Háború és béke

Bakancslistához adom
Vojna i mir
szovjet történelmi dráma, 395 perc, 1966

Értékelés:

48 szavazatból
Szerinted?

Lev Tolsztoj világhírű nagyregényéből a Szovjetunió történetének legmonumentálisabb filmprodukcióját készítette el Szergej Bondarcsuk. A film költségeiről és a forgatás nehézségeiről több legenda is terjedt világszerte, de az a végeredményből sejthető, hogy csak a legnagyobb hollywoodi produkciókhoz mérhető nagyságrendben áldoztak pénzt, időt és energiát e gigantikus műre.
Forgalmazó: Mokép

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
borág 2012 jan. 26. - 20:33:51
Csodálatos történet, akár filmen nézi az ember, akár olvassa, vagy éppen a belõle készült hangjátékot hallgatja. Az MR1 hangtárában még meg lehet hallgatni a 20 évvel ezelõtt készült 8-részes rádiójátékot, olyan kiváló színészek szereplésével, mint: Gábor Miklós, Sinkovits Imre, Udvaros Dorottya, Almási Éva, Vajda László és még sorolhatnám... Javaslom mindenkinek!
1/10
offtopic
csikosi 2012 jan. 11. - 11:34:44 1/10 Előzmény doraamadeusz
szia!
Csak azt nem értem miért hajnalban adják le?
Elég szemétség
üdv:
doraamadeusz 2012 jan. 08. - 00:55:04 Előzmény buruscsaba
Hello! Itt csak a film 143 percét adják le,holott a dvd az 263 perc...majdnem a duplája.
anita26 2011 okt. 18. - 20:49:59 Előzmény buruscsaba
Csaba!
El sem hiszem, hogy meglesz:) ennyi kutatás után! Igen elég rég léptem be, de olvasva az üzenetet nagyon megörültem:) írtam már privát emailt:)
buruscsaba 2011 okt. 07. - 14:49:34
nyerseri és anita26
Hova küldjem a DVD-ket?
Ameddig be nem jelentkeztek, nem kapjátok meg az üzenetemet.
A levél addig marad a kimenõ mappában, amíg a címzett el nem olvassa.
buruscsaba 2011 okt. 04. - 17:50:17 Előzmény nyerseri
Szia Erika!
Érdekel még a film DVD változata?
Üdv.
Csaba
buruscsaba 2011 júl. 11. - 17:45:18 Előzmény nyerseri
én fél évvel ezelött felvettem, 3 DVD-re
hol laksz, hogy nem fogható a Duna és az Autonómia?
offtopic
efes 2011 júl. 10. - 09:28:49 Előzmény dmeter
Na, mert aztán a filmtett komolyabb hivatkozási alap, mint az alapvetõen demokratikus és konszenzusos wikipédia.... Hadd guruljak le a székrõl fuldokló nevetésem következtében...
nyerseri 2011 júl. 09. - 15:04:46
Fölvette valaki? Régen keresem, és sajnos ez a csatorna nem fogható nálunk.
perry 2011 júl. 03. - 20:23:32 Előzmény szevia
Igen, igazad van de sokkal egyszerûbb politikai ideológia mentén esztétizálni.:)
offtopic
zottyo534 2011 júl. 02. - 20:11:46 Előzmény szevia
Viszont kár, hogy a Duna II így elbuherta a képarányt, 20 perc után esett le, hogy ezt nekem kéne a távirányítóval operálni, no mindegy, biztos elfelejtem visszaállítani és megint nézek valami filmet 20 percig, mikor újra elvégzem a mûveletet
szevia 2011 febr. 19. - 18:37:35 Előzmény dmeter
Olyan döbbenetes, gyönyörû képek vannak benne, amikért én sok mindent megbocsátok.
dmeter 2011 jan. 27. - 17:00:29 Előzmény fredi60
A Wikipédia sokszor és sokat téved, komoly ember számára nem hivatkozási alap. Hatalmas alkotás – olvashatjuk, valójában pedig csak a film hossza hatalmas. Oscar díjat kapott – olvashatjuk, valójában pedig csak a film egy szelete, a Pierre Behuzov címû rész kapta a díjat. Egyébként amúgy sem errõl beszéltem, hanem arra reagáltam, hogy a brezsnyevi doktrína szerinti adaptációnak mennyi köze van L. Tolsztoj mestermûvéhez. De ha már bemásoltál egy idézetet, én is bemásolok egyet.
(Filmtett: Dagályos montázs) A Háború és béke nemcsak a legdrágább játék-, hanem a legdrágább kísérleti film kitüntetést is elvihetné: az Andrej Bolkonszkij címû elsõ résznek már a bevezetése is furcsa, a hatalmas szélesvásznú képekben egymásra halmozódnak a ráfényképezések, üresjáratnak tûnõ víziók, stilizációk. A filmet nézve úgy érezhetjük, a rendezõ átnyálazta a korabeli szovjet filmelmélet „eredményeit”, és költséget, játékidõt nem kímélve Tolsztoj mûvét használta fel az abszolút szovjet filmforma továbbgondolásához. Sok jelenetben visszaköszönnek Eisenstein és Pudovkin montázstechnikái, a Georgij és Szergej Vasziljev (Csapajev, 1934) alkotópáros héroszbeállításai és Mihail Csiaureli (Berlin eleste, 1949) megalomániája. Ez nem is lenne baj, de sajnos a trükkorgiában, a 70mm-es szélesvásznon és az élvezhetetlenségig eltúlzott formalizmusban elvész mind a történet, mind a karakterek jelleme. A korabeli kritikusok is szemére hányták az alkotóknak, hogy a színészek szinte felolvassák szerepüket. Erre még ráhalmozódnak a narrátor közhelyes szentenciái, amelyek végérvényesen képeskönyvvé avanzsálják a filmet. Adaptációjának legnagyobb baklövése, hogy tartalmához egyáltalán nem illõ stílust választott: a karaktercentrikus dráma helyett a tömegek (már akkor is avítt) szovjet tézisfilmjét. (Filmtett: Dagályos montázs)
fredi60 2011 jan. 16. - 08:48:15 Előzmény dmeter
Rendezõként és filmszínészként is legismertebb, immár klasszikus alkotása Lev Tolsztoj regényének filmváltozata, a Háború és béke, melyben Pierre Bezuhov szerepét játszotta. A színes, négy részes film mûvészi és gyártásszervezési szempontból egyaránt hatalmas alkotás. Kritikai fogadtatása nem volt egyértelmû, de a rendezés erényeit, megjelenítõ erejét, a vállalkozás nagyságát általánosan elismerték. Az év legjobb külföldi filmjének járó Oscar-díjat kapta az USA-ban.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Szergej_Fjodorovics_Bondarcsuk
dmeter 2011 jan. 15. - 23:56:00 Előzmény Obránszky Ármin
„(Bondarcsuk) tudja, h melyik részek azok, amelyek igazán fontosak és hol lehet esetleg lefaragni a regénybõl.”
Hogy lehet ilyen mérhetetlen ostobaságot állítani??? És mindezt a könyv közvetlen elolvasása után?!! Ezt nem is lehet minõsíteni, nem is írom tovább. Bondarcsukot még megértem , akut bolsevik volt, fajtája díszpintye, aki megtehette, hogy tudatosan elferdíti Leo remekmûvét. De aki önként tapsol neki, az minden kritikán aluli.
aradit 2010 dec. 15. - 12:16:03
Sziasztok!

Nem tudtam felvenni a harmadik részt. Nincs meg valakinek?
far vik 2010 dec. 05. - 21:59:48 Előzmény schenker
Nem gondoltam volna, hogy ekkora elveszik a képbõl. Nagyon durva. Remélem, hamarosan alakul a technika a felhasználóknál - anagiak függvénye - és érdemes lesz a szélesebb képet vetíteni.
Borda Mihály 2010 dec. 05. - 08:01:21 Előzmény schenker
Csatlakozni szeretnék az elöttem szólókhoz.Mozigépész vagyok és abban az idõben mikor ezt a filmet bemutattuk egyetlen mozi a Budapesti Corvin rendelkezett 70mm-es film vetitésére alkalmas technikával és ezt a filmet ugynevezett sovscope70 kamerával vették fel tehát erre az 1:2.2-es képarányban komponálta az operatõr a filmet.Ma amikor már szélesvásznu tv a divat fel sem tudom fogni,hogy miért kell 4:3-as ugynevezett dezanamorf kópiáról vetiteni igen rossz minõségben.Tudomásom szerint oroszországban kapható dvd-én ahol meghagyták az eredeti kép méretet nem lenne egyszerübb hozni belöle és a régi szinkront hozzátéve gyönyörködhetnénk a képben nem is szólva a szinekrõl.Mellesleg a film 70mm-es negativja Eastman color kodak nyersanyagra készült.
schenker 2010 dec. 02. - 16:31:22 Előzmény eroberter
Lehet, hogy telhetetlen vagyok, de én szeretném azt látni, amit az alkotók meg akartak mutatni nekem. Van az úgy, hogy a kép széleire komponálják a látvány lényeges elemeit (tipikus példa a westernek párbaj jelenetei). Az elsõ részben is volt úgy, hogy az asztal két szélén ült a két szereplõ, akik beszélgettek és ebbõl mi láthattuk - az asztalt. De a második készben többször az osztott képhez folyamodtak (rögtön így is kezdõdik, már akkor rosszat sejtettem).
Elvileg lehet ide képet is feltölteni. Megpróbálom illusztrálni, mire gondolok és döntse el mindenki, hogy lemaradt-e valamirõl.
A szinkronban teljesen egyetértünk.
OldReelFilm 2010 nov. 29. - 15:40:43
Néhány évvel ezelõtt is ugyanígy adta le a Duna tv: a 2. részt 4:3-ban csonkítva, a többit 16:9-ben, ezért nézem inkább dvd-én.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu