Gúzsba kötve

Bakancslistához adom
Fesseln
16 éven aluliak számára nem ajánlott német thriller, 93 perc, 1995

Értékelés:

7 szavazatból
Szerinted?

Hanna érzelem nélküli házasságban él idősebb férjével, akit tisztel. Vonzó, erotikus és intelligens nő - nem csoda, hogy kollégája is beleszeret. Amikor a férj meglátja őket egy alkalommal, sötét bosszút indít az imádott nő ellen. A tulajdonának tekintett Hannát bezárja, a telefont kikapcsolja, a szomszédoktól, s az egész külvilágtól elzárja. Hanna kétségbeesetten küzd a zsarnoki fogság ellen.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
offtopic
Ezüstliliom 2009 febr. 17. - 00:17:24
Na, ez biztos, hogy nem a mûsorban közölt film, az tuti!:/
k11zoltan 2008 aug. 15. - 21:21:14 Előzmény ELog
Most sem tudták mit kéne leadni. :(
10/10
ELog 2008 febr. 29. - 10:13:30 10/10 Előzmény tomázia
Igen, valószínûleg most is ugyanazt a "hülyeséget" vetítették helyette. Elég talányos a dolog, mert még az is lehet, hogy valóban annak a címe a Gúzsba kötve, amit leadtak, és az ismertetõben szereplõ német filmnek nincs semmi köze a címhez. Merthogy a fõcim alatti hangalámondás a szinkronizáláskor készül, és ott talán mégse tévesztik el. Viszont ki kell még nyomoznom a részleteket, ugyanis egyetlen szereplõ vagy a rendezõ filmjei közt sincs még hasonló se feltûntetve. Ennyit a zûrzavarról.

A lényeg viszont, hogy ez az egyik legjobb "faji" film, amit valaha láttam. Ugyanis nem a különbözõségekre, hanem az azonosságokra épít, ami meglehetõsen ritka hozzáállás a témához. Azaz nem azt lovagolja meg, hogy egy számunkra ismeretlen kultúra, etnikum indítékai, tettei számunkra amúgy is érthetetlenek, s ezt felhasználva felépíti a cselekményét valami a várnál is nagyobb borzalomra. Ellenkezõleg, ez a film, emberközelbe hozza a problémákat. Mindenki számára - legyen fehér, fekete vagy sárga - átgondolhatóan, megérthetõen mutatja meg a mozgató szálakat, és azok elkerülhetetlennek látszó következményeit. Az általános morális problémákon túl - pl. hogy bûnre van-e kényszerítve abban a közegben az, aki ki akar törni a bûn világából, és ha igen miért -, számos lelkiismereti kérdést is feltálal boncolgatásra, mint pl. a rendõrét, aki a cél érdekében és nem egészen a saját hibájából hülyíti, hitegeti a fõszereplõt, vagy annak a felelõsségét, hogy ha bûnt is követ el valaki, még azt is mennyire teheti gátlástalanul, illetve mennyire gátlástalan az, amit a kölönbözõ szempontok birtokában tesz, eladhat-e fegyvert gyerekeknek egy valós igényt, jogosnak látszó védekezési szándékot kielégítve. Vagy hogy hogyan húzza le az embert a tudatlanság, a rövidtávú gondolkodás poklok mélységes fenekére. Ez a film átláthatóan beszél ezekrõl a kérdésekrõl és számos gondolatot tesz kikerülhetetlenné. Forest Whitaker nem túl sok rendezõi filmjének egyike, úgyhogy valószínûleg nem lesz nehéz a nyomára akadni. És lehet, hogy tévedésbõl adták le egy másik film helyett, de bizony megmarad a "gyûjteményemben", mert ha nem is alkalmas napi szórakozásra, néha azért nem árt szembesülni ilyen kérdésekkel és alaposabban beléjük gondolni. :)
tomázia 2007 júl. 27. - 22:27:40
A Gúzsba kötve címû filmet kellett volna vetíteni, erre valami hûlyeséget vetítenek.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu