Film

Gyárfoglalás

/The Take/
kanadai dokumentumfilm, 87 perc, 2005

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

2001-ben Argentína gazdaságának összeomlása Latin-Amerika egyik legtehetősebb középosztályát temette maga alá: csak az elhagyott gyártelepek és a tömeges munkanélküliség maradtak nekik. Felütötte a fejét azonban egy új jelenség. Egy merész kezdeményezés, az Újjáélesztett Vállalatok Mozgalom keretében Buenos Aires külvárosában harminc autógyári munkás összefogott, hogy elfoglalják üresen maradt egykori munkahelyüket. Beköltöztek a matracokkal, és nem voltak hajlandók elmozdulni. Mindössze annyit akartak, hogy újraindíthassák a gépsorokat, és ismét legyen munkájuk.
Ez az egyszerű lépés - a gyárfoglalás - gyakorlatilag a feje tetejére állította a globalizációt övező párbeszédet és elméleteket. A Gyárfoglalás Avi Lewis újságíró, és Naomi Klein írónő dokumentumfilmes debütálása. Klein a No Logo szerzőjeként vált ismertté világszerte, könyve radikális kiáltványa a 21. század globális világának. Mégis, ami átjön a filmen, az nem politikai nyilatkozat, hanem a munkások küzdelme, a méltóság és a munkához való jog megőrzéséért tett erőfeszítéseik.

Stáblista:


Vélemény:

szavazat: 9/10 2009 aug. 24. - 10:54:44
2009 aug. 24. - 10:54:44
Nagyon nagyon érdekes, elgondolkodtató és egyben reménykeltõ dokumentumfilm. A téma komor és mégis szokatlanul pozitív a végkicsengése. Érdemes megnézni!
KULTÚRKEDD április 2.
KULTÚRKEDD április 2.

Kezdjétek április 2-án kedden a PORT.hu-n a napot!