Gyilkosság lólépésben

Bakancslistához adom
Knight Moves
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott német-amerikai krimi, 108 perc, 1992

Értékelés:

71 szavazatból
Szerinted?

A Victória-szigeten sakk világbajnokságot rendeznek, ahol Peter Sandersonnak (Christopher Lambert) van a legnagyobb esélye a győzelemre. A bajnokság szervezője egy vonzó, fiatal lány különös figyelmet szentel a zseniális nagymesternek, s egy szenvedélyes kapcsolat alakul ki közöttük. A lány később gyilkosság áldozata lesz, és a nyomozók (Tom Skerritt, Daniel Baldwin) első számú gyanusítottja Sanderson lesz. A gyilkos "üzenetet" küld Sandersonnak, aki rádöbben, hogy a gyilkosságok helyei megfelelnek egy gigantikus méretű sakktábla mezőinek, melyet a gyilkos a sziget térképe alapján tervezett meg. A rendőrség felkéri Kathy-t, a bájos pszichológusnőt (Diane Lane) a gyilkos személyiségének megrajzolásához. Közben a gyilkos sorra szedi áldozatait...

Stáblista:

Szereplők

Peter Sanderson
Kathy Sheppard
Frank Sedman
Andy Wagner
Lutz nagymester

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
szookedorina 2018 jún. 09. - 11:36:48 9/10 Előzmény Peppo
Minél nagyobb és szerteágazóbb a tudás, annál több lehetőséget vélünk felfedezni egy-egy dologban.
2/10
GoodMovies 2018 jún. 08. - 18:26:19 2/10
Ez aztán a pocsék film! A rémisztő az, hogy 8.5 az átlag pontszáma...szájbarágós, ötlettelen, erőltetett.
Peppo 2013 dec. 01. - 22:57:49
Ja és persze SPOILER!!!!
Peppo 2013 dec. 01. - 22:57:17 Előzmény 22nevada22
Ha feltételezzük, akkor valóban nem. Általában tényleg meg szokott jelenni a filmekben a gyilkos átlagos embernek álcázva, de azért nem törvényszerû, hogy így legyen. (Vagy annyira keveset látni, hogy fel sem tûnik.) És el is altatták a gyanút azzal, hogy a fõszereplõ ismerte, és ártalmatlannak tartotta a gyilkost. A szürke kisegérre, akinek 1-2 rövid jelenete van, senki sem gondol úgy, mint veszedelmes figurára.

Persze sok-sok filmes tapasztalattal (ami nekem nem volt, mikor elõször láttam a filmet) meg lehetett tippelni, ki a hunyó, de én maradok annál a véleményemnél, hogy a szinkron sokkal árulkodóbb volt.
22nevada22 2013 dec. 01. - 00:36:40 Előzmény Peppo
SPOILER!!!
Hát, szerintem meg nem sokat kellett gondolkodni a gyilkos kilétén - amennyiben feltételezzük, hogy a gyilkos "normális" formájában is feltûnik egyszer-kétszer a történetben, és hogy azonos a gyerekkori ellenféllel. :) Csak két, Peterhez hasonló korú férfiszereplõ van a filmben.
9/10
Goodfella 2012 máj. 22. - 18:49:37 9/10
Mesterthriller. 9/10
Peppo 2011 nov. 01. - 12:46:05 Előzmény Csonger
SPOILER!!!

Sajnos a szinkront illetõen igazad van. Már az is gyanús lehet a figyelmesebb nézõnek, hogy miért Kautzky a hangja egy olyan figurának, akinek alig pár jelenete van. Bár régebben még gyakran elõfordult, hogy a mellékfigurák hangját is neves színészek adták, szóval ez még talán nem szembetûnõ. De sajnos tényleg felismerhetõ még eltorzítva is, mert K.A. hangja nagyon jellegzetes. Erre nem ártott volna odafigyelni, mert ha az ember elkezd nagyon fülelni, kiszúrhatja.
Peppo 2011 nov. 01. - 12:39:40
Ezzel a filmmel csak az a baj, hogy egyszernézõs. Mert ha az ember már tudja, ki a gyilkos, közel sem olyan izgalmas. Én sajnos emlékeztem rá, pedig van már vagy 15 éve, hogy elõször láttam.

De tény, hogy elsõ nézésre kifejezetten izgalmas, lendületes film, és tényleg nagyon kell gondolkozni azon, ki lehet a hunyó. Persze lehet néhány dologból következtetni, de szerintem még Sherlock Holmes is megszenvedne vele.

Összefoglalva ez egy nagyon jó krimi, számos fordulattal, jó színészi teljesítményekkel. Szerintem kategóriáján belül az egyik legjobb. 10/10
8/10
Ayrton Corvus 2011 máj. 14. - 00:34:22 8/10
Anno 2004-ben vásároltam meg dvd-n az FF film jóvoltából. Ritka fakó 4/3-as letterbox kópia, az angol hang alatt amikor Lambert és a két rendõr elõször találkozik teljesen elvan csúszva a hang. Egyszer még egy pillanatra elmegy a hang, amikor a ex-Lambertné meglátja a cipõnyomot. A lemezre rengeteg extrát raktak, csak a minõsége igazán gyér.

Jó pár éve kiadta a néhai FF film szélesvászonba is, évekig kerülgettem, most azonban belebotlottam, mondom 300 forintot megér, meglesz kétszer. Tényleg szélesvásznú ez a második kiadás, a kópia nem fakó, de pixeles, legalábbis én a legkisebb hibát is kiszúrom. A film minõségébõl legalább 1 gigát elvettek, de a lemezen még 1,5 gigának is volt hely. Mit ad isten az angol hang teljesen ugyanaz, mint az elsõ kiadáson, ugyanazok a hibák. Az extrák is azonosak, csak a fotógalériát változtatták meg.

Sajnos az egykori FF film kiadványainak 90%-a vagy gyér minõségû, vagy valamilyen hibát tartalmaz.
Csonger 2011 márc. 17. - 17:39:52
Ezt a filmet kis koromban láttam valamelyik német nyelvû csatornán (amikor a magyaron még nem mentek ilyen jellegû filmek - sõt talán egyáltalán semmilyen filmek sem). Akkor nagyon tetszett, végig izgultam.
Mára már elfelejtettem a csattanót (mármint hogy ki is a gyilkos), ezért a teszkóban az olcsó papírtokos dévédét a napokban megvettem, és tegnap megnéztem (magyarul életemben elõször).
Az extrák között az egyik interjúban Daniel Baldwin azt nyilatkozza, hogy ez a film igazán nagy meglepetést tartogat a végén, és hogy nincs ember a földön, aki a film nézése közben megmondaná, hogy ki a gyilkos, mert az tényleg csak a legvégén derül ki.

Sajnos azonban Daniel nem gondolt a magyar szinkronra.
A tanácsom a következõ: NE NÉZZÉTEK MEG MAGYARUL!

Indoklás (SPOILER lehet benne):

Sajnos itt is ugyanaz történt, mint a Gyûjtõ esetében: a titokzatos gyilkos hangjának sikerült olyan jellegzetes orgánumú magyar színészt találni, akinek még eltorzítva is simán fel lehet ismerni a hangját (esetünkben Kautzki Armandot), így gyakorlatilag a film elején már tudni lehet, hogy ki a gyilkos.
Meg amúgy is pocsék a hang minõsége: mintha egy csõbõl szólna a film, rettenetes.

Szóval jobban jártok, ha eredeti hanggal nézitek a filmet. Akkor nem fogtok csalódni, és tényleg egy nagyon jó filmet fogtok kapni.
10/10
Agnesmagnes 2011 márc. 06. - 05:15:11 10/10
Abszolút 10-es!Tökéletes krimi.Ha 50x nem láttam (kazetta),akkor egyszer sem,nagy sláger volt ez nálam kamaszkoromban..és még most is,mert eszembe jutott,hogy értékeljem..úgyhogy várom a tévében is..Kár,hogy lemaradtam a papírtasakos kiadásról.
Aki nem látta,az pótolja,mert nagyon jó!A színészek is benne.Nem csak a maga korában volt ez izgalmas alkotás,hanem még most is idõtálló.Tetszik,hogy végig sötét tónusokkal komponált a rendezõ.(Ebben a Hetedikre emlékeztet,ami szintén zseniális alkotás.)
Lane és Lambert aztán a valóságban is egy párt alkottak néhány évig (nem csak a filmben).
frenchbullie 2010 nov. 02. - 17:55:32
Üdv! Én is megvettem a papírtasakos DVD kiadást a Tesco-ban, mert szívesen "végig idegeskedem" ezt a filmet többször is. Hasonlóan ütõs, sorozatgyilkosos film a "Tökéletes másolat" is. Azt sem lehet megunni, igaz?
9/10
horas 2010 júl. 21. - 22:41:36 9/10
A maga idejében ez egy veszedelmesen izgalmas és jó film volt.Manapság már papírtokban dobálják az ember után a Tesco-ban,de szerintem minõségi film,attól függetlenül,hogy nem maradt fenn mint film úgy túlságosan a köztudatban.
joe80 2010 jún. 10. - 20:19:17
a lehetõ legizgalmasabb,és a legjobb krimi amit valaha láttam!!!ezt a véleményt,osztja egy jó barátom is!lehettem kb.vagy 14éves mikor elõször láttam.persze,hogy én se jöttem rá,hogy ki lehet a gyilkos!/mondjuk,ha anno jobban ismertem volna a magyar szinkronhangokat akkor biztos rájöttem volna!:)/
Cincike 2009 dec. 20. - 11:04:07
kb. 1994-95 ben lattam a filmet keso ejjel a tv-ben azota mindig vartam ,hogy hatha ujra leadjak,de nem fogtam ki egyszer sem,de ma vegre ratalaltam :) nagyon nagyon tetszett a film pedig 10-11 voltam de nagyon megfogott -es nem rossz ertelemben,nekem is ez volt az elso ilyen tipusu film! Erdemes megnezni! Boldog Karacsonyt mindenkinek !
10/10
aa194545 2009 dec. 13. - 14:56:27 10/10
Érdekes, milyen kevés a vélemény. Ennyire kevesen láthatták vajon? ... Eegen ... már C. Lambert neve a garancia arra, hogy ez nem lehet egy gagyi film. Hihetetlenül fordulatos és végig izgalmas krimi. Lementettem DVD-re, pedig krimit aztán tényleg nem érdemes, mert azt az ember a végéért nézi. Ha egyszer már látta, akkor úgysem fogja ugyanúgy végigizgulni. De részben a fõszereplõ miatt is mentettem le, részben azért, hogy esetleg más megnézze.
Talám még annyit, hogy Denzel Washington "Csontember" címû filmjéhez hasonló a téma. Ha még nem láttátok, javaslom nézzétek meg azt is.
http://port.hu/a_csontember_the_bone_collector/pls/fi/films.film_page?i_where=2&i_film_id=11163
Newcastle United 2007 márc. 24. - 12:03:56
Csatlakozom, nekem is nagyon tetszett. Nagy hatással volt rám, fõleg úgy, hogy ez volt talán az egyik elsõ pszicho/sorozatgyilkosos film, amit láttam.
Redfield 2007 márc. 23. - 23:35:21
Azt nem tudom, hogy az egyik legjobb e, mert sok filmje van, amiket még nem láttam a sok közül. De ebben kivételesen egyet értünk: nekem is nagyon tetszik a film. Jól eltalált, nem kiemelkedõ a témából, de legalább tart egy szintet. És a sakk-téma nagyot dob rajta sztem, bírom a sakkot.
10/10
King Diamond 2007 márc. 23. - 23:14:45 10/10
Nekem nagyon tetszett a film, ahhoz képest, hogy már lassan 15 éves én csak tavaly láttam és nagyon rendben van. Christopher Lambert egyik legjobb filmje, izgalmas, jó sztorival. 10/10