Gyömrői gyilkosságok

Bakancslistához adom
magyar dokumentumfilm, 63 perc, 2002

Értékelés:

7 szavazatból
Szerinted?

Magyarország legnagyobb politikai gyilkosságsorozatát közvetlenül a II. világháború után hajtották végre a gyömrői járásban.
1946 februárjában Futó Dezső a Parlamentben interpellált, de sem szóban, sem írásban nem kapott választ. Csak a rendszerváltozás után nyílt arra lehetőség, hogy az Országházban ez az ügy újból napirendre kerüljön, 1992-ben dr. Török Gábor interpellált.

A tények: 1945 tavaszán - az azóta lezárult ügyészségi jelentés szerint - 28-an estek áldozatul a bestiális gyilkosságsorozatnak. Mások szerint az áldozatok száma csaknem száz. A gyömrői járáshoz tartozó hét település vezető értelmiségét ölték meg teljesen ártatlanul az új rendőrség emberei. Az áldozatok között volt bíró, közjegyző, pap, tanár, földbirtokos, grófok és egy baloldali filozófus, akit dr. Révay Józsefnek hívtak. Az áldozatok hozzátartozói később évtizedeken át rettegésben, félelemben, megaláztatásban éltek.A forgatás idején is volt olyan, aki megtagadta a szereplést. Az egyik áldozat fia, Pinnyey Szilárd a film szereplője.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
E-gon 2013 febr. 25. - 22:27:12
Bár ez már nem tartozik szorosan a témához. Elnézést a kifakadásomért!
E-gon 2013 febr. 25. - 22:22:43
Tudod, addig míg itt mindenki másra mutogatva keresi az igazát, és a saját ártatlanságát bizonygatja, addig itt nem lesz jövõ. Bele vannak ragadva abba az ocsmányságba, amit éltek. Igen, õk is tehetnek róla, hogy olyan volt az életük.
Nem a megkeseredett, az igazságukat keresõknek akarok adózni, azokat fizetni, mert nagyon elegem van belõlük.
salug 2013 febr. 25. - 22:03:41
Az a baj, hogy a politika már anélkül lezárta, hogy feltárta volna!
Azért még emlékezni szabad? Vagy csak más nép elõjoga lehet a gyilkosok megnevezése?
Nem azért tartunk itt, mert az áldozatok "megszólalnak"! Sõt nagyon halk a hangjuk 90-óta is.
Van egy-két eldugott film, sablonos megemlékezés, melyen minden párt kifejti igaz, vagy hamis állításait, aztán elégedjünk meg vele. :(

Megjegyzem a középiskolások, de még sok egyetemista sem ismeri -e történeteket. Akkor mit is várhatnánk más népektõl.
Egy volt kommunista, vagy utódja ma is azt mondja, hogy ártatlanul nem öltek meg senkit. Úgy hazudik, mint Gergényi a díszpéldány.

Tényleg. Zárjuk le 2006-ot is ugyan így, aztán hozzuk vissza õket, hiszen olyan jó szakemberek! Olyan jól vezették ezt a népet orránál fogva!
salug 2013 febr. 25. - 21:30:49 Előzmény ötödik elem
Tényleg sikerült. Amikor ezek a tömegek választani mennek, arra szavaznak, akit a sajtó favorizál, vagy többet ígér. Erkölcsi alap nulla, hiszen mitõl is lenne erkölcsi alapjuk.
Amikor 94-ben visszaválasztották az MSZMP-seket, - egy betû híján - ez teljesen nyilvánvalóvá vált. Akkor még a volt hóhért is megválasztották volna, ha az MSZP indítja. És akkor még nem beszéltem a D-209-esrõl, az Apró családról, Bajnai féle borzalomról, az SZDSZ-rõl stb.
Ma már elszemtelenedve tömegeket mozgatnak.
E-gon 2013 febr. 25. - 21:28:02
Úgy gondolja, hogy nekünk, akik aktív keresõk, és még nem is éltünk akkor, kéne ezt a kárpótlást megfizetnünk? Naponta jönnek ilyen újabb igények... itt mindenki a múltban él, azért nincs jövõnk!

Zárjuk már le!
E-gon 2013 febr. 25. - 21:23:00 Előzmény ötödik elem
és tényleg:DD
salug 2013 febr. 25. - 21:15:05
Papírforma szerint még nem voltak hatalmon, de ezek a bestiális gyilkosságok is bizonyítják, hogy mennyire voltak "aktívak" az elvtársak akkor is.
A mai utódoknak sem érdeke a teljes "kommunista" múlt feltárása, - nevek megnevezése - hiszen nagyon sokan érintettek közvetve, vagy közvetlenül. Ebben az értelemben nem volt rendszerváltozás, hanem átmentés napjainkig, ami gazemberség!
Diablo72 2013 febr. 25. - 21:10:32
1948-ban pedig a nép önként és dalolva választotta meg õket, ugyebár. A nép nagy tanítójának természetesen semmi köze nem volt az eredményekhez. Ne legyünk már ennyire naívak, hogy vajon hogyan jutottak odáig a dolgok. Fel voltak osztva az érdekeltségi területek és kész.
tothdiva 2013 febr. 25. - 18:40:52 Előzmény ötödik elem
1./ A kommunisták 1946-ban még nem voltak hatalmon.
2./ Az 1956-os események világosan bebizonyították, hogy mennyire érdekli a világot - köztük az USA-t - Magyarország.
Szóval kit és miért is kellene elmarasztalni?
10/10
ötödik elem 2013 febr. 25. - 13:48:28 10/10
Igen, a háború után módszeresen irtották a magyar értelmiséget. Szükségszerû lépés volt ez ahhoz, hogy ki tudják termelni a gondolkodni nem tudó proletár tömeget (ami lássuk be sikerült is). És mi magyarok csak csendben tûrtünk és nem kiabáltuk a világba a fájdalmunkat és veszteségeinket, nem követelünk kártérítést, ahogy teszik ezt még ma is más népek.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu