12:00:58
A csapból is amerikai filmek-sorozatok folynak, és az szinte mind propagandafilm. Arab terroristák, amerre a szem ellát, már egészen hozzászokik az ember, már fel se tûnik. És a tévézési szokások ismeretében tudhatjuk, hogy lassan már fel is nõtt egy teljesen agymosott generáció.
moscalo 2012 jan. 03. - 09:16:04
hmmm. Ez szerintem nem arról szól, hogy minden arab szent, hanem pont arról, hogy amerika nem egy szent! Amúgy nem értem, hogyha egy népcsoportról rossz a véleményed, akkor lehet ilyet csinálni?:( És itt pont arról van szó, hogy amerika is csinál ilyet, pedig sok ember azt hiszi, hogy nem, vagy hogy milyen jó, hogy ilyet csinál... Amúgy meg ha a hatását nézzük, szerintem nem biztos, hogy jó irányba tereli a dolgokat, nem lett jobb a világ sõt, még egy kinzókamrát csináltak...
kaloz14 2008 szept. 10. - 17:27:38
Azt csodálom, hogy ebben a mai világban ilyen dok.film elkészülhetett, és leadják. Hasonló elcsodálkozást a Farkasok völgye c. film okozta, bár azt nem a nyugati országok filmesei, hanem törökök készítették.
10/10
ABERESQUE 2008 szept. 05. - 10:34:41 10/10 Előzmény Danner
Ha így jobb akkor nesze, írok így:)...Amugy meg honnan tudjam én h ez kiabálásnak felel meg? Nem vagyok az a tipikus kocka... (Így már hogy ezt tudod a második, a te véleményed fontasabb-e a másokénál kérdésed is értelmét veszti...)..........................
U.I.: ... ellen valami kifogás? Ez mit jelent szomorúságot, rontást??:D
nihilke 2008 aug. 06. - 22:35:56
egyszer láttam félig meddig ezt a filmet, de a nagyimmal kellett megküzdenem a távirányítóért, mert õ valami japán horror mellett tette le a vokást, és csak akkor tudtam átkapcsolni, amikor kicsit bealudt:D sz'al jó lenne, ha leadnák újra, vagy megjelenne dvd-n, vagy valami, mert tényleg kíváncsi lennék rá.
amúgy meg Guantanamóról nem vagyok jó véleménnyel - bár ez sokat nem számít:O - de ez a bánásmód, nem mondom, hogy egyesek nem érdemlik meg, de hát mégiscsak emberek:O - de valakit csak úgy betuszkolni oda és kínozni, csak azért, mert egyesek szerint gyanúsan néz ki?:OO azért nem ártana egy kicst az amcsik körmére nézni, nehogymá' õk kibújhassank minden féle nk jogszabály alól...mert õk a nagy Amerika:OO

nade, mind1...a lényeg, hogy látni akarom egészben, elejétõl a végéig:)
offtopic
Humpy 2008 júl. 23. - 23:27:56
Csak a tisztábban látás kedvéért, én senkivel nem szoktam egyeztetni, hogy ki mit írjon le.
A szuverenitás az ami igazán számít. Aztán mindenki azt gondol errõl, amit akar.
Ennyi.
offtopic
Humpy 2008 júl. 23. - 23:21:57
Kösz az észrevételt. Szoktam (el)gondolkodni, és ellenállok a manipulálásnak. Ez bátorság lenne? Nem hiszem. A tiszta tudat se nem elhatározás kérdése, se nem mérlegelése annak, 'vajon mit szólnak a többiek, ha ezt gondolom'.
perry 2008 júl. 23. - 23:16:27
Ja és legyetek boldogok egymással valamint ezzel a hsz.-l is.
perry 2008 júl. 23. - 23:14:08 Előzmény Humpy
Igen, mindketten nagyon bátrak vagytok agyban.
offtopic
Humpy 2008 júl. 23. - 22:24:00
perry mondja 'az igazság és a vélekedés akkor nagy látókörû mikor több tényen alapszik. Azt viszont nagyon nem kedvelem ha valaki másokról állít ki egyoldalú véleményt.'
Viszont ha nekem is és Szocske74-nek is az a meggyõzõdése, hogy "ha más puhatestû, az még nekem nem ok arra, hogy én is az legyek", akkor ez már nem egyoldalú vélemény, ugye?
Ezt már lehet tényként kezelni!
Szocske74 2008 júl. 23. - 22:06:11
Az a véleményem, hogy ha nem vagyunk független állam - mégha mindenki ezt mondja is - attól még lehet gerincünk.
Ha más puhatestû, az még nekem nem ok arra, hogy én is az legyek.
Ennyi.
offtopic
Humpy 2008 júl. 23. - 19:47:01
'Majd ha független állam leszünk /vagy is soha napján/ akkor lehet nagyon nagy önérzetünk.' Ezzel szinte mindenki egyetérthet, én is.
És akkor hány független állam van manapság? Na ez a rázós kérdés!
perry 2008 júl. 23. - 17:52:17
Igazat adok neked Kgyuri0, az igazság és a vélekedés akkor nagy látókörû mikor több tényen alapszik. Azt viszont nagyon
nem kedvelem ha valaki másokról állít ki egyoldalú véleményt. Majd ha független állam leszünk /vagy is soha napján/ akkor lehet nagyon nagy önérzetünk.
kgyuri0 2008 júl. 23. - 14:39:07
Szerintem ezt a filmet egymásután kellene vetíteni a két torony összedõlésére „megemlékezõ” filmösszeállítással(nem jut eszembe milyen címmel), amelyben több rendezõ készített a témából rövidfilmet több országból.
Szocske74 2008 júl. 23. - 14:32:48 Előzmény perry
Azt hiszem, jogos, hogy kívülállóként szemlélem és ítélem meg az ilyen és ehhez hasonló emberek cselekedeteit, hiszen nem én vagyok, aki állattá alacsonyodva megalázza a foglyokat.
Hogy milyen szövetség tartja fenn a nevezett tábort? Nem az Észak-Atlanti. Ez az Egyesült Államok hadseregének - eredetileg Kuba megszállásához kiépített - katonai bázisa. Tehát senki másé.
perry 2008 júl. 22. - 23:15:06
Majd ha hatalmi tényezõ leszünk akkor lemehetünk hídba és a magunkét is.
Ilyenkor arra gondolok, hogy valaki fogja magát és megállapít, ráadásul finoman jelzi , hogy õ kívül áll a történéseken.
Léteznek szervezetek és léteznek egyesületek. Ezek égisze alatt kifejthetjük véleményünket, hangot adhatunk nem tetszésünknek.
Radikális változást is próbáltak emberek, ilyenek voltak a Szabadkõmûvesek vagy az anarchisták, ellenállók stb.
Az egyén ítéletet mondhat, de befolyásolni nem tudja a történéseket, arra pedig,hogy változást idézzünk elõ egységes elhatározásra van szükség.
De csak nézzük meg a hsz.-t, ahány ember annyi vélekedés, érték ítélet.
Ítélhetünk el etikai meggyõzõdésünk mentén népeket döntéseket, személyeket attól a dolgok tovább fognak mûködni a maguk módján.
Szocske74 2008 júl. 22. - 21:49:33
Sajnos annak az országnak a s...ét nyaljuk csontig, amelyik a tábort fenntartja. Nekünk úgy látszik kell, hogy sz...os legyen a szánk.
A filmhez annyit, hogy kellenek az ilyen alkotások, hiszen így már nem is olyan elegáns és magas az amerikai sas röpte. Gyakorlatilag ugyanazt adták/adják elõ a szövetséges katonák, mint amit bemutatnak, amikor a németek által fenntartott táborokról szóló filmeket vetítenek. A Gulag még durvább volt.
Apropó! Arról miért nincs film?
perry 2008 júl. 22. - 10:29:13
Most elindulunk és megszórjuk hamuval fejünket megtépjük ruhánkat.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu