Gyilkos mezők

Bakancslistához adom
The Killing Fields
16 éven aluliak számára nem ajánlott angol háborús filmdráma, 135 perc, 1984

Értékelés:

35 szavazatból
Szerinted?

Sydney Schanberg újságíró a New York Times délkelet-ázsiai tudósítója. A polgárháború sújtotta Kambodzsából küldözgeti tudósításait. Munkája során a legfőbb segítője egy helybéli tolmács. Miután a vörös khmerek átveszik a hatalmat, minden megváltozik. Rémuralmuk alatt valóságos népirtás veszi kezdetét, minden ellenzékivel, értelmiségivel leszámolnak. Dith Pran élete is veszélybe kerül. A férfi megszökik a koncentrációs táborból, miközben Sydney mindent megtesz annak érdekében, hogy megpróbálja őt kimenekíteni az országból. A film megtörtént esetet dolgoz fel.

Stáblista:

Szereplők

Sydney Schanberg
Al Rockoff
Dith Pran
Jon Swain
Katonai rendőr

Alkotók

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
kisssmary 2012 márc. 04. - 09:55:59 Előzmény Viki1080
Nem bántásból, de nem zavar, hogy szarkasztikus voltam, és éppen megvédtem a zenét. Nézd már meg, hogy kinek címeztem a választ! Remélem Te tudsz magyarul!
9/10
wendorion 2012 jan. 15. - 22:20:29 9/10
A film egy igaz történetet dolgoz fel. Itt a link: http://index.hu/kultur/klassz/dithpran/
Viki1080 2011 nov. 21. - 17:10:57 Előzmény kisssmary
Nem bántásból,de te érted egyáltalán az angolt,mint nyelvet vagy csak kitaláltad h a zene nem jó?
kisssmary 2011 okt. 27. - 18:32:41 Előzmény Sztrogacsev
A 80-as években a filmkészítõk nem gondolták ám, hogy a 21. században ezek a dalok már nem illenek a filmhez. Akkoriban ez jó választás és nem ciki volt.
Ford Mustang 2011 júl. 15. - 16:26:46 Előzmény Sztrogacsev
Egyetértek. Mint háborús film elmegy, de nem tartozik a klasszikusok közé.
7/10
Sztrogacsev 2010 jan. 07. - 00:27:48 7/10
Jó film de nem kiemelkedõ!
A fényképezés tényleg elsõrangú, Chris Menges nem véletlenül kapta ezért az elsõ (!) oscar díját, teljesen megérdemelten.
A zene nekem sok(k) volt, tényleg nem akarom megbántani a M.Oldfield rajongókat, de nem volt jó, túl erõs volt... a végén pedig az a John Lenon szám... hát nem igazán illett oda, elég hatásvadász, noha mondanivalójában kapcsolódik a dologhoz (és amúgy imádom).
Számomra kevéssé jött át elemi erõvel az az elmebeteg népírtás, amihez képest a Holokauszt szinte csak szárnypróbálgatás. 1,5-3 millióra becsülik az áldozatok számát egy 7-8 milliós országban: a népesség negyede-harmada!!!!! Nem véletlenül hátráltatta az értelmiségi volta(múltja) a csávót... elsõ körben az értelmiségieket nyírták ki, olyan szinten, hogy pl. aki szemüveges volt azonnal lõtték fõbe, csoda hogy letagadta aki csak tehette, hogy bír bármiféle intelligenciával??!
És egy kis háttérinfó a fõszereplõ kambondzsiról: Õ nem színész, full amatõr (és mégis oscart kapott!!!), eredetileg szülész-sebész volt Kambodzsában, aztán mikor a khmerek átvették a hatalmat vitték õt és a családját is a földekre rizst termelni (persze csak azért mert ügyesen eltitkolta ki is õ.. pl. a szemüvegét azonnal eldobta). És a csavar az egészben, hogy a várandós felesége a földeken készült koraszülni, és csak császárral lehetett volna megmenteni, amit persze õ megtudott volna csinálni, de akkor ott helyben agyonlövik az egész családját, így végignézte, ahogy meghal az asszony... :S aztán a filmben szereplõ csókához hasonlóan õ is megszökött, majd amerikába jutott, ahol egy szereplõ válogatáson jutott a szerephez.

Ja és engem borzasztóan zavart a magyar szinkron... :S eredetiben megnézném mégegyszer, de így egyszer elég volt.

Egyébként a film nagy értéke még, hogy 5 évre az eseménykere készült!

Összeségében egy remek történelmi portré, mely felnyitja kicsi szemünket, hogy mennyire beteg is tud lenni az emeriség... :S

Ajánlom mindenkinek, aki még nem látta!
kocamama 2009 okt. 31. - 14:22:07 Előzmény nusrath
Hát igen.. Nagy film, a szakállas csóka Sam Waterston volt.
nusrath 2009 okt. 30. - 01:05:28 Előzmény kocamama
hááát gyerekek megnéztem a filmet! és azt kell mondjam teljes mértékben lenyûgözött!!!
nagyon jó vágás, zseniális fényképezés, kiválló szinészi alakítások, rohadt izgalmas forgatókönyv, hatásos zene!! röviden ennyiben tudnám megfogalmazni a véleményemet!! még egy szociográfiának is elmenne.
ami különösen tetszett az az, hogy teljesen átlagos emberek a szereplõk, akik semmi féle hokuszpokusszal, szuperhõsi erõvel nincsenek felruházva, szinte csak megfigyelõként vnnak jelen a helyszíneken. a szakállas csoka hatalmasat alakít, meg a ferdeszemû is!!
számomra az is tanulságos volt hogy a ferdeszemû tudosító biztosan egy tanult ember, mégis a film vége felé úgy éreztem, hogy ez a tudás, az hogy nyelveket tud, kompetens, csak rohadtul teher volt számára az adott szituációban rohadtul nem sokra ment vele, sõt még meg is nehezítette a dolgát!! itt ebben a világban nem számít a mûveltség!! szerintem FANTASZTIKUS ALKOTÁS

10/9,5
kocamama 2009 okt. 02. - 17:54:37
Engem nagyon megfogott, dokumentarista hitelességû dráma. Óriási feszültség van benne, mely végigkísér a filmen.A másik fõszereplõ Haing Ngor-ha jól tudom- már nem él. Láttam õt harmad vonalbeli akciófilmben is. Nem tudom milyen a Hotel Ruanda, de ez nagyon üt.Van még egy-két ilyen dráma. Pl: Az ártatlanság hangjai, Salvador, Halálzóna.
kocamama 2009 szept. 30. - 11:06:53
Csúcs szuper film, bár Sam Waterston többi filmje nem tetszik.
kocamama 2009 szept. 30. - 11:06:07 Előzmény Gyuri04
Szerintem nagyon ütõs.
4/10
Gyuri04 2009 szept. 28. - 15:18:10 4/10
Tényleg sokkoló film,de valljuk be semmi extra azon kívül,így hát e téren elég sok filmmel találkozhatunk mint pl: Hotel ruanda,és még sorolhatnám..Úgyhogy számomra ez a film sem kiemelkedõ 10/5
chyga 2009 szept. 25. - 09:58:53 Előzmény Humpy
A filmet nem sokkal azután láttam, hogy jártam arra. Áldozatok milliószám. Az elmebeteg erõszak féktelen tombolása. Képzeld el, mezõ, hombárok sora, bennük tetõig koponyák, alul csontok, csontok, csontok. Gödrök, kis táblákon számok, melyikbõl hány áldozat került elõ. Az iskola, a nevezetes Iskola, a kínzó központ...! Nem találkoztam olyan emberrel, akinek ne veszett volna oda családtagja. Auschwitz, Gulág, Kambó...Már Vörösmarty is tudta: az emberiség sárkányfog vetemény.
Humpy 2008 júl. 20. - 09:39:09 Előzmény Crazy Horse
Tényleg kissé sokkoló a film. Nem is lehet más egy jó film, ha belegondolunk abba, hogy kb. 4 év leforgása alatt 2 millió ember pusztult el Kambodzsában a Pol Pot rezsim ideológiája miatt.
Tisztelet a rendezõnek Roland Joffé-nak, aki sokat tett azért, hogy jobban megértsük, egy újabb népirtásnak voltunk tanúi és ebbe nem lehet belenyugodni.
Brambilla 2007 jún. 03. - 17:03:27
Épp most kezdtem el hallgatni a zenéjét:)
Crazy Horse 2007 jún. 03. - 12:54:55
Egyetértek, én is a nagyon jó filmek között jegyzem. Nagyon jól mutatja a háború kegyetlenségét, a folyamatos küzdelmet a túlélésért, a reménybe vetett hitet, és az elszánt emberi akaraterõt.
Helyenként sokkoló, de ez sztem kell bele, hogy a film kerek egész legyen. Mindazonáltal pont e miatt még nem tudtam rávenni magam, hogy mégegyszer megnézzem, pedig szeretném.
mmazsola 2007 jún. 03. - 12:08:20
Vasárnap sajnos csak késõ este vetítik ezt a filmet, de aki csak teheti, nézze meg!
Én még DVD-n láttam, de azt kell hogy mondjam, nálam a TOP10-ben bent van!!!!!
Jó filmnézést!
A kitartás, a hit, a barátság és a remény filmje!
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu