Hagyaték

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar magazinműsor, 26 perc

Értékelés:

64 szavazatból
Szerinted?

A Hagyaték a magyar szellemi kulturális örökség átörökítésén munkálkodik. Leporolja a magyar múlt szellemi hagyatékának egy-egy darabkájáról a modern korokban rárakódott szennyeződéseket, hogy azok újra a maguk fényességében ragyogjanak. Ezek a mozaikdarabkák - épületek, tárgyak, könyvek, emlékek, történetek, tájak, gondolatok és mindenekelőtt az azokat alkotó és alakító szellemek - hétről hétre a képernyőre kerülnek, hogy végül a soha el nem évülő egyetemes magyar szellemtörténet egészévé, a megújuló magyar hagyománnyá álljanak össze a nézők lelkében.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
amadeus3 2020 máj. 25. - 08:42:37
fennkölt hazudozás, átszínezés. "Néplélek" óh- De legalább kirúgták a régi Port.hu-s szövegíóőt, aki tökhülye volt, és felvettek valakit,akinek elég dagályos a stílusa a hamis történelem-magyarázatokhoz.
10/10
Ibrahim Moshe 2018 jan. 17. - 01:36:32 10/10
Ez egy csodálatosan szép sorozat a Magyar nemzeti hagyományokról!
Gratuláció az alkotóknak!!!!
10/10
Megyer 73 2016 máj. 15. - 20:47:57 10/10
Ez igen, nagyon szeretem ezt a sorozatot.
Szerintem illõ nyugodt méltósággal, bátorsággal és magabiztossággal kiválóan mutatja be nemzetünk történetét, kultúráját, eredményeit, nehézségeit, önképét és a külvilághoz való viszonyát. Nem búsongó, melldöngetõ, görcsös, bosszúszomjas vagy öngyalázó, amelyek sajnos az utóbbi szomorú évszázadban gyakran elõfordultak. A jóra, különlegességre, szépre, az értékekre koncentrál, amelyekbõl bõséggel van gazdag történelmünkben, de emellett többnyire nem fedi el a rosszat sem, amelybõl sajnos szintén jutott jócskán. A rosszból is igyekszik jót, elõremutatót meríteni, amennyire lehetséges. Régmúlt dolgoknak is szépen megmutatja folyamatos továbbélését és aktualitását.
Jó lenne, ha minden magyar látná.
Zsuzsa Vasas 2015 jan. 29. - 23:45:33 Előzmény drProktor
Kedves drProctor! Lehet, hogy Önnek hangyafing ez az ország, szerencsére a magyarok többségének nem az. Csak azt nem értem, a mi történelmünkbe miért okoskodnak olyan sokan bele. Miért mások akarják nekünk megmondani, hogyan is volt a mi történelmünk. Miért akarták a krónikáinkat elõször eltüntetni, majd -miután mégiscsak került elõ belõlük-nevetségessé tenni, anakronisztikusnak stb. feltüntetni. Mi nem foglalkozunk mások történelmével - pedig sok furcsasággal találkozunk - ,jó lenne, ha bennünket is békén hagynának. Azzal nincs probléma, hogy a románok, a szlovákok milyen meredek dolgokat állítanak és kürtölnek szét magukról, csak a magyarok történelmét akarják "lenyomni". Csak az lehet ezen beavatkozók számára történelmünkbõl elfogadható, ami lesajnálásra adhat okot.Ha valami elõremutató ásatási lelet, vagy egyéb történelmi kutatási eredmény kerül elõ, akkor az biztos, hogy nem igaz, nevetségessé kell tenni. Ennek a nagy támadásnak, bizonyára nyomós oka van. Nem tudom, milyen túlzott nemzeti önérzetre gondol, arról is tettek kedves hasonló gondolkozású társai, hogy nekünk olyan ne legyen. Trianonnak is sokat "köszönhetünk" ez ügyben pl. Nem tudok másra gondolni, csak hogy valamit nagyon irigyelnek tõlünk, vagy valamit nagyon titokban szeretnének a történelmünkbõl tartani.
10/10
offtopic
regnilleh 2014 dec. 27. - 18:22:01 10/10 Előzmény Szillaba
Kedves Szillaba.

A jó fogat húzod,húzd a méregfogat, és nem fog a fogadtól semmi se fájni !
adamnagysweetmovie 2014 dec. 23. - 20:20:33
Karácsonykor Trianon???.... Hágjon rá az úthenger a tökükre a szerkesztõknek, hogy érezzék, mivel játszanak...
drProktor 2014 okt. 25. - 03:07:29 Előzmény Szillaba
Minél szánalmasabb hangyafing ország vagyunk,
annál fönnebb izzik a löttyös nemzetiönérzet
tudomásul kéne venni, hogy a világ nem egyfolytában velünk van elfoglalva,
fütyülnek ránk. S tudod mit, méltán!
Kevesebb gátlás, komplexus és gyûlölködés, irigység és bosszúvágy kevesebb dölyf
és mindjárt rózsaszínebb lesz a világ!
Szillaba 2014 szept. 16. - 18:10:55 Előzmény drProktor
A szlovákok józan eszükre hallgatva állítják, hogy a töménytelen mennyiségû avarkori lehet - pl. Túróc megye teljes hosszában és széltében - ó szlovák leletek. Nekik sok józan eszük van, nem úgy mint a magyaroknak, akik elfogadják, hogy a magas mûveltségû szlávokat a görbe lábú primitív, barbár, õsember magyarok ezer éven keresztül elnyomták, terhes anyák hasából kivágták magzataikat, stb. Ma minden ami a Szlovák Köztársaság területén van, szláv lelet - józan eszük szerint. Igaz, ma már nem írják, hogy a Nagymorva Birodalomban csak szlávok éltek, ma már egy lépéssel tovább tartanak : szlávok és avarok együttélésérõl írnak. Az avar birodalom központi területén ma ünnepségeket tartanak, a soha ott nem járt Cyril és Metód emlékére, akik szerintük ott térítettek -igaz - bizánci ritusú keresztény vallásra és cyril betûs abc-re tanították a szorgos, szerény, kedves, jószivû, szép, derék, becsületes szláv "õslakosságot". Csak hát a kegyetlen magyarok ezer éves elnyomása következtében a bizánci ritusú keresztények a ciril abc-vel együtt eltûnt. Helyette - Magyarországon sem ismert - rovásírásos nyelvemlékek tömege kerül elõ még ma is - néhány km-re a szlovák kultúrális központtól - Túrócszentrmártontól.
Ennyit a józan észrõl - Szlovákiában és Magyarországon.
Szillaba 2014 szept. 16. - 17:53:33 Előzmény vadimari
Zajti Ferenc korabeli bizánci, arab, perzsa forrásokra hivatkozva úgy tartja, hogy Árpád az Attila halála után itt maradt hunok leszármazottait jött megsegíteni, akiket a törökök ázsiai terjeszkedése következtében nagy számban a Kárpát-medencébe beözönlõ avarok kezdtek szorítani. Két testvérnép, akik mindegyike saját uralkodót akart megválasztani.
A hunoknak a köztudatban csupán csak egy maradékát tartjuk számon : Attila harmadik - legkisebb fiának - Csaba népének leszármazottait - a székelyeket (ma kb. 200 ezres népesség). Valójában azonban Attila második fiának népe is itt maradt - õk a palócok. Az Ipolymentén és a Gömörben él az eredeti népesség utódai. A palócok Kárpát-medencei említése a Római Birodalom idejébõl is megtalálható (Pannonhalma, Bencés Apátság könyvtárában találtam erre vonatkozó adatot kb. 20 évvel ezelõtt).
Szillaba 2014 szept. 16. - 17:42:24 Előzmény adamnagysweetmovie
Az Aranybulla a rendek jogait védte az uralkodóval szemben.
A rendek felkelhettek uralkodójukkal szemben, ha az túllépett jogain a rendekkel szemben.
LajtaJ 2014 jan. 16. - 12:50:40
Valóban nagyon jó sorozat, érdemes figyelemmel kísérni az adásait.
Különösen a Magyar királyi csendõrségrõl és a Trianoni diktátum után kényszerûségbõl rejtõzködõ magyar honvédségrõl szóló epizódok tetszettek.

Nagy hiba, hogy az MTVA honlapjának a szerkezete, de még inkább az ott megtekinthetõ filmek elérési módja az utóbbi idõben megváltozott.

Most már csak JW Player lejátszóval, ún. streaming üzemmódban lehet megtekinteni az ottan filmeket.Ebbõl valamilyen flash video downloader programmal sikerült is valamit letöltenem, de egyetlen film esetében is (a film hosszától függõen) x darabszámú .ts1 kiterjesztésû file-t kaptam.

Ezeket az darabszámû .ts1 kiterjesztésû file-okat megpróbáltam a VLC jeátszóval egyben lejátszani, esetleg egyetlen file-ba összeszerkeszteni (valamilyen könnyen lejátszható - pl. mp4 - formátumúvá) átalakítani.

Ez sajnos nem sikerült. Esetleg van valakinek valamilyen ötlete, hogy miként lehet letölteni a JW Player szoftverbõl a video file-okat, amikbõl késõbb egységes és könnyen lejátszható video állományt szerkeszteni?

Köszönöm az ötleteket elõre is!
adamnagysweetmovie 2013 dec. 03. - 17:36:41
Végre egy jó rész:
A múltat végképp eltörölni - Kiretusált magyar történelem
yess 2013 szept. 22. - 10:42:04
Ez a mai rész (Rovásírás) nagyon - nagyon tetszett!
adamnagysweetmovie 2013 ápr. 05. - 17:29:59
"A magyarok törvénye - Aranybulla"

Az aranybulla, mint alkotmány nem az államot korlátozta a rendekkel szemben?
Vagy meglepõen épp az állam jogait véste gránitba/homokba a társadalommal szemben?
drProktor 2012 szept. 05. - 17:15:53 Előzmény vadimari
"számtalan lelet mind ezt igazolja."
Még annál is számtalanabb lelet pedig esetleg pont az ellenkezõjét.
Ne feledkezzünk meg azért a józan eszünkrõl se!
szinhazimado 2012 aug. 28. - 21:27:16
Ilyen mûsorokra lenne még nagy szükség. Egyszerûen csudaszép volt. Tele értékkel.
nagyvaradi44 2012 máj. 01. - 20:33:07
***moderálva*** Senkinek nem kell eltûnnie a Kárpátmedencébõl csak a fajgyûlölõknek. Itt mindenkinek helyett kell biztosítani, hogy gazdagíthassák ezt a Hazát (így nagybetûvel). Aki nem így érez az tagadja Szent István intelmeit, ergo pogány mivolta nyilvánvaló tény. Mellesleg alig vártam a ma esti mûsort, mert az RTV Részletesben a lustaság okán nem írják ki a Hagyaték címû sorozat alcímét. Sebaj azért van a képújság és láss csodát ott sem írja ki a rest "szakember", sebaj megnézem az internetet. Na csak sikerül megtudnom, hogy Szent László legendáját tûzték mûsorra. Indul a mûsor és a lovagkirály helyett a budapesti mentõ egyesület történetét kapja a kíváncsi nézõ. Sajnos az u.n. közönségszolgálat sincs a helyzet magaslatán, mert ugyanúgy nem szolgáltat, mert nincs mibõl informálnia. Hét végén meg egyáltalán nincs szolgáltatás. Vajon ilyen köztévét álmodott meg Belénessy Csaba úr miután bedarálták az egyetlen nemzeti televíziót létrehozva egy nagy katyvaszt. Elnézést a lenézésért honfoglalók ! ?
vadimari 2012 márc. 26. - 23:37:49
Babba Máriának itt a Kárpát-medencében volt hagyománya évezredek óta és a honfoglalók csak visszahozták magukkal a sajátjukként, hisz az õ õseik is innen rajzottak szerte a világba valamikor.
Érdekes mûsor, de le lehetne szállni errõl a honfoglalás-hazudozásról végre, hisz akiknek van hona, azoknak nincs szüksége a foglalásra. Árpádék csak visszajöttek a rokonokhoz.
A számtalan lelet mind ezt igazolja.